Καρκίνος του στόματος

Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να διαγνωσθεί από τον οδοντίατρο…..

Ο καρκίνος του στόματος αποτελεί μια πάθηση που μπορεί να διαγνωστεί απο τον οδοντίατρο που παρακολουθεί το στόμα ενός ασθενή στα πλαίσια μιας γενικευμένης εξέτασης του στόματος που πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ετησίως συνήθως στα πλαίσια γενικότερου ελέγχου οδοντικών νοσημάτων που εμφανίζονται στο στόμα.

Κάποιοι οδοντίατροι παραλείπουν να εξετάσουν τους μαλακούς ιστούς και τη βάση της γλώσσας καθώς και τα σημεία του στοματοφαρυγγα στην αμυγδαλή είτε τον ουρανίσκο ή και ακόμα τα μάγουλα εσωτερικά.

Mια εκτεταμένη εξέταση στο στόμα εκτός απο το οτι είναι πιο χρονοβόρα απο την εξέταση ρουτίνας στα δόντια επίσης δεν διαθέτουν το χρονο επικοινωνίας με τον ασθενή κατα την λήψη ιστορικού.

Έτσι δεν αναγνωρίζονται συνήθειες που παίζουν ρόλο στο να ανεβάσουν το ρίσκο πάσχοντας καρκίνο του στόματος όπως η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ αλλά και η κληρονομικότητα.

Επίσης πολλοί οδοντίατροι στα στατιστικά επιδημιολογικα ποσοστά του καρκίνου του στόματος που εμφανίζονται μειωμένα πλέον στη Δ-Ευρωπη, ΗΠΑ,Αυστραλία, αλλά και Ινδία, Σρι Λάνκα αντιθέτως απο την Α-Ευρώπη πρωην Σοβιετικές Δημοκρατίες που είναι αυξημένα με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να πεθαίνουν κάθε χρόνο απο την νόσο.

Ωστόσο τα ποσοστά του καρκίνου του στοματοφαρυγγα αυξάνονται παγκοσμίως σε αντίθεση με τα χείλη κ το στόμα

Ο HPV έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο του φάρυγγα,των αμυγδαλών αλλά και της βάσης της γλώσσας.

Πρόκειται για τους ίδιους τυπους του ιού που εμφανίζονται και στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας καθώς και των γεννητικών οργάνων.

Στη μετάδοση του HPV εμπλέκεται η σεξουαλική επαφη σε σημαντικό βαθμο που να θεωρείται σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα και ως αποτέλεσμα να είναι συνήθης εμφανιζόμενος σε περιπτώσεις καρκινωμάτων σε νεαρούς ενήλικες που έχουν αυξημένο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων.

Αυτου του τύπου τα καρκινώματα είναι πιο ευαίσθητα στην ακτινοθεραπεία και τα ποσοστά επιβίωσης θεραπείας είναι καλυτερα σε σχέση με εκείνα της κεφαλής και του τραχήλου.

Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να επισημάνουμε οτι υπάρχουν προγράμματα ανοσοποιησης έναντι αυτών των συγκεκριμένων HPV ιών που πραγματοποιούνται σε νεαρές γυναίκες σε πολλές χώρες την τελευταία δεκαετία και έχουν στοχο την πρόληψη του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας.

Και όσον αφορά τον καρκίνο του φάρυγγα και (της ανώτερης αναπνευστικης οδού) που παρατηρείται στα αγόρια πιο συχνά υπάρχουν προγράμματα ανοσοποίησης στην Αυστραλία και ορισμένες αλλες χώρες.

Δεδομένου οτι κάποιες μορφές καρκίνου του στόματος έχουν ποσοστό επιβίωσης μόνο 50% το επιτυχημένο θεραπευτικό αποτέλεσμα καθίστανται αναγκαίο προς βελτίωση.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί με την βοήθεια των οδοντιάτρων που βλέπουν τους ασθενείς πιο συχνα στην περιοχή του στόματος απο οποιοδήποτε άλλο γιατρό.

Οι οδοντίατροι έχουν υποχρέωση την τακτική παρακολούθηση και επαγρύπνηση για γρήγορη και έγκυρη διάγνωση κάθε εμφάνισης παθολογίας που με βιοψία και κατάλληλη παραπομπή του ασθενή εξασφαλίζουν την γρήγορη διάγνωση όπου υπάρχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας.

Είναι καθήκον του οδοντιάτρου να αναγνωρίσει και να κρουσει τον κοδονα του κινδύνου στους ασθενείς που εμφανίζουν και αλλά επιβαρυντικά νοσήματα όπως καρδιαγγειακή νόσο ειτε καρκίνο σε αλλά μέρη του σωματος.\
 

Μέτρα πρόληψης
 

Εν τέλει είναι σημαντική η ενημέρωση του οδοντιάτρου προς τους ασθενείς με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου για

  • συμβουλευτική διακοπής του καπνισματος
  • μέτρο στην κατανάλωση αλκοόλ
  • βελτίωση της διατροφής τους
  • καλη στοματική υγιεινή
  • προαγωγή της καλής σεξουαλικής πρακτικής κατα το στοματικό ερωτα
  • παραπομπή των καρκίνοπάθων σε εξειδικευμένα θεραπευτικά κέντρα

Στα μεγάλα θεραπευτικά κέντρα με μεγαλο αριθμο ασθενών οι ασθενείς εμφανίζουν καλύτερα αποτελεσματα όσον αφορα τους δείκτες επιβίωσης αλλά και την ποιότητα ζωής με ελαχιστοποίηση των ανεπιθύμητων ενεργειών απο τις θεραπείες.

Δρ. Θεοδώρα Σκουρα

Αισθητική οδοντιατρική

Διευθύντρια κλινικής Skourasdent