Πως να αναγνωρίσετε την ψωρίαση και τον λειχήνα

ψωρίαση - λειχήνας
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Πως να αναγνωρίσετε την ψωρίαση και τον λειχήνα

Τόσο η ψωρίαση όσο και οι λειχήνες προκαλούν κόκκινα λεπτά σημάδια στο δέρμα. Η γνώση των συμπτωμάτων κάθε πάθησης μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να προσδιορίσουν το συντομότερο δυνατό τη φύση τους εξανθήματος.

Η ψωρίαση και οι λειχήνες είναι δύο πολύ διαφορετικές παθήσεις. Οι λειχήνες είναι μια μυκητιασική λοίμωξη την οποία θα μπορέσετε εύκολα να αντιμετωπίσετε με την κατάλληλη θεραπεία. Η ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που κατά πάσα πιθανότητα θα σας ακολουθεί σε ολόκληρη την ζωή σας.

Όταν κάποιος εμφανίσει ένα εξάνθημα το πιο δύσκολο είναι να προσδιορίσει τι προκάλεσε αυτό το εξάνθημα. Ένας γιατρός μπορεί να σας εξετάσει για να μπορέσει να βγάλει μια διάγνωση.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε όλες τις διαφορές ανάμεσα στις λειχήνες και την ψωρίαση και θα τις συγκρίνουμε  με άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.

 

Σας τηλεφωνούμε για να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση για την ψωρίαση!

Ψωρίαση ή λειχήνες

Τόσο η ψωρίαση όσο και οι λειχήνες μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα, κόκκινα σημάδια επάνω στο δέρμα σας που μπορεί να εμφανιστούν σε ολόκληρο το σώμα. Και τα δύο προκαλούν έντονη φαγούρα.

Ένα άτομο που δεν είχε ποτέ λειχήνες ή αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τα συμπτώματα της ψωρίασης το πιο πιθανό είναι δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό με το οποίο είναι αντιμέτωποι.

Η ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί κόκκινες, λεπτές πλάκες δέρματος που έχουν μια γκρι-ασημί απόχρωση και όψη ξεφλουδίσματος. Κατά τη διάρκεια μιας φλεγμονής ψωρίασης ο ασθενείς εμφανίζει στο σώμα του τέτοιες πλάκες που οφείλονται στην γρήγορη δημιουργία δέρματος λόγο της ψωρίασης.

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική. Οι ερευνητές ακόμα δεν έχουν αποσαφηνίσει τι είναι αυτό που την δημιουργεί όμως πλέον γνωρίζουν ότι είναι κληρονομική η φύση της. Ορισμένοι παράγοντες όπως το άγχος και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι αιτίες έξαρσης της νόσου.

Οι λειχήνες προκαλούν ένα κόκκινο, κυκλικό και συχνά άγριο στην υφή εξάνθημα. Οι λειχήνες είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα στο σώμα σας αν έρθετε σε επαφή με άτομο που έχει την λοίμωξη.

Οι λειχήνες προκαλούνται από μια μυκητιασική λοίμωξη και παρά το όνομα τους (στα αγγλικά ringworm) δεν έχουν καμία σχέση με σκουλήκια.

Τόσο οι λειχήνες όσο και η ψωρίαση μπορεί να αναπτυχθούν σε παρόμοια σημεία του σώματος. Ένας τύπος ψωρίασης μπορεί να αναπτυχθεί γύρω από την βουβωνική περιοχή. Εξίσου και οι λειχήνες μπορεί να εμφανίσουν εξανθήματα στην ίδια περιοχή.

Η ψωρίαση συχνά εμφανίζεται στο κρανίο, κάτι πολύ πιθανό και για τις λειχήνες. 

Υπάρχουν ορισμένες πολύ σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην ψωρίαση και τις λειχήνες. Κάποιες από αυτές είναι:

Το σχήμα του εξανθήματος

 Στις λειχήνες τα εξανθήματα συχνά έχουν κυκλικό σχήμα. Ξεκινά σαν μια πολύ απλή ‘κοκκινίλα’ στο δέρμα με πολύ καθαρά και συγκεκριμένα περιθώρια, δείχνει δε σαν να υπάρχει κάποιο σκουλήκι κάτω από το δέρμα. Το κέντρο του εξανθήματος μοιάζει σαν να είναι βυθισμένο και με γκρι χρώμα.

Όσον αφορά την ψωρίαση οι πλάκες μπορεί να είναι επίσης κυκλικές όμως το σχήμα τους είναι ακανόνιστο και σίγουρα δεν δείχνει σαν να έχει μέσα ένα σκουλήκι.

 Παράγοντες κινδύνου

Οι άνθρωποι εμφανίζουν λειχήνες μόνον αν έρθουν σε επαφή με κάποιον άλλο που έχει την λοίμωξη. Τα παιδιά και οποιοσδήποτε έρχεται σε επαφή με παιδιά και άτομα που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν την λοίμωξη.

Η ψωρίαση δεν είναι κολλητική και μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε.

Ανάπτυξη εξανθήματος

Οι ψωριακές πλάκες μπορεί να εξαπλωθούν και να εμφανιστούν διαδοχικά σε πολλές περιοχές του σώματος.

Τα εξανθήματα των λειχηνών μεγαλώνουν όσο περνούν οι μέρες και μπορεί να εξαπλωθο’υν και στο υπόλοιπο σώμα.

Αλλαγές στο εξάνθημα

Αντίθετα με τις λειχήνες, στην ψωρίαση οι πλάκες μπορεί να αλλάξουν χρώμα και υφή. Στην αρχή έχουν μια κόκκινη απόχρωση και έπειτα γίνονται γκρι και φολιδωτοί. Επίσης μπορεί κάποια στιγμή να ματώσουν.

Αίσθηση του εξανθήματος

Και στις δύο περιπτώσεις τα εξανθήματα δημιουργούν φαγούρα όμως στις λειχήνες η φαγούρα είναι πολύ πιο έντονη και ενοχλητική. Η ψωρίαση μπορεί να σας πονά και έχει αίσθημα καύσου. Κάποιοι άνθρωποι που υποφέρουν από ψωρίαση εμφανίζουν συχνά πυρετό και μυϊκούς πόνους.

Η ψωρίαση έναντι άλλων δερματικών παθήσεων

Η ψωρίαση μπορεί να μοιάζει με κάποιες άλλες παθήσεις του δέρματος.

Ένας πιθανός τραυματισμός του δέρματος είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιήσει την φλεγμονή της ψωρίασης. Αυτό σημαίνει ότι κάποιο εξάνθημα που ξεκινά σαν κάτι άλλο μπορεί να εξελιχθεί σε ψωρίαση. Για παράδειγμα ένα άτομο που έχει έκζεμα που μπορέι να παρατηρήσει ότι παίρνει μορφή ψωριακής πλάκας.

Κάποιες άλλες ασθένειες του δέρματος που μοιάζουν με την ψωρίαση είναι:

Ακμή

Η ακμή συνήθως προκαλεί καλά καθορισμένες στρογγυλές πληγές. Τα σπυράκια μπορεί να είναι πολύ μικρά ή και πιο μεγάλα και να προκαλούν πόνο. Τα σπυράκια της ακμής συνήθως εμφανίζουν κεφάλι και έπειτα από αρκετές ημέρες εξαφανίζονται.

Η ψωρίαση δεν δημιουργεί κεφαλάκι και ενώ η ακμή δημιουργείται κάτω από το δέρμα και σταδιακά βγαίνει προς την επιφάνεια η ψωρίαση γίνεται αμέσως ορατή στην επιφάνεια του δέρματος.

 Έκζεμα

Το έκζεμα είναι μια χρόνια πάθηση του δέρματος που προκαλεί την εμφάνιση ξηρών κομματιών δέρματος. Τα κομμάτια αυτά εμφανίζονται μετά την αλλαγή του καιρού ή αν εκτεθείτε σε κάτι που θα ερεθίσει το δέρμα σας. Το έκζεμα μπορεί να σας φέρει φαγούρα και να έχει φολιδωτή όψη όπως η ψωρίαση αλλά δεν έχουν την χαρακτηριστική γκρι απόχρωση.

Λοίμωξη του δέρματος

Σε κάποιες περιπτώσεις, ένας μολυσμένος τραυματισμός του δέρματος μπορεί να μοιάζει με ψωρίαση.

Τα σημάδια της λοίμωξης είναι:

 • Έντονος πόνος
 • Κίτρινο πύον
 • Κόκκινες ραβδώσεις που προέρχονται από τον τραυματισμό
 • Πρήξιμο
 • Πυρετός

Θερμαινόμενο εξάνθημα

Η εφίδρωση και η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα θερμότητας. Για παράδειγμα μπορεί να εμφανίσετε τέτοια εξανθήματα αφού καθήσετε μπροστά από πια πηγή θερμότητας.

Το εξάνθημα δεν είναι επώδυνο και θα φύγει μετά από λίγες ημέρες. Σε κάποιες περιπτώσεις μια κορτικοστεροειδή κρέμα θα επιταχύνει την επούλωση.

Αλλεργική αντίδραση

Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει ένα ξέσπασμα εξανθημάτων. Οφείλονται στην κατανάλωση κάποιας αλλεργιογόνου τροφής ή αν έρθετε σε επαφή με κάτι που αντιδρά με την επιδερμίδα και το σώμα σας.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να έχουν και άλλα συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή και αδιαθεσία.

Ξηρό δέρμα

Παρότι οι ψωριακές πλάκες μπορεί να δείχνουν πολύ ξηρές, δεν είναι η ξηροδερμία που τις δημιουργεί. Το ξερό δέρμα μπορεί να σκάει, να ματώνει και να ξεφλουδίζεται. Σε αντίθεση με τη ψωρίαση το ξηρό δέρμα δεν αλλάζει χρώμα ούτε σχήμα.

Φουσκάλες δέρματος

Κάποιοι τύποι ψωρίασης μοιάζουν με μικροσκοπικές φουσκάλες. Μια φουσκάλα λόγω ερεθισμένου δέρματος, όπως αυτές που δημιουργούνται από στενά παπούτσια, σταδιακά σκάνε και εξαφανίζονται. Εάν παρ’ όλα οι φουσκάλες δεν σκάσουν υπάρχει πιθανότητα να είναι ψωρίαση ή κάποια άλλη δερματική διαταραχή.

Πότε να δείτε τον γιατρό σας

Τόσο η ψωρίαση όσο και οι λειχήνες χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας να υποπτεύεστε κάτι από τα δύο.

Πρέπει επίσης να επισκεφθείτε τον γιατρό σας να παρατηρήσετε κάτι από τα κάτωθι:

 • Το εξάνθημα χειροτερεύει και η θεραπεία δεν βοηθάει την ψωρίαση ή τις λειχήνες.
 • Αν εμφανίζονται δερματικά εξανθήματα σε άτομα με κάποια χρόνια ασθένεια ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Αν μαζί με το δερματικό εξάνθημα εμφανίσετε πυρετό, ρίγη ή μυϊκούς πόνους.
 • Το δερματικό εξάνθημα καλύπτει μεγάλο μέρος ου σώματος σας.
 • Υπάρχουν ενδείξεις αλλεργικής αντίδρασης όπως επιδείνωση του εξανθήματος, εμετός, δυσκολία στην αναπνοή και αδιαθεσία.
 • Ένα εξάνθημα και ερεθισμός του δέρματος ή ακόμα και πυρετός εμφανιστεί μετά από κάποιο τραυματισμό του δέρματος.

Θεραπεία της ψωρίασης και των λειχηνών

Οι γιατροί μπορεί να θεραπεύσουν τις λειχήνες χρησιμοποιώντας αντιμυκητιακές κρέμες ή και φάρμακα. Με την κατάλληλη και συστηματική θεραπεία μπορεί να φύγουν σε διάστημα 2 έως 4 εβδομάδων.

Τα άτομα με μη δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα ή εξουθενωτικές παθήσεις μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές λοιμώξεις που οφείλονται στις λειχήνες. Για να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωσή ίσως να χρειαστεί μια πιο επιθετική θεραπεία.

 Η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση. Ανά χρονικές περιόδους μπορεί τα συμπτώματα να επιδεινώνονται ή να είναι πιο ομαλά.

Θεραπεία για την ψωρίαση δεν υπάρχει. Οι πάσχοντες μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματα με κατάλληλες κρέμες και φάρμακα. Η μείωση των ψωριακών πλακών μπορεί να βοηθηθεί  και από την κατάλληλη διατροφή και την αποφυγή του στρες.

Επίλογος

Η ψωρίαση και οι λειχήνες είναι πολύ πιθανές απαντήσεις αν εμφανίσετε κάποιο κόκκινο, φολιδωτό εξάνθημα. Αν δεν μπορείτε να προσδιορίσετε τι είναι τότε επισκεφθείτε τον γιατρό σας για μια ακριβή διάγνωση και ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό πλάνο.

Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει ακόμα κι αν το εξάνθημα οφείλεται σε κάποια χρόνια νόσο όπως η ψωρίαση. Είναι πού σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια καθώς πολλά δερματικά εξανθήματα να φαίνονται κοινά αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα.

Ένας εξειδικευμένος δερματολόγος μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να βρουν τις επιλογές θεραπείας που ταιριάζουν στον δικό τους τρόπο ζωής αλλά θα βελτιώνουν και την επιδερμίδα τους.