Τι σας λέει η περίοδος για την υγεία σας;

Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Τι σας λέει η περίοδος για την υγεία σας;

Συντονιστείτε με το σώμα σας

Πολλά πράγματα που αφορούν την περίοδο σας – όπως πόσο συχνά σας έρχεται, τι διάρκεια έχει και τι ροή έχετε- μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά για κάθε γυναίκα. Μερικά από αυτά σας δίνουν ενδείξεις για το τι συμβαίνει στο σώμα σας. (Όμως αν χρησιμοποιείτε κάποια ορμονική μέθοδο αντισύλληψης, δεν μπορείτε να βασιστείτε στην περίοδο σας για να σας δώσει παρόμοιες ενδείξεις).

Δώστε προσοχή στο τι είναι υγιές και φυσιολογικό για τον δικό σας οργανισμό ώστε να μπορείτε να ανιχνεύσετε τα πρώτα σημάδια κάθε προβλήματος.

Αυξημένη ροή

Περίπου το ένα τρίτο των γυναικών διαμαρτύρονται στο γυναικολόγο τους για αυτόν το λόγο. Με τον όρο αυξημένη ροή εννοούμε να πρέπει να αλλάζετε το ταμπόν ή την σερβιέτα σας ανά μια ώρα ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το ίδιο ισχύει και αν η περίοδος διαρκεί περισσότερο από μια εβδομάδα ή αν παρατηρείτε κομμάτια αίματος μεγαλύτερα από ένα κέρμα  πεντάλεπτου.

Πιθανές αιτίες μπορεί να είναι κάποιο πρόβλημα με τα αναπαραγωγικά σας όργανα ή κάποιο ορμονικό θέμα. Μια λοίμωξη όπως η πυελική φλεγμονώδης νόσος είναι πιθανή. Εξίσου  κάποια διαταραχή του αίματος, όπως το να παίρνετε φάρμακα που αραιώνουν το αίμα – σε αυτά συγκαταλέγετε και η ασπιρίνη- είναι μια πολύ πιθανή αιτία της αυξημένης ροής κατά την διάρκεια της έμμηνου ρήσης.

Αυξημένη ροή και κούραση

Όταν χάνεται πολύ αίμα λόγο βαριάς περιόδου, χάνεται ερυθρά αιμοσφαίρια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία ή ανεπάρκεια σιδήρου. Μια μελέτη έχει δείξει ότι το 5% των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία επηρεάζονται από αυτό.

Αν δεν μπορείτε να πάρετε βαθιές ανάσες, αν αισθάνεστε αδύναμη  και κουρασμένη, αν δείχνετε χλωμή και έχετε ταχυκαρδίες  ενημερώστε τον γιατρό σας.

Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να δείξει αν χρειάζεστε κάποια θεραπεία.

Χαμένη περίοδος

Το πιο γνωστό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης αλλά και του άγχους, των ορμονικών προβλημάτων, του χαμηλού βάρους ακόμα και κάποια ήδη φαρμάκων μπορεί να διακόψουν την περίοδο σας.

Αν έχετε χάσει την περίοδο σας για περισσότερο από 3 μήνες τότε ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Η ύπαρξη και άλλων συμπτωμάτων θα βοηθήσει τον γιατρό σας να καταλάβει τι δεν πηγαίνει καλά. Για παράδειγμα αν έχετε αυξημένη τριχοφυΐα, ακμή και αυξομειώσεις βάρους υπάρχει ενδεχόμενο να πάσχετε από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Επίσης είναι πολύ πιθανό να έχετε ακανόνιστη περίοδο όταν πλησιάζετε προς την εμμηνόπαυση.

Συχνές περίοδοι – περίοδος νωρίτερα

Το να έχετε την περίοδο σας έως και κάθε 3 εβδομάδες μπορεί να είναι φυσιολογικό. Μπορεί να χρειαστούν έως και 2 χρόνια από την πρώτη περίοδο για να σταθεροποιηθεί ο κύκλος σας μεταξύ 24 και 38 μέρες.

Αυξημένη σωματική δραστηριότητα, μείωση του βάρους σας όπως και το στρές μπορούν να μεταβάλουν τον κύκλο σας. Αν η περίοδος σας έρχεται σε διάστημα μικρότερο των 24 ημερών, ενημερώστε τον γιατρό σας.

Αίμα μεταξύ περιόδων

Μεταβολές στην μήτρα σας (όπως ενδομητρίωση, ινομυώματα και πολύποδες), ορμονικά προβλήματα ή η μέθοδος αντισύλληψης που χρησιμοποιείτε, ακόμα και κάποια αφροδίσια νοσήματα, μπορεί να είναι η αιτία εμφάνισης αίματος όταν δεν πρέπει.

Κάποιες γυναίκες παρατηρούν λίγο αίμα 10 έως 14 ημέρες αφού διαπιστώσουν την εγκυμοσύνη τους. Δεδομένου ότι μπορεί να οφείλετε σε πολλά, επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας.

Χρώμα αίματος

Το φρέσκο αίμα στην αρχή της περιόδου είναι έντονο κόκκινο. Σε μια περισσότερο αυξημένη ροή μπορεί το αίμα να είναι πιο σκούρο, ιδιαίτερα αν υπάρχουν κομμάτια αίματος. Όσο πιο σκούρο είναι το αίμα ή σε καφέ απόχρωση τόσο πιο παλιό είναι και θα το παρατηρήσετε προς το τέλος της έμμηνου ρήσης. Το ροζ αίμα υποδηλώνει μια πιο ελαφριά περίοδο.

Κράμπες

Περισσότερο από το ήμισυ των εμμηνορροϊκών γυναικών πονούν χαμηλά στην κοιλιά τους, στους μηρούς και την μέση για 2 με 3 μέρες κάθε μήνα, λίγο πριν την περίοδο τους δηλαδή. Κάποιες γυναίκες  επίσης αισθάνονται εξάντληση και μπορεί να έχουν διάρροια.

Για όλα αυτά φταίνε οι συσπάσεις της μήτρας καθώς σφίγγει και χαλαρώνει προσπαθώντας  να διώξει το μη γονιμοποιημένο ωάριο. Ευτυχώς αυτά τα συμπτώματα τείνουν να μειώνονται όσο μεγαλώνετε και μπορεί να εξαφανιστούν εντελώς αν κάνετε ένα μωρό.

Άλλου είδους κράμπες

Κάποιων ειδών κράμπες αρχίζουν νωρίτερα κατά τη διάρκεια του κύκλου σας και διαρκούν περισσότερο. Γενικά δεν σας κάνουν να αισθάνεστε άρρωστε εξ’ αιτίας τους. Αυτές οι κράμπες δεν είναι φυσιολογικές. Μπορεί να είναι ενδείξεις ενδομητρίωσης ή αδενομύωσης. Μπορεί να έχετε ινομυώματα ή κάποια φλεγμονώδη νόσο της πυέλου – μια πολύ σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα ή μακροχρόνιο πόνο.

Προβλήματα στο μπάνιο

Πονάτε κατά την ούρηση ή την αφόδευση ή έχετε διάρροια ή δυσκοιλιότητα κατά την διάρκεια της περιόδου σας ; Αυτά είναι σημάδια που μπορεί να βοηθήσουν τον γιατρό σας να διαγνώσει ενδομητρίωση ιδιαίτερα αν συνοδεύετε και με άλλα συμπτώματα όπως βαριές περιόδους ή άσχημες κράμπες.

Τακτικοί πρώιμοι πονοκέφαλοι

Ένας πονοκέφαλος στην αρχή της περιόδου σας κάθε μήνα μπορεί να οφείλετε στα χαμηλά οιστρογόνα ή στην απελευθέρωση της προσταγλανδίνης. Ονομάζεται εμμηνορροϊκή ημικρανία. Μπορεί να μην την αναγνωρίσετε σαν ημικρανία λόγο του ότι διαρκεί περισσότερο απ’ ότι μια φυσιολογική ημικρανία.

Τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα θα σας βοηθήσουν πολύ στην αντιμετώπιση της ημικρανίας αν και ο γιατρός σας μπορεί να προσπαθήσει να διατηρήσει σταθερό το επίπεδο των οιστρογόνων σας.

Αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση

Αυτό μπορεί να οφείλεται στη παρουσία πολύποδων στην μήτρα σας. Είναι κάτι που μπορεί να εμφανίσουν και γυναίκες μικρότερης ηλικίας αλλά παρουσιάζεται πιο συχνά σε γυναίκες που δεν έχουν περίοδο πλέον. Αυτές οι αυξήσεις μπορεί να οφείλονται στο επίπεδο των οιστρογόνων σας.