14 Τρόποι για να προφυλαχτείτε από τους μύκητες στα πόδια

Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

14 Τρόποι για να προφυλαχτείτε από τους μύκητες στα πόδια

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις είναι μεταδοτικές πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε εύκολα να κολλήσετε από κάποιο άτομο που έχει προσβληθεί.

Αν ακολουθήσετε τις προφυλάξεις που θα βρείτε παρακάτω μειώνεται ο κίνδυνος να μολυνθείτε από μύκητες στα νύχια των χεριών και των ποδιών σας:

 1. Φοράτε σανδάλια ή σαγιονάρες όταν περπατάτε σε ζεστές και υγρές περιοχές όπως είναι τα γυμναστήρια, τα αποδυτήρια, τα ιαματικά λουτρά, τα δημόσια ντουζ και οι πισίνες. Αυτή η τακτική θα σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να εμφανίσετε μύκητες στα νύχια αλλά και το πόδι του αθλητή.
 2. Εάν είχατε μύκητες στα νύχια και πλέον έχετε θεραπευτεί πετάξτε τα παπούτσια, τις μπότες και οποιοδήποτε άλλο υπόδημα φορούσατε ενώ είχατε τη μόλυνση στα νύχια σας. Οι μύκητες μπορούν να επιζήσουν στα υποδήματα σας και έτσι να μολυνθείτε ξανά.
 3. Εάν τα παπούτσια σας είναι καινούργια ή ακριβά και θέλετε οπωσδήποτε να τα κρατήσετε μπορείτε να τα απολυμάνετε χρησιμοποιώντας κάποιο ειδικό απολυμαντικό.
 4. Έχετε πάντα τις σαγιονάρες κοντά σας όταν μπαίνετε στην πισίνα. Βγάλτε τες πριν μπείτε και όταν βγαίνετε φορέστε τες και πάλι άμεσα.
 5. Φοράτε καθημερινά ένα καθαρό ζευγάρι κάλτσες και αλλάξτε τες αν τα πόδια βραχούν ή ιδρώσουν. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να προληφθείτε από το αναπτυχθούν οι μύκητες στα πόδια σας. Μπορείτε να αγοράσετε και ειδικές κάλτσες που καταπολεμούν τη υγρασία για να μην είστε αναγκασμένοι να αλλάζετε κάλτσες κατά τη διάρκεια της μέρας.
 6. Φοράτε παπούτσια που:
 • Σαν κάνουν καλή εφαρμογή
 • Είναι κατασκευασμένα από δέρμα ή κάποιο άλλο υλικό που επιτρέπει στα πόδια να αναπνέουν.
 • Κρατούν τα πόδια σας στεγνά και δεν υπερθερμαίνονται.

Αυτό θα εμποδίσει τους μύκητες να αναπτυχθούν μέσα στα παπούτσια σας.

 1. Μην φοράτε καθημερινά τα ίδια παπούτσια. Οι μύκητες ευδοκιμούν σε υγρά και ζεστά μέρη όπως είναι και τα παπούτσια σας. Μπορείτε να εμποδίσετε αυτή την ανάπτυξη αν αφήνετε τα παπούτσια σας να στεγνώσουν για τουλάχιστον 24 ώρες πριν τα ξαναφορέσετε. Ψεκάζετε κάθε βράδυ τα παπούτσια σας με ένα αντιμυκητιακό σπρέι. Το σπρέι είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε μακριά τους μύκητες από τα παπούτσια σας.
 2. Κόβεται κοντά τα νύχια σας. Όταν περιποιείστε τα νύχια των χεριών και των ποδιών σας κόψτε σας όσο πιο κοντά και ευθεία μπορείτε. Φροντίστε να μην ξεπερνούν ποτέ το δέρμα των δαχτύλων σας. Έτσι θα εμποδίσετε τους μύκητες και άλλα μικρόβια να περάσουν κάτω από τα νύχια σας και μέσα στην επιδερμίδα.
 3. Απολυμάνετε τον νυχοκόπτη και τα υπόλοιπα σύνεργα πριν τα χρησιμοποιήσετε. Για να απολυμάνετε εύκολα και γρήγορα πλύντε τα με νερό και σαπούνι και έπειτα σκουπίστε τα με καθαρό οινόπνευμα.
 4. Εάν κάνετε σε ινστιτούτο το μανικιούρ κα το πεντικιούρ σας ρωτήστε πόσο συχνά απολυμαίνουν τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν στα νύχια σας. Θα πρέπει να απολυμαίνουν τα εργαλεία τους μετά από κάθε πελάτη. Αν δεν γίνεται αυτό υπάρχει περίπτωση να μεταδοθεί μια μυκητιακή λοίμωξη από τον ένα πελάτη στον άλλο.
 5. Κρατάτε τα πόδια σας στεγνά και καθαρά. Πλύντε τα προσεκτικά με σαπούνι και νερό καθημερινά. Δώστε προσοχή και στην περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα σας. Σκουπίστε προσεκτικά το πόδια σας με μια καθαρή πετσέτα.
 6. Αποφύγετε να μένουν τα πόδια σας υγρά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτές είναι οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των μυκήτων.
 7. Ενυδατώστε το ξηρό δέρμα. Οι μύκητες μπορούν να εισχωρήσουν στο δέρμα σας αν υπάρχουν μικρές ρωγμές. Για να ανακουφίσετε το ξερό δέρμα ενυδατώστε το πολύ 5 λεπτά μετά το μπάνιο σας και μετά το πλύσιμο των χεριών σας.
 8. Παρατηρείστε τα νύχια σας για να βρείτε τα πρώιμα σημάδια της λοίμωξης έγκαιρα.

Ακολουθώντας αυτές τις προφυλάξεις θα μειώσετε τον κίνδυνο να αναπτυχθεί κάποια λοίμωξη.

Παρ’ όλα αυτά οι λοιμώξεις από μύκητες είναι πολύ συχνές και μπορείτε πολύ εύκολα να κολλήσετε από κάποιον άλλο.

Η έγκαιρη θεραπεία είναι αυτή που θα έχει πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια κάθε μυκητιασικής λοίμωξης ελέγχοντας τα νύχια και την περιοχή γύρω τους τουλάχιστόν μια φορά την εβδομάδα.

Αναζητήστε για:

 • Αλλαγές στο χρώμα των νυχιών όπως μικρά λευκά σημάδια ή κίτρινες ραβδώσεις
 • Αλλοιώσεις στη υφή των νυχιών σας
 • Πόνος ή πρήξιμο γύρω από το νύχι
 • Ξηρό δέρμα

Στα πρώτα σημάδια που θα εντοπίσετε προμηθευτείτε με ένα αντιμυκητιακό σπρέι και ξεκινήστε άμεσα την αγωγή.