7 τρόποι για να ανακουφιστείτε από το κότσι του μεγάλου δαχτύλου χωρίς χειρουργική επέμβαση

απαλλαγείτε από το κότσι χωρίς χειρουργική επέμβαση
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

7 τρόποι για να ανακουφιστείτε από το κότσι του μεγάλου δαχτύλου χωρίς χειρουργική επέμβαση

 

Τα ζεστά ποδόλουτρα και ένας νάρθηκας μπορούν να ανακουφίσουν το πόνο που προκαλεί το κότσι στο μεγάλο δάχτυλο.

 

Είτε είναι καλοκαίρι και φοράτε συνεχώς πέδιλα είτε είναι χειμώνας και δεν αποχωρίζεστε στιγμής τις μπότες σας, ήρθε η ώρα να κάνετε κάτι σχετικά με αυτό το μεγάλο εξόγκωμα που υπάρχει στο δάχτυλο του ποδιού σας.

Η επιστημονική ονομασία που έχει το κότσι στο μεγάλο δάχτυλο είναι hallux valgus. Το κότσι σχηματίζετε όταν το οστό ή ο ιστός στην άρθρωση στο κάτω μέρος του μεγάλου δακτύλου του ποδιού απομακρύνεται από την κανονική του θέση. Τα χρόνια μη φυσιολογικής κίνησης και πίεσης στην άρθρωση αναγκάζουν το μεγάλο δάκτυλο να κάμπτεται προς τα άλλα δάχτυλα, γεγονός που προκαλεί μια οδυνηρή προεξοχή στην άρθρωση.

Αυτή η άρθρωση στη βάση του μεγάλου δάχτυλου μεταφέρει μεγάλο μέρος του σώματος σας ενώ περπατάτε, έτσι το κότσι που εμφανίζεται μπορεί να προκαλέσει σοβαρό και συνεχή πόνο. Η άρθρωση μπορεί να γίνει τόσο σκληρή και να προκαλεί πολύ έντονο πόνο που θα σας είναι πολύ δύσκολο ακόμη και να φορέσετε τα παπούτσια σας, όχι να περάσετε μια μέρα περπατώντας με αυτά.

 

Φταίνε τα ψηλά τακούνια;

Είναι γεγονός ότι το κότσι στο μεγάλο δάχτυλο είναι κάτι που κληρονομείτε, αλλά μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο περπατάμε ή τα παπούτσια που φορούμε.

Οι γυναίκες αναπτύσσουν κότσι στο μεγάλο δάχτυλο πολύ πιο συχνά από τους άνδρες, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουν.

Τα άτομα με εύκαμπτες αρθρώσεις φαίνεται να έχουν μια μεγαλύτερη ανοχή αλλά άλλοι με δύσκαμπτες αρθρώσεις ή αρθρίτιδα έχουν συνήθως μεγαλύτερο πρόβλημα με το κότσι τους και μπορεί να τους προκαλέσει πόνο νωρίτερα.

Εάν παρατηρήσετε ότι αρχίζει και κάνει την εμφάνιση του το κότσι στο δάχτυλο σας είναι πρέπον να αναζητήσετε έναν ειδικό ποδίατρο πριν να χειροτερέψει η κατάσταση. Οι ποδίατροι μπορούν να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν τα προβλήματα του ποδιού, του αστραγάλου και των σχετικών δομών του ποδιού.

 

Θεραπεία χωρίς χειρουργείο

Εφόσον το κότσι εμφανιστεί είναι μια μόνιμη κατάσταση εκτός αν τη διορθώσετε χειρουργικά. Αλλά υπάρχουν μερικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να είστε πιο άνετοι ή να επιβραδύνετε την εξέλιξη του.

Για πολλούς ανθρώπους, μπορεί να είναι απλώς ότι δεν φοράνε τα σωστά παπούτσια. Επιλέξτε χαμηλά τακούνια και άνετα παπούτσια που παρέχουν άφθονο χώρο για τα δάχτυλα των ποδιών και το ευρύτερο τμήμα του ποδιού σας.

 

Δείτε παράκατω 7 πράγματα που μπορείτε να κάνετε και να ανακουφιστείτε από τον πόνο που δημιουργεί το κότσι στο μεγάλο δάχτυλο:

 

  • Διατηρήστε ένα κανονικό βάρος
  • Προστατέψτε το κότσι σας με ένα επίθεμα που τοποθετείτε επάνω του ώστε να μην το χτυπάτε σε διάφορες επιφάνειες.
  • Χρησιμοποιήστε έναν νάρθηκα ώστε να βοηθήσετε να έχει το πόδι σας τη σωστή θέση μέσα στο παπούτσι. Αυτά μπορεί να είναι υποστηρίγματα ανοιχτής καμάρας ή ορθωτικές συσκευές.
  • Μπορείτε επίσης να φοράτε έναν νάρθηκα τη νύχτα για να κρατάτε το δάχτυλο του ποδιού σε ευθεία και να διευκολύνετε τη δυσφορία.
  • Πάρτε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη.
  • Κάντε ζεστά ποδόλουτρα, χρησιμοποιήστε κρύες κομπρέσες, κάντε υδρομασάζ, υπερήχους και μασάζ στα πόδια και οτιδήποτε πιστεύετε ότι θα μπορούσε να σας ανακουφίσει.
  • Αγοράστε υποδήματα στο σωστό νούμερο που θα αφήνουν πολύ χώρο ελεύθερο για το πόδι σας. Επισκεφθείτε ένα κατάστημα όπου θα μπορούν να μετρήσουν το πόδι σας και να σας βοηθήσουν.

Μια πολύ καλή επιλογή για να θεραπεύσετε το κότσι είναι οι ειδικοί νάρθηκες.

Ένας καλός νάρθηκας για κότσι θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το πρόβλημα και να μπορέσετε να περπατάτε δίχως προβλήματα, σε οτιδήποτε παπούτσια σας αρέσει.

Μερικοί ασθενείς ενδιαφέρονται να θεραπεύσουν το κότσι τεντώνοντας τα πόδια και τα δάχτυλα ή χρησιμοποιούν διάφορες συσκευές. Οι περισσότερες συσκευές όμως χρησιμεύουν όπως ακριβώς και τα γυαλιά μυωπίας, από τη στιγμή που θα τα βγάλεις το πρόβλημα επανέρχεται.

 

Πότε έχει έρθει η ώρα για χειρουργική επέμβαση στο κότσι σας;

Εάν το κότσι σας προκαλεί πόνο, ο ποδίατρος σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση. Πρέπει να ξέρετε ότι ήρθε η ώρα να εξετάσετε το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης όταν αισθάνεστε πόνο για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει χειρουργική επέμβαση επειδή το κότσι μπορεί να προκαλέσει άλλα οδυνηρά προβλήματα στα πόδια, όπως η θυλακίτιδα, προβλήματα στις αρθρώσεις των δαχτύλων, φλεγμονή στο μετατάρσιο και άλλα.  Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει σε ήπιες ή σοβαρές περιπτώσεις.

Συνήθως οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας που επιλέγουν να χειρουργήσουν το κότσι τους, το κάνουν επειδή τους έχει προκαλέσει και άλλα προβλήματα. Συνήθως σε αυτά τα άτομα ο πόνος είναι συνεχόμενος και πιθανότατα επηρεάζει και το δεύτερο δάχτυλο.

Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να επιστρέψει το μεγάλο δάχτυλο στη σωστή του θέση. Ένας χειρουργός βάζει τα οστά, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα νεύρα πίσω στη σωστή σειρά και αφαιρεί το κότσι.

Υπάρχουν περισσότεροι από 150 τύποι χειρουργικών επεμβάσεων για το κότσο, αλλά οι χειρουργοί συνήθως επιλέγουν ένα από περίπου 6 που χρησιμοποιούνται συχνότερα.