7 βήματα για να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας φυσικά

ορμονες - εξισορροπηση
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

7 βήματα για να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας φυσικά

 

Οι ορμόνες – όπως τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη, η αδρεναλίνη και η ινσουλίνη – είναι εξαιρετικά σημαντικές χημικές ουσίες που επηρεάζουν πολλές πτυχές της συνολικής σας υγείας.

Οι ορμόνες εκκρίνονται από διάφορους αδένες και όργανα όπως ο θυρεοειδής, τα επινεφρίδια, η υπόφυση, οι ωοθήκες, οι όρχεις και το πάγκρεας.

Ολόκληρο το ενδοκρινικό σύστημα συνεργάζεται για να διατηρεί τον έλεγχο του επιπέδου των ορμονών που κυκλοφορούν σε ολόκληρο το σώμα. Εάν έστω μια ορμόνη είναι ελαφρώς ανισορροπημένη, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι συμβατικές θεραπείες για τις ορμονικές ανισορροπίες περιλαμβάνουν συνήθως συνθετικές θεραπείες αντικατάστασης της ορμόνης με αντισυλληπτικά χάπια, ενέσεις ινσουλίνης, φάρμακα θυρεοειδούς και άλλα.

 

Δυστυχώς, για την πλειοψηφία των ανθρώπων που πάσχουν από ορμονικές διαταραχές, η χρήση αυτών των τύπων θεραπειών συχνά προκαλεί 3 παρενέργειες:

 • Κάνει τους ανθρώπους να εξαρτώνται από τη λήψη φαρμάκων για το υπόλοιπο της ζωής τους ώστε να διατηρούν τα συμπτώματα υπό έλεγχο.
 • Συνήθως απλώς καλύπτουν τα συμπτώματα του ασθενούς, χωρίς να τα λύνουν, κάτι που σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσει ανωμαλίες σε άλλες περιοχές του σώματος, ενώ η διαταραχή εξελίσσεται.
 • Προκαλεί μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές παρενέργειες όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, οστεοπόρωση, άγχος, προβλήματα αναπαραγωγής, καρκίνο και πολλά άλλα.

 

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να διατηρήσετε την ισορροπία των ορμονών σας φυσικά.

 

Παρακάτω θα μάθετε

 • Ποιος τύπος ορμονικής ανισορροπίας μπορεί να δημιουργεί τα συγκεκριμένα συμπτώματα
 • Ποιες είναι οι βασικές αιτίες του ορμονικού σας προβλήματος
 • Πώς μπορείτε να βοηθήσετε στη θεραπεία του προβλήματος χωρίς να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές παρενέργειες που δημιουργούν τα φάρμακα

 

Τι είναι το ενδοκρινικό σύστημα;

Για να κατανοήσετε πλήρως τη λειτουργία των ορμονών σας, σίγουρα βοηθά να γνωρίζετε για το ενδοκρινικό σύστημα σας και πώς οι ορμόνες συνεργάζονται για να διατηρηθεί η ομοιόσταση.

Το ενδοκρινικό σύστημα είναι υπεύθυνο για το συντονισμό της σχέσης ανάμεσα στα διάφορα όργανα και τις ορμόνες. Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στο αίμα σας από τα κύτταρα που βρίσκονται μέσα στους ενδοκρινικούς αδένες.

Μόλις κυκλοφορήσουν οι ορμόνες στο σώμα, στοχεύουν συγκεκριμένους ιστούς ή κύτταρα δεσμεύοντας τους υποδοχείς που βρίσκονται μέσα στο κύτταρο ή στην επιφάνεια του.

Αυτές οι ορμόνες λειτουργούν ως χημικοί αγγελιοφόροι και παίζουν βασικό ρόλο στις καθημερινές λειτουργίες του σώματός.

 

Η υπόφυση και η λειτουργία της

Το ενδοκρινικό σύστημα αποτελείται από πολλούς αδένες όπως η υπόφυση που είναι υπεύθυνη για την αποστολή πληροφοριών από τον εγκέφαλό σε άλλους αδένες στο σώμα.

Η υπόφυση παράγει επίσης πολλές ορμόνες που ταξιδεύουν σε όλο το σώμα και εκτελούν διαφορετικές αλλά σημαντικές λειτουργίες.

Ο αδένας της υπόφυσης αποτελείται από δύο διαφορετικούς τύπους ιστών: την πρόσθια υπόφυση που συνθέτει και απελευθερώνει κλασσικές ορμόνες και την οπίσθια υπόφυση  που εκκρίνει νευρορμόνες που παράγονται στον υποθάλαμο.

Δύο ορμόνες που εκκρίνονται από την πρόσθια υπόφυση είναι η αυξητική ορμόνη,η οποία είναι υπεύθυνη για την σωστή ανάπτυξη και η προλακτίνη, η οποία είναι η ορμόνη που διεγείρει την παραγωγή γάλακτος μετά τον τοκετό.

 

Τροπικές ορμόνες παράγονται επίσης και εκκρίνονται από την πρόσθια υπόφυση, η οποία είναι ένας ενδοκρινικός αδένας και στοχεύουν επίσης άλλους ενδοκρινείς αδένες.

Αυτές οι ορμόνες περιλαμβάνουν:

 • Θυρεοειδική ορμόνη (που ονομάζεται επίσης θυροτροπίνη)
 • Θυλακιοτρόπος ορμόνη
 • Ωχρινοτρόπο ορμόνη
 • Αδρενοκορτικοτροπική ορμόνη

Ο οπίσθιος υποφυσιακός αδένας δεν παράγει ορμόνες από μόνος του, αλλά αποθηκεύει και εκκρίνει δύο ορμόνες που παράγονται στην υποθαλαμική περιοχή, την αγγειοπιεστίνη και την ωκυτοκίνη και στη συνέχεια τις απελευθερώνει στην κυκλοφορία του αίματος.

Άλλοι σημαντικοί αδένες του ενδοκρινικού συστήματος είναι ο επίφυτος αδένας, ο θυρεοειδής αδένας, οι παραθυρεοειδείς αδένες και τα επινεφρίδια.

 

Δύο βασικές ομάδες ορμονών

Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες ορμονών που κυκλοφορούν στο ανθρώπινο σώμα – αυτές που προέρχονται από αμινοξέα (πρωτεϊνικές ορμόνες, πεπτίδια και αμίνες) και εκείνες που προέρχονται από λιπίδια (στεροειδή).

Ακολουθεί μια γρήγορη ανάλυση αυτών των ορμονικών υποομάδων:

 • Ορμόνες αμίνης: Ορμόνες που συντίθενται από τα αμινοξέα τρυπτοφάνη (όπως μελατονίνη) και τυροσίνη (όπως θυρεοειδικές ορμόνες και ντοπαμίνη).
 • Ορμόνες πεπτιδίων: Ορμόνες που αποτελούνται από αμινοξέα βραχείας αλυσίδας και περιλαμβάνουν την αντιδιουρητική ορμόνη (που ονομάζεται αγγειοπιεστίνη) και οξυτοκίνη.
 • Πρωτεϊνικές ορμόνες: Ορμόνες που αποτελούνται από μακρύτερα πολυπεπτίδια και περιλαμβάνουν την αυξητική ορμόνη και την ορμόνη διέγερσης ωοθυλακίων.
 • Στεροειδείς ορμόνες: Ορμόνες που προέρχονται από τη χοληστερίνη και περιλαμβάνουν τη τεστοστερόνη, τα οιστρογόνα και τη κορτιζόλη.

Όπως μπορείτε να δείτε, ολόκληρο το ενδοκρινικό σύστημα συνεργάζεται για να ελέγξει το επίπεδο των ορμονών που κυκλοφορούν στο σώμα σας.

Όταν μόνο μία από αυτές τις ορμόνες είναι ακόμη ελαφρώς ανισορροπημένη, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν την ανάπτυξη, τη σεξουαλική ανάπτυξη και λειτουργία, τον ύπνο, το μεταβολισμό και την πείνα.

 

Συμπτώματα ορμονικών ανισορροπιών

Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα που υποδηλώνουν μια ανισορροπία στις ορμόνες σας είναι:

 • Υπογονιμότητα και ακανόνιστες περίοδοι
 • Αύξηση σωματικού βάρους ή απώλεια βάρους (που είναι ανεξήγητη και δεν οφείλεται σε εσκεμμένες αλλαγές στη διατροφή σας)
 • Κατάθλιψη και άγχος
 • Κούραση
 • Αυπνία
 • Χαμηλή λίμπιντο
 • Αλλαγές στην όρεξη
 • Πεπτικά θέματα
 • Τριχόπτωση και αραίωση μαλλιών

Τα συμπτώματα των ορμονικών ανισορροπιών μπορεί να κυμαίνονται σημαντικά ανάλογα με το είδος της διαταραχής ή της ασθένειας που προκαλούν.

Για παράδειγμα, τα υψηλά οιστρογόνα μπορούν να συμβάλλουν σε προβλήματα που περιλαμβάνουν την ενδομητρίωση και τα αναπαραγωγικά προβλήματα, ενώ τα συμπτώματα του διαβήτη συχνά περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, αλλαγές στην όρεξη και προβλήματα με την όραση.

 

Ορισμένα προβλήματα σχετίζονται με μερικές από τις πιο κοινές ορμονικές ανισορροπίες:

 

 • Υψηλά οιστρογόνα: Προβλήματα ύπνου, αλλαγές στο βάρος και την όρεξη, έντονο στρες, αργός μεταβολισμός.
 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS): Στειρότητα, αύξηση βάρους, υψηλότερος κίνδυνος για διαβήτη, ακμή, μη φυσιολογική ανάπτυξη τριχών.
 • Χαμηλά οιστρογόνα: Χαμηλή σεξουαλική ορμή, προβλήματα αναπαραγωγής, αλλαγές στην έμμηνο ρύση, αλλαγές στη διάθεση.
 • Υποθυρεοειδισμός: Αργός μεταβολισμός, αύξηση βάρους, κόπωση, άγχος, ευερεθιστότητα, πεπτικά προβλήματα, ακανόνιστες περίοδοι.
 • Χαμηλή τεστοστερόνη: Στυτική δυσλειτουργία, μυϊκή απώλεια, αύξηση βάρους, κόπωση, προβλήματα που σχετίζονται με τη διάθεση.
 • Υπερθυρεοειδισμός: Άγχος, αραίωση μαλλιών, απώλεια βάρους, προβλήματα στον ύπνο, ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί.
 • Διαβήτης: Αύξηση βάρους, νευροπάθεια, υψηλότερος κίνδυνος απώλειας όρασης, κόπωση, αναπνευστική δυσχέρεια, ξηροστομία, δερματικά προβλήματα.
 • Κόπωση των επινεφριδίων: Κόπωση, μυϊκοί πόνοι, άγχος και κατάθλιψη, προβλήματα στον ύπνο, ομίχλη στον εγκέφαλο, υπογόνιμότητα.

 

Παράγοντες κινδύνου και αιτίες ορμονικών ανισορροπιών

Οι ορμονικές ανισορροπίες είναι πολυπαραγοντικές διαταραχές, που σημαίνει ότι προκαλούνται από ένα συνδυασμό παραγόντων όπως η διατροφή, το ιατρικό ιστορικό, η γενετική, τα επίπεδα στρες και η έκθεση σε τοξίνες από το περιβάλλον σας.

Μερικοί από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στις ορμονικές ανισορροπίες περιλαμβάνουν:

 

 • Τροφικές αλλεργίες και προβλήματα του εντέρου: Η υγεία των εντέρων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το στομάχι και τα έντερα σας είστε πιο επιρρεπείς σε ορμονικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της παχυσαρκίας. Αυτό συμβαίνει επειδή η φλεγμονή συνήθως προέρχεται από το έντερο και έπειτα επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της υγείας σας.
 • Παχυσαρκία
 • Υψηλά επίπεδα φλεγμονής που προκαλούνται από κακή διατροφή και τον καθιστικό τρόπο ζωής
 • Γενετική ευαισθησία
 • Τοξικότητα (έκθεση σε φυτοφάρμακα, τοξίνες, ιούς, τσιγάρα, υπερβολικό οινόπνευμα και επιβλαβείς χημικές ουσίες)
 • Υψηλές ποσότητες άγχους και έλλειψη αρκετού ύπνου και ξεκούρασης

Η δυσλειτουργία των επινεφριδίων είναι η μεγαλύτερη αιτία της ορμονικής ανισορροπίας με τις ορμόνες φύλου. Αυτό συμβαίνει όταν η χοληστερόλη, η οποία συνήθως βοηθάει στην παραγωγή των ορμονών του φύλου, συνδυάζεται με υπερβολικό στρες και το ένζυμο 17.

Η κορτιζόλη προκαλεί τότε την ανισορροπία της προγεστερόνης, των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης, η οποία στη συνέχεια μειώνει τη σεξουαλική επιθυμία.

 

7 τρόποι για εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας φυσικά

 

Βήμα 1: Αντικαταστήστε τους υδατάνθρακες με υγιή λιπαρά

Το σώμα χρειάζεται διάφορους τύπους λιπών για τη δημιουργία των ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων λιπαρών και της χοληστερόλης.

Δεν είναι μόνο αυτά τα βασικά λίπη για την παραγωγή των ορμονών, αλλά διατηρούν επίσης  τα επίπεδα φλεγμονής χαμηλά, ενισχύουν το μεταβολισμό και προάγουν την απώλεια βάρους.

Τα υγιή λίπη έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες- που δημιουργούν φλεγμονή και μπορούν να χαλάσουν την ισορροπία των ορμονών σας.

Οι καλύτερες υγιεινές λιπαρές ουσίες είναι: Έλαιο καρύδας, αβοκάντο, βόειο λίπος από ζώα που τρέφονται με χόρτο και ο σολομός που αλιεύεται άγρια.

Τα οφέλη του αβοκάντο περιλαμβάνουν τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, τη μείωση της φλεγμονής, τον έλεγχο της όρεξής σας και τη συμβολή στην καθημερινή πρόσληψη ινών και θρεπτικών ουσιών όπως το κάλιο.

Τα διατροφικά οφέλη του σολομού είναι επίσης εντυπωσιακά: είναι μία από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, οι οποίες είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν με τις γνωστικές λειτουργίες.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένα σημαντικό συστατικό των μεμβρανών του εγκεφαλικού κυττάρου και βοηθούν σ την επικοινωνία των κυττάρων του εγκέφαλου.

Βασικός κανόνας: Αποφύγετε έλαια που περιέχουν ωμέγα-6 λιπαρά -ηλίανθο, καλαμπόκι, βαμβακόσπορο, κράμβη, σόγια και φιστίκια- ενώ αντίθετα επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα -άγρια ​​ψάρια, σπόροι chia, καρύδια και κρέας από ζώα που τράφηκαν φυτικά.

 

Βήμα 2: Χρησιμοποιήστε βότανα Adaptogen

Τα βότανα Adaptogen είναι μια μοναδική κατηγορία θεραπευτικών φυτών που προάγουν την ισορροπία των ορμονών και προστατεύουν το σώμα από μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών, όπως αυτές που προκαλούν υπερβολικό στρες.

Εκτός από την ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας και την καταπολέμηση του άγχους, η έρευνα δείχνει ότι τα διάφορα Adaptogen βότανα μπορούν να:

 • Βελτιώσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς
 • Χαμηλώσουν τη χοληστερόλη σας με φυσικό τρόπο
 • Μειώσουν το άγχος και την κατάθλιψη
 • Μειώσουν τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων
 • Σταθεροποιήσουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα
 • Υποστηρίζουν τη λειτουργία των επινεφριδίων

Η Ashwagandha, ειδικότερα, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην εξισορρόπηση των ορμονών. Αυτό ωφελεί τη λειτουργία του θυρεοειδούς επειδή προάγει την απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν κυτταρικές βλάβες.

Το Ashwagandha μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει έναν υποτονικό ή υπερδραστήριο θυρεοειδή και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υπέρβαση της κόπωσης των επινεφριδίων.

Τα επινεφρίδια σας μπορεί να υπερφορτωθούν όταν αισθανθείτε υπερβολικό συναισθηματικό, σωματικό ή ψυχικό στρες, οδηγώντας στη διαταραχή ορμονών όπως η αδρεναλίνη, η κορτιζόλη και η προγεστερόνη.

Μπορείτε να βρείτε αυτό το βότανο ως συμπλήρωμα διατροφής μόνο του ή συνδυαστικά και με άλλα συστατικά.

Ο ιερό βασιλικός, είναι επίσης γνωστός ως tulsi, βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων κορτιζόλης, έτσι λειτουργεί ως φυσικό φάρμακο για το άγχος.

Μελέτες δείχνουν ότι ο ιερός βασιλικός μπορεί επίσης να προστατεύσει τα όργανα και τους ιστούς σας από τη χημική καταπόνηση από ρύπους και βαρέα μέταλλα, που είναι άλλοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε ανισορροπία ορμονών.

 

Βήμα 3: Αντιμετώπιση των συναισθηματικών ανισορροπιών

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, τα εσωτερικά συναισθήματα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία ενός ατόμου και αντιμετωπίζουν τις συναισθηματικές ανισορροπίες.

Οι εξωτερικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής σας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη διαφόρων συνθηκών υγείας που συνδέονται με τις ορμονικές ανισορροπίες.

Επιστήμονες πιστεύουν ότι τα συναισθήματα του φόβου προκαλούν ασθένειες στα αναπαραγωγικά σας όργανα, τα νεφρά και τα επινεφρίδια, επηρεάζοντας τα επίπεδα κορτιζόλης.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στις γυναίκες και η στειρότητα. Τα συναισθήματα της απογοήτευσης, της ανυπομονησίας και της μη συγχώρεσης προκαλούν ασθένεια στο ήπαρ σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία οιστρογόνων.

Τα συναισθήματα της ανησυχίας μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα με τα επίπεδα της ινσουλίνης σας, τα οποία μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσουν διάφορες ορμόνες.

Φυσικά με αυτά τα δεδομένα πρέπει να αντιμετωπίσετε όλες τις συναισθηματικές ανισορροπίες που τυχόν έχετε ώστε να μπορέσετε να ρυθμίσετε και τις ορμόνες σας.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό με τη μείωση του άγχους, την προσωπική σκέψη και το χρόνο για τον εαυτό σας. Η πρακτική του διαλογισμού μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική. Μπορείτε να κάνετε βαθιές ασκήσεις αναπνοής, να περνάτε αρκετό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και να ασκείστε καθημερινά.

Οι παραδοσιακές κινεζικές θεραπείες όπως ο βελονισμός και το μασάζ μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της ορμονικής ισορροπίας, στην καταπολέμηση του στρες και στη βελτίωση της ροής του αίματος.

Τα συναισθήματα και οι ορμόνες σας είναι συνδεδεμένες, οπότε εργάζοντας για την ισορροπία του ενός, επηρεάζετε και το άλλο.

Εάν αισθάνεστε πάντα ένταση, θυμό και φόβο πρέπει να καταλάβετε ότι αυτό επηρεάζει την ισορροπία των ορμονών σας και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα θέματα υγείας.

 

Βήμα 4: Χρησιμοποιήστε Αιθέρια Έλαια

Για να εξισορροπήσετε φυσικά τις ορμόνες σας, είναι σημαντικό να εξαλείψετε τις τοξίνες από το σώμα σας.

Ένας καλός τρόπος είναι να αποφεύγετε τα συμβατικά προϊόντα περιποίησης σώματος που γίνονται με δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως DEA, parabens, προπυλενογλυκόλη και λαουρυλοθειικό νάτριο.

Μια καλή εναλλακτική λύση είναι η χρήση φυσικών προϊόντων που παρασκευάζονται με συστατικά όπως αιθέρια έλαια, έλαιο καρύδας, βούτυρο shea και καστορέλαιο.

 

Για την αντικατάσταση των τοξικών προϊόντων περιποίησης σώματος και καθαρισμού, χρησιμοποιήστε αυτά τα αιθέρια έλαια εξισορρόπησης ορμονών:

 

Αιθέριο Έλαιο φασκόμηλο – ClarySage

Το φασκόμηλο βοηθά στην ισορροπία των επιπέδων των οιστρογόνων επειδή περιέχει φυσικά φυτοοιστρογόνα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ρυθμίσει τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, να ανακουφίσει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, να θεραπεύσει τη στειρότητα και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ακόμη και να μειώσει τις πιθανότητες καρκίνου της μήτρας και των ωοθηκών.

Χρησιμεύει επίσης ως φυσικό φάρμακο για συναισθηματικές ανισορροπίες, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Μπορείτε να βάλετε στη συσκευή αρωματοθεραπείας 3-5 σταγόνες φασκόμηλο για να βοηθήσει στην ισορροπία των ορμονών και την ανακούφιση του στρες.

Για να ελαφρύνετε τις κράμπες και τον πόνο κάντε μασάζ με 5 σταγόνες φασκόμηλο και 5 σταγόνες λάδι καρύδας στο στομάχι σας και σε κάθε άλλη περιοχή που σας πονά.

 

Μάραθος

Τα προβλήματα με την υγεία του εντέρου έχει βρεθεί ότι προκαλούν αυτοάνοσες ασθένειες όπως οι διαταραχές του θυρεοειδούς.

Χρησιμοποιήστε το αιθέριο έλαιο μάραθου για να χαλαρώσετε το σώμα σας, να βελτιώσετε την πέψη και την υγεία του εντέρου, να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας και να μειώσετε τη φλεγμονή.

Μπορείτε να τρίψετε 2 σταγόνες μάραθου στο στομάχι σας ή να προσθέσετε 1-2 σταγόνες σε μια τάξη ζεστού νερού ή τσαγιού για να το πάρετε εσωτερικά.

 

Λεβάντα

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας προάγει τη συναισθηματική ισορροπία, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους, της κατάθλιψης και του στρες.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν χαλαρωτικό για να έχετε έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο που θα συμβάλει στην εξισορρόπηση των ορμονών σας.

Τοποθετήστε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας για να αρωματίσετε το σπίτι σας, προσθέστε 5 σταγόνες στη μπανιέρα που θα μουλιάσετε ή εφαρμόστε 3 σταγόνες τοπικά στους ώμους, την πλάτη, το λαιμό ή τους καρπούς σας.

 

Σανταλόξυλο

Το αιθέριο έλαιο σανδαλόξυλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει τη λίμπιντο σας, να μειώσει το στρες, να προωθήσει τη χαλάρωση, να ενισχύσει τη νοητική διαύγεια και ακόμη να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Το ισχυρό άρωμα του σανταλόξυλου προκαλεί ειρηνικά συναισθήματα και έχει ως αποτέλεσμα τη συνολική μείωση του στρες που μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές ανισορροπίες. Τοποθετήστε σανταλόξυλο απευθείας από το μπουκάλι ώστε να διαχέετε στο σπίτι ή εφαρμόστε 2-3 σταγόνες στους καρπούς και τα πέλματα σας.

 

Θυμάρι

Το αιθέριο έλαιο θυμαριού βελτιώνει την παραγωγή προγεστερόνης, το οποίο βοηθά στη θεραπεία ή την ανακούφιση των προβλημάτων υγείας όπως η στειρότητα, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η εμμηνόπαυση, η κατάθλιψη, τα ινομυώματα, η τριχόπτωση και η αϋπνία.

Για να συμβάλλετε στην ισορροπία των ορμονών σας με φυσικό τρόπο, προσθέστε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού σε ένα λουτρό ζεστού νερού ή τρίψτε 2-3 σταγόνες με ίσα μέρη λάδι καρύδας στην κοιλιά σας.

 

Βήμα 5: Συμπληρώματα διατροφής

Μερικές φορές είναι απαραίτητα ορισμένα συμπληρώματα διατροφής για να γεμίσετε θρεπτικά κενά που μπορεί να οδηγήσουν σε ανισορροπία ορμονών.

 

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις ορμόνες είναι:

 

Το έλαιο νυχτολούλουδου

Το έλαιο νυχτολούλουδου περιέχει ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, όπως το LA και το GLA, που υποστηρίζουν τη συνολική ορμονική λειτουργία. Τα συμπληρώματα με το έλαιο νυχτολούλουδου μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων και των συμπτωμάτων πολυκυστικών ωοθηκών. Βοηθά επίσης στη προετοιμασία του οργανισμού πριν τη σύλληψη.

 

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D λειτουργεί σχεδόν σαν μια ορμόνη μέσα στο σώμα και παίζει πολύ βασικό ρόλο για τη διατήρηση χαμηλών επιπέδων φλεγμονής.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που ζουν σε σκοτεινές περιοχές συχνά υποφέρουν από εποχική κατάθλιψη και άλλα προβλήματα υγείας, εκτός εάν παίρνουν συμπληρώματα με βιταμίνη D.

Η ηλιοφάνεια είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα βιταμίνης D επειδή το γυμνό δέρμα σας παράγει την βιταμίνη D μόνη του όταν εκτίθεται ακόμη και σε μικρές ποσότητες άμεσου ηλιακού φωτός.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται καθημερινά περίπου 2.000-5.000 Παγκόσμιες μονάδες βιταμίνης D3 αν ζουν σε σκοτεινές περιοχές, κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τις ημέρες που δεν εκτίθεστε στον ήλιο.

 

Ζωμός οστών κρέατος ή σκόνη πρωτεΐνης

Ο ζωμός οστών καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα και προμηθεύει το σώμα με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να απορροφηθούν εύκολα.

Η κατανάλωση ζωμού οστών ή σκόνης πρωτεΐνης που παράγεται από ζωμό οστών είναι ιδιαίτερα επωφελής για την υγεία επειδή περιέχει θεραπευτικές ουσίες όπως το κολλαγόνο, η προλίνη, η γλυκίνη και η γλουταμίνη, τα οποία περιέχονται στη σκόνη για να ενισχύσουν τη γενική υγεία σας.

 

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εντερικής επένδυσης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να εξισορροπήσει τις ορμόνες σας.

Όταν τα σωματίδια τροφίμων, όπως η γλουτένη για παράδειγμα, διαρρεύσουν μέσω του εντέρου στην κυκλοφορία του αίματός, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και ασθένειες που πλήττουν ολόκληρο το σώμα – ειδικά αδένες όπως ο θυρεοειδής είναι πολύ ευαίσθητος στην αυξημένη φλεγμονή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με διαρροή στο έντερο έχουν μια έλλειψη προβιοτικών στα έντερά τους. Τα προβιοτικά είναι υγιή βακτηρίδια που μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγή και τη ρύθμιση των βασικών ορμονών όπως η ινσουλίνη, η γκρελίνη και η λεπτίνη.

 

Βήμα 6: Προσοχή στα φάρμακα και τα αντισυλληπτικά

Γνωρίζετε ότι κάθε φαρμακευτική αγωγή σας έχει συγκεκριμένες ανεπιθύμητες ενέργειες;

Μερικά φάρμακα μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία των ορμονών σας, οδηγώντας σε παρενέργειες όπως κόπωση, αλλαγές της όρεξης, προβλήματα στον ύπνο, χαμηλή λίμπιντο, θλίψη και ακόμη κατάθλιψη.

Ορισμένα φάρμακα που μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία των ορμονών σας περιλαμβάνουν κορτικοστεροειδή, διεγερτικά, στατίνες, ρεξινοειδή και γλυκοκορτικοειδή.

Προσέχετε τα φάρμακά που παίρνετε και μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες και αναζητήστε φυσικές εναλλακτικές λύσεις αν είναι δυνατόν.

Τα αντισυλληπτικά είναι ακόμα ένα επικίνδυνο φάρμακο που επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών. Το χάπια που παίρνουν οι γυναίκες είναι ένας τύπος ορμονοθεραπείας που αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων σε τέτοια επικίνδυνα επίπεδα που μπορεί να προκαλέσει πολλές επιπλοκές.

 

Βήμα 7: Κοιμηθείτε περισσότερο

Αν δεν κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ επιβαρύνετε το σώμα σας. Η έλλειψη ύπνου ή η διατάραξη του φυσικού σας κιρκάδιου ρυθμού μπορεί να είναι μια από τις χειρότερες συνήθειες που συμβάλλουν στην ανισορροπία των ορμονών.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Επειδή οι ορμόνες σας εργάζονται σε ένα χρονοδιάγραμμα. Η κορτιζόλη, η κύρια “ορμόνη στρες”, ρυθμίζεται τα μεσάνυχτα. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που πηγαίνουν αργά για ύπνο δεν μπορούν ποτέ να χαλαρώσουν από το στρες.

Η έλλειψη ύπνου, η μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών και το χρόνιο στρες είναι τρεις από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν στα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης.

Ο ύπνος βοηθάει στην ισορροπία των ορμονών του στρες, δημιουργεί ενέργεια και επιτρέπει στο σώμα να ανακάμψει σωστά.

Το υπερβολικό άγχος και ο κακός ύπνος συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, μειωμένη ανοσία, προβλήματα με την απόδοση στην εργασία σας και υψηλότερη ευαισθησία στο άγχος, την αύξηση του σωματικού βάρους και την κατάθλιψη.

Για να μεγιστοποιήσετε τη λειτουργία των ορμονών, ιδανικά προσπαθήστε να πέσετε για ύπνο έως τις 10 μ.μ. και να υιοθετήσετε έναν φυσιολογικό κύκλο ύπνου.

 

Τελικές σκέψεις για τις ορμονικές ανισορροπίες

Οι ορμονικές ανισορροπίες πλήττουν πολλά εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως. Τέτοια ορμονικά προβλήματα είναι ο διαβήτης, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, οι ανωμαλίες του εμμηνορρυσιακού ιστού, η υπογονιμότητα, η χαμηλή τεστοστερόνη και τα προβλήματα οιστρογόνων.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα άγχους, κούραση, ευερεθιστότητα, ανισορροπίες στο βάρος, αϋπνίες και αλλαγές στη σεξουαλική σας ζωή την προσοχή  και την όρεξη σας.

Αιτίες για ορμονικές ανισορροπίες περιλαμβάνουν την κακή υγεία των εντέρων, τη φλεγμονή, τις υψηλές ποσότητες στρες, τη γενετική ευαισθησία και την τοξικότητα.

Οι φυσικές θεραπείες περιλαμβάνουν την κατανάλωση αντιφλεγμονώδων τροφών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τον καλό ύπνο, την άσκηση και τον έλεγχο του άγχους