Αναφυλαξία – Αίτια, πρόληψη και θεραπεία

Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Αναφυλαξία

Η αναφυλαξία είναι μια οξεία αλλεργική αντίδραση στην οποία μπορεί να συμμετέχει όλο το ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, απώλεια αισθήσεων, ακόμα και το θάνατο. Η αναφυλαξία είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα και, αργότερα, παρακολούθηση από αλλεργιολόγο.

Αίτια

Η Αναφυλαξία οφείλεται στην ξαφνική απελευθέρωση χημικών μεσολαβητών από τα μαστοκύτταρα και τα βασεόφιλα στην κυκλοφορία. Η αναφυλαξία προκαλείται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι άλλες αλλεργίες: το ανοσοποιητικό σύστημα – το οποίο λειτουργεί ως άμυνα του σώματος για την αντιμετώπιση επικίνδυνων ουσιών όπως τα μικρόβια – αντιδρά υπερβολικά σε κάποια αβλαβή ουσία (ένα αλλεργιογόνο) και στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μπορεί να βλάψει το ίδιο το σώμα. Ως μέρος της φυσιολογικής ανοσοποιητικής αντίδρασης παράγονται πρωτεΐνες που ονομάζονται αντισώματα και βοηθούν στην καταστροφή των «εισβολέων» μέσα στο σώμα. Ένα συγκεκριμένο αντίσωμα που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Ε ή ΙgE είναι υπεύθυνο για τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε αλλεργικά άτομα.

Τα συνήθη αίτια της νόσου είναι

 1. Τροφές
 • οι ξηροί καρποί
 • τα ψάρια και τα οστρακοειδή
 • το γάλα
 • το αυγό
 1. Φάρμακα

Περίπου το 10% του πληθυσμού είναι αλλεργικό σε φάρμακα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα στην πρώτη ώρα από τη λήψη του φαρμάκου αλλά σπανιότερα μπορεί να εμφανιστούν και αργότερα. Η πιθανότητα για αλλεργία στο φάρμακο αυξάνεται όταν το φάρμακο δίνεται ενδοφλέβια αντί από το στόμα, όταν το άτομο το παίρνει σε μεγάλες ποσότητες και όταν το παίρνει τακτικά.

 1. Τσιμπήματα εντόμων.

Τα συνηθέστερα έντομα είναι η μέλισσα, η σφήκα και η αράχνη. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά από το τσίμπημα.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Η αναφυλαξία μπορεί να συμβεί σε ορισμένους ανθρώπους μετά την έκθεσή τους σε κάποια ουσία στην οποία είναι έντονα αλλεργικοί. Οι συνήθεις ουσίες που προκαλούν αναφυλαξία είναι οι τροφές, τα φάρμακα και τα τσιμπήματα από έντομα. Έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 15% του πληθυσμού διατρέχει κίνδυνο να υποστεί αναφυλαξία. Ευτυχώς δεν είναι συχνή. Εμφανίζεται σε 30 ανθρώπους κάθε 100 000 πληθυσμού και υπολογίζεται ότι πεθαίνει ανά έτος 1 άτομο ανά 2 εκατ. πληθυσμού.

Συμπτώματα

Η αναφυλαξία είναι μια «συστηματική αντίδραση»: επηρεάζονται διάφορα μέρη του σώματος.  Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας μπορεί να ποικίλουν από ήπια έως πολύ σοβαρά και μπορεί να είναι θανατηφόρα.

 • Επιδερμίδα: κνίδωση, οίδημα (πρήξιμο) στα χείλη, στους οφθαλμούς, στα άκρα, κνησμός (φαγούρα), αίσθημα καύσου (ζέστης), ερυθρές πλάκες (κοκκινίλες), εξανθήματα.
 • Αναπνοή: συριγμός (σφύριγμα στην αναπνοή), δύσπνοια, σφίξιμο στο λαιμό, βήχας, βραχνή φωνή, πόνος/σφίξιμο στο στήθος, ρινική συμφόρηση/αλλεργική ρινίτιδα, δυσκολία στην κατάποση.
 • Στομάχι: ναυτία, κωλικοειδής πόνος, εμετός, διάρροια, κνησμός στο στόμα ή στο λαιμό.
 • Κυκλοφορία: ωχρό/μελανό χρώμα δέρματος, ισχνοί ή αδύναμοι σφυγμοί, λιποθυμία, ζάλη, απώλεια αισθήσεων, χαμηλή αρτηριακή πίεση, σφίξιμο στο λαιμό, σφίξιμο στο στήθος
 • Άλλα: άγχος, αίσθημα «επικείμενης καταστροφής», κνησμός/ύγρανση των ματιών, πονοκέφαλος, κνησμός/ ερυθρότητα των ματιών, αίσθημα πυρετού

Συνήθως οι αντιδράσεις εμφανίζονται λίγα λεπτά μετά την έκθεση αλλά δεν αποκλείεται να καθυστερήσουν. Μερικές φορές τα συμπτώματα περνούν, μόνο και μόνο για να επαναληφθούν ή να ενταθούν μερικές ώρες αργότερα. Τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα είναι η χαμηλή αρτηριακή πίεση, τα συμπτώματα από την αναπνοή (αίσθημα πνιγμού ή/και δύσπνοια) και η απώλεια των αισθήσεων: όλα μπορεί να αποβούν μοιραία.

Υπάρχει μια ποικιλία ιατρικών παθήσεων που μπορεί να μιμούνται την αναφυλαξία. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι καρδιακές προσβολές, οι κρίσεις άγχους, ο πνιγμός και νευρολογικές παθήσεις.

Θεραπεία

Αν εσείς (ή κάποιος από την παρέα σας) βιώσετε κάποια από τα παραπάνω έντονα αλλεργικά συμπτώματα, ζητήστε ιατρική βοήθεια. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί η αντίδραση τόσο καλύτερη μπορεί να είναι η εξέλιξή της. Μείνετε κοντά στο νοσοκομείο για τουλάχιστον έξι ώρες.

Α. Φαρμακευτική αγωγή

 1. Χορήγηση αδρεναλίνης (για να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος)
 2. Χορήγηση αντιϊσταμινικών (μειώνουν το τον κνησμό)
 3. Χορήγηση στεροειδών (ελαττώνουν την αλλεργική αντίδραση)
 4. Χορήγηση βρογχοδιασταλτικών (βελτιώνουν την αναπνοή)
 5. Οξυγόνο

Β. Πρόληψη νέων επεισοδίων

Επιπλοκές

 • Απόφραξη των ανώτερων αεραγωγών
 • Οίδημα της επιγλωττίδας και του λάρυγγα .
 • Βρογχόσπασμος

Πρόγνωση-Πρόληψη

Η αναφυλαξία είναι δυνητικά θανατηφόρος. Ευτυχώς τα περισσότερα άτομα επιβιώνουν χωρίς υπολειμματικές βλάβες χωρίς βέβαια να αποκλείονται οι περιπτώσεις μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης, εμφράγματος του μυοκαρδίου, αποβολής και νεφρικής ανεπάρκειας. Η αποφυγή των αλλεργιογόνων είναι ο βασικός τρόπος για να παραμείνετε ασφαλείς, αλλά αυτό απαιτεί πολύ μεγάλη εκπαίδευση.

Οι συγκεκριμένες συμβουλές μπορεί να περιλαμβάνουν:

Τροφές: Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες όπου αναγράφονται τα συστατικά, να ελέγχετε να εστιατόρια όπου γευματίζετε και να αποφεύγετε τους επικίνδυνους συνδυασμούς φαγητών.

Έντομα: Να αποφεύγετε αρώματα, ρούχα με έντονα χρώματα, και δραστηριότητες «υψηλού κινδύνου», και να φοράτε μακρυμάνικα πουκάμισα ή μπλούζες και μακριά παντελόνια.

Φάρμακα: Να ενημερώνεστε για τα φάρμακα και για τις θεραπείες που πρέπει να αποφεύγετε και καταρτίσετε ένα κατάλογο με εναλλακτικά φάρμακα που δεν θα δημιουργούν προβλήματα

Για να προλάβετε την εμφάνισή της αναφυλαξίας, εφόσον το γνωρίζετε, πρέπει :

 • Να μην κάνετε μόνοι σας διάγνωση και θεραπεία
 • Να αναφέρετε πάντοτε το πρόβλημα σας όταν προσέρχεστε σε κάθε γιατρό, για να γνωρίζει για παράδειγμα τι φάρμακα επιτρέπεται να σας δώσει στη περίπτωση που έχετε αλλεργία σε κάποιο φάρμακο
 • Εάν πάθετε αλλεργικό shock από κάποιο φάρμακο κρατείστε πάντοτε το κουτί του φαρμάκου και να το δείχνετε σε κάθε νέα συνταγογράφηση άλλου φαρμάκου. Εάν συμβεί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας σας σε κάποιο Νοσοκομείο, ζητείστε φεύγοντας ενημερωτικό σημείωμαΝα έχετε πάντα μαζί σας αδρεναλίνη και να γνωρίζετε την χρήση της.
 • Να ενημερώσετε την υπηρεσία σας η το περιβάλλον του παιδιού (σχολείο, φιλικό περιβάλλον) για το πρόβλημα και να τους εξηγήσετε τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που παρουσιασθεί αναφυλαξία
 • Αποφύγετε επικίνδυνους συνδυασμούς τροφών
 • Πάρτε μέτρα για την αποφυγή τσιμπημάτων από έντομα
 • Ενημερωθείτε για τα φάρμακα και τις θεραπείες που πρέπει να αποφεύγετε και σε συνεργασία με τον ιατρό σας, καταρτίστε κατάλογο με εναλλακτικά φάρμακα