Είναι ψωρίαση των νυχιών ή μύκητες;

ψωριαση ή μύκητας στα πόδια
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Είναι ψωρίαση των νυχιών ή μύκητες;

 

Η ψωρίαση στα νύχια μπορεί να μοιάζει παρά πολύ σε εμφάνιση με τους μύκητες των νυχιών. Ενώ οι μυκητιασικές λοιμώξεις είναι μεταδοτικές, η ψωρίαση σίγουρα δεν είναι.

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί την υπερλειτουργιά του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Αυτή η αλλαγή στο ανοσοποιητικό σύστημα κάνει τα κύτταρα να αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τον φυσιολογικό τους ρυθμό.

Ο μύκητας των νυχιών είναι ένας τύπος λοίμωξης. Μπορείτε να κολλήσετε μύκητες των νυχιών στο γυμναστήριο, στα αποδυτήρια ή σε οποιοδήποτε δημόσιο μέρος μπορεί να περπατήσετε ξυπόλητοι

Το να γνωρίζεται τις διάφορες ανάμεσα στην ψωρίαση και τους μύκητες των νυχιών θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε άμεσα την κατάλληλη θεραπεία και να μην επιδεινωθούν τα συμπτώματα.

 

Τι ισχύει για τους μύκητες και την ψωρίαση των νυχιών;

 

 • Η ψωρίαση προκαλεί το δέρμα να ξεφλουδίζει, να πονά και να σχηματίζονται κηλίδες δέρματος που πέφτουν και μπορεί να μολυνθεί η περιοχή.
 • Οι μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών δεν επηρεάζουν άλλες περιοχές του σώματος σας.
 • Είναι αδύνατο να διακρίνουμε την ψωρίαση των νυχιών από τον μύκητα των νυχιών χωρίς να γίνουν ιατρικές εξετάσεις.
 • Οι μύκητες στα νύχια και η ψωρίαση των νυχιών έχουν σχεδόν την ίδια εμφάνιση.

 

 

 Ποιες είναι οι διαφορές των μυκήτων των νυχιών από την ψωρίαση των νυχιών;

Η ψωρίαση των νυχιών και οι μύκητες των νυχιών μπορεί να φαίνονται  παρόμοια, αλλά τα αίτια, τα συμπτώματα και η θεραπεία είναι διαφορετικά.

 

Ψωρίαση

Περίπου οι μισοί άνθρωποι με ψωρίαση αναπτύσσουν συμπτώματα ψωρίασης στα νύχια – πιο συχνά στα νύχια των χεριών από ότι στα νύχια των ποδιών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που θα εμφανίσουν συμπτώματα ψωρίασης στα νύχια θα έχουν ψωρίαση και σε άλλη μέρη τους σώματος τους με τις χαρακτηριστικές ψωριακές πλάκες. Σε ορισμένα άτομα με ψωρίαση, τα συμπτώματα των νυχιών είναι τα πρώτα που εμφανίζονται.

 

Μύκητες των νυχιών

Ένα άτομο μπορεί να κολλήσει μια μυκητιασική λοίμωξη αν έρθει σε επαφή με κάτι που έχει αγγίξει κάποιο άλλο άτομο με μυκητιασική λοίμωξη.

Οι μύκητες των νυχιών ευδοκιμούν σε υγρά, ζεστά περιβάλλοντα, έτσι οι άνθρωποι που λόγο συνθηκών έχουν συχνά τα χέρια ή τα πόδια τους σε τέτοια περιβάλλοντα είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.

Ωστόσο, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω διάφορων παθήσεων όπως ο διαβήτης ή ο ιός HIV μπορεί να αναπτύξουν πληγές που δεν επουλώνονται. Για κάθε  μολυσματική μόλυνση η έγκαιρη θεραπεία είναι σημαντική. Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε τη θεραπεία για τους μύκητες των νυχιών τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε. Αν καθυστερήσετε να ξεκινήσετε τη θεραπεία μπορεί να προκαλέσετε  μόνιμη βλάβη στη ρίζα των νυχιών.

 

Συμπτώματα ψωρίασης των νυχιών

Μερικές συγκεκριμένες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι έχετε  ψωρίαση και όχι μύκητες στα νύχια σας.

Κάποιες ενδεικτικά συμπτώματα των μυκήτων των νυχιών και της ψωρίασης των νυχιών είναι:

 

Πρόσφατος τραυματισμός

Τα συμπτώματα της ψωρίασης των νυχιών εμφανίζονται συχνά μετά από κάποιον τραυματισμό στην πληγείσα περιοχή. Επειδή τα δάχτυλα των ποδιών είναι συνήθως στρυμωγμένα σε σφιχτά παπούτσια ή εκτεθειμένα στις συνθήκες (λόγω του ότι φοράτε ανοιχτά παπούτσια ή σας αρέσει να περπατάτε ξυπόλητοι συχνά) είναι πιθανό να μην δώσετε σημασία σε έναν μικρό τραυματισμό όπως κόψιμο ή ένα μελανιασμένο δάκτυλο.

Η ψωρίαση μπορεί επίσης να ξεκινήσει με ένα σπασμένο ή κατεστραμμένο νύχι, αν χτυπήσετε το πόδι σας σε μια πόρτα ή αν έχετε τραυματιστεί με κάποιον τρόπο. Επίσης μπορεί να κολλήσετε μύκητες ενώ κάνετε το καθιερωμένο σας μανικιούρ-πεντικιούρ.

Ενώ μια ανοιχτή πληγή στα χέρια ή τα πόδια διευκολύνει τις μυκητιασικές λοιμώξεις να εισέλθουν στο σώμα, η πληγή δεν θα προκαλέσει μυκητιασική λοίμωξη στα νύχια. Τα περισσότερα άτομα με μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών δεν είχαν κάποια τραύμα στην περιοχή πριν αρχίσει η μόλυνση.

 

Άλλα συμπτώματα ψωρίασης

Άτομα που έχουν ψωρίαση ή εκδηλώνουν συμπτώματα της ψωρίασης και στην επιδερμίδα τους είναι πολύ πιθανό να έχουν ψωρίαση των νυχιών.

Τα συμπτώματα της ψωρίασης περιλαμβάνουν:

 

 • Κόκκινο δέρμα, λωρίδες ή ξεφλουδισμένα κομμάτια του δέρματος
 • Φαγούρα, ξηρή επιδερμίδα
 • Δέρμα που ανοίγει, αιμορραγεί και δεν επουλώνεται
 • Κομμάτια δέρματος που εκδηλώνουν έντονη φαγούρα, αιμορραγούν και δεν κλείνουν
 • Κομμάτια δέρματος που δείχνουν σαν να είναι γυμνά και ευαίσθητα
 • Μικροσκοπικά χτυπήματα στο στήθος ή στο πίσω μέρος του σώματος
 • Μπαλώματα στο δέρμα που έχουν μια λευκόασημι απόχρωση.

 

 Οι διαφορετικοί τύποι ψωρίασης μπορεί να εκδηλώνουν διαφορετικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να αλλάξουν ή να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου.

 

Σκάσιμο νυχιών

Η ψωρίαση εμφανίζετε με μια ενδεικτική κιτρινωπή απόχρωση στα νύχια που σταδιακά θα δημιουργηθούν λάκκοι. Τα νύχια μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται στεγνά έπειτα δημιουργούνται κορυφογραμμές θα σχηματιστούν βαθιές κοιλότητες ή ακόμα και τρύπες στην επιφάνεια των νυχιών σας.

Απώλεια νυχιών

Η ψωρίαση τείνει να προκαλέσει την αποκόλληση των νυχιών από τη βάση τους, κάτι που οδηγεί στην απώλεια των νυχιών. Τα νύχια μπορεί να πέσουν εντελώς ή να σπάσουν σε κομμάτια. Πριν πέσει το νύχι, δημιουργείται ένα κενό μεταξύ του νυχιού και του δακτύλου.

 

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις τείνουν να αλλάζουν το σχήμα και την εμφάνιση των νυχιών, αλλά σπάνια προκαλούν την πτώση των νυχιών.

 

Χρώμα νυχιών και αλλαγές στη δομή τους

Η κερατίνη είναι μια πρωτεΐνη που βοηθά στη διαμόρφωση του δέρματος και των νυχιών. Η ψωρίαση των νυχιών προκαλεί μερικές φορές να συγκεντρώνετε μεγάλη ποσότητα κερατίνης  κάτω από το νύχι. Αυτό ονομάζεται υπογόνιμη υπερκεράτωση. Άτομα με αυτό το σύμπτωμα μπορεί να παρατηρήσουν μια λευκή ουσία με δύο χρώματα κάτω από το νύχι. Όταν συμβεί αυτό στα νύχια, τα πόδια θα πονούν από την πίεση των παπουτσιών που σπρώχνουν προς τα κάτω τα νύχια.

 

Συμπτώματα μύκητα νυχιών

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις επηρεάζουν συνήθως τα νύχια των ποδιών και πολύ λιγότερο τα νύχια των χεριών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα πόδια είναι πιο πιθανό να έρθουν σε επαφή με μύκητες λόγω του ότι πολύ άνθρωποι συνηθίζουν να περπατούν ξυπόλητοι.

Τα άτομα που κάνουν συχνά μανικιούρ ή λόγω εργασίας είναι πολλές ώρες σε κάποιο υγρό είναι εξίσου ευάλωτα σε μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών.

 

Μερικά χαρακτηριστικά των μυκητιασικών λοιμώξεων των νυχιών περιλαμβάνουν:

 

Χρώμα του νυχιού

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν υπερχρωματισμό στα νύχια, πράγμα που σημαίνει ότι το χρώμα του νυχιού αλλάζει. Η μόλυνση μπορεί να ξεκινήσει με  ένα αχνό γκρι, πράσινο, ή καφέ σημείο που θα γίνεται πιο σκούρο και θα μεγαλώνει σταδιακά  σε εβδομάδες ή μήνες. Η ψωρίαση συνήθως δεν προκαλεί σκοτεινές κηλίδες στο νύχι.

 

Αλλαγές στο σχήμα των νυχιών

Σε αντίθεση με την ψωρίαση, οι μυκητιασικές λοιμώξεις δεν προκαλούν κοιλότητες στα νύχια. Αντίθετα, τα νύχια τείνουν να αλλάζουν σχήμα με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να λεπτύνουν ή να δημιουργηθούν παχιά μπαλώματα, και μερικές φορές ίσως να σπάσουν.

 

Πρότυπο ανάπτυξης νυχιών

Ο μύκητας των νυχιών συχνά μεγαλώνει με το νύχι. Προσδένεται σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του νυχιού και καθώς το νύχι μεγαλώνει και το τμήμα του νυχιού κινείται, το ίδιο συμβαίνει και με τον μύκητα. Επειδή ο μύκητας τείνει να εξαπλωθεί, αυτό το πρότυπο μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

 

Μετάδοση

Τόσο η ψωρίαση όσο και οι μυκητιασικές λοιμώξεις τείνουν να χειροτερεύουν με το χρόνο. Η ψωρίαση, ωστόσο, δεν μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλους ανθρώπους με την επαφή όπως οι μυκητιασικές λοιμώξεις. Οι μυκητιασικές λοιμώξεις τείνουν να εξαπλώνονται πιο γρήγορα. Τα άτομα με μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών μπορεί να παρατηρήσουν αλλαγές στο χρώμα ανάμεσα στα δάχτυλα ή άλλα σημάδια ότι η λοίμωξη έχει εξαπλωθεί στο δέρμα μεταξύ των δακτύλων.

Η λοίμωξη μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στα υπόλοιπα νύχια των ποδιών ή να μολυνθούν και τα νύχια των χεριών σε περίπτωση που πιάνετε πολύ συχνά το μολυσμένο νύχι σας με γυμνά χέρια.

 

Συμπερασματικά

Η γνώση της διαφοράς της ψωρίασης και των μυκήτων των νυχιών μπορεί να σας βοηθήσει και να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην μολυνθούν και τα υπόλοιπα νύχια σας ή να μην κολλήσετε τους μύκητες σε άλλους ανθρώπους.

Η ψωρίαση και ο μύκητας δεν αλληλοαποκλείονται. Είναι δυνατόν να έχετε και τα δύο ταυτόχρονα. Τα άτομα με ψωρίαση μπορεί επίσης να είναι πιο ευάλωτα στις μυκητιασικές μολύνσεις των νυχιών, περιπλέκοντας τη διαδικασία της ακριβούς διάγνωσης.

Μόνο ένας γιατρός μπορεί με βεβαιότητα να καθορίσει την αιτία των αλλαγών στα νύχια των χεριών και των ποδιών σας. Η άμεση ιατρική φροντίδα μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα των μυκητιασικών λοιμώξεων και της ψωρίασης.