Διατροφή και εγκυμοσύνη – Τι να προσέξετε

Διατροφή και εγκυμοσύνη – Τι να προσέξετε

Διατροφή και εγκυμοσύνη – Τι να προσέξετε

Η καλή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του μωρού αλλά και για την υγεία της μητέρας. Μια έγκυος θα πρέπει να αυξήσει κατά 300 θερμίδες το καθημερινό της διαιτολόγιο, σε σχέση με τις θερμίδες που λάμβανε πριν τη σύλληψη.

 

Πρέπει να επιλέγετε γεύματα πλούσια σε: 

 

  1. Φυτικές ίνες, όπως ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά, ρύζι, φρούτα, λαχανικά.
  2. Πρωτεΐνη όπως κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αβγά, ξηρούς καρπούς. Περιορίστε τα λίπη και τα γλυκά.
  3. Καταναλώνετε τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα γαλακτοκομικά προϊόντα, ώστε να ενισχύετε με ασβέστιο τον οργανισμό σας.
  4. Τρώτε τουλάχιστον 3 γεύματα ενισχυμένα με σίδηρο, και διασφαλίστε ότι ο οργανισμός σας παίρνει 30mg σιδήρου σε καθημερινή βάση. Πηγές σιδήρου είναι το κρέας, το πλήρες ψωμί, το αυγό, οι φακές, τα φασόλια, τα πράσινα λαχανικά. Να σημειωθεί ότι η Βιταμίνη C, βοηθάει στη καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
  5. Επιλέγετε τουλάχιστον μια πηγή Βιταμίνης C καθημερινά όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, φράουλες, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, πράσινες πιπεριές, ντομάτες, σπόροι μουστάρδας. Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται 70mg βιταμίνης C την ημέρα.
  6. Το φυλλικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα της βιταμίνης B και είναι απαραίτητο στην ημερήσια ποσότητα των 400 μg για την πρόληψη ανωμαλιών του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως τη μη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. Το φυλλικό οξύ (σε δισκία φαρμακείου) δίδεται πάντα από το γιατρό σε γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες, ή ήδη εγκυμονούν. Διατροφικές πηγές για τη πρόσληψη αυτής της βιταμίνης είναι: τα λαχανικά με σκουρόχρωμα φύλλα, όπως το σπανάκι, και επίσης τα όσπρια (φακές, φασόλια μαυρομάτικα), σπαράγγια, δημητριακά, και φρούτα όπως τα πορτοκάλια, το αβοκάντο, και οι μπανάνες.
  7. Επιλέγετε ημερησίως τουλάχιστον μια πηγή της Βιταμίνης Α. Πηγές της βιταμίνης Α είναι: ψάρια με λίπος (ρέγγα, σαρδέλα, τόνο), αυγό, κοτόπουλο, συκώτι, καρότα, πεπόνια, λάχανο, ντομάτες, μπρόκολο και βούτυρο. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι η υπερβολική λήψη αυτής της βιταμίνης (>10,000 IU/τη μέρα) συνδέεται με δυσμορφίες του βρέφους.
  8. Επιλέξτε “καλά” λιπαρά όπως το ωμό ελαιόλαδο και τα λιπαρά ψάρια -σαρδέλες, σκουμπρί (πλούσια σε μονοακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα αντίστοιχα): καρύδια, αμύγδαλα, φυστικοβούτυρο, Ψάρι (σαρδέλες, ρέγκα και πέστροφα).

 

Πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  1. Μην καπνίζετε. Η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα φτάνουν στον πλακούντα απ’ όπου το έμβρυο απορροφά θρεπτικά συστατικά τα οποία επηρεάζουν την ανάπτυξη του. Σύμφωνα με όλα αυτά η φυσιολογική λειτουργία του πλακούντα εμποδίζεται κυρίως λόγω της έλλειψης οξυγόνου.
  2. Αποφεύγετε το αλκοόλ. Η κατανάλωση του αλκοόλ συνδέεται με τον πρόωρο τοκετό, πνευματική καθυστέρηση, γενετικές ανωμαλίες, και λιποβαρή νεογέννητα.
  3. Αποφύγετε τη σοκολάτα και τα αναψυκτικά τύπου cola.
  4. Περιορίστε τη καφεΐνη. Αποφεύγετε να πίνετε πάνω από δύο ποτήρια καφέ ημερησίως. Να θυμάστε βέβαια ότι καφεΐνη βρίσκεται και σε άλλες τροφές όπως η σοκολάτα.
  5. Περιορίστε τη κατανάλωση του λίπους, στο 1/8 των συνολικών θερμίδων που προσλαμβάνετε ημερησίως.
  6. Μη τρώτε ωμό ψάρι (π.χ. σούσι), οστρακοειδή και μαλάκια (π.χ. μύδια).
  7. Μη τρώτε ψάρια όπως ξιφία, και σολωμό. Έρευνες επισημαίνουν ότι έχουν ανιχνευθεί πολλές φορές βαρέα τοξικά μέταλλα, όπως κάδμιο, μόλυβδος και υδράργυρος σε αυτά τα ψάρια.
  8. Αποφεύγετε τη φέτα, το brie, το ροκφόρ και όλα τα μαλακά τυριά, γιατί έχουν χαμηλή ή καθόλου παστερίωση, και υπάρχει κίνδυνος για λιστέρια. Τρώτε όλα τα κίτρινα τυριά και γιαούρτια.
  9. Πλύνετε πολύ καλά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, γιατί υπάρχει κίνδυνος για τοξοπλάσμωση, μια ασθένεια που βάζει σε σοβαρό κίνδυνο την εγκυμοσύνη.
  10. Αποφύγετε τα ωμά και μισοψημένα αυγά και πουλερικά.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *