Κονδυλώματα – Συμπτώματα και θεραπεία

kondilwmata
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Κονδυλώματα – Συμπτώματα και θεραπεία

Τι είναι τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα είναι υπερυψωμένα μικρά καρούμπαλα που δημιουργούνται στο δέρμα από τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος (HPV).

Τα κονδυλώματα μολύνουν τους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Έχουν ανακαλυφθεί σε μούμια 3000 ετών ενώ έχουν αναφερθεί και από τον Σαίξπηρ.

Τα κονδυλώματα δεν θεωρούνται επικίνδυνα, είναι όμως άσχημα, ενοχλητικά και μεταδοτικά. Επίσης μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επώδυνα.

Σημαντικές πληροφορίες που αφορούν τα κονδυλώματα γεννητικών οργάνων

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του ιού HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα. Σχεδόν όλοι αυτοί οι τύποι δημιουργούν ακίνδυνα κονδυλώματα που εμφανίζονται στα χέρια και τα πόδια.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και μερικά στελέχη του HPV που προκαλούν κονδυλώματα πάνω, μέσα και γύρω από τα γεννητικά όργανα.

Στις γυναίκες αυτά τα επονομαζόμενα «κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων» μπορούν τελικά να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μια πιθανώς θανατηφόρα ασθένεια.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή ότι έχετε εκτεθεί σε αυτά επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας.

Ποιοι είναι οι τύποι των κονδυλωμάτων;

Υπάρχουν 5 βασικοί τύποι κονδυλωμάτων. Κάθε ένας από αυτούς εμφανίζεται σε διαφορετικό σημείο του σώματος και έχει τη δική του χαρακτηριστική εμφάνιση.

Κοινά κονδυλώματα

Τα κοινά κονδυλώματα συνήθως εμφανίζονται στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει την εμφάνιση τους σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος.

Χαρακτηρίζονται από τραχιά εμφάνιση ενώ μπορεί να εμφανιστούν και κόκκοι στην επιφάνεια τους. Η κορυφή τους είναι συνήθως στρογγυλεμένη.

Τα κοινά κονδυλώματα έχουν διαφορετική, λίγο πιο γκρίζα απόχρωση από αυτήν που έχει η γύρω περιοχή.

Πελματιαία κονδυλώματα

Τα πελματικά κονδυλώματα εμφανίζονται στις πατούσες των ασθενών. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είδη κονδυλωμάτων τα πελματιαία αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα και όχι πάνω του.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε την εμφάνιση πελματιαίων κονδυλωμάτων στα πόδια σας αν παρατηρήσετε μικρές τρυπούλες στο κάτω μέρος του ποδιού σας που περιβάλλεται από πιο σκληρό δέρμα.

Τα πελματιαία κονδυλώματα μπορεί να κάνουν το περπάτημα πολύ δύσκολο.

Επίπεδα κονδυλώματα

Τα επίπεδα κονδυλώματα αναπτύσσονται συνήθως στο πρόσωπο, τα χέρια και τους μηρούς. Είναι πολύ μικρά και συνήθως δεν είναι εύκολο ούτε να τα δείτε ούτε και να τα αναγνωρίσετε.

Τα επίπεδα κονδυλώματα έχουν επίπεδη κορυφή -όπως το λέει και το όνομα τους- και μια εμφάνιση σαν γρατζουνιά. Η απόχρωση τους μπορεί να είναι ροζ, καφέ ή ελαφριά κίτρινη.

Τριχοειδή κονδυλώματα

Τα τριχοειδή κονδυλώματα εμφανίζονται γύρω από το στόμα, τη μύτη, και πιο σπάνια στο λαιμό και το πιγούνι.

Είναι πολύ μικρά και το σχήμα τους μοιάζει με μικρό πτερύγιο. Τα τριχοειδή κονδυλώματα έχουν ίδιο χρώμα με το δέρμα της περιοχής.

Κονδυλώματα γύρω από τα νύχια

Αυτού του είδους τα κονδυλώματα εμφανίζονται γύρω από τα νύχια των χεριών και των ποδιών.

Μπορεί να γίνουν υπερβολικά επώδυνα και να επηρεάσουν την ανάπτυξη των νυχιών σας.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας;

Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν:

 • Αν εμφανίσετε κονδυλώματα στο πρόσωπο ή κάποιο άλλο ευαίσθητο σημείο του σώματος σας. (παραδείγματος χάρη τα γεννητικά όργανα το στόμα η τα ρουθούνια σας).
 • Αν παρατηρήσετε αιμορραγία ή κάποιο σημάδι λοίμωξης -πύον ή έντονο κεφαλάκι- γύρω από ένα κονδύλωμα.
 • Αν αλλάξει η απόχρωση του κονδυλώματος
 • Αν έχετε κονδυλώματα και διαβήτη ή κάποια ανοσοανεπάρκεια όπως ο ιός HIV/AIDS.

Μπορώ να θεραπεύσω τα κονδυλώματα στο σπίτι;

Παρ’ ότι τα κονδυλώματα συνήθως κάνουν τον κύκλο τους και φεύγουν από μόνα τους, είναι άσχημα, άβολα και μπορεί να σας ντροπιάζουν. Επομένως είναι απόλυτα λογικό να θέλετε να τα ξεφορτωθείτε το συντομότερο δυνατό.

Πολλοί τύποι κονδυλωμάτων ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στα σκευάσματα που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο ή και από το διαδίκτυο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κονδυλώματα:

 • Τα κονδυλώματα είναι μεταδοτικά και μπορείτε εύκολα να τα μεταφέρετε από ένα σημείο του σώματος σας σε ένα άλλο.
 • Αν μια θεραπεία υποδεικνύει να τρίβετε το κονδύλωμα με κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο -όπως μια λίμα νυχιών ή μια ελαφρόπετρα- φροντίστε να χρησιμοποιείτε αυτό το αντικείμενο μόνο για τον συγκεκριμένο σκοπό και για τίποτα άλλο. Μην αφήνετε κανέναν άλλο να χρησιμοποιεί τα εργαλεία της θεραπείας σας.
 • Μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε μόνοι τα κονδυλώματα στα πόδια σας αν πάσχετε από διαβήτη. Επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει απώλεια της αίσθησης στα πόδια σας και έτσι να τραυματιστείτε χωρίς να το θέλετε και χωρίς να το καταλάβετε.
 • Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τα κονδυλώματα που βρίσκονται στο πρόσωπο σας ή σε άλλο ευαίσθητο σημείο του σώματος σας. Επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας αν εμφανίσετε κονδυλώματα στο πρόσωπο ή στα γεννητικά όργανα.

Θεραπείες Ψύξης για τα κονδυλώματα

Αυτές τις θεραπείες συνήθως τις προτείνουν οι γιατροί. Η διαδικασία περιλαμβάνει ψέκασμα του κονδυλώματος με συμπιεσμένο παγωμένο αέρα (ένα μείγμα αερίου που περιλαμβάνει και προπάνιο).

Αυτή η διαδικασία σκοτώνει την επιφάνεια του δέρματος και σας επιτρέπει να κόψετε/λιμάρετε το κονδύλωμα.

Αυτή η θεραπεία είναι μια πολύ καλή επιλογή για άμεση αν και όχι τόσο σίγουρη  απομάκρυνση των κονδυλωμάτων. Δεν είναι όμως αρκετά ισχυρή για να μπορέσουν να απομακρυνθούν όλα τα κονδυλώματα.

Θεραπείες και έμπλαστρα με σαλικυλικό οξύ για τα κονδυλώματα

Αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση για αρκετές εβδομάδες για να μπορέσετε να δείτε κάποιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Θα λειτουργήσουν καλύτερα αν θα μουλιάζετε το κονδυλώματα σε νερό για περίπου 15 λεπτά πριν να εφαρμόσετε επάνω τους το επίθεμα.

Κολλητική ταινία για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων

Κάποιοι άνθρωποι είχαν καλά αποτελέσματα όταν επέλεξαν να αντιμετωπίσουν τα κονδυλώματα με την χρήση κολλητικής ταινίας.

Η διαδικασία περιλαμβάνει την κάλυψη του κάθε κονδυλώματος με ένα μικρό κομμάτι από την κολλητική ταινία. Το κονδύλωμα θα πρέπει να μείνει καλυμμένο για μέρες.

Έπειτα μουλιάζετε το κάθε κονδύλωμα και στη συνέχεια το τρίβετε μέχρι να φύγει όλο το νεκρό δέρμα.

Αυτή η προσέγγιση μπορεί να χρειαστεί αρκετούς γύρους μέχρι να δείτε την ολική απομάκρυνση των κονδυλωμάτων.   

Τι μπορεί να κάνει ο γιατρός για τα κονδυλώματα;

Αν τα κονδυλώματα σας δεν ανταποκρίνονται καλά στις σπιτικές θεραπείες, τότε η επόμενη λύση θα έρθει από τον γιατρό σας.

Να θυμάστε να επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας αν έχετε διαβήτη και εμφανίσετε κονδυλώματα στα πόδια.

Υγρό άζωτο για τα κονδυλώματα

Ο γιατρός σας μπορεί να παγώσει τα κονδυλώματα σας με υγρό άζωτο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι λίγο επίπονη αλλά λειτουργεί πολύ καλά.

Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερες από μια θεραπείες. Το πάγωμα δημιουργεί μια κυψέλη γύρω από το κονδύλωμα σας. Μετά από περίπου μια εβδομάδα αυτή η κυψέλη θα φύγει από το δέρμα σας και θα πάρει μαζί της και το κονδύλωμα.

Εγχείρηση

Η εγχείρηση συνήθως προτείνεται αν δεν λειτουργήσουν όλες οι άλλες θεραπείες. Ο γιατρός σας θα απομακρύνει τα κονδυλώματα με νυστέρι ή θα τα κάψει με ηλεκτρισμό.

Μπορούν τα κονδυλώματα να προληφθούν;

Υπάρχουν τρόπου για να προληφθούν τα κονδυλώματα και να μπορέσετε να εμποδίσετε την εξάπλωση τους σε άλλα μέρη του σώματος να έχετε ήδη.

Ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές:

 • Πλένετε συχνά τα χέρια σας, ιδιαίτερα αν έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει κονδυλώματα.
 • Μην πειράζετε τα κονδυλώματα σας.
 • Καλύπτετε τα κονδυλώματα με επίδεσμο.
 • Κρατήστε στεγνά τα χέρια και τα πόδια σας.
 • Φοράτε σαγιονάρες αν βρίσκεστε σε αποδυτήρια ή κοινόχρηστους χώρους κολύμβησης.