Αρθρίτιδα και τα πιο συχνά είδη της

ειδη αρθριτιδας
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Αρθρίτιδα και τα πιο συχνά είδη της

Η αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονή των αρθρώσεων που μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στις αρθρώσεις. Υπάρχουν περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη αρθρίτιδας.

Η αρθρίτιδα επηρεάζει πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και τουλάχιστον 800.000 παιδιά. Οι αιτίες εμφάνισης της αρθρίτιδας όπως και οι διαθέσιμες θεραπείες ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο της αρθρίτιδας που έχετε.

Για να βρείτε την καλύτερη θεραπεία είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαριστεί αρχικά ο τύπος αρθρίτιδας που έχετε και έπειτα να κάνετε και τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Δείτε παρακάτω του πιο συνηθισμένους τύπους αρθρίτιδας αλλά και ποια είναι τα συμπτώματα καθενός.

 

Αρθρίτιδα χεριών

Η αρθρίτιδα στα χέρια μπορεί να ξεκινήσει ως μια μικρή αίσθηση καύσου που θα αισθάνεστε συνήθως στο τέλος κάθε ημέρας. Είναι ένας πόνος που πιθανότητα δεν προέρχεται από υπερβολική χρήση των χεριών σας.

Αυτός ο πόνος μπορεί να γίνει πολύ σοβαρός αν τον παραβλέψετε και δεν τον θεραπεύσετε. Επίσης μπορεί σταδιακά να αισθάνεστε στα χέρια σας δυσκαμψία, να είναι αφύσικα ζεστά και κόκκινα και να παρουσιάζουν οίδημα.

Εάν ο χόνδρος στις αρθρώσεις σας έχει φθαρεί ίσως παρατηρήσετε κάποιες παραμορφώσεις στα χέρια σας. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε μια αντίσταση στις αρθρώσεις όταν κινείται τα χέρια σας. Αυτή η αντίσταση παρουσιάζεται στα χέρια, τα δάχτυλα και τις μεγάλες αρθρώσεις, ιδιαίτερα εάν ο χόνδρος έχει σοβαρές αλλοιώσεις.

Όσο η ασθένεια εξελίσσεται μπορεί να εμφανιστούν κύστες με υγρό ή πύον στους καρπούς και τις αρθρώσεις των χεριών σας. Αυτές οι κύστες φυσικά συνοδεύονται από διάφορες επιπλοκές ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και ρήξη του τένοντα.

Επίσης υπάρχει η πιθανότητα να αναπτυχθούν εξογκώματα στις αρθρώσεις και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να δυσκολεύεστε να κινείτε τα χέρια σας.

Αν έχετε αρθρίτιδα χεριών ο γιατρός σας θα σας συστήσει ασκήσεις για να μπορέσετε να διατηρήσετε την κίνηση και τη λειτουργία των αρθρώσεων σας. Αυτές μαζί με άλλους τύπους θεραπείας θα βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου.

 

Ψωριασική Αρθρίτιδα

Το 30% των ανθρώπων που πάσχουν από ψωρίαση θα έχουν επίσης και ψωριασική αρθρίτιδα. Συνήθως, πρώτα αντιλαμβάνεστε την ψωρίαση και έπειτα την ψωριασική αρθρίτιδα.

Συνήθως αυτό που επηρεάζεται περισσότερο στη ψωριασική αρθρίτιδα είναι τα δάχτυλα των χεριών χωρίς να αποκλείεται να επηρεαστούν και άλλες αρθρώσεις.

Τα δάχτυλα σας μπορεί να έχουν μια ροζ απόχρωση και εμφάνιση σαν «λουκάνικα» δηλαδή, πολύ πρησμένα. Επίσης τα νύχια των χεριών θα είναι εύθραυστα. Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Η ασθένεια μπορεί να αναπτυχθεί επηρεάζοντας τη σπονδυλική σας στήλη και προκαλώντας βλάβες παρόμοιες με αυτές που εμφανίζονται στην αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα-σπονδυλοαρθρίτιδα.

Αν έχετε ψωρίαση είναι πολύ πιθανό να έχετε και ψωριασική αρθρίτιδα. Αν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως διογκώσεις στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών σας επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας.

 

Παραμορφωτική – Ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από την συσσώρευση κρυστάλλων ουρικού οξέος μέσα στις αρθρώσεις σας. Αν έχετε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα σας υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσετε παραμορφωτική αρθρίτιδα.

Περίπου ένα ποσοστό 3,5% υποφέρει από την ουρική αρθρίτιδα. Η ηλικία, η διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ και το οικογενειακό ιστορικό είναι όλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις πιθανότητες να έχετε ουρική αρθρίτιδα.

Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη. Συνήθως επηρεάζονται οι αρθρώσεις που βρίσκονται στη βάση του ποδιού σας αλλά είναι πιθανό να προσβληθούν και άλλες αρθρώσεις.

Συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας είναι η ερυθρότητα, το οίδημα και ο έντονος πόνος στο σώμα σας και συγκεκριμένα στις αρθρώσεις:

 • Δάχτυλα των ποδιών
 • Πόδια
 • Αστραγάλους
 • Γόνατα
 • Χέρια
 • Τους καρπούς

Μια οξεία έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να προκαλέσει δυσβάσταχτο πόνο που θα γίνετε πιο έντονος όσο περνούν οι ώρες και θα παραμείνει έως και λίγες εβδομάδες (συνηθώς από 3 έως 10 ημέρες).

Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να γίνει πιο σοβαρή με το πέρασμα του χρόνου.

Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να οφείλεται σε:

 • Υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα σας.
 • Αδυναμία των νεφρών σας να επεξεργαστούν το ουρικό οξύ.
 • Διατροφή με τρόφιμα που αυξάνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος.

 

Οστεοαρθρίτιδα ή Εκφυλιστική αρθρίτιδα

Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας. Επηρεάζει πολλά εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με την εκφυλιστική αρθρίτιδα οι χόνδροι στις αρθρώσεις σας μειώνονται προκαλώντας τα οστά σας να τρίβονται αναμεταξύ τους. Έτσι οι αρθρώσεις σας αναπτύσσουν φλεγμονή με έντονο πόνο, τραυματίζονται τα οστά σας και μπορεί να εμφανιστούν εξογκώματα οστών.

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί μόνο σε μια ή δύο αρθρώσεις και σε μια μόνο πλευρά του σώματος σας. Η ηλικία, η παχυσαρκία, οι τραυματισμοί, το οικογενειακό ιστορικό σας και η κατάχρηση ουσιών μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης.

Τα συμπτώματα της εκφυλιστικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στις αρθρώσεις
 • Πρωινή δυσκαμψία των αρθρώσεων
 • Έλλειψη συντονισμού
 • Αναπηρία στη κίνηση

Για να ανακαλύψετε αν έχετε οστεοαρθρίτιδα ο γιατρός θα χρειαστεί ένα αναλυτικό ιστορικό της υγείας αλλά και των συμπτωμάτων σας. Είναι πιθανό να σας ζητηθούν ακτινογραφίες των αρθρώσεων και άλλες δοκιμές απεικόνισης. Επίσης μπορεί να πάρουν υγρό από μια άρθρωση για να γίνει βιοψία και να αναζητηθεί να υπάρχει κάποια λοίμωξη.