Έλλειψη σιδήρου – Αναιμία – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

ελλειψη σιδηρου αναιμιας
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Έλλειψη σιδήρου – Αναιμία – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η αναιμία που προκαλείτε από την έλλειψη σιδήρου είναι μια πολύ κοινή κατάσταση στην οποία το αίμα δεν έχει επαρκή υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα ερυθρά κύτταρα είναι αυτά που μεταφέρουν το οξυγόνο στους ιστούς του σώματος.

Η αναιμία οφείλεται στα ανεπαρκή επίπεδα σιδήρου στο αίμα. Χωρίς αρκετό σίδηρο, το αίμα, δεν μπορεί να παράγει αρκετή ποσότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν το οξυγόνο – αιμοσφαιρίνη.

Ως αποτέλεσμα η αναιμία σας κάνει να κουράζεστε εύκολα και να έχετε δύσπνοια. Συνήθως μπορείτε να διορθώσετε την αναιμία με κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου. Μερικές φορές ίσως χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις ή κάποια συγκεκριμένη θεραπεία για την ανεπάρκεια σιδήρου ειδικά εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε κάποια εσωτερική αιμορραγία.

 

Συμπτώματα αναιμίας

Αρχικά η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να είναι τόσο ήπια που δεν θα την παρατηρήσετε. Αλλά καθώς το σώμα γίνετε όλο και περισσότερο ανεπαρκές στο σίδηρο, η αναιμία επιδεινώνεται και τα συμπτώματα γίνονται όλο και πιο έντονα.

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας σιδήρου μπορεί να είναι:

 • Έντονη κόπωση
 • Αδυναμία
 • Χλωμό δέρμα
 • Πόνος στο στήθος, γρήγορος καρδιακός παλμός ή δύσπνοια
 • Κεφαλαλγία και ζάλη
 • Φλεγμονή ή πόνος στη γλώσσα σας
 • Κρύα χέρια και πόδια
 • Νύχια που σπάνε
 • Τριχόπτωση
 • Ασυνήθιστη όρεξη για μη θρεπτικές ουσίες όπως πάγο, βρωμιά και άμυλο
 • Έλλειψη όρεξης, ιδιαίτερα σε βρέφη και παιδιά με ανεπάρκεια σιδήρου

 

Πότε να επισκεφθείτε έναν γιατρό για την αναιμία;

Εάν εσείς ή το παιδί σας παρουσιάζετε συμπτώματα που υποδηλώνουν αναιμία τότε πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Η ανεπάρκεια σιδήρου δεν είναι κάτι που πρέπει να διαγνώσετε μόνοι σας ή να θεραπεύσετε παίρνοντας ένα τυχαίο συμπλήρωμα σιδήρου από το φαρμακείο.

Δείτε το γιατρό σας για να βγάλει μια σωστή και ακριβή διάγνωση από να παίρνετε μόνοι σας συμπληρώματα. Η υπερφόρτωση του σώματος με σίδηρο μπορεί να είναι επικίνδυνη επειδή η υπερβολική συσσώρευση σιδήρου μπορεί να βλάψει το ήπαρ και να προκαλέσει άλλες επιπλοκές.

 

Αιτίες ανεπάρκειας σιδήρου

Η ανεπάρκεια σιδήρου συμβαίνει όταν το σώμα δεν έχει αρκετό σίδηρο για να παράγει αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη είναι το τμήμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων που δίνει στο αίμα το κόκκινο χρώμα του και επιτρέπει στα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα.

Εάν δεν καταναλώσετε αρκετό σίδηρο ή εάν χάνετε πολύ σίδηρο, το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη και η αναιμία αναπτύσσεται.

 

Οι αιτίες της αναιμίας είναι:

Απώλεια αίματος

Το αίμα περιέχει σίδηρο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Έτσι αν χάσετε λίγο αίμα, χάνετε και σίδηρο. Οι γυναίκες με βαριές περιόδους διατρέχουν κίνδυνο αναιμίας επειδή χάνουν πολύ αίμα κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως. Η αργή και χρόνια απώλεια αίματος μέσα στο σώμα – όπως προκαλείται από το πεπτικό έλκος, τη διαφραγματοκήλη, έναν πολύποδα ή τον καρκίνο του παχέος εντέρου- μπορεί να προκαλέσει έλλειψη σιδήρου.

Η αιμορραγία από το γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να προκύψει από την συχνή χρήση ορισμένων αναλγητικών και κυρίως της ασπιρίνης.

Έλλειψη σιδήρου από τη διατροφή σας

Το σώμα σας λαμβάνει τακτικά σίδηρο από τα τρόφιμα που τρώτε. Εάν καταναλώνετε μικρές ποσότητες σιδήρου με την πάροδο του χρόνου το σώμα σας θα αποκτήσει ανεπάρκεια σιδήρου.

Παραδείγματα τροφών πλούσιων σε σίδηρο περιλαμβάνουν το κόκκινο κρέας, τα αυγά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα τρόφιμα που είναι ενισχυμένα με σίδηρο. Για σωστή ανάπτυξη τα βρέφη και τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο σίδηρο από τη διατροφή τους.

Αδυναμία απορρόφησης σιδήρου

Ο σίδηρος των τροφίμων απορροφάτε από το σώμα σας μέσα από το λεπτό έντερο. Μια εντερική διαταραχή όπως η κοιλιοκάκη –  η οποία επηρεάζει την ικανότητα του εντέρου σας να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά- μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια σιδήρου. Εάν κάποιο τμήμα του λεπτού εντέρου σας έχει παρακαμφθεί ή αφαιρεθεί χειρουργικά, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα σας να απορροφάτε σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Εγκυμοσύνη

Χωρίς συμπληρώματα σιδηρού πολλές γυναίκες θα αναπτύξουν ανεπάρκεια σιδήρου στην εγκυμοσύνη τους επειδή τα αποθέματα τους θα πρέπει να εξυπηρετήσουν το δικό τους αυξημένο όγκο αίματος αλλά να είναι και μια πηγή αιμοσφαιρίνης για το έμβρυο.

 

Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης αναιμίας

Αυτές οι ομάδες ατόμων μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο έλλειψης σιδήρου:

 • Γυναίκες: Επειδή οι γυναίκες χάνουν αίμα κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως, γενικά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας σιδήρου.
 • Βρέφη και παιδιά: Τα βρέφη, ιδιαίτερα εκείνα που είχαν χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση τους ή γεννήθηκαν πρόωρα, που δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο από το μητρικό γάλα μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο αναιμίας. Τα παιδιά χρειάζονται επιπλέον σίδηρο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης τους. Εάν το παιδί σας δεν τρώει μια υγιεινή και με ποικιλία διατροφή μπορεί να κινδυνεύει από έλλειψη σιδήρου.
 • Χορτοφάγοι: Οι άνθρωποι που δεν τρώνε κρέας ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αναιμίας από έλλειψη σιδήρου εάν δεν τρώνε άλλα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο.
 • Συχνοί αιμοδότες: Οι άνθρωποι που κάνουν συστηματικά δωρεά αίματος ενδέχεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο αναιμίας από έλλειψη σιδήρου καθώς η αιμοδοσία μπορεί να καταστρέψει το αποθέματα σιδήρου. Η χαμηλή αιμοσφαιρίνη που σχετίζεται με την αιμοδοσία μπορεί να είναι προσωρινό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με την κατανάλωση περισσότερων τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο. Αν σας απορρίψουν από μια αιμοδοσία λόγω χαμηλής αιμοσφαιρίνης συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 

Επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν από την έλλειψη σιδήρου

Μια ήπια ανεπάρκεια σιδήρου συνήθως δεν προκαλεί επιπλοκές .

Όμως η αναιμία μπορεί να γίνει σοβαρή και να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως:

Καρδιακά προβλήματα:

Η αναιμία μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορο ή ανώμαλο καρδιακό παλμό. Η καρδιά σας πρέπει να αντλεί περισσότερο αίμα για να αντισταθμίσει την έλλειψη οξυγόνου που μεταφέρεται στο αίμα σας όταν έχετε αναιμία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Σε εγκυμονούσες η σοβαρή ανεπάρκεια σιδήρου έχει συνδεθεί με πρόωρες γεννήσεις και βρέφη με χαμηλό βάρος. Όμως η κατάσταση αυτή μπορεί να προληφθεί αν λαμβάνουν συμπληρώματα σιδήρου ως μέρος της προγεννητικής φροντίδας.

Προβλήματα ανάπτυξης

Σε βρέφη και παιδιά η σοβαρή ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και καθυστερημένη ανάπτυξη. Επιπλέον η αναιμία συνδέεται με αυξημένη ευαισθησία στις λοιμώξεις.

 

Πρόληψη της έλλειψης σιδήρου

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο αναιμίας επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε σίδηρο.

Τροφές με σίδηρο

 • Κόκκινο κρέας, χοιρινό κρέας και πουλερικά
 • Θαλασσινά
 • Φασόλια
 • Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι
 • Αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες και βερίκοκα
 • Δημητριακά, ψωμιά και ζυμαρικά εμπλουτισμένα με σίδηρο
 • Αρακάς

Το σώμα σας απορροφά περισσότερο σίδηρο από το κρέας σε σύγκριση με άλλες πηγές. Αν επιλέξετε να μην τρώτε κρέας, ίσως χρειαστεί να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών τροφών, που περιέχουν σίδηρο, για να απορροφήσετε την ίδια ποσότητα σιδήρου όπως και κάποιος που τρώει κρέας.

 

Επιλέξτε τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C για να ενισχύσετε την απορρόφηση σιδήρου

Μπορείτε να ενισχύσετε την απορρόφηση του σιδήρου πίνοντας χυμό εσπεριδοειδών ή τρώγοντας άλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C την ίδια στιγμή που καταναλώνετε τρόφιμά υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο. Η βιταμίνη C σε χυμούς εσπεριδοειδών, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει καλύτερα τον σίδηρο.

 

Η βιταμίνη C βρίσκεται επίσης στα:

 • Μπρόκολο
 • Γκρέιπφρουτ
 • Ακτινίδια
 • Φυλλώδη λαχανικά
 • Πεπόνια
 • Πορτοκάλια
 • Πιπεριές
 • Φράουλες
 • Μανταρίνια
 • Ντομάτες

 

Πρόληψη της αναιμίας από έλλειψη σιδήρου στα βρέφη

Για να αποτρέψετε την αναιμία στα βρέφη, θηλάστε το μωρό σας ή δώστε του φόρμουλα ενισχυμένη με σίδηρο για το πρώτο έτος της ζωής του. Το αγελαδινό γάλα δεν αποτελεί καλή πηγή σιδήρου για βρέφη και δεν συνιστάται για μωρά κάτω του 1 έτους.

Μετά την ηλικία των 6 μηνών, αρχίστε να δίνετε στο μωρό σας τροφές  ενισχυμένες με σίδηρο όπως δημητριακά ή πολτοποιημένα κρέατα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου. Μετά από ένα χρόνο, βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά δεν πίνουν περισσότερο από 591 ml γάλακτος την ημέρα. Το πολύ γάλα συχνά παίρνει τη θέση άλλων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι πλούσια σε σίδηρο.