Διατατική μυοκαρδιοπάθεια

Διατατική μυοκαρδιοπάθεια
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Διατατική μυοκαρδιοπάθεια

Ορισμός

Η διατατική μυοκαρδιοπάθεια προσβάλλει κυρίως το μυοκάρδιο της αριστερής κοιλίας. Η πάθηση είναι κληρονομική σε ποσοστό 20 – 25% και αφορά ανθρώπους κυρίως μέσης ηλικίας, αν και μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ο μυς της καρδιάς ασθενεί και αυτό προκαλεί τη λέπτυνση των τοιχωμάτων, ενώ διογκώνονται οι κοιλότητες της καρδιάς με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προωθεί ικανοποιητικά το αίμα στο σώμα.

Αυτό οδηγεί σε συμφόρηση των πνευμόνων και σε δύσπνοια (Αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια).

Ορισμένες φορές και οι δεξιές κοιλότητες της καρδιάς μπορεί να προσβάλλονται προκαλώντας συσσώρευση υγρών στους ιστούς του σώματος, ιδιαίτερα στα πόδια (οίδημα των σφυρών) (Δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια).

Αυτό το σύνολο των συμπτωμάτων ονομάζεται “καρδιακή ανεπάρκεια“. Μερικές φορές το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς προσβάλλεται με αποτέλεσμα ο ασθενής να αισθάνεται ζάλη, “ταχυκαρδίες”, “φτερουγίσματα της καρδιάς” ή “αίσθημα παλμών”.

Αίτια

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία είναι άγνωστη. H κατάσταση αυτή ονομάζεται ιδιοπαθής διατατική μυοκαρδιοπάθεια.

Η Διατατική Μυοκαρδιοπάθεια (Δ. Μ.) είναι δυνατόν να έχει πολλές αιτίες:

1. Αυτοάνοσος Πάθηση 

2. Ιογενής λοίμωξη 

Κανονικά η ιογενής λοίμωξη ελέγχεται από το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου, το οποίο είναι ικανό να σκοτώσει τον ιό.

Μια ομάδα ιών (οι ιοί coxsackie Β) είναι συνηθισμένες αιτίες για βήχα και κρυολογήματα.

Η μόλυνση από τον ιό Coxsackie μπορεί να προσβάλλει την καρδιά, αλλά συνήθως δεν προκαλεί καμία μόνιμη βλάβη.

Ωστόσο πιστεύεται ότι σε μερικούς ανθρώπους ο ιός μπορεί να παραμείνει μέσα στην καρδιά ή να προκαλέσει βλάβη και αποδιοργάνωση του  αμυντικού συστήματος που θα καταλήξει στη διατατική μυοκαρδιοπάθεια.

3. Άλλες αιτίες 

 • Κληρονομικότητα: Πρόσφατα έχει διαπιστωθεί ότι η διατατική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να είναι κληρονομική περίπου στο 20% των περιπτώσεων.
 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: Το αλκοόλ που καταναλώνεται σε υπερβολικές δόσεις και για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχει αρνητική κατασταλτική επίδραση στο μυ της καρδιάς.
 • Εγκυμοσύνη: Υπάρχει μια μορφή της διατατικής μυοκαρδιοπάθειας η οποία συμβαίνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης ή μετά τη γέννηση του παιδιού.
 • Το κάπνισμα δεν συνδέεται με την ανάπτυξη της διατατικής μυοκαρδιοπάθειας. Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια που συνεχίζουν να καπνίζουν δεν πηγαίνουν τόσο καλά όσο εκείνοι που καταφέρνουν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Συμπτώματα

 • Δύσπνοια 

Αυτό είναι ένα κοινό σύμπτωμα που γίνεται ιδιαίτερα χειρότερο κατά τη διάρκεια άσκησης.

Προκαλείται από συγκέντρωση υγρού στους πνεύμονες. Τα περισσότερα άτομα υποφέρουν μόνο από ήπιο περιορισμό, ενώ άλλοι μπορεί να προσβληθούν σοβαρά και να “κόβεται” η αναπνοή τους, ακόμα κι όταν ξεκουράζονται.

 • Έλλειψη ενέργειας 

Αν το σώμα δεν είναι ικανό να πάρει αρκετά αίμα από την καρδιά και οι μύες δεν είναι ικανοί να συστέλλονται κανονικά με αποτέλεσμα να  κουράζονται εύκολα.

 • Οίδημα (“πρήξιμο”) στα πόδια

Καθώς η καρδιά γίνεται ασθενέστερη δεν μπορεί να αποβάλλει όλο το αίμα που δέχεται και το υγρό έτσι συγκεντρώνεται στους ιστούς του σώματος.

Αυτό καλείται οίδημα και παρατηρείται περισσότερο στους αστραγάλους και στα πόδια.

 • Πόνος στο στήθος 

Αυτό είναι ένα κοινό παράπονο και μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια άσκησης ή ανάπαυσης: το τι ακριβώς προκαλεί τον πόνο στο στήθος δεν είναι φανερό.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο πόνος δεν οφείλεται στη στεφανιαία νόσο (οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι φυσιολογικές στη διατατική μυοκαρδιοπάθεια) και ο πόνος δεν προκαλεί βλάβη στην καρδιά.

 • Αρρυθμίες 

Η αρρυθμία είναι μια ανωμαλία στο ρυθμικό χτύπημα της καρδιάς.
Η καρδιά μπορεί να χτυπάει πολύ γρήγορα (ταχυκαρδία), πολύ αργά (βραδυκαρδία) ή να χάνει χτύπους.

Οι αλλαγές αυτές δεν είναι αντιληπτές από όλους αλλά κάποιοι ασθενείς έχουν μια δυσάρεστη αίσθηση από τους χτύπους της καρδιάς (“αίσθημα παλμών’’) που συνοδεύεται από ζάλη και λιποθυμία.

ΔιάγνωσηΙατρικέςΕξετάσεις

H διατατική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να εκδηλωθεί με τα συμπτώματα που περιγράφτηκαν προηγουμένως, αλλά επειδή αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν και από άλλες ασθένειες, πρέπει να προηγηθεί ένας αριθμός εξετάσεων για να γίνει η διάγνωση.

1. Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)
2. Ακτινογραφία Θώρακος
3. Υπερηχοκαρδιογράφημα
4. Έλεγχος Αιματολογικός

ΑΛΛΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ  ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ 

1. 24ωρο ηλεκτροκαρδιογράφημα (Holter)
2. Τεστ καρδιοαναπνευστικής κόπωσης
3. Ηλεκτροκαρδιογράφημα Συγκερασμού (Signal Average ECG)
4. Ραδιοϊσοτοπικές εξετάσεις
5. Καρδιακός καθετηριασμός
6. Ενδομυοκαρδιακή βιοψία
7. Ηλεκτροφυσιολογικος έλεγχος (ΗΦΕ)

Θεραπεία

Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα και έχει ως σκοπό τη βελτίωση των συμπτωμάτων και την παρεμπόδιση τυχόν επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν.

Το χειρουργείο μπορεί να είναι απαραίτητο για μια μειοψηφία ασθενών.

1. Φαρμακευτική Θεραπεία 

 • Διουρητικά χρησιμοποιούνται με σκοπό το σώμα να αποβάλλει το υπερβολικό υγρό που συγκεντρώνει.
 • Φάρμακα κατά της αρρυθμίας μπορεί να χρησιμοποιηθούν αν ένας ασθενής παρουσιάζει αρρυθμίες. Υπάρχουν συγκεκριμένα είδη φαρμάκων για διαφορετικούς τύπους αρρυθμιών. Το αποτελεσματικότερο και ευρέως χρησιμοποιούμενο είναι η αμιωδαρόνη.
 • Αντιπηκτικά (κουμαρινικά παράγωγα (Sintrom, Panwarfin)
 • Οι αναστολείς ΜΕΑ (μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης)
 • Οι β-αναστολείς φαίνεται ότι ωφελούν σε μακροχρόνια χορήγηση, η οποία όμως πρέπει να γίνεται με την τακτική επίβλεψη του καρδιολόγου
 • Η δακτυλίτιδα αυξάνει την ικανότητα του μυοκαρδίου να συσπάται, αλλά χρησιμοποιείται και για έλεγχο της καρδιακής συχνότητας όταν υπάρχει αρρυθμία των κόλπων (κολπική μαρμαρυγή).

2. Χειρουργείο 

 • Μεταμόσχευση καρδιάς. Ένας μικρός αριθμός ασθενών με διατατική μυοκαρδιοπάθεια δεν θεραπεύεται με την χορήγηση φαρμάκων και χειροτερεύει σε τέτοιο βαθμό που η ποιότητα ζωής του να είναι  πολύ άσχημη.
 • Πρόσφατα εμφανίστηκαν και άλλες τεχνικές οπως η μυοκαρδιοπλαστική και η εκτομή τμήματος του τοιχώματος της αριστερής κοιλίας που όμως βρίσκονται στο ερευνητικά στάδιο.

3. Άλλες Θεραπείες 

 • Ηλεκτρική καρδιοανάταξη: αποτελεί τρόπο διόρθωσης ορισμένων αρρυθμιών με εφαρμογή ελεγχόμενου ηλεκτρικού shock στο στήθος. Γίνεται επειγόντως (σε πολύ σοβαρά ασθενείς) ή κατόπιν προγραμματισμού, με γενική αναισθησία.
 • Βηματοδότης: Οι ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια αναπτύσσουν μερικές φορές διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, οι οποίες εκδηλώνονται με βραδυκαρδία.
 • Αυτόματος εμφυτεύσιμος απινιδωτής: Ορισμένοι ασθενείς έχουν σοβαρές αρρυθμίες που δεν ελέγχονται με φάρμακα, αλλά αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με μικρά ηλεκτρικά shock. Ο αυτόματος εμφυτεύσιμος απινιδωτής είναι μια συσκευή παρόμοια με βηματοδότη που μπορεί να δίνει μικρό εσωτερικό shock όταν συμβεί μια τέτοια σοβαρή αρρυθμία. Μπορεί να προφυλάξει ασθενείς υψηλού κινδύνου από αιφνίδιο θάνατο.

Επιπλοκές

 • Κολποκοιλιακοί αποκλεισμοί 

Αν το φυσικό ηλεκτρικό σύστημα αγωγής μέσα στην καρδιά αποτυγχάνει να λειτουργήσει κανονικά τότε ο χτύπος της καρδιάς μπορεί να γίνει πολύ αργός. Ζάλες ή συγκοπές μπορούν να συμβούν. Αν γίνει κάτι τέτοιο τότε ο βηματοδότης είναι απαραίτητος.

 • Σχηματισμός θρόμβων

Στη διατατική μυοκαρδιοπάθεια το αίμα έχει την τάση να ρέει μέσω της καρδιάς πολύ πιο αργά από ότι πρέπει. Αυτό μπορεί να βοηθάει στη δημιουργία θρόμβων μέσα στην καρδιά ή στις φλέβες στα πόδια (θρόμβωση) και να χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή με αντιπηκτικά.

 • Κολπική Μαρμαρυγή 

Κολπική μαρμαρυγή είναι ένας ειδικός τύπος αρρυθμίας της καρδιάς που συμβαίνει στο 20% των ασθενών με Διατατική Μυοκαρδιοπάθεια.

Αν αυτός ο ρυθμός αναπτυχθεί, μπορεί να συνδεθεί με μια σημαντική επιδείνωση των συμπτωμάτων ή την ανάπτυξη των θρόμβων.

Σε μερικές περιπτώσεις ο κανονικός ρυθμός μπορεί να επανέλθει με φάρμακα κατά της αρρυθμίας ή με ένα ηλεκτρικό σοκ που γίνεται στην καρδιά. Αυτό είναι γνωστό ως ηλεκτρική ανάταξη και γίνεται κάτω από γενική αναισθησία.

 • Αιφνίδιος θάνατος

Ο κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μικρός, αλλά μπορεί να συμβεί με μικρή ή και χωρίς καμιά προειδοποίηση. Πιστεύεται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκληθεί από μια σοβαρή αρρυθμία ή ανάπτυξη μεγάλων θρόμβων στο αίμα.

ΠρόληψηΟδηγίες

Παρακολούθηση

Αφού θα έχει γίνει η αρχική διάγνωση, όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να κάνουν τακτικά τσεκάπ.

Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να ελέγχεται η πρόοδος του ατόμου και να προσαρμόζεται η θεραπεία όπου αυτά είναι απαραίτητο.

Η συνεχής παρακολούθηση είναι σημαντική γιατί οποιεσδήποτε επιπλοκές και αν εμφανιστούν μπορούν να αναγνωριστούν και να ξεκινήσει η θεραπεία, όταν θα είναι πραγματικά ωφέλιμη. Η πρόγνωση διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.

Κάποιοι ασθενείς βελτιώνονται αμέσως με τη θεραπεία και άλλων η κατάσταση της υγείας τους παραμένει σταθερή με μερικές προσαρμογές στον τρόπο ζωής τους.

Ωστόσο ένα μικρό ποσοστό ασθενών συνεχίζουν να χειροτερεύουν παρά τη θεραπεία και γι’ αυτό μπορεί να είναι απαραίτητη η καρδιακή μεταμόσχευση.

Έλεγχο της οικογένειας

Σε ορισμένες περιπτώσεις η ΔΜ είναι οικογενής, δηλαδή εμφανίζεται σε περισσότερα μέλη μιας οικογένειας.

Αυτό δείχνει μια πιθανή γενετική αιτία της νόσου, χωρίς όμως όλα τα μέλη της οικογένειας να πάσχουν υποχρεωτικά.

Ορισμένα από τα άτομα της οικογένειας μπορεί να μην έχουν συμπτώματα, αλλά απλά να έχουν το ανώμαλο γονίδιο που καθορίζει τη νόσο.

Επομένως, όλοι οι συγγενείς 1 ου βαθμού ενός ασθενούς με ΔΜ πρέπει να εξετάζονται για τη νόσο.

Η εξέταση συνήθως περιλαμβάνει έλεγχο από ειδικό καρδιολόγο, καθώς και ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπερηχοκαρδιογράφημα.

Διαιτολόγιο 

Αν ένα άτομο είναι υπέρβαρο τότε η καρδιά κουράζεται περισσότερο.

Συστήνεται να λαμβάνονται λογικές ποσότητες τροφής για να διατηρηθεί το βάρος σε φυσιολογική αναλογία με το ύψος και την ηλικία.

Οποιαδήποτε γρήγορη αύξηση του βάρους είναι πιθανόν να οφείλεται σε κατακράτηση υγρών και ο γιατρός θα πρέπει να ενημερωθεί.

Αλκοόλ 

Γενικά η κατανάλωση αλκοόλ δεν συνιστάται σε ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια αφού βλάπτει το μυ της καρδιάς.

Για τα υγιή άτομα ο επιτρεπτά ακίνδυνος αριθμός μονάδων ανά εβδομάδα, για άνδρες είναι 21 και για γυναίκες 14.

Μία μονάδα είναι ισοδύναμη με ένα ποτήρι ξανθιάς μπύρας ή ένα μικρό ποτήρι κρασί ή μία μεζούρα ποτού.

Αν έχεις διατατική Μυοκαρδιοπάθεια και επιθυμείς να πίνεις αλκοόλ, συμβουλεύεται να μοιράζεις την ποσότητα στο διάστημα μιας εβδομάδας και να διατηρείς τον επιτρεπτό αριθμό μονάδων.

Τα χαμηλής ή καθόλου περιεκτικότητας σε αλκοόλ ποτά, όπως κρασί, μπύρα και ξανθιά μπύρα είναι καλά υποκατάστατα.

Άσκηση

Η φυσική άσκηση μπορεί να γίνεται για όσο διάστημα δεν προκαλεί τα ανεπιθύμητα συμπτώματα.

Η μέτρια άσκηση με τη μορφή τακτικών, μικρών και γρήγορων περιπάτων είναι ευεργετική στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Ιατρικές συμβουλές θα πρέπει να ζητούνται πριν τη συμμετοχή σε ανταγωνισrικίι αθλήματα ή πριν από μία έντονη φυσική άσκηση.

Αντιγριπικός εμβολιασμός

Κάτι τέτοιο μπορεί να συσταθεί από το γιατρό σας για να εμποδιστεί μια σοβαρή προσβολή γρίπης.

Διακοπές και ταξίδια.

Θα ήταν καλό να δείτε τον γιατρό σας για ιατρική έγκριση πριν ταξιδέψετε.

Αν ταξιδέψετε στο εξωτερικό θα ήταν ωφέλιμο να πάρετε πληροφορίες από το ταξιδιωτικά σας γραφείο σχετικά με την ασφάλεια και τον τομέα υγείας της χώρας που επισκέπτεστε.

Οδήγηση 

Δεν υπάρχουν συνήθως περιορισμοί για τους οδηγούς αυτοκινήτων.