Δέκα κοινά προβλήματα των ποδιών

συμβουλες για υγιη ποδια
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Δέκα κοινά προβλήματα των ποδιών

 

Τα πόδια σας καθημερινά ταλαιπωρούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος σας. Χρησιμοποιούμε τα πόδια μας σε πολλές δραστηριότητες ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουμε, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, ενώ ακόμα και η ορθοστασία επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα κάτω άκρα μας.

Τραύματα και φλεγμονές αλλά και διάφοροι τύποι ζημιών και δυσλειτουργιών μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα στα πόδια μας.

Στα πόδια μας υπάρχουν πάνω από 26 οστά, καθιστώντας τα μία από τις πιο περίπλοκες περιοχές του σώματος.

Σύμφωνα με το Κολέγιο ποδιατρίας, ένας άνθρωπος θα περπατήσει περίπου 150.000 μίλια στη ζωή του, ισοδύναμο με το περπατήματα κάνοντας το γύρω του κόσμου έξι φορές.

Τα ακατάλληλα υποδήματα, ο διαβήτης και η γήρανση είναι μερικοί από τους κύριους παράγοντες που δημιουργούν τα προβλήματα των ποδιών.

 

Σε αυτό το άρθρα θα δούμε τα πιο κοινά προβλήματα που εμφανίζονται στα πόδια των ανθρώπων, τις αιτίες για τις οποίες εμφανίζονται και πότε πρέπει να αναζητήσουμε θεραπεία. 

 

 1. Το πόδι του αθλητή

Το πόδι του αθλητή είναι μια μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος, που συνήθως συναντάται ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών. Αυτή η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί και να προκαλέσει έντονη ενόχληση, φαγούρα και πόνο.

 

Αιτίες

Μπορείτε να εκτεθείτε στον μύκητα που προκαλεί το πόδι του αθλητή σε ένα γυμναστήριο, ντους ή πισίνα, όπου οι άνθρωποι συνηθίζουν να περπατούν ξυπόλητοι. Ο μύκητας τείνει να ευδοκιμεί σε ζεστές, υγρές περιοχές.

Το να φοράτε παπούτσια που είναι ζεστά και συγκρατούν την υγρασία μπορεί επίσης να προκαλέσει την ανάπτυξη αλλά και την εξάπλωση του μύκητα.

Το πόδι του αθλητή είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη που μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές του δέρματος, όπως τα χέρια, η βουβωνική περιοχή και το κεφάλι.

 

Συμπτώματα της λοίμωξης το πόδι του αθλητή

Το πόδι του αθλητή προκαλεί φαγούρα, ράγισμα, φουσκάλες και ξεφλούδισμα της επιδερμίδας στην περιοχή των ποδιών. Η κατάσταση ξεκινά συνήθως ανάμεσα στο τέταρτο και το πέμπτο δάχτυλο του ποδιού και στη συνέχεια εξαπλώνεται. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν ρωγμές στις φτέρνες ή ακόμα και σε ολόκληρο το πέλμα.

 

Θεραπευτική αγωγή

Αν έχετε αυτή τη λοίμωξη είναι πολύ σημαντικό να κρατάτε τα πόδια σας καθαρά και στεγνά. Για να αποφύγετε την εξάπλωση της λοίμωξης σε άλλες περιοχές του σώματος σας χρησιμοποιήστε μια καθαρή πετσέτα με την οποία θα στεγνώνετε μόνο τα πόδια σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τους μύκητες στα πόδια που δημιουργούν το πόδι του αθλητή είναι με ένα αντιμυκητιασικό σπρέι.

Εάν ο μύκητας εξαπλωθεί ή επιδεινωθεί μετά τη θεραπεία, ίσως χρειαστεί να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να σας συνταγογραφήσει από του στόματος αντιμυκητιασικά φάρμακα για την πάθηση.

 

 1. Κότσι

Το κότσι είναι μια ανωμαλία των ποδιών που προκαλεί τη δημιουργία ενός εξογκώματος στην άρθρωση του μεγάλου δαχτύλου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει το μεγάλο δάχτυλο να γυρίσει ελαφρώς προς τα μέσα.

Είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κότσι οι γυναίκες λόγω της αυξημένης πίεσης που δημιουργείτε από τα στενά παπούτσια  που επιλέγουν να φορούν συχνά.

 

Αιτίες

Τα σφιχτά και στενά παπούτσια είναι η πιο συχνή αιτία που μπορεί να προκαλέσει το κότσι. Τα σφιχτά παπούτσια ασκούν πίεση στη μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση,την περιοχή που το οστό του ποδιού συναντά το οστό του μεγάλου ποδιού.

Το οικογενειακό ιστορικό είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου. Επιπλέον, κάποιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή της πολιομυελίτιδας, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης αυτής της κάκωσης.

 

Συμπτώματα

Ένα άτομο με κότσι μπορεί να έχει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Ένα ορατό καρούμπαλο κάνει την εμφάνιση στο πλάι του ποδιού
 • Το μεγάλο δάκτυλο είναι μαλακό και τρυφερό
 • Κάλοι κάνουν την εμφάνιση τους στο οστό κάτω από το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού
 • Δυσκολία στη κίνηση του μεγάλου δάχτυλου
 • Πόνος στο μεγάλο δάκτυλο όταν περπατάτε

 

Θεραπευτική αγωγή

Κάποια συντηρητικά μέτρα θεραπείας μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα που δημιουργεί το κότσι. Οι γυναίκες εφόσον παρατηρήσουν το κότσι να εμφανίζεται στο πόδι τους πρέπει να αποφεύγουν να φορούν ψηλά και στενά παπούτσια.

Επίσης μια καλή πρόταση είναι να αγοράσετε ειδικά μαξιλαράκια που τοποθετούνται επάνω στο κότσι και το προστατεύουν από την επιπλέον πίεση.

Επιπλέον, μια πολύ καλή επιλογή είναι ο ειδικός νάρθηκας για κότσι που τον φοράτε έτσι ώστε να επαναφέρει το πόδι στη σωστή του κατάσταση.

Κρύες κομπρέσες με πάγο για 10 λεπτά σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη φλεγμονή και το πόνο που έχει δημιουργηθεί.

Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ειδικά ένθετα για τα υποδήματα σας ή έναν νάρθηκα που μπορεί να ισιώσει το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού.

Αν το κότσι δεν υποχωρεί και προκαλεί συνεχή πόνο, μπορείτε να το χειρουργήσετε. Αυτή και η μοναδική οριστική θεραπεία για το κότσι.

 

 1. Διαβητική νευροπάθεια

Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο επιρρεπή στις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα. Η διαβητική πολυνευροπάθεια δεν είναι μια συγκεκριμένη πάθηση, αλλά μια ομάδα καταστάσεων που προκαλούν βλάβη στα πόδια λόγω του διαβήτη.

 

Αιτίες

Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψουν τα νεύρα, ειδικά αυτά που βρίσκονται στα πόδια. Επηρεάζοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα σας. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν αυτή τη βλάβη, είναι το κάπνισμα, ο αλκοολισμός και το ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια σας.

 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας περιλαμβάνουν μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και πόνο στα πόδια. Αυτό μειώνει την αίσθηση στα πόδια σας, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνο σε περίπτωση μικροτραυματισμών και κοψιμάτων στα πόδια σας.

 

Θεραπευτική αγωγή

Ο έλεγχος του σακχαρώδη διαβήτη και η προαγωγή της καλής σας υγείας θα βοηθήσει πολύ και στην εμφάνιση των ποδιών σας. Κανένας γιατρός δεν μπορεί να θεραπεύσει τηδιαβητική νευροπάθεια, μπορούν όμως να σας προτείνουν θεραπείες για να  αποφευχθεί η επιδείνωσή του.

Επίσης αν έχετε διαβήτη καλό είναι να φροντίζετε επαγγελματικά τα πόδια σας. Ένα μηνιαίο θεραπευτικό πεντικιούρ αρκεί για να διατηρείτε τα πόδια σας υγιή.

 

 1. Νύχια που μεγαλώνουν μέσα στην επιδερμίδα

Σε πολλούς ανθρώπους τα νύχια των ποδιών – και ιδιαίτερα στο μεγάλο δάχτυλο – αναπτύσσονται μέσα στο αυλάκι των νυχιών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και δυσφορία.

 

Αιτίες

Τα νύχια που μεγαλώνουν και μέσα στην επιδερμίδα σας -πολλές φορές στις άκρες των νυχιών- είναι κάτι που μπορεί να έχετε από τη γέννηση σας καθώς είναι ένα πρόβλημα κληρονομικής φύσης.

Αν φοράτε παπούτσια που δεν έχουν καλή εφαρμογή ή είναι στενά στη περιοχή των δαχτύλων μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στα δάχτυλα σας.

Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν τα νύχια που δεν έχουν κοπεί σωστά, όπως να τα έχετε κόψει πολύ κοντά ή να έχουν τραυματιστεί.

 

Συμπτώματα

Τα νύχια που μεγαλώνουν μέσα στην επιδερμίδα θα προκαλέσουν ερυθρότητα, πρήξιμο, πόνο ή ακόμα μπορεί να παρατηρήσετε διάφανο υγρό να βγαίνει από τα νύχια σας, που μπορεί να υποδηλώνει ότι υπάρχει μόλυνση.

Επίσης αν δεν κόβετε συχνά τα νύχια των ποδιών σας ενώ αυτά μεγαλώνουν μέσα στην επιδερμίδα θα σας πονάνε και ακόμα περισσότερο σε περίπτωση που θα χτυπήσετε κάπου το πόδι σας.

 

Θεραπευτική αγωγή

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης και πρόληψης των νυχιών που μεγαλώνουν μέσα στην επιδερμίδα, όπως:

 • Πλένετε τα πόδια με αντιβακτηριδιακό σαπούνι και διατηρείστε τα καθαρά και στεγνά.
 • Κόψτε τα νύχια σας μετά το μπάνιο ή αφού τα έχετε μουλιάσει, ενώ θα είναι ακόμα μαλακά.
 • Μην κόβετε τα νύχια σας σε στρόγγυλο σχήμα, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εσωτερικής ανάπτυξης. Αντίθετα επιλέγετε να τα κόβετε πάντα τετράγωνα.
 • Επιλέξτε παπούτσια που εφαρμόζουν καλά και δεν είναι μυτερά.

Εάν τα νύχια των ποδιών σας είναι μολυσμένα και ότι κι αν κάνετε στο σπίτι δεν σας έχει βοηθήσει τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ποδίατρο.

 

 1. Πελματοειδής περιτονίτιδα

Η πελματοειδής περιτονίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη αιτία πόνου στην πτέρνα.

Η κατάσταση συμβαίνει όταν το πέλμα στο κάτω μέρος του ποδιού γίνεται φλεγμονώδες. Αυτός ο σύνδεσμος είναι υπεύθυνος για την υποστήριξη της αψίδας του ποδιού.

 

Αιτίες

Η πελματοειδής περιτονίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που συνήθως δεν έχει σαφή αιτία.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τη παχυσαρκία, να έχετε ψηλό τόξο στην πατούσα, να είναι πολύ σφιχτοί οι μύες της κνήμης και να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που χρησιμοποιούν πολύ και έντονα τη φτέρνα σας, όπως το τρέξιμο.

 

Συμπτώματα

Η πελματοειδής περιτονίτιδα προκαλεί πόνο στη φτέρνα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα έντονος το πρωί που ξυπνάτε όταν σηκωθείτε από το κρεββάτι. Ο πόνος επίσης επιδεινώνεται με τη δραστηριότητα.

 

Θεραπευτική αγωγή

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν την πελματοειδή περιτονίτιδα με θεραπεία στο σπίτι. Ενδείκνυται ανάπαυση του ποδιού και εφαρμογή πάγου για να μειωθεί η φλεγμονή. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη μπορούν να σας βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου.

Κάντε εντατικές διατάσεις πριν αλλά και μετά την άσκηση καθώς και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του πόνου της φτέρνας. Φορέστε παπούτσια που υποστηρίζουν το πόδι σας καθώς μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Εάν ο πόνος που σας προκαλεί η πελματοειδής περιτονίτιδα δεν βελτιωθεί με αυτές τις θεραπείες, μπορεί να χρειαστείτε φυσιοθεραπείες ή να επισκεφθείτε έναν ορθοπεδικό χειρούργο για περαιτέρω θεραπείες.

Για τη μείωση της φλεγμονής πολλές φορές προτείνονται ενέσεις στεροειδών.

 

 1. Φουσκάλες – Κυψέλες

Οι φουσκάλες στα πόδια είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Εμφανίζονται συχνά μετά το περπάτημα ή το τρέξιμο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ειδικά εάν τα πόδια σας έχουν ιδρώσει ή  φοράτε παπούτσια που δεν εφαρμόζουν σωστά.

Οι φουσκάλες είναι γεμάτες με υγρό και γενικά δεν προκαλούν σοβαρή ανησυχία. Είναι καλύτερο να μην σπάτε τις φουσκάλες και να τις αφήνετε να θεραπευτούν μόνες τους. Η εφαρμογή ενός επιδέσμου μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.

 

Εάν οι φυσαλίδες εμφανίζονται συχνά στα πόδια σας μαζί με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, μιλήστε με γιατρό.

 

 1. Κάλοι

Οι κάλοι είναι μπαλώματα παχιάς επιδερμίδας, που συχνά βρίσκονται στα πέλματα των ποδιών ή και επάνω στα δάχτυλα. Φυσιολογικά είναι ανώδυνα και δημιουργούν μόνο ένα αισθητικά δυσάρεστο αποτέλεσμα.

Οι κάλοι δημιουργούνται για να προστατεύσουν το δέρμα σας και να εμποδίσουν τη δημιουργία φυσαλίδων.

Με την πάροδο του χρόνου, οι κάλοι μπορεί να γίνουν επώδυνοι και να χρειαστεί να τους αντιμετωπίσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά επιθέματα για τους κάλους που θα βοηθήσουν πολύ στην αντιμετώπιση τους. Ανακουφίζουν από την πίεση στους κάλους και τους αφήνουν χρόνο για να είναι προστατευμένα και να θεραπεύσουν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική αφαίρεση.

 

 1. Κάκωση φτέρνας

Μια κάκωση πτέρνας είναι μια υπερανάπτυξη ασβεστίου που δημιουργείτε ανάμεσα στο οστό της πτέρνας και την καμάρα του ποδιού. Στους περισσότερους ανθρώπους δεν υπάρχουν συμπτώματα αλλά, για άλλους, μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη η κάκωση και να προκαλέσει φλεγμονή.

Δεν είναι μια φλεγμονή την οποία μπορείτε να διαγνώσετε μόνοι σας αλλά ούτε και ο γιατρός σας με μια απλή εξέταση. Μια ακτινογραφία στο πέλμα σας είναι απαραίτητη.

Η κάκωση της φτέρνας προκαλείτε συνήθως από μακροχρόνια καταπόνηση στους μύες και τους συνδέσμους. Μπορεί επίσης να προκληθεί από αρθρίτιδα, υπερβολικό σωματικό βάρος, και φορώντας παπούτσια που δεν εφαρμόζουν σωστά ή είναι φθαρμένα.

Θεραπείες που μπορούν να σας ανακουφίσουν είναι οι κρύες κομπρέσες, οι αντιφλεγμονώδεις ενέσεις, τα παυσίπονα και οι ορθοπεδικοί πάτοι μέσα από τα παπούτσια σας.

 

 1. Στράβωμα του δαχτύλου

Το στράβωμα του δαχτύλου συμβαίνει όταν η πρώτη άρθρωση του δακτύλου σηκώνεται προς τα επάνω και η δεύτερη άρθρωση δείχνει προς τα κάτω.

Μερικές φορές αυτή η κατάσταση είναι παρούσα από τη γέννηση ενώ άλλες φορές εμφανίζεται ξαφνικά.

Για μερικούς ανθρώπους δεν προκαλεί δυσφορία, ενώ για άλλους, μπορεί να είναι επώδυνη.

Το στράβωμα του δαχτύλου μπορεί να είναι σύμπτωμα άλλων καταστάσεων όπως ο διαβήτης, η ρευματοειδείς αρθρίτιδα και η εγκεφαλική παράλυση.

Οι θεραπείες μπορούν να περιλαμβάνουν νάρθηκες, ορθοπεδικά παπούτσια, ασκησεολόγια, ορισμένα φάρμακα και, μερικές φορές, χειρουργική επέμβαση.

 

 1. Μώλωπες από πέτρα

Οι μώλωπες πέτρας ονομάζονται επίσης μεταταρσαλία. Μπορούν να εμφανιστούν μετά από ασκήσεις με μεγάλη πρόσκρουση ή λόγω της φθοράς παπουτσιών με κακή εφαρμογή. εναλλακτικά, μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας υποκείμενης κατάστασης.

Η περιοχή μεταξύ των δακτύλων των ποδιών και της αψίδας του ποδιού μπορεί να αισθάνεται μουδιασμένη με περιστασιακούς αιχμηρούς πόνους σαν να υπάρχει πέτρα στο παπούτσι σας. Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν γενικά την ανάπαυση, την εφαρμογή πάγου και τα παπούτσια με καλύτερη εφαρμογή. Εάν ο πόνος δεν βελτιωθεί ή επιδεινωθεί, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Με πληροφορίες από https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/healthy-feet-tips