Κύπελλο περιόδου : Τι είναι και πως να το χρησιμοποιήσετε

κυπελλο περιοδου
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Κύπελλο περιόδου

Πως να το χρησιμοποιήσετε, ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά της χρήσης του.

Τι είναι το κύπελλο περιόδου;

Το κύπελλο περιόδου είναι ένας τύπος επαναχρησιμοποιούμενου προϊόντος γυναικείας υγιεινής.

Είναι ένα μικρό, εύκαμπτο κύπελλο που μοιάζει κάπως και σε φλιτζάνι, το οποίο είναι κατασκευασμένο από καουτσούκ ή σιλικόνη και εισάγετε στον κόλπο της γυναίκας με σκοπό να συλλέξει τα υγρά που αποβάλλονται κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως.

Τα κύπελλα μπορούν να συγκρατήσουν περισσότερο αίμα από άλλες μεθόδους, καθιστώντας τα μια ιδανική εναλλακτική λύση για τα ταμπόν. Ανάλογα με τη ροή κάθε γυναίκας μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για έως και 12 ώρες.

 

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα κύπελλο περιόδου

Κάποια κύπελλα περιόδου έρχονται σε διάφορα μεγέθη. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε εσείς είναι να προσπαθήσετε να επιλέξετε το σωστό μέγεθος για εσάς.

Σε αυτή την αναζήτηση θα μπορούσε να σας βοηθήσει και ο γυναικολόγος σας.

 

Για να υπολογίσετε το σωστό μέγεθος κυπέλλου για εσάς, θα πρέπει να λάβετε υπόψη:

 • Την ηλικία σας
 • Το μήκος του τράχηλου
 • Το αν έχετε μεγάλη ροή ή όχι
 • Τη σταθερότητα και την ευελιξία του κυπέλλου
 • Τη χωρητικότητα κυπέλλου
 • Τους πυελικούς μυς σας και τη δύναμη τους
 • Αν έχετε γεννήσει φυσιολογικά από τον κόλπο

Θα χρειαστείτε το μικρότερο κύπελλο περιόδου αν είστε κάτω των 30 ετών και δεν έχετε γεννήσει φυσιολογικά. Τα μεγαλύτερα μεγέθη συνιστώνται συχνά σε γυναίκες άνω των 30 ετών, που έχουν γεννήσει κολπικά ή έχουν βαρύτερη περίοδο.

 

Πριν βάλετε το κύπελλο περιόδου

Όταν χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά το κύπελλο περιόδου είναι πολύ πιθανό να αισθανθείτε λίγο άβολα. Εάν βάλετε λίγο λιπαντικό στο κύπελλο πριν το τοποθετήσετε μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε την διαδικασία πιο ομαλή.

Πριν τοποθετήσετε το κύπελλο περιόδου, τοποθετήστε βρέξτε το χείλος τους με λίγο νερό  ή με λιπαντικό με βάση το νερό. Ένα υγρό κύπελλο περιόδου είναι πολύ πιο εύκολο να εισαχθεί.

 

Πώς να φορέσετε το κύπελλο της περιόδου σας

Εάν είστε εξοικειωμένες με τα ταμπόν θα μπορείτε εξίσου εύκολα να τοποθετήσετέ και το κύπελλο περιόδου.

Απλώς ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να χρησιμοποιήσετε το κύπελλο περιόδου:

 1. Πλύνετε καλά τα χέρια σας
 2. Βρέξτε με νερό ή λιπαντικό το χείλος του κυπέλλου
 3. Σφίξτε και κρατήστε το κύπελλο διπλωμένο στα δύο, κρατήστε το σταθερά με το ένα χέρι και το χείλος να κοιτάει προς τα επάνω.
 4. Τοποθετήστε το κύπελλο -με το χείλος πάντα προς τα επάνω- μέσα στον κόλπο σας, όπως θα κάνατε και με ένα ταμπόν χωρίς όμως να χρησιμοποιείτε απλικατέρ. Θα πρέπει να τοποθετηθεί λίγα εκατοστά κάτω από τον τράχηλό σας.
 5. Μόλις το κύπελλο είναι μέσα στον κόλπο σας, περιστρέψτε το. Αυτό θα ανοίξει από το δίπλωμα που του είχατε κάνει και θα δημιουργήσει μια αεροστεγή σφράγιση που σταματά τις διαρροές.

Αν έχει τοποθετηθεί σωστά δεν θα πρέπει να αισθάνεστε το κύπελλο καθόλου. Θα πρέπει επίσης να είστε σε θέση να μετακινηθείτε, να χοροπηδήσετε, να καθίσετε, να σταθείτε και να κάνετε άλλες καθημερινές δραστηριότητες χωρίς να πέσει το κύπελλο σας.

 

Πότε πρέπει να αφαιρέσετε το κύπελλο περιόδου

Μπορείτε να φορέσετε το κύπελλο περιόδου για 6 έως 12 ώρες, ανάλογα με το αν έχετε ή όχι βαριά ροή. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κύπελλο για προστασία ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Θα πρέπει πάντα να αφαιρείτε το κύπελλο περιόδου αφού θα περάσει το χρονικό διάστημα των 12 ωρών που συστήνετε.  Αν το κύπελλο γεμίσει νωρίτερα θα πρέπει να το αδειάσετε άμεσα για να αποφύγετε τυχόν διαρροές.

 

Πώς να βγάλετε το κύπελλο περιόδου

Για να βγάλετε το κύπελλο της περιόδου από τον κόλπο σας, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

 1. Πλύνετε καλά τα χέρια σας.
 2. Τοποθετήστε το δείκτη και τον αντίχειρα στον κόλπο σας. Τραβήξτε ελαφρά την άκρη του κυπέλλου μέχρι να μπορείτε να φτάσετε τη βάση.
 3. Σφίξτε τη βάση για να μπορέσετε να απελευθερώσετε και να τραβήξετε το κύπελλο προς τα κάτω.
 4. Μόλις το βγάλετε, αδειάστε το κύπελλο στη νεροχύτη ή στην τουαλέτα.

 

Περιποίηση του κυπέλλου μετά τη χρήση

Τα επαναχρησιμοποιήσιμα κύπελλα περιόδου πρέπει να πλένονται και να καθαρίζονται πριν επανατοποθετηθούν στον κόλπο σας. Το κύπελλο πρέπει να αδειάζεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Τα επαναχρησιμοποιήσιμα κύπελλα εμμηνορρυσίας είναι ανθεκτικά και μπορούν να διαρκέσουν από 6 μήνες έως 10 χρόνια με την κατάλληλη φροντίδα.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης κυπέλλων περιόδου;

 • Είναι οικονομικό
 • Είναι πιο ασφαλές από τα ταμπόν
 • Κρατά περισσότερο αίμα από τις σερβιέτες ή τα ταμπόν
 • Είναι καλύτερο για το περιβάλλον από τις σερβιέτες και τα ταμπόν
 • Δεν μπορεί να γίνει αισθητό κατά τη διάρκεια του σεξ
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κύπελλο περιόδου ακόμα και αν φοράτε σπιράλ ως μέθοδο αντισύλληψης.

 

Πολλές γυναίκες προτιμούν να χρησιμοποιούν κύπελλα περιόδου επειδή:

 • Είναι οικονομικά. Πληρώνετε ένα εφάπαξ ποσό και αγοράζετε ένα προϊόν που θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συνεχώς στην εμμηνόρροιας σας. Αντιθέτως τα ταμπόν και οι σερβιέτες πρέπει να αντικαταστείτε συχνά και πολλές φορές το κόστος ξεπερνά τα 100 ευρώ ετησίως.
 • Τα κύπελλα περιόδου είναι πιο ασφαλή. Επειδή τα κύπελλα περιόδου συλλέγουν και δεν απορροφούν αίμα, δεν κινδυνεύετε να πάθετε το σύνδρομο τοξικού σοκ (TSS), μια σπάνια βακτηριακή λοίμωξη που σχετίζεται με τη χρήση ταμπόν.
 • Τα κύπελλα περιόδου μπορούν να συγκρατήσουν περισσότερο αίμα. Ένα κύπελλο περιόδου μπορεί να συγκρατήσει έως περίπου 60 ml της εμμηνορροϊκής ροής. Τα ταμπόν, από την άλλη πλευρά, μπορούν να αντέξουν μόνο περίπου 10 ml.
 • Είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Τα επαναχρησιμοποιήσιμα κύπελλα περιόδου μπορούν να διαρκέσουν πολύ καιρό, κάτι που σημαίνει ότι δεν επιβαρύνετε το περιβάλλον με περισσότερα απόβλητα.
 • Μπορείτε να φορέσετε ένα κύπελλο ακόμα και να φοράτε σπιράλ.
 • Μπορείτε να κάνετε σεξ ενώ το φοράτε. Μόνο ορισμένες μάρκες κυπέλλων περιόδου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενώ κάνετε σεξ. Στα υπόλοιπα απαιτείτε να τα βγάλετε πριν τη σεξουαλική πράξη.

 

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της χρήσης κυπέλλων περιόδου;

Ένα κύπελλο εμμηνόρροιας

 • Μπορεί να είναι βρώμικο
 • Μπορεί να είναι δύσκολο να μπει ή να αφαιρεθεί
 • Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε το σωστό τρόπο εφαρμογής
 • Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση
 • Μπορεί να προκαλέσει κολπικό ερεθισμό

 

Τα κύπελλα εμμηνόρροιας μπορεί να είναι μια προσιτή και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, αλλά θα πρέπει να έχετε κατά νου ορισμένα πράγματα:

 • Η αφαίρεση του κυπέλλου μπορεί να είναι δύσκολη. Μπορεί να δυσκολευτείτε να αφαιρέσετε το κύπελλο σας, ενώ πολύ πιθανό να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε κάποια διαρροή κατά τη διαδικασία.
 • Μπορούν να είναι δύσκολο να βάλετε και να βγάλετε το κύπελλο περιόδου. Το πιο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι ότι δεν μπορούν να βρουν το σωστό τρόπο να διπλώσουν το κύπελλο για να το εισάγουν στον κόλπο. Κατά την εξαγωγή ίσως είναι δύσκολο να μπορέσετε να τραβήξετε το κύπελλο προς τα κάτω.
 • Μπορεί να είστε αλλεργικοί στο υλικό. Τα περισσότερα κύπελλα περιόδου κατασκευάζονται από υλικά χωρίς λατέξ. Όμως υπάρχει η πιθανότητα σε μερικούς ανθρώπους, η σιλικόνη ή το ελαστικό υλικό να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.
 • Μπορεί να προκαλέσει κολπικό ερεθισμό. Ένα κύπελλο περιόδου μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στον κόλπο σας εάν δεν καθαριστεί και δεν φροντιστεί σωστά. Μπορεί επίσης να σας προκαλέσει δυσφορία εάν τοποθετήσετε το κύπελλο χωρίς λιπαντικό.
 • Μπορεί να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μόλυνσης. Πρέπει να πλένετε πολύ καλά και σχολαστικά το κύπελλο περιόδου μετά από κάθε χρήση. Στεγνώστε προσεκτικά και αποθηκεύσετε αεροστεγώς κλεισμένο το κύπελλο περιόδου σας μέχρι την επόμενη έμμηνο ρύση σας. Μην επαναχρησιμοποιείτε ένα αναλώσιμο κύπελλο.

 

Πόσο κοστίζει ένα κύπελλο περιόδου;

Τα κύπελλα περιόδου είναι πιο οικονομικά από τα ταμπόν και τις σερβιέτες. Μπορείτε να πληρώσετε, περίπου 50 ευρώ για ένα κύπελλο περιόδου και να μην χρειαστεί να αγοράσετε άλλο ένα για τουλάχιστον έξι μήνες.

Τα ταμπόν και οι σερβιέτες μπορεί να κοστίσουν κατά μέσο όρο πάνω από 100 ευρώ ετησίως, ανάλογα με το πόσο διαρκεί η περίοδος σας.

Απόδοση / μετάφραση με πληροφορίες από https://www.healthline.com/health/womens-health/menstrual-cup#how-to-use