Εστιακή θεραπεία-Μια νέα θεραπεία χωρίς χειρουργείο για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη

εστιακή θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Εστιακή θεραπεία – Μια νέα θεραπεία χωρίς χειρουργείο για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη

andrologos mertziotis

Δρ Ν. Μερτζιώτης

Διδάκτωρ Παν/ου Αθηνών,

Διευθυντής Κλινικής Επανορθωτικής Ουρολογίας και Χειρουργικής Ανδρολογίας

Μετεκπαιδευθείς στην Αγγλία – Institute of Urology, UCL

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2106465359

  

 

 

Τα τελευταία χρόνια με την προληπτική εξέταση του PSA όλο και περισσότερο ακούμε και διαβάζουμε για τον όγκο του προστάτη. Είναι αλήθεια ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη πιο συχνή νεοπλασία στον άνδρα στην Δυτική Ευρώπη.

Έχει υπολογισθεί ότι μόνον 48 στους 1.400 άνδρες που θα υποβληθούν σε εξέταση του PSA θα διαγνωσθεί με την πάθηση και μόνο ένας θα καταλήξει από αυτήν.

Αναπόφευκτα λοιπόν οι περισσότεροι άνδρες με εντοπισμένο καρκίνο προστάτη θα οδηγηθούν στο χειρουργείο για ριζική αφαίρεση του οργάνου στην ουσία χωρίς να το χρειάζονται , πολλές φορές με επιπλοκές όπως αυτές της ακράτειας και της στυτικής δυσλειτουργίας για πολλούς από αυτούς.

Θα έπρεπε να οδηγούνται στη χειρουργική αίθουσα μόνον οι άνδρες που ο όγκος τους είναι διηθητικός και επιθετικός που πρόκειται να δώσει μεταστάσεις, οπότε θα ωφεληθούν από τη χειρουργική θεραπεία.

Έτσι σε έναν άνδρα σχετικά νέο, με ένα μικρό όγκο, χαμηλού βαθμού  επιθετικότητας κύτταρα και εντοπισμένο μέσα στο προστάτη ο γιατρός έρχεται με το δίλλημα από την μία να προσφέρει στον ασθενή αυτό, μία θεραπεία που ενδεχομένως θα του πέσει «βαριά» όπως η χειρουργική ή η ακτινοβολία και από την άλλη μία θεραπεία όπως αυτή που ονομάζεται «ενεργός παρακολούθηση» που στην ουσία απλώς παρακολουθεί την πιθανή εξέλιξη της νόσου και επεμβαίνει όταν χρειασθεί.

Σε αυτή τη τελευταία περίπτωση και ο ασθενής αλλά και ο γιατρός δεν εφησυχάζουν γιατί είναι αβέβαιο πότε και πώς θα εξελιχθεί η πάθηση. Σε αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις έρχεται η εστιακή θεραπεία να προσφέρει τη λύση.

Η εστιακή  θεραπεία (focaltherapy) είναι ο νέος επαναστατικός τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη. Έχει αρχίσει ήδη και εφαρμόζεται  και στη χώρα μας για πρώτη φορά  από τον κ.Μερτζιώτη και την ομάδα του από το 2015.

Πρόσφατα μάλιστα παρουσίασαν την εργασία τους στο Παγκόσμιο Συνέδριο στο Κυότο της Ιαπωνίας και ήταν ένα από τα πολύ λίγα κέντρα στο κόσμο που εφαρμόζουν την τεχνική της εστιακής θεραπείας με laser.

Πρόκειται για μια καινούργια μέθοδο απεικόνισης η οποία συνδυάζει την μαγνητική τομογραφία του προστάτη με το διορθικό υπερηχογράφημα (fusionτεχνική) .

Λαμβάνουμε με τη μαγνητική  μία τρισδιάστατη εικόνα του προστάτη αλλά και της βλάβης (του όγκου), και  κατόπιν τοποθετούμε τις εικόνες αυτές στον υπέρηχο που εκτελούμε  εκείνη τη στιγμή και με αισθητήρα μας καθοδηγεί απευθείας στη βλάβη που έχει ήδη βρει η μαγνητική για να πάρουμε βιοψία , με ακρίβεια χιλιοστού, μόνο από την ύποπτη εστία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο έως μηδενικό ποσοστό λοιμώξεων και τριπλάσιο ποσοστό ανίχνευσης καρκίνων σε σχέση με τη συμβατική μέθοδο.

Μόλις η βλάβη με ιστολογική αποδειχθεί ότι είναι καρκινική τότε με εξαιρετική  ακρίβεια καταστρέφεται, απευθείας με βελόνα (που φέρει την ίνα του laser) διά μέσω του δέρματος χωρίς τομή, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα και τους ιστούς του προστάτη.

Ως αποτέλεσμα έχουμε την αποφυγή επιπλοκών που συναντάμε με τις άλλες μεθόδους. Συνήθως γίνεται χωρίς γενική αναισθησία ενώ ο ασθενής φεύγει από το Νοσοκομείο μετά από 2-3 ώρες και γυρίζει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται για μία μέθοδο που αφορά όλους τους όγκους του προστάτη παρά εκείνους που δεν είναι εκτεταμένοι.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι στη συνέχεια ο ασθενής παρακολουθείται μόνο με την εξέταση του PSA ενώ αν χρειασθεί η μέθοδος μπορεί να επαναληφθεί ή ακόμα να προχωρήσουμε και σε μία πιο επιθετική θεραπεία όπως η χειρουργική ή η ακτινοβολία χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.