Αιμορροΐδες

Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι ογκίδια αγγειακού ιστού, οι οποίες προβάλλουν από τον πρωκτό. Η εμφάνιση των ογκιδίων αυτών οφείλεται κατά βάση στην χαλάρωση των αγγειακών ιστών της περιοχής που βοηθούν στην συγκράτηση των κοπράνων και στην αφόδευση. Η διάταση των υποβλεννογονίων φλεβών έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη των αιμορροΐδων.

 Οι αιμορροΐδες ανάλογα με το μέγεθος και τον τρόπο εμφάνισης των κατατάσσονται σε βαθμούς.

 1. Οι αιμορροΐδες πρώτου βαθμού δεν προβάλλουν καθόλου έξω από τον πρωκτό αλλά μπορεί να αιμορραγήσουν.
 2. Οι αιμορροΐδες δευτέρου βαθμού προβάλλουν μόνο κατά την διάρκεια της αφόδευσης και επανέρχονται αυτόματα μέσα στον πρωκτό.
 3. Οι αιμορροΐδες τρίτου βαθμού επανέρχονται στον πρωκτό μόνο με βοήθεια.
 4. Οι αιμορροΐδες τετάρτου βαθμού παραμένουν πάντοτε έξω από τον δακτύλιο του πρωκτού.

Αίτια της νόσου

Προδιαθεσικοί παράγοντες για τις αιμορροΐδες είναι:

 • η δυσκοιλιότητα,
 • η εγκυμοσύνη,
 • οι αναβολές της αφόδευσης λόγω έλλειψης χρόνου ή κοινωνικών περιστάσεων και η παρατεταμένη παραμονή στον χώρο της αφόδευσης
 • η καθιστική ζωή
 • η ελαττωμένη άσκηση
 • η ηλικία
 • ο έντονος βήχας
 • το άγχος

Επιδημιολογικά στοιχεία

Το 50% ανδρών και γυναικών πιθανόν να εμφανίσουν αιμορροϊδοπάθεια σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Από το παραπάνω ποσοστό περίπου στο 10 – 20 % απαιτείται χειρουργική παρέμβαση.

Η νόσος είναι γνωστή από τους αρχαίους Έλληνες, Ρωμαίους και Αιγύπτιους.

Συμπτώματα

Το βασικότερο πρόβλημα που δημιουργούν οι αιμορροΐδες είναι η αιμορραγία. Το αίμα που χάνεται μπορεί να είναι σε αρκετή ποσότητα, οπότε μπορεί να εμφανισθεί η σιδηροπενική αναιμία.  Εκτός από αυτό, οι αιμορροΐδες μπορεί να προκαλέσουν:

 • πόνο,
 • δυσφορία,
 • αίσθημα ατελούς κένωσης,
 • εκροή υγρών και κνησμό
 • θρόμβωση του εξωτερικού αιμορροϊδικού πλέγματος
 • φαγούρα (κνησμός)

 Διάγνωση-Εξετάσεις

Οι αιμορροΐδες πρέπει να διακρίνονται από άλλες αιτίες αιμορραγίας από το έντερο που δεν είναι πάντοτε καλοήθεις.

Αιμορραγία από το κατώτερο γαστρεντερικό σύστημα  δεν προκαλείται μόνον από αιμορροΐδες, αλλά και από άλλες καλοήθεις ή κακοήθεις παθήσεις όπως π.χ. κολπίτιδες, πολύποδες, εκκολπώματα και καρκίνος του παχέος εντέρου.

Για τον παραπάνω λόγο, το αίμα από τον πρωκτό πρέπει να ερευνάται πάντοτε με ενδοσκοπική εξέταση (ορθοσκόπηση, σιγμοειδοσκόπηση ή κολοσκόπηση). Ωστόσο, το αίμα από τις αιμορροΐδες είναι ζωηρά ερυθρό, και αυτές διαγιγνώσκονται κατά κανόνα με επισκόπηση του πρωκτού και πρωκτοσκόπηση. Η ενδοσκόπηση όμως είναι σχεδόν πάντοτε απαραίτητη. Η ψηλάφηση δεν βοηθά στην διάγνωση των εσωτερικών αιμορροίδων.

Επιπλοκές

Συχνότερη η σιδηροπενική  αναιμία, λόγω αιμορραγίας

Θεραπεία

 • Η θεραπεία των αιμορροΐδων 1ου και 2ου βαθμού είναι συντηρητική. Η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, η υγιεινή διατροφή, και η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι οι πιο απλοί αλλά και οι πιο σημαντικοί τρόποι βελτίωσης ή και θεραπείας της νόσου.
 • Τα καθαρτικά θα πρέπει να δίνονται κατόπιν οδηγίας του ιατρού.
 • Η χρήση αλοιφών του πρωκτού βοηθάει αλλά μόνο παροδικά.

Όταν η νόσος επιμένει συνήθως απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Πολλές μέθοδοι και τεχνικές έχουν εφαρμοστεί στην χειρουργική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων π.χ.( σκληροθεραπεία, φωτοπηξία, ελαστικοί δακτύλιοι κ.λπ.)

Η απολίνωση υπό υπερηχογραφικό έλεγχο των αιμορροϊδικών αρτηριών αποτελεί μια νέα μοντέρνα μέθοδο.

[ Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά τις αιμμοροϊδες στο σπίτι με το HemorrhoSTOP – Πληροφορίες και 50% έκπτωση ]

Αιμορροΐδες – αντιμετώπιση στο σπίτι

Υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να αντιμετωπίσετε τις αιμορροΐδες. Το λάδι ή καλύτερα το σπαθόλαδο είναι πολύ γνωστά για τις μαλακτικές τους ιδιότητες. Μπορείτε να εμποτίζετε ένα βαμβάκι με ζεστό σπαθόλαδο ή λάδι και με αυτό να κάνετε κομπρέσες στην περιοχή. Πολλοί επιλέγουν να πίνουν και μια κουταλιά λάδι την ημέρα, αυτό βοηθά πολύ στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Φροντίστε για τη σωστή υγιεινή της περιοχής. Κάντε πλύσεις μετά από κάθε επίσκεψη σας στην τουαλέτα και προσπαθήστε να μη σκουπίζετε την περιοχή με χαρτί γιατί μπορεί να την ερεθίσετε και να είναι πιο έντονος ο πόνος. Μη χρησιμοποιείτε σαπούνι γιατί μπορεί τα αρώματα να κάνουν κακό στις αιμορροΐδες. Βρείτε ειδικά υποαλλεργικά σαπούνια για τις αιμορροΐδες όπως είναι το πράσινο σαπούνι.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κρύες κομπρέσες για να ανακουφιστείτε από τον πόνο και το πρήξιμο που προκαλούν οι αιμορροΐδες.

Φυσική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων

Για να ελαττώσετε τον πόνο μπορείτε να μουλιάζετε σε ζεστό νερό για 10 λεπτά κάθε ημέρα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε μια θερμοφόρα με την οποία θα ανακουφίζετε τον πόνο που προκαλείτε από τις εξωτερικές αιμορροΐδες.

Εάν ο πόνος είναι αφόρητος θα χρειαστείτε φάρμακα για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων. Τέτοιου είδους κρέμες για τις αιμορροΐδες μπορείτε να βρείτε τόσο στα φαρμακεία όσο και διαδικτυακά.

Πρόληψη-Πρόγνωση

Πρόληψη με:

α) την αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή (πράσινα λαχανικά, χόρτα, ψύλιο, προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως, κ.λπ.),

β) τη μείωση των τροφών που μπορεί να δράσουν ερεθιστικά (καρυκεύματα, οινόπνευμα, καφεΐνη),

γ) την αύξηση πρόσληψης υγρών,

δ) τη σωματική άσκηση (κίνηση),

ε) τη ρύθμιση των κενώσεων σε καθημερινή βάση.