Διαλειμματική νηστεία : Ένας οδηγός για αρχάριους

διαλειμματική νηστεία
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Διαλειμματική νηστεία : Ένας οδηγός για αρχάριους

 Η νηστεία υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια και είναι από τις βασικές αρχές σε αρκετές θρησκείες σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα, διάφορες μορφές νηστείας έρχονται ως νέοι τρόποι διατροφής και lifestyle.

Η διαλειμματική νηστεία είναι από τα πλέον δημοφιλή στυλ νηστείας και διατροφής.

Οι υποστηρικτές αυτού του τρόπου διατροφής υποστηρίζουν ότι είναι ένας εύκολος, βολικός και αξιόπιστος τρόπος για να χάσετε βάρος και να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση.

Υπάρχουν διάφορες διαλειμματικές νηστείες όπως η 16/8 που είναι η πλέον δημοφιλής (16 ώρες νηστεία και 8 ώρες φαγητό), η νηστεία κάθε 2ηημέρα, κ.α.

 

Τι είναι όπως η διαλείπουσα νηστεία 16/8;

Η διαλειμματική νηστεία 16/8 συνεπάγεται τον περιορισμό τροφής και ποτών, εκτός νερού και τσαγιού χωρίς ζάχαρη όπως το τσάι μάτσα, για 16 ώρες και την ελεύθερη κατανάλωση τις υπόλοιπες 8 ώρες.

Αυτός ο κύκλος μπορεί είτε να επαναλαμβάνεται κάποιες συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδες είτε να γίνει μια καθημερινή ρουτίνα και να το τηρείται κάθε ημέρα.

Η διαλειμματική νηστεία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μεταξύ αυτών που θέλουν να χάσουν βάρος και να κάψουν λίπος.

Ενώ άλλες δίαιτες θέτουν αυστηρούς κανόνες σε ό,τι αφορά την κατανάλωση τροφών, η διαλειμματική νηστεία 16/8 είναι πολύ εύκολη να ακολουθηθεί και προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα με ελάχιστη προσπάθεια.

Θεωρείται η λιγότερο περιοριστική δίαιτα και είναι ιδιαίτερα ευέλικτη – μπορεί να ταιριάξει σε κάθε τρόπο ζωής και σε όλα τα προγράμματα!

Εκτός από την μείωση του σωματικού βάρους, η διαλειμματική νηστεία 16/8 βελτιώνει επίσης τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα ενώ ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και ενισχύει την μακροζωία.

 

Πως λειτουργεί η διαλειμματική νηστεία

Στη διαλειμματική νηστεία η κατανάλωση τροφών και ποτών επιτρέπεται μόνο για 8 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ στις υπόλοιπες 16 ώρες πραγματοποιούμε νηστεία εκτός νερού και τσάι-καφέ χωρίς ζάχαρη ή γλυκαντικά.

Η διαλειμματική νηστεία θα βελτιώσει τη γλυκόζη του αίματός σας και θα ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας – σύντομα θα δείτε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα!

 

Πως να ξεκινήσετε τη διαλειμματική νηστεία

Η διαλειμματική νηστεία είναι απλή, ασφαλής και απόλυτα βιώσιμη!

Πριν ξεκινήσετε, αποφασίστε ποιες 8 ώρες θέλετε να τρώτε και ποιες 16 ώρες θα απέχετε από το φαγητό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να τρώνε μεταξύ 12 το μεσημέρι και 8 το απόγευμα καθώς έτσι στην ουσία «χάνουν» μόνο το πρωινό ενώ την υπόλοιπη ημέρα καταναλώνουν γεύματα!

Μπορείτε να δοκιμάσετε όποιο χρονικό πλαίσιο βολεύει στο δικό σας καθημερινό πρόγραμμα.

Ανεξάρτητα από το τι ώρα θα τρώτε, συνίσταται να τρώτε πολλά και μικρά γεύματα καθώς και σνακ και να τα κατανέμεται ομοιόμορφα καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Προσπαθήστε να τρώτε από όλες τις ομάδες τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, υγιεινά λίπη καθώς και πρωτεΐνη.

Αν πεινάσετε κατά τη διάρκεια της νηστείας, προσπαθήστε να καταπολεμήσετε την πείνα με νερό ή καφέ χωρίς ζάχαρη – μην αρχίσετε τα τσιμπολογήματα καθώς έτσι θα χαλάσετε τη νηστεία και θα αυξήσετε το θερμιδικό σας ισοζύγιο!

Διαλειμματική νηστεία τι να τρώω

Στη διαλειμματική νηστεία επιτρέπονται όλες οι τροφές, με μέτρο! Προσέχετε τις θερμίδες που καταναλώνεται (μην ξεπερνάτε τις 2000 για έναν άνδρα ενήλικα και τις 1700 για μια γυναίκα) ενώ δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα στα γλυκά και τους υδατάνθρακες.

Επιτρέπονται όλες οι τροφές αλλά με μέτρο!

 

Διαλειμματική νηστεία πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της διαλειμματικής νηστείας θα το επιλέξετε εσείς οι ίδιοι.

Εμείς μπορούμε να σας προτείνουμε ενδεικτικά κάποια πράγματα. Ας λάβουμε υπ’όψιν ότι θα τρώτε τις ώρες 12-8 ενώ τις υπόλοιπες θα κάνετε νηστεία.

Στις 12 το μεσημέρι μπορείτε να καταναλώσετε ένα γιαούρτι μαζί με ένα φρούτο.

Στις 2 θα φάτε το μεσημεριανό σας μαζί με μπόλικη σαλάτα

Στις 5 θα καταναλώσετε ένα καλό σνακ όπως 2 φρούτα, 1 τοστ ή μια μικρή μερίδα γλυκού.

Στις 8 το βράδυ θα φάτε το τελευταίο γεύμα – καλό είναι να αποτελείται από πρωτείνη κατά 60% καθώς έτσι θα σας κρατήσει χορτάτους μέχρι να πέσετε για ύπνο.

Μπορείτε να καταναλώσετε ένα φιλέτο κοτόπουλο μαζί με μια μεγάλη σαλάτα ή μια σπιτική τονοσαλάτα.

Από ‘δω και πέρα επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση νερού ή καφέ-τσάι χωρίς ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά.

Οποιαδήποτε κατανάλωση θερμίδας (π.χ. γλυκαντικό στον καφέ) χαλάει το 16ωρο.

 

Πλεονεκτήματα από τη διαλειμματική νηστεία

Αυξημένη απώλεια βάρους: Η διαλειμματική νηστεία όχι μόνο περιορίζει την πρόσληψη των θερμίδων μέσα σε λίγες ώρες αλλά βοηθά και στην ενίσχυση του μεταβολισμού.

Βελτιωμένος έλεγχος του σακχάρου: Μέσα από την διαλειμματική νηστεία μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα του σακχάρου έως και 30%!

Μακροβιότητα: Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής!

 

Είναι η διαλειμματική νηστεία 16/8 κατάλληλη για εσάς;

Η νηστεία 16/8 μπορεί να είναι μια βιώσιμη, καθημερινή και ασφαλή λύση για να βελτιωθεί η υγεία σας και ταυτόχρονα να χάσετε βάρος!

Αν παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο ή αν έχετε διαβήτη, χαμηλή αρτηριακή πίεση ή οποιαδήποτε άλλη διαταραχή, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

 

Σύνοψη

Η διαλειμματική νηστεία περιλαμβάνει ένα παράθυρο φαγητού 8 ωρών κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς και 16 ώρες στις οποίες δεν καταναλώνεται τίποτα πέρα από νερό, καφέ-τσάι χωρίς ζάχαρη.

Η νηστεία 16/8 μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους και να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Δοκιμάστε την διαλειμματική νηστεία και δείτε το σώμα σας να αλλάζει άμεσα!

 

Με πληροφορίες από Healthline.com