Καρκίνος

Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Είδη Καρκίνων

1.      Καρκίνος Ήπατος

2.      Καρκίνος Λάρυγγα

3.      Καρκίνος Μαστού

4.      Καρκίνος Νεφρών

5.      Καρκίνος Όρχεων

6.      Καρκίνος Παγκρέατος

7.      Καρκίνος Παχέος εντέρου

8.      Καρκίνος Πνεύμονα

9.      Καρκίνος Προστάτη

10.    Καρκίνος Στομάχου

11.    Καρκίνος Τραχήλου της Μήτρας

12.    Μελάνωμα

13.    Λευχαιμία

Ενδείξεις για τη πιθανότητα εμφάνισης Καρκίνου

1.      Ασυνήθιστες αιμορραγίες ή εκκρίσεις

2.      Διόγκωση του μαστού ή εμφάνιση εξογκώματος

3.      Πληγή που δε θεραπεύεται

4.      Επίμονη δυσπεψία ή δυσκολία στην κατάποση

5.      Αλλαγές στην αφόδευση ή στην ούρηση

6.      Επίμονη βραχνάδα στη ομιλία ή βήχας

7.      Αλλαγή σε ελιά – σπίλο δέρματος

Έχει υπολογιστεί ότι περισσότερα από το ένα τρίτο όλων των καρκίνων μπορούν να προληφθούν. Πρόληψη προσφέρει επίσης την καλύτερη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη μείωση του άγχους των ασθενειών. 

Αυτός είναι ο λόγος πρωτογενούς πρόληψης με την αντιμετώπιση των κυριότερων καθοριστικών παραγόντων για την υγεία, όπως το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Ορισμένοι καρκίνοι μπορούν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωή

 • Αποφύγετε την παχυσαρκία.
 • Μην καπνίζετε! Εάν καπνίζετε, σταματήστε το. 
 • Αρχίστε σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα.
 • Αυξήστε την ημερήσια κατανάλωση και την ποικιλία των λαχανικών και των φρούτων: τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες ημερησίως. Περιορίστε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν λίπη από ζωικές πηγές.
 • Αν πίνετε αλκοόλ, είτε μπύρα, κρασί ή οινοπνευματώδη, μετριάστε την κατανάλωση σε δύο ποτά την ημέρα.
 • Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να αποφευχθεί η υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την προστασία των παιδιών και των εφήβων. Για τα άτομα που έχουν την τάση να καίγονται στον ήλιο, πρέπει να ληφθούν ενεργά προστατευτικά μέτρα.
 • Εφαρμόστε αυστηρά τους κανονισμούς που στοχεύουν στην πρόληψη κάθε έκθεσης σε γνωστές καρκινογόνες ουσίες. Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες για την υγεία και την ασφάλεια σχετικά με τις ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. 

Ο καρκίνος μπορεί να θεραπευτεί, εάν ανιχνευτεί νωρίς

 • Οι γυναίκες από την ηλικία των 25 ετών θα πρέπει να συμμετέχουν στην εξέταση τραχήλου.Αυτό θα πρέπει να είναι μέσα από προγράμματα με διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για την διασφάλιση της ποιότητας του τραχήλου.
 • Οι γυναίκες από την ηλικία των 50 ετών θα πρέπει να συμμετέχουν στην εξέταση του μαστού.
 • Άνδρες και γυναίκες από την ηλικία των 50 ετών θα πρέπει να συμμετέχουν σε παχέος εντέρου.
 • Συμμετοχή σε προγράμματα εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας Β.

Συμπτώματα του Καρκίνου

Καρκίνος είναι ασθένεια – ή, καλύτερα, μια ομάδα ασθενειών – που μπορεί να προκαλέσει μεγάλο αριθμό διακριτών συμπτωμάτων, η φύση και η ένταση των οποίων εξαρτάται από το είδος του καρκίνου, το μέγεθός του, τη θέση του στο σώμα, την κακοήθειά του, το αν έχει υποστεί μετάσταση, τη φυσιολογία και την ηλικία του πάσχοντα κ.ά.

Πώς προκύπτουν τα συμπτώματα εξαιτίας του καρκίνου; Ουσιαστικά, προκύπτουν λόγω της σταδιακής αύξησης του αριθμού των καρκινικών κυττάρων: ενώ το νεόπλασμα (ο κακοήθης όγκος) αυξάνει σε μέγεθος, ασκεί πίεση σε γειτονικά, αγγεία, νεύρα, όργανα και περιβάλλοντες υγιείς ιστούς, γεγονός που συνήθως προκαλεί χαρακτηριστικά συμπτώματα, όπως πόνο.

Καθώς ο αυξανόμενος όγκος αναπτύσσεται, απομυζά σημαντικές ποσότητες ενέργειες από το υπόλοιπο σώμα προκαλώντας μια αίσθηση εξάντλησης και αδυναμίας. Επίσης, ουσίες που απελευθερώνονται από τα καρκινικά κύτταρα είναι ικανές να επηρεάσουν το μεταβολισμό ή άλλες λειτουργίες, με αποτέλεσμα ανάλογα συμπτώματα.

Δεδομένης της αξίας της έγκαιρης διάγνωσης για τη θεραπεία πολλών ειδών καρκίνου, η εξοικείωση με τα συνήθη συμπτώματα μιας καοήθους νεοπλασίας μπορεί να αποδειχτεί όχι απλά χρήσιμη, αλλά και ζωτική. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι αγνοούν την πλειονότητα των σχετικών συμπτωμάτων, με πιθανό αποτέλεσμα να καταφρονήσουν τη σημασία τους σε περίπτωση που εμφανιστούν.

Γενικά Συμπτώματα του Καρκίνου

1. Απώλεια βάρους

Η ανεξήγητη απώλεια βάρους αποτελεί κοινό σύμπτωμα μεταξύ των καρκινοπαθών. Η κακοήθης νεοπλασία απορροφά θρεπτικές ουσίες από τον υπόλοιπο οργανισμό για να τροφοδοτεί τη συνεχή της ανάπτυξη και, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, προκαλεί ασυνήθιστη απώλεια βάρους, η οποία μπορεί να φτάσει, σε αρχικό στάδιο, τα 5 κιλά.

2. Επίμονος πυρετός – εφίδρωση 

Ο επίμονος πυρετός χαρακτηρίζει πολλές μορφές καρκίνου σε προχωρημένο στάδιο και συνήθως αφότου έχουν υποστεί μετάσταση και προσβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα του πάσχοντα. Σπάνια, χαρακτηρίζει καρκίνους σε αρχικό στάδιο, όπως στην περίπτωση της λευχαιμίας και του λεμφώματος.

3. Εξάντληση

Η εξάντληση μπορεί να διακριθεί από την κοινή κόπωση, επειδή δεν αντιμετωπίζεται με την ξεκούραση. Στην περίπτωση αυτή, ο οργανισμός είναι αδύναμος όχι λόγω έντονης φυσικής άσκησης, αλλά λόγω της ενέργειας που απορροφά ο καρκινικός όγκος, καθώς και από άλλες πιθανές συγγενείς αιτίες (όπως, λ. χ., απώλεια αίματος εξαιτίας καρκίνου στομάχου).

4. Πόνος

Η πίεση του αναπτυσσόμενου όγκου σε γείτονες ιστούς και νεύρα συνήθως προκαλεί πόνο, προδίδοντας την ύπαρξη καρκίνου. Φυσικά, κάθε τύπος καρκίνου προκαλεί πόνο σε διαφορετικά σημεία του σώματος. Πολύ συχνά, αποτελεί σύμπτωμα μετάστασης. Επίμονοι και ασυνήθιστοι πόνοι στο κεφάλι, την πλάτη, τη μήτρα, αλλά και οπουδήποτε αλλού πρέπει να ελέγχονται άμεσα.

5. Δερματικές αλλοιώσεις

Μελανώματα, ωχρότητα στο δέρμα και τα μάτια, ερυθρότητα στο δέρμα, κνησμός και ασυνήθιστη τριχοφυΐα είναι συμπτώματα που σχετίζονται με διάφορες μορφές καρκίνου (όχι μόνο του δέρματος).

Ειδικά Συμπτώματα του Καρκίνου

Φυσικά, κάθε μορφή καρκίνου επιφέρει και διακριτά, ιδιαίτερα συμπτώματα, σε βαθμό και έκταση που εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες.

Λόγω της πολυπλοκότητας της φύσης των δεκάδων μορφών καρκίνου, δεν είναι δυνατή, αλλά ούτε και χρήσιμη, η πλήρης καταγραφή όλων των πιθανών ειδικών συμπτωμάτων. Ακολουθούν, με αλφαβητική σειρά, τα συνηθέστερα από αυτά.

1. Αιμορραγία ή αιμόπτυση

Η αιμορραγία, η αιμόπτυση ή οποιαδήποτε αποβολή αίματος από τον οργανισμό (λ. χ. από τον κόλπο, ή το μαστό) μπορεί να  προκληθεί από διάφορες μορφές καρκίνου Εξέταση, επίσης, απαιτείται όταν παρατηρείται ροή αίματος μετά την εμμηνόπαυση.

2. Αναιμία

Αναιμία ονομάζεται η έλλειψη επαρκούς αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς του σώματος, παρέχοντας του τη δυνατότητα παραγωγής της απαραίτητης ενέργειας. Η έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων επιφέρει αίσθηση συνεχούς κόπωσης, και συνήθως προκαλείται από κάποια αιμορραγία. Πρέπει να ερευνηθεί άμεσα η αιτία της αναιμίας, γιατί συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου.

3. Δυσλειτουργίες ή αλλαγές στις συνήθειες κένωσης και ούρησης

 • δυσκοιλιότητα,
 • επίμονη διάρροια,
 • αίσθηση ημιτελούς κένωσης,
 • πόνος κατά την ούρηση,
 • ίχνη αίματος στα ούρα ή τα περιττώματα,
 • συχνοουρία,
 • αργή ούρηση με μικρή ποσότητα ούρων,
 • αξιοσημείωτη μεταβολή στο μέγεθος και το χρώμα (μαύρο ή έντονα σκούρο) των κοπράνων θα μπορούσαν να αποτελούν συμπτώματα κακοήθους νεοπλασίας. Τα συμπτώματα αυτά πιθανόν συσχετίζονται με άλλους είδους παθογένειες, αλλά πρέπει να διερευνηθούν.

4. Δυσπεψία ή δυσχερής κατάποση

Μολονότι συχνά συμπτώματα αυτού του είδους προκαλούνται από μη καρκινικούς παράγοντες, συγκαταλέγονται, επίσης, και στα συμπτώματα συγκεκριμένων μορφών καρκίνου.

5. Εξογκώματα ή σκληρύνσεις στο στήθος ή σε άλλα σημεία του σώματος

Ορισμένοι τύποι καρκίνου μπορούν να γίνουν αντιληπτοί μέσω της ψηλάφησης. Σκληρύνσεις ή αναπτυσσόμενα εξογκώματα μπορεί να είναι απλά κύστεις που έχουν αναπτυχθεί κάτω από το δέρμα, μπορεί, όμως, να αποτελούν ένδειξη ανάπτυξης νεοπλάσματος, είτε σε αρχικό, είτε σε προχωρημένο στάδιο. Για το λόγο αυτό, οποιαδήποτε εξογκώματα, ή διογκώσεις (λ. χ. στους όρχεις) που επιμένουν πρέπει να ερευνώνται άμεσα.

6. Επίμονα Έλκη (τραύμα του δέρματος ή του βλεννογόνου)

Επίμονα δερματικά τραύματα που δεν επουλώνονται, ανάλογες πληγές στο στόμα (ιδιαίτερα σε καπνιστές και σε άτομα που καταναλώνουν συχνά αλκοόλ), το πέος ή τον κόλπο αποτελούν συνήθη συμπτώματα διαφόρων ειδών καρκίνου.

7. Επίμονος βήχας – βραχνάδα

Βήχας και βραχνάδα που επιμένουν για εβδομάδες ή μήνα πρέπει να ελέγχονται άμεσα.

8. Λευκές κηλίδες και στίγματα στη στοματική κοιλότητα, τις παρειές (μάγουλα) και τη γλώσσα (λευκοπλακία)

Η λευκοπλακία είναι μία σχετικά σπάνια βλάβη που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της στοματικής κοιλότητας και χαρακτηρίζεται από διασπορά λευκών κηλίδων και στιγμάτων. Δυστυχώς, η λευκοπλακία συνδέεται με το κάπνισμα, χαρακτηρίζεται ως προ – καρκινικό φαινόμενο και, συνεπώς, αποτελεί σύμπτωμα εμφάνισης καρκίνου.

9. Μεταβολές σε ακροχορδόνες ή ελιές – αλλοιώσεις στο δέρμα

Οποιαδήποτε μεταβολή στο μέγεθος, το χρώμα, το σχήμα ή τη γενικότερη εμφάνιση μιας ακροχορδώνας (σαρκώδης επιδερμικός σχηματισμός) ή μιας ελιάς, καθώς και οποιαδήποτε σημαντική αλλοίωση του δέρματος μπορεί να υποδηλώνει την ανάπτυξη καρκίνου.

Μια διογκούμενη, πολύχρωμη ή ακανθώδης στο σχήμα ελιά που αιμορραγεί μπορεί να είναι καρκινική. Σε καρκίνους του δέρματος, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία χαρακτηρίζεται νευραλγικής σημασίας και, συνεπώς, συστήνεται η άμεση προσφυγή σε ιατρική βοήθεια και κατεύθυνση όταν παρατηρούνται σχετικά συμπτώματα.

10. Χρόνιες ή επιδεινούμενες μεταβολές σε σωματικές λειτουργίες

Οποιαδήποτε επίμονη ενόχληση ή μεταβολή στη λειτουργία του σώματός σας η οποία μοιάζει να μην υποχωρεί είναι καλό να ελέγχεται: πιθανότατα δεν έχει καμία σχέση με καρκινογένεση, και μια σύντομη επίσκεψη στο γιατρό μπορεί να σας διαφωτίσει ή και να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την εν λόγω ενόχληση.

Αν, ωστόσο, όντως σχετίζεται με ανάπτυξη καρκίνου, τότε θα έχετε την ευκαιρία να τον αντιμετωπίσετε έγκαιρα, στοιχείο που συχνά καθορίζει το βαθμό επιτυχίας μια αντικαρκινικής αγωγής.