Έρπης ζωστήρας – Συμπτώματα, αντιμετώπιση και φωτογραφίες

ερπης ζωστηρας στη πλατη
ερπης ζωστηρας στη πλατη
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Έρπης ζωστήρας

 

Τι είναι ο έρπης ζωστήρ;

Ο έρπης ζωστήρ είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τον ίδιο ιό που προκαλείται και η ανεμοβλογιά. Ακόμη κι αν έχετε περάσει ανεμοβλογιά σε μικρότερη ηλικία ο ιός μπορεί να επιζήσει στο νευρικό σας σύστημα και χρόνια αργότερα να ενεργοποιηθεί και να εκδηλωθεί πλέον σαν έρπης ζωστήρας. 

 

Έρπης ζωστήρας πρώτο στάδιο

Αυτή η ιογενής λοίμωξη χαρακτηρίζεται από ένα κόκκινο εξάνθημα που εμφανίζεται σε διάφορα σημεία του σώματος σας. Ο έρπης ζωστήρας σε αρχικό στάδιο θα προκαλέσει πόνο, αίσθημα καύσου και φαγούρα. Συνήθως τα εξανθήματα εμφανίζονται στη μία πλευρά του σώματος ως μια λωρίδα με μικρές κυψέλες στον κορμό, τον αυχένα ή ακόμη και το πρόσωπα σας.

 

Έρπης ζωστήρας πόσο διαρκεί;

Στους περισσότερους ασθενείς ο έρπης ζωστήρ θα διαρκέσει περίπου για διάστημα ενός μηνός. Σπάνια θα εμφανιστεί και δεύτερη φορά στο ίδιο άτομο. Δηλαδή αν περάσετε μια φορά αυτή τη λοίμωξη είναι δύσκολο να ξαναέχετε. Περίπου 1 στα 3 άτομα εμφανίζουν έρπη ζωστήρ παγκοσμίως. 

 

Έρπης ζωστήρας συμπτώματα

Τα πρώτα συμπτώματα του έρπη ζωστήρ είναι συνήθως ο πόνος και το αίσθημα καύσου. Ο πόνος εμφανίζεται στη μία πλευρά του σώματος συνήθως και εκδηλώνεται ένα μικρό κόκκινο μπάλωμα. Έπειτα θα κάνει την εμφάνιση του ένα κόκκινο εξάνθημα.

 

Τα χαρακτηριστικά του εξανθήματος του έρπη ζωστήρα περιλαμβάνουν:

 • Κόκκινα μπαλώματα
 • Φουσκάλες με υγρό που σπάνε εύκολα
 • Εξάνθημα που εξαπλώνεται από τη σπονδυλική στήλη έως τον κορμό σας
 • Εξάνθημα που μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο και τα αυτιά σας
 • Έντονη φαγούρα

 

Έρπης ζωστήρας χωρίς εξάνθημα

Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν και άλλα συμπτώματα πέρα από το εξάνθημα.

Άλλα συμπτώματα του έρπη ζωστήρα μπορεί να είναι :

 

Σπάνιες και σοβαρές επιπλοκές του έρπη ζωστήρα μπορεί να είναι:

Έρπης ζωστήρας στο μάτι – χρήζει άμεσης αντιμετώπισης για να αποφευχθεί  μόνιμη βλάβη των ματιών-

Έρπης ζωστήρας στο στήθος

Έρπης ζωστήρας στο κεφάλι ιδιαίτερα στην περιοχή των αυτιών και αν συνοδεύεται από απώλεια ακοής ή έντονο πόνο στο ένα αυτί σας, ζάλη, απώλεια γεύσης -μπορεί να είναι συμπτώματα του συνδρόμου Ramsay Hunt-.

Βακτηριακές λοιμώξεις -μπορεί να έχετε αν δέρμα σας γίνει κόκκινο, πρησμένο και ζεστό στην αφή.

 

Ποιος κινδυνεύει να εμφανίσει έρπη ζωστήρα;

Οποιοσδήποτε έχει περάσει ανεμοβλογιά κινδυνεύει να εμφανίσει και έρπη ζωστήρα. Όμως υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης.

 

Οι παράγοντες αυτοί είναι:

 • Ηλικία άνω των 60 ετών
 • Αν έχετε κάποια ασθένεια που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα όπως ο ιός HIV, το AIDS και ο καρκίνος.
 • Έχετε κάνει χημειοθεραπείες ή θεραπείες με ακτινοβολία.
 • Παίρνετε φάρμακα που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας όπως τα στεροειδή ή τα φάρμακα που χορηγούνται μετά από μεταμόσχευση οργάνου.

 

Έρπης ζωστήρας σε ηλικιωμένους

Ο έρπης ζωστήρας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στους ηλικιωμένους. Από την αναλογία 1 στα 3 άτομα που αναφέραμε πιο πάνω τουλάχιστον οι μισοί είναι άνω των 60 ετών. Αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι πιθανότερο να εμφανίσει έρπη ζωστήρα λόγω του αποδυναμωμένου ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ηλικιωμένοι με έρπη ζωστήρα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές όπως οι βακτηριακές λοιμώξεις και εκτεταμένα εξανθήματα. Επίσης είναι επιρρεπής σε πνευμονία και φλεγμονή. Είναι πολύ σημαντικό στους ηλικιωμένους η θεραπεία για τον έρπη ζωστήρα να ξεκινήσει αμέσως μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

 

Έρπης ζωστήρας εμβόλιο

Προκείμενου να αποφευχθεί ο έρπης ζωστήρ συνίσταται στους ενήλικες άνω των 50 ετών να κάνουν εμβόλιο έρπητα ζωστήρα.

 

Έρπης ζωστήρας μετάδοση

Αν έχετε ερπη ζωστηρ μπορείτε να βάζετε ένα δροσερό πανί επάνω στο εξάνθημα για να ανακουφιστείτε από τον πόνο. Κρατήστε το εξάνθημα καλυμμένο όσο περισσότερο μπορείτε για να αποφύγετε τη μετάδοση του ιού και σε άλλους ανθρώπους. Ρωτήστε το γιατρό σας αν θα μπορούσατε να πάρετε φάρμακα που θα μειώσουν την ένταση και τα συμπτώματα του ιού. Ο γιατρός σας θα σας προτείνει επίσης και φάρμακα για τον πόνο αν κρίνεται αυτό απαραίτητο.

 

Έρπης ζωστήρ στην εγκυμοσύνη

Αν και είναι σπάνιο να εμφανίσετε έρπη ζωστήρα στην εγκυμοσύνη δεν είναι και αδύνατο. Αν έρθετε σε επαφή με άτομο που έχει ενεργό έρπη ζωστήρα ή ανεμοβλογιά μπορείτε εύκολα να κολλήσετε και εσείς.

Ανάλογα με το τρίμηνο στο οποίο βρίσκεστε και εμφανίσετε κάποια από τις δύο ιώσεις μπορεί να επηρεάσει εσάς και το έμβρυο. Η λήψη εμβολίου για τον έρπη ζωστήρ πριν την εγκυμοσύνη είναι κάτι πολύ σημαντικό που θα προστατέψει τόσο εσάς όσο και το μωρό σας. Ο έρπης ζωστήρας είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει επιπλοκές όμως σίγουρα θα είναι επίπονος. Επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό σας αν εμφανίσετε οποιοδήποτε εξάνθημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μην έρχεστε σε επαφή με άτομα που μπορεί να έχουν.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του έρπη ζωστήρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να μειώσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα.

 

Διάγνωση του έρπη ζωστήρα

Στις περισσότερες περιπτώσεις μια φυσική εξέταση του εξανθήματος αρκεί για να διαγνωστεί ο έρπης ζωστήρ. Φυσικά ένα αναλυτικό ιστορικό των συμπτωμάτων σας είναι επίσης απαραίτητο.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ίσως ο γιατρός σας χρειαστεί να στείλει κάποιο δείγμα από το δέρμα ή το υγρό που έχουν οι φουσκάλες για βιοψία.

 

Θεραπεία για τον έρπη ζωστήρα

Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για τον έρπη ζωστήρα, όμως, συνταγογραφούνται φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και τη διάρκεια της λοίμωξης.

Οι θεραπείες στο σπίτι για τον έρπη ζωστήρα μπορούν επίσης να σας διευκολύνουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

 

Οι σπιτικές θεραπείες για τον έρπη ζωστήρα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ανάπαυση
 • Κρύες κομπρέσες με μελισσόχορτο επάνω στο εξάνθημα για να μειωθεί ο πόνος και η φαγούρα
 • Εφαρμογή ειδικών λοσιόν για τη μείωση του κνησμού
 • Να κάνετε λουτρά με βρόμη για τη μείωση του πόνου και της φαγούρας

Συνήθως ο έρπης ζωστήρας θα καθαρίσει εντελώς μετά από λίγες εβδομάδες και είναι πολύ σπάνιο να επιστρέψει. Εάν τα συμπτώματα σας δεν μειωθούν σε διάστημα 10 ημερών θα χρειαστεί να ξαναεπισκεφθείτε το γιατρό σας.

 

Έρπης ζωστήρας θεραπεία με βότανα

Το καλύτερο βότανο για την θεραπεία του έρπη ζωστήρα δεν είναι άλλο από το μελισσόχορτο. Βράστε το μελισσόχορτο και αφού το αφήσετε να κρυώσει μουλιάστε εκεί ένα μαλακό πανί και έπειτα απλώστε το επάνω στο εξάνθημα, κάντε αυτές τις κομπρέσες όσες περισσότερες φορές μπορείτε κατά της διάρκεια της μέρας.

Επίσης στην αγορά θα βρείτε πολλά στικ με μελισσόχορτο που προορίζονται για τη θεραπεία του δέρματος από τσιμπήματα εντόμων, όμως θα μπορούσατε να τα χρησιμοποιήσετε και τοπικά για τη θεραπεία του έρπη ζωστήρα.

 

Έρπης ζωστήρας διατροφή

Για τη θεραπεία του έρπη ζωστήρα θα πρέπει να ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να εντάξετε κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα στη διατροφή σας.

Η διατροφή για τον έρπη ζωστήρα πρέπει να είναι πλούσια σε:

 • Φρούτα και λαχανικά
 • Σκόρδο
 • Ψάρια και πουλερικά
 • Δημητριακά ολικής άλεσης
 • Νερό -φροντίστε να είστε πάντα ενυδατωμένοι

Φαγητά που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε έρπη ζωστήρα:

 • Μαύρη σοκολάτα
 • Αλκοόλ και καφεΐνη
 • Επεξεργασμένα φαγητά πχ. Αλλαντικά
 • Φαγητά ή γλυκά που περιέχουν ζελατίνη
 • Σόγια
 • Μπύρα

 

Πρόληψη από τον έρπη ζωστήρα

Ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό που μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε από την πιθανή μόλυνση από έρπη ζωστήρα.

Ο έρπης ζωστήρας είναι μεταδοτικός και πρέπει να πάρετε ορισμένα μέτρα για να μην κολλήσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

 • Κρατήστε το εξάνθημα καλυμμένο
 • Μην έρχεστε σε επαφή με άτομα που δεν έχουν περάσει ανεμοβλογιά ή έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Πλύνετε συχνά τα χέρια σας και εφαρμόστε αντισηπτικό τζελ.

Έρπης ζωστήρας φωτογραφίες