Κοινό κρυολόγημα

kriologima
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Κοινό κρυολόγημα

Το κρυολόγημα προκαλείται από ιούς. Οι ρινοϊοί είναι αυτοί που ευθύνονται για το κοινό κρυολόγημα και προκαλούν το 40% των κρυολογημάτων. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι ρινοϊών.  

 

Πώς μεταδίδεται και για πόσο χρόνο;

Το κοινό κρυολόγηµα εµφανίζεται υπό µορφή µικροεπιδηµιών λόγω του ότι µεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια που εκπέμπει ο άρρωστος όταν αυτός μιλά, βήχει ή φταρνίζεται. Ένα άτοµο που πάσχει από κοινό κρυολόγηµα μεταδίδει τη νόσο 24 ώρες πριν και 5 ηµέρες µετά την εκδήλωση των συµπτωµάτων.

Ο χρόνος που μεσολαβεί από την είσοδο του ιού στον οργανισµό µέχρι την εκδήλωση των συµπτωµάτων κυµαίνεται από 1-4 ηµέρες.

 

Πότε εμφανίζονται και πόσο διαρκούν τα συμπτώματα;

Ο χρόνος που μεσολαβεί από την είσοδο του ιού στον οργανισµό µέχρι την εκδήλωση των συµπτωµάτων κυµαίνεται από 1-4 ηµέρες και διαρκούν περίπου μια βδομάδα. Σπάνια, μπορεί να διαρκέσουν λίγο περισσότερο.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συνήθη συμπτώματα είναι:

Μερικές φορές συνοδεύονται από:

 • «ροζ μάτι»,
 • μυϊκούς πόνους,
 • κόπωση,
 • κακουχία,
 • κεφαλαλγία,
 • μυϊκή αδυναμία,
 • ρίγη,
 • απώλεια της όρεξης,
 • εξάντληση.

 

Πόσο συχνά παρουσιάζεται και τι επηρεάζει τη μεταδοτικότητα;

Oι ενήλικες παθαίνουν περίπου δύο λοιμώξεις από ρινοϊό κάθε 2 χρόνια ενώ τα παιδιά συχνότερα (περισσότερο από μία φορά το χρόνο). H αύξηση των κρουσμάτων ευνοείται από την αυξημένη υγρασία, όχι όμως και από την πτώση της θερμοκρασίας και κυρίως επηρεάζεται από τις εποχικές μεταβολές των συνηθειών ζωής (π.χ. άνοιγμα σχολείων, γιορτές, συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους).

 

Ποιες επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν στη διάρκεια μιας ίωσης;

Tις πιο πολλές φορές οι ιώσεις προκαλούν νόσο ελαφράς ή μέτριας βαρύτητας, αλλά τα συμπτώματα υποχωρούν σε 3-4 ημέρες, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα.

 

Mερικές φορές όμως:

 • μπορεί να παρουσιαστούν ορισμένες επιπλοκές εξαιτίας ενός λοιμώδους παράγοντα, καθώς το αμυντικό σύστημα βρίσκεται εξασθενημένο, οπότε τα συμπτώματα αλλάζουν και διαρκούν περισσότερες ημέρες (π.χ. μέση ωτίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα, πνευμονία).
 • υπάρχουν ιοί που από την αρχή δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα, όπως πνευμονία, εγκεφαλίτιδα, ιογενή μηνιγγίτιδα (τα συμπτώματα από την αρχή είναι θορυβώδη).

Άτομα υψηλού κινδύνου για επιπλοκές θεωρούνται οι χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, ανοσοκατασταλμένοι, οι εγκυμονούσες και τα βρέφη.

 

Θεραπεία

Είναι συμπτωματική και αποσκοπεί στην ανακούφιση του ασθενή από τη συμφόρηση της ρινός, τη ρινόρροια, τη φαρυγγίτιδα, το βήχα, χορηγώντας αποσυμφορητικά, αντιβηχικά και αντιπυρετικά για λίγες ημέρες και όχι αντιβιοτικά.

Πρακτικά µπορούµε να πούµε ότι δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγηµα, αφού σαν ιογενής λοίμωξη δεν επηρεάζεται από τα αντιβιοτικά. Η όλη θεραπευτική προσπάθεια αποσκοπεί στο να ανακουφίσουμε τον ασθενή από τα συμπτώματα του, µέχρις ότου η νόσος να κάνει τον κύκλο της και να φύγει. Η παραµονή του ατόµου σε ζεστό περιβάλλον και η πόση ζεστών ροφηµάτων, τις περισσότερες φορές αρκούν για να ανακουφισθεί το άτοµο.

 

Πρόληψη

Εµβόλιο δυστυχώς για το κοινό κρυολόγηµα δεν υπάρχει και αυτό γιατί είναι δύσκολο να κατασκευασθεί, λόγω του μεγάλου αριθµού των ιών που το προκαλούν.

Εκείνο που πρέπει να τονισθεί είναι ότι δε χρειάζεται το άτοµο να πάρει αντιβιοτικά για την αντιµετώπιση του κοινού κρυολογήµατος. Αυτό τονίζεται γιατί η κατάχρηση που γίνεται στα φάρµακα αυτά, τις περισσότερες φορές µε πρωτοβουλία των ασθενών, και ανώφελη είναι και επικίνδυνη.

 

Προφυλακτικά επιβάλλεται:

 • να διατηρούµε τον οργανισµό µας σε άριστη φυσική (σωµατική και ψυχική) κατάσταση,
 • να τρεφόμαστε καλά,
 • να ντυνόμαστε κατάλληλα,
 • να αποφεύγουμε το συγχρωτισµό µε νοσούντα άτοµα, 
 • να µη συχνάζουμε σε κλειστούς χώρους με άτοµα που μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο.
 • Το συχνό πλύσιµο των χεριών και η χρησιμοποίηση καθαρών μαντιλιών επιβάλλεται.

Τελευταία γίνονται αρκετές συζητήσεις για την αξία που έχει η βιταµίνη C στην πρόληψη γενικά των κρυολογημάτων. Αν και γενικά το θέµα βρίσκεται ακόµη υπό διερεύνηση, η κατανάλωση σηµαντικών ποσοτήτων φυσικής βιταµίνης C υπό µορφή φρέσκων φρούτων (κυρίως πορτοκάλια) που την εποχή αυτή αφθονούν στη χώρα µας, συνιστάται.