Φυσικές θεραπείες της χρόνιας προστατίτιδας

φυσικη αντιμετωπιση της προστατιτιδας
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Φυσικές θεραπείες της χρόνιας προστατίτιδας

Η πλειοψηφία των ανδρών δεν θα σκεφτούν ποτέ τον προστάτη τους αν δεν εμφανίσουν ενοχλητικά συμπτώματα στην περιοχή. Οι περισσότεροι επίσης δεν γνωρίζουν τι είναι ο προστάτης, που βρίσκεται ή ποιες είναι οι λειτουργίες του.

Ο προστάτης είναι ένας αδένας σε μεγέθους καρυδιού που βρίσκεται μπροστά από το ορθό, κάτω από την ουροδόχο κύστη. Ο προστάτης περιβάλει την ουρήθρα – τον σωλήνα μέσω του οποίου τα ούρα και το υγρό του προστάτη, το σπέρμα-  περνούν έξω από το σώμα.

Ο προστάτης λειτουργεί ως μια ισχυρή αντλία που εκτοξεύει το σπέρμα κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης. Ελέγχει επίσης τη συχνότητα και τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Επιπλέον, παίζει μια βασική λειτουργία με την ουροδόχο κύστη για τον έλεγχο της ροής των ούρων.

Ο προστάτης θεωρείται η «δεύτερη καρδιά του άνδρα», το νεύρο και το συναισθηματικό κέντρο της αναπαραγωγικής λειτουργίας των ανδρών που ελέγχει τη σεξουαλική λειτουργία και το άγχος.

Ο προστάτης συνεργάζεται και ανταποκρίνεται στον υποφυσιακό αδένα που είναι το κέντρο ελέγχου του ορμονικού συστήματος. Σε ένα υγιές αρσενικό, ο λειτουργικός προστάτης στέλνει το σήμα “δουλεύω, με βοηθάτε”.

Με τη σειρά της, η υπόφυση ξεκινά τη δραστηριότητα των άλλων ορμονικών αδένων, όπως τα επινεφρίδια, ο θυρεοειδής και οι όρχεις, για να διατηρήσουν το σώμα του άνδρα ισχυρό και έτοιμο να πολλαπλασιαστεί.

Από την άλλη πλευρά, ο υποφυσιακός αδένας δεν αντιδρά καλά αν ο προστάτης έχει κάποια φλεγμονή ή συμφόρηση. Μια φλεγμονή στον προστάτη κάνει ολόκληρο το αρσενικό σώμα αδύναμο και άρρωστο.

Στον ζωικό κόσμο, το αρσενικό έχει σχεδιαστεί για αναπαραγωγή. Εάν αυτή η φυσική ώθηση μειωθεί ή σταματήσει εξ ολοκλήρου, το αρσενικό θα γίνει υπέρβαρο και θα εξασθενήσει. Κατά συνέπεια το αρσενικό που δεν λειτουργεί αναπαραγωγικά θα πεθάνει από ασθένειες ή γίνετε εύκολο θήραμα για τα αρπακτικά. Πολλές ομοιότητες με τα αρσενικά στο ζωικό βασίλειο υπάρχουν και με τους άνδρες.  Τα προβλήματα στον προστάτη προκαλούν επίσης πολλές άλλες διαταραχές στο σώμα των ανδρών.

Τον αδένα του προστάτη περιβάλει ένα πλέγμα που περιλαμβάνει πολλές αυτόνομες νευρικές ίνες. Αυτές οι νευρικές ίνες διεγείρουν την εκκένωση υγρών από τον προστάτη και διεγείρουν τη συστολή των μυών που βρίσκονται μέσα του.

Οι αυτόνομες νευρικές ίνες επίσης συνδέουν τον αδένα του προστάτη με το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα πυελικά όργανα όπως οι πυελικοί μύες, η κύστη, το ορθό κλπ. Για αυτό το λόγο εάν έχετε χρόνια προστατίτιδα θα υποφέρετε από συμπτώματα σχετικά με την ούρηση αλλά και πόνους σε διάφορα όργανα της πυέλου.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το 75% όλων των ενηλίκων ανδρών θα έχει έστω μια φορά στη ζωή του κάποιο πρόβλημα με τον προστάτη. Τα προβλήματα του προστάτη δημιουργούν δυσκολίες στην ούρηση, την εκσπερμάτιση αλλά μπορεί να αναπτυχθούν και ψυχολογικά προβλήματα. Η χρόνια προστατίτιδα επηρεάζει εκατομμύρια άνδρες αυτές τις μέρες με ρυθμό παρόμοιο με εκείνον της ισχαιμικής καρδιοπάθειας και του διαβήτη.

 

Τα τρία πιο γνωστά συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας είναι ο πόνος, η αναπαραγωγική δυσλειτουργία και η δυσκολία στην ούρηση.

Έρευνες που έχουν γίνει σε άνδρες με χρόνια προστατίτιδα έχουν δείξει ότι παρουσιάζουν και συναισθηματικά προβλήματα όπως άγχος, κατάθλιψη και αϋπνία. Από τη δεκαετία του 1980, έχουν αναγνωριστεί πολλά συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας όπως ο πόνος, η δυσκολία στην ούρηση, προβλήματα στην οικειότητα με το σύντροφο σας αλλά και άγχος.

Τα τελευταία χρόνια, πολυάριθμες μελέτες που έχουν γίνει από ψυχίατρους και ψυχολόγους έχουν συνδέσει τα προβλήματα του προστάτη με άσχημα συναισθήματα και αρνητική σκέψη. Οι περισσότεροι άνδρες που δεν αποδίδουν καλά στο κρεβάτι τείνουν να κρατούν μέσα τους τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα τους σχετικά με τον ανδρισμό τους.

Αυτή η αγχωτική συσσώρευση άσχημων συναισθημάτων κάνει τον προστάτη εύκολο στόχο για λοιμώξεις, διεύρυνση αλλά και καρκίνο. Ένας άλλος αρνητικός παράγοντας είναι ότι η πλειοψηφία των ανδρών δεν θέλουν να είναι άρρωστοι και  αδύναμοι. Επίσης δεν  διαμαρτύρονται αν πονούν και δεν θα ζητήσουν εύκολα κάποια ιατρική βοήθεια. Έτσι τα άσχημα συναισθήματα συσσωρεύονται και μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος και κατάθλιψη.

Δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε αν τα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας προκαλούν το άγχος ή το άγχος από μόνο του επηρεάζει αρνητικά τον αδένα του προστάτη. Επομένως, είναι περισσότερο χρήσιμο να επικεντρωθείτε στα τέσσερα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας.

 

Αυτό το άρθρο επικεντρώνεται στη φυσική, μη-ναρκωτική, ολιστική αντιμετώπιση της χρόνιας προστατίτιδας χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους της εναλλακτικής ιατρικής.

 

Βελονισμός

Μια θεραπευτική μη φαρμακευτική μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στον  κόσμο για τη χρόνια προστατίτιδα είναι ο βελονισμός. Ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τον πόνο και τους σπασμούς των πυελικών μυών ενώ επίσης μπορεί  να βελτιώσει τη διάθεση σας, να μειώσει τα συμπτώματα της αϋπνίας και να βελτιώσει την ανήσυχη συμπεριφορά. Όλα αυτά συνδυαστικά είναι πολύ ευεργετικά για την επούλωση της μόλυνσης και της φλεγμονής.

 

Μασάζ στον προστάτη

Το μασάζ του προστάτη χρησιμοποιείτε επίσης ως ένας τρόπος θεραπείας για την χρόνια προστατίτιδα. Η αφαίρεση του υγρού από τον αδένα του προστάτη μειώνει την συμφόρηση του προστάτη και τη μόλυνση που είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει. Η αποστράγγιση του προστάτη ενισχύει φυσικά την αναπαραγωγική λειτουργία και μειώνει τόσο τον πόνο όσο και τους σπασμούς των πυελικών μυών.

 

Βότανα για τη θεραπεία των προβλημάτων του προστάτη

Τα βότανα είναι μια από τις παλαιότερες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία πολλών προβλημάτων και όχι μόνο της προστατίτιδας. Το πιο διαδεδομένο βότανο που βοηθά στα προβλήματα του προστάτη είναι το μελισσόχορτο.

Η πιο συνηθισμένη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας είναι η χρήση αντιβιοτικών. Οι φυτικές φόρμουλες και τα τσάγια βοτάνων περιλαμβάνουν πολλά διαφορετικά βότανα που λέγονται ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για τον προστάτη.

Ορισμένα βότανα έχουν μια δράση που προκαλεί ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα και μειώνει το άγχος και τον πόνο.

 

Συμπληρώματα Διατροφής για τη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας

Τα συμπληρώματα διατροφής όπως τα μεταλλικά στοιχεία, τα ιχνοστοιχεία, οι βιταμίνες, τα αμινοξέα, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και τα βιοφλαβονοειδή ενισχύουν τη φυσική αντίσταση του οργανισμού, μειώνουν τη φλεγμονή και τον πόνο και ομαλοποιούν τον ύπνο και τη σεξουαλική λειτουργία. Οι πάσχοντες από χρόνια προστατίτιδα έχουν έλλειψη βασικών θρεπτικών ουσιών που συχνά δημιουργούν πρόσθετα συμπτώματα.

Πολλοί άνδρες υποφέρουν από αλλεργίες και από κρυφές και ευαισθησίες σε ορισμένα τρόφιμα, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας.

Ορισμένες ασκήσεις μπορούν να βελτιώσουν τη μικροκυκλοφορία του αίματος στον προστάτη και σε ολόκληρη τη περιοχή της πυέλου. Με τη σειρά τους, μπορούν να μειώσουν τον πόνο και τους μυϊκούς σπασμούς.

 

Συμπερασματικά

Η χρόνια προστατίτιδα και το άγχος, είναι αλληλένδετες συνθήκες. Τα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας: ο πόνος, η συχνοουρία, η στυτική δυσλειτουργία και το αίσθημα φόβου για το μέλλον μπορούν να δυσκολέψουν τη ζωή των ανδρών.

Η ολιστική, φυσική και μη φαρμακευτική θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και των συμπτωμάτων της χρόνιας προστατίτιδας.