9 τρόποι για να ανανεώσετε τον οργανισμό σας με αποτοξίνωση!

αποτοξινωση για τον οργανισμο
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

9 τρόποι για να ανανεώσετε τον οργανισμό σας με αποτοξίνωση!

Συνήθως αποτοξίνωση ή detox σημαίνει ότι ακολουθείτε μια συγκεκριμένη δίαιτα ή χρησιμοποιείτε ειδικά προϊόντα που στόχο έχουν να απαλλάξουν το σώμα σας από τις τοξίνες και να βελτιώσουν την υγεία σας αλλά να σας βοηθήσουν να χάσετε και βάρος.

Ευτυχώς, το σώμα σας είναι καλά εξοπλισμένο για να εξαλείψει τις τοξίνες και δεν θα χρειαστείτε κάποια ειδική δίαιτα ή ακριβά συμπληρώματα διατροφής.

Με συγκεκριμένα βήματα θα μπορέσετε και εσείς να ενισχύσετε το φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης του σώματός σας.

 

Κοινές Παρανοήσεις σχετικά με την Αποτοξίνωση

Οι αποτοξινωτικές δίαιτες λέγεται ότι εξαλείφουν τις τοξίνες από το σώμα σας, βελτιώνουν την υγεία και προάγουν την απώλεια βάρους.

Συχνά περιλαμβάνουν τη χρήση καθαρτικών, διουρητικών, βιταμινών, μετάλλων, τσαγιού και άλλων τροφών που πιστεύεται ότι έχουν ιδιότητες αποτοξίνωσης.

Ο όρος “τοξίνη” στο πλαίσιο των αποτοξινωτικών δίαιτων ορίζεται κάποιος πιο ελεύθερα και χαλαρά. Περιλαμβάνει συνήθως ρύπους, συνθετικά χημικά, βαρέα μέταλλα και επεξεργασμένα τρόφιμα – τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την υγεία σας.

Το σώμα σας έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο εξαλείφει τις τοξίνες και περιλαμβάνει το ήπαρ, τα νεφρά, το πεπτικό σύστημα, το δέρμα και τους πνεύμονες.

Επίσης αν δεν είναι απόλυτα υγιή αυτά τα όργανα σας δεν θα μπορούν να εξαλείψουν   αποτελεσματικά τις ανεπιθύμητες ουσίες.

Έτσι, ενώ οι δίαιτες αποτοξίνωσης δεν μπορούν να σας προσφέρουν κάτι που δεν κάνει φυσικά το σώμα σας μπορείτε να βελτιώστε το φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης του σώματός σας. Δείτε παρακάτω τους τρόπους:

 

 1. Περιορίστε το αλκοόλ

Περισσότερο από το 90% του αλκοόλ που καταναλώνεται μεταβολίζεται στο συκώτι σας.

Τα ένζυμα του ήπατος μεταβολίζουν το αλκοόλ σε ακεταλδεΰδη, μια γνωστή χημική ουσία που προκαλεί καρκίνο.

Αναγνωρίζοντας την ακεταλδεΰδη ως τοξίνη, το συκώτι σας μετατρέπει το φάρμακο σε μια ακίνδυνη ουσία που ονομάζεται οξική, η οποία αργότερα αποβάλλεται από το σώμα σας.

Ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πολλά  προβλήματα υγείας.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στη λειτουργία του ήπατος, προκαλώντας συσσώρευση λίπους, φλεγμονή και ουλές.

Με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ το συκώτι σας δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει και να εκτελέσει τα καθήκοντα του όπως το φιλτράρισμα των αποβλήτων και των άλλων τοξινών από το σώμα σας.

Ο περιορισμός ή η αποχή εξ ολοκλήρου από το αλκοόλ είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποτοξινώσετε το σώμα σας και να το διατηρήσετε ισχυρό.

Συνίσταται να περιορίζεται τη πρόσληψη αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα οι γυναίκες και δύο ποτά οι άνδρες.

 

 1. Κοιμηθείτε επαρκώς

Η διασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ είναι απαραίτητη για την υποστήριξη του συστήματος υγείας και φυσικής αποτοξίνωσης του σώματός σας.

Ο ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλό σας να αναδιοργανωθεί και να επαναφορτιστεί, όπως επίσης και να απομακρύνει όλα τα τοξικά προϊόντα που συσσωρεύονται στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της μέρας.

Ένα από αυτά τα απόβλητα που βρίσκονται στο σώμα είναι και μια πρωτεΐνη που ονομάζεται βήτα-αμυλοειδές, η οποία συμβάλλει στην εμφάνιση της νόσου Alzheimer.

Με τη στέρηση του ύπνου, το σώμα σας δεν έχει χρόνο για να εκτελέσει αυτές τις λειτουργίες, έτσι οι τοξίνες μαζεύονται στο σώμα σας και επηρεάζουν διάφορες πτυχές της υγείας και του σώματος σας.

Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, όπως άγχος και στρες, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία.

Για να διατηρείτε την καλή υγεία του σώματος σας πρέπει να στοχεύετε σε 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα αϋπνίας κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας -όπως ένα συγκεκριμένο ωράριο ύπνου, θα μπορέσει να σας βοηθήσει. Επίσης θα σας βοηθήσει αν κλείσετε όλες τις οθόνες μπλε φωτός τουλάχιστον 1 ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα ύπνου σας.

 

 1. Πίνετε περισσότερο νερό

Το νερό κάνει πολλά περισσότερα από το να σας ξεδιψά. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος σας, λιπαίνει τις αρθρώσεις, βοηθά στην πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και αποτοξινώνει το σώμα σας με την απομάκρυνση αποβλήτων.

Τα κύτταρα του σώματός σας πρέπει να ανανεώνονται συνεχώς ώστε να λειτουργούν με τον καλύτερο τρόπο και να διασπώνται στα θρεπτικά συστατικά που το σώμα χρησιμοποιεί ως ενέργεια.

Αυτές οι διεργασίες που γίνονται στο σώμα μας χωρίς να το γνωρίζουμε, απελευθερώνουν διάφορα απόβλητα – με τη μορφή ουρίας και διοξειδίου του άνθρακα – και προκαλούν βλάβες αν συσσωρευτούν στο αίμα.

Το νερό μεταφέρει αυτά τα απορρίμματα και τα απομακρύνει μέσω των ούρων, της αναπνοής και της αφόδευσης.

Γι΄ αυτούς τους λόγους είναι πολύ σημαντικό να διατηρείστε πάντα ενυδατωμένοι.

Η καταλληλότερη ημερήσια πρόσληψη νερού για τους άνδρες είναι 3,5 λίτρα και για τις γυναίκες 3.

 

 1. Μειώστε την πρόσληψη ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφών

Η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ότι χειρότερο μπορείτε να επιλέξετε για την υγεία σας.

Η υψηλή κατανάλωση ζαχαρούχων και υψηλής επεξεργασίας τροφίμων έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία και άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Αυτές οι ασθένειες εμποδίζουν την ικανότητα του σώματός σας να αποτοξινώνετε φυσικά και βλάπτουν όργανα που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, όπως το ήπαρ και τα νεφρά σας.

Για παράδειγμα, η υψηλή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών μπορεί να προκαλέσει την συσσώρευση λίπους στο ήπαρ σας, κάτι που επηρεάζει τη λειτουργία τους.

Μπορείτε να περιορίσετε το πρόχειρο φαγητό με το να μην το αγοράζετε καν. Το να μην έχετε κάτι στην κουζίνα σας σημαίνει ότι δεν θα μπαίνετε καν στον πειρασμό.

Η αντικατάσταση ανθυγιεινών τροφίμων με υγιεινές επιλογές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης ένας υγιής τρόπος για να βγάλετε τη ζάχαρη και τα λιπαρά από τη ζωή σας.

 

 1. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα σας από τις βλάβες που προκαλούνται από τα μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Το οξειδωτικό στρες είναι μια κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή ελεύθερων ριζών.

Το σώμα σας παράγει φυσικά αυτά τα μόρια για να πάρουν μέρος σε κυτταρικές διεργασίες, όπως η πέψη. Ωστόσο, το αλκοόλ, ο καπνός, η κακή διατροφή και η έκθεση σε ρύπους μπορούν να προκαλέσουν τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών στο σώμα σας.

Αυτά τα μόρια προκαλούν βλάβες στα κύτταρα του σώματός σας, που εμπλέκονται σε διάφορες καταστάσεις, όπως άνοια, καρδιακές παθήσεις, ασθένειες του ήπατος, άσθμα και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Τρώγοντας μια δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την περίσσεια των ελεύθερων ριζών και άλλων τοξινών που αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών.

Επικεντρωθείτε στη λήψη αντιοξειδωτικών από τρόφιμα και όχι από συμπληρώματα, τα οποία μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών όταν λαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Παραδείγματα αντιοξειδωτικών είναι: βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σελήνιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Τα μούρα, τα φρούτα, τα καρύδια, το κακάο, τα λαχανικά, τα μπαχαρικά και τα ποτά όπως ο καφές και το πράσινο τσάι έχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών.

 

 1. Τρώτε τρόφιμα υψηλά σε πρεβιοτικά

Η υγεία του εντέρου είναι σημαντική για να λειτουργεί σωστά και το αποτοξινωτικό σύστημα του σώματος.

Η καλή υγεία του εντέρου ξεκινά με τα πρεβιοτικά, ένα είδος ινών που τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια του εντέρου που ονομάζονται προβιοτικά. Με τα προβιοτικά, τα καλά βακτήρια μπορούν να παράγουν θρεπτικά συστατικά που ονομάζονται λιπαρά οξέα που είναι επωφελή για την υγεία.

Τα καλά βακτηρίδια στο έντερο σας μπορεί να μην είναι σε καλή αντιστοιχία με τα κακά βακτηρίδια λόγω της χρήσης αντιβιοτικών, την κακή οδοντική υγιεινή και την ποιότητα διατροφής.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρεβιοτικά μπορεί να διατηρήσει το ανοσοποιητικό και το αποτοξινωτικό σας σύστημα υγιή. Καλές πηγές πρεβιοτικών είναι οι τομάτες, οι αγκινάρες, οι μπανάνες, τα σπαράγγια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τη βρώμη.

 

 1. Μειώστε την πρόσληψη αλατιού

Για μερικούς ανθρώπους, η αποτοξίνωση είναι ένας τρόπος να καταπολεμήσουν την κατακράτηση υγρών.

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλατιού μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών στο σώμα σας ιδιαίτερα αν έχετε κάποια πάθηση που επηρεάζει τα νεφρά ή το συκώτι σας ή αν δεν πίνετε αρκετό νερό.

Αυτή η υπερβολική συγκέντρωση υγρών μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και σαν αποτέλεσμα νιώθετε τα ρούχα σας πιο σφιχτά. Αν συνηθίζετε να καταναλώνετε πολύ αλάτι, η μείωση του θα σας βοηθήσει να αποτοξινωθείτε και από το επιπλέον βάρος του νερού.

Αν και πολλοί άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν, η μεγαλύτερη πρόσληψη νερού βοηθά στην ελάττωση της κατακράτησης υγρών που προκαλείται από το πολύ αλάτι.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν καταναλώνετε υπερβολικό αλάτι και όχι αρκετό νερό, το σώμα σας απελευθερώνει μια αντιδιουρητική ορμόνη που σας εμποδίζει να ουρείτε – και ως εκ τούτου οι τοξίνες μένουν στο σώμα σας περισσότερο.

Με την αύξηση της πρόσληψης νερού, το σώμα μειώνει την έκκριση αυτής της ορμόνης και άρα πλέον ουρείτε περισσότερο και φεύγουν όλα από το σώμα σας.

Η αύξηση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε κάλιο – που αντισταθμίζει ορισμένες επιδράσεις του νατρίου – βοηθά επίσης. Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο είναι οι πατάτες, η κολοκύθα, τα φασόλια, οι μπανάνες και το σπανάκι.

 

 1. Βάλτε την άσκηση στη καθημερινότητα σας

Η τακτική άσκηση – ανεξαρτήτως σωματικού βάρους – συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μειωμένο κίνδυνο πολλών παθήσεων και ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την καθημερινή άσκηση όμως το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι μειώνει τη φλεγμονή.

Ενώ κάποια φλεγμονή είναι απαραίτητη για να ανακάμψετε από μολύνσεις και να μπορέσουν να επουλωθούν τυχόν τραύματα, σίγουρα η φλεγμονή εξασθενεί το σώμα σας και το κάνουν επιρρεπές σε ασθένειες.

Με τη μείωση της φλεγμονής, η άσκηση βοηθά τα διάφορα συστήματα του σώματος σας να λειτουργούν σωστά και να σας προστατεύουν από τις ασθένειες -ένα από αυτά τα συστήματα είναι και αυτό της αποτοξίνωσης.

Συνιστάται να κάνετε τουλάχιστον 150-300 λεπτά την εβδομάδα άσκηση μέτριας έντασης – όπως γρήγορο περπάτημα – ή 75-150 λεπτά την εβδομάδα έντονης σωματικής δραστηριότητας – όπως το τρέξιμο.

 

 1. Άλλες χρήσιμες συμβουλές αποτοξίνωσης

Ορισμένες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των τοξινών που βρίσκονται στο σώμα σας.

 • Καταναλώστε τρόφιμα που περιέχουν θείο. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, είναι τα κρεμμύδια, το μπρόκολο και το σκόρδο, ενώ ενισχύουν την έκκριση βαρέων μετάλλων όπως το κάδμιο.
 • Ο κόλιανδρος ενισχύει την απομάκρυνση ορισμένων τοξινών και βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, και τα χημικά, συμπεριλαμβανομένων των φθαλικών ενώσεων και των εντομοκτόνων.
 • Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θείο, όπως τα αυγά, το μπρόκολο και το σκόρδο βοηθά στην ενίσχυση της λειτουργίας της γλουταθειόνης, ενός σημαντικού αντιοξειδωτικού που παράγεται από το σώμα σας και εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στην αποτοξίνωση.
 • Προτιμήστε φυσικά προϊόντα καθαρισμού: Η επιλογή φυσικών προϊόντων καθαρισμού όπως το ξίδι και η σόδα ψησίματος μπορεί να μειώσουν την έκθεσή σας σε δυνητικά τοξικές χημικές ουσίες.
 • Επιλέξτε φυσική φροντίδα του σώματος. Χρησιμοποιώντας φυσικά αποσμητικά, καλλυντικά, κρέμες, σαμπουάν και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας μπορεί επίσης να μειώσει την έκθεσή σας σε χημικά.
 • Χρησιμοποιήστε προϊόντα που καταπολεμούν τα παράσιτα και βοηθούν στην αποτοξίνωση του εντέρου. Ένα πολύ καλό προϊόν για καθαρισμό από παράσιτα είναι το Detoxic καθώς και το Germitox που έχει παρόμοια δράση ενάντια των σκουληκιών και των παρασίτων.

 

Συμπερασματικά

Οι αποτοξινωτικές δίαιτες λέγεται ότι εξαλείφουν τις τοξίνες, και βελτιώνεται η υγεία σας και προωθείτε η απώλεια βάρους.

Αλλά αυτές οι δίαιτες δεν σας είναι απαραίτητες επειδή το σώμα σας έχει το δικό του, ιδιαίτερα αποτελεσματικό σύστημα αποτοξίνωσης.

Παρ’ όλα αυτά μπορείτε να ενισχύσετε το φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης του σώματος σας και να βελτιώσετε τη συνολική υγεία σας με το να παραμείνετε ενυδατωμένοι, να καταναλώνετε λιγότερο αλάτι, να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας και να ακολουθήσετε μια δίαιτα με πολλά φρούτα και λαχανικά.