Λοιμώδης μονοπυρήνωση

λοιμωδης μονωπυρηνωση
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Λοιμώδης μονοπυρήνωση

Τι είναι η λοιμώδης μονοπυρήνωση;

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση συχνά ονομάζεται η ασθένεια των φιλιών. Ο ιός που προκαλεί τη μονοπυρήνωση μεταδίδεται μέσω του σάλιου και έτσι μπορείτε να το μεταδώσετε σε άλλα άτομα μέσω του φιλιού. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί με το βήχα, το φτάρνισμα ή αν μοιραστείτε κάποιο ποτήρι ή σκεύος φαγητού με άτομο που έχει τον ιό. Όμως η λοιμώδης μονοπυρήνωση δεν είναι τόσο μεταδοτική όσο το κοινό κρυολόγημα.

Είναι πιο πιθανό να έχετε τον ιό και να εκδηλώσετε όλα τα κοινά συμπτώματα της λοιμώδους μονοπυρήνωσης εάν είστε έφηβος ή νεαρός ενήλικας. Τα μικρά παιδιά συνήθως εκδηλώνουν λίγα συμπτώματα της λοιμώδης μονοπυρήνωσης για αυτό συχνά δεν γίνετε αντιληπτή.

Εάν έχετε λοιμώδη μονοπυρήνωση είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί γιατί μπορεί να παρουσιαστούν ορισμένες επιπλοκές. Η ανάπαυση και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι το κλειδί για την άμεση θεραπεία σας.

 

Συμπτώματα λοιμώδης μονοπυρήνωσης

 • Κούραση
 • Πονόλαιμος
 • Πυρετός
 • Πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό και τις μασχάλες
 • Πρησμένες αμυγδαλές
 • Πονοκέφαλος
 • Εξάνθημα
 • Πρησμένη σπλήνα

 

Ο ιός έχει περίοδο επώασης περίπου 4 με 6 εβδομάδων αν και σε μικρά παιδιά αυτή η περίοδος επώασης συνήθως είναι μικρότερη. Τα συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο πονόλαιμος συνήθως σε διάστημα λίγων εβδομάδων, όμως η κόπωση, οι πρησμένοι λεμφαδένες και η σπλήνα μπορεί να διαρκέσουν μεγαλύτερο διάστημα.

 

Πότε να επισκεφθείτε το γιατρό σας για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση;

Εάν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα είναι πολύ πιθανό να έχετε λοιμώδη μονοπυρήνωση. Εάν τα συμπτώματα σας δεν βελτιώνονται μόνα τους μέσα σε μια εβδομάδα ή δύο, τότε επισκεφθείτε το γιατρό σας.

 

Αιτίες λοιμώδης μονοπυρήνωση

Η πιο συνηθισμένη αιτία της μονοπυρήνωσης είναι ο ιός Epstein-Barr, αλλά και άλλοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.

Αν και τα συμπτώματα της μονοπυρήνωσης είναι δυσάρεστα, η λοίμωξη μπορεί να φύγει από μόνη της χωρίς μακροπρόθεσμα προβλήματα. Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν εκτεθεί στον ιό Epstein-Barr και έχουν δημιουργήσει αντισώματα.

Ως εκ τούτου, έχουν πλέον αναπτύξει ανοσία στον ιό και δεν μπορούν να τον κολλήσουν ή να εκδηλώσουν συμπτώματα.

 

Επιπλοκές λοιμώδης μονοπυρήνωσης

Οι επιπλοκές της μονοπυρήνωσης μπορεί μερικές φορές να είναι σοβαρές.

 

Διεύρυνση της σπλήνας

Η μονοπυρήνωση μπορεί να προκαλέσει διεύρυνση της σπλήνας. Σε ακραίες περιπτώσεις, η σπλήνα μπορεί να σπάσει, προκαλώντας αιφνίδιο, ξαφνικό πόνο στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς. Εάν εμφανιστεί ένας τέτοιος έντονος πόνος, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια καθώς το πιο πιθανό είναι να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση.

Προβλήματα στη συκώτι

Μπορεί επίσης να εμφανιστούν προβλήματα με το συκώτι σας:

 • Ηπατίτιδα: Μπορεί να παρατηρήσετε ήπια ηπατική φλεγμονή (ηπατίτιδα).
 • Ίκτερος: Ένα κιτρίνισμα του δέρματός σας και της λευκής περιοχής στα μάτια σας σας (ίκτερος) μπορεί επίσης να εμφανιστεί περιστασιακά.

 

Λιγότερο συχνές επιπλοκές

Η μονοπυρήνωση μπορεί επίσης να οδηγήσει στις ακόλουθες λιγότερο συχνές επιπλοκές:

 

 • Αναιμία: Μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης, πλούσια σε σίδηρο πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια.
 • Θρομβοκυτταροπενία: Χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων -κύτταρα που βοηθούν στην πήξη του αίματος.
 • Καρδιακά προβλήματα: Μια φλεγμονή στην καρδιά(μυοκαρδίτιδα).
 • Επιπλοκές που αφορούν το νευρικό σύστημα: Μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και σύνδρομο Guillain-Barre.
 • Πρησμένες αμυγδαλές: Που μπορεί να εμποδίσουν την αναπνοή.

 

Ο ιός Epstein-Barr μπορεί να προκαλέσει πολύ πιο σοβαρές ασθένειες σε άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι τα άτομα με HIV / AIDS ή άτομα που ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή.

 

Πρόληψη της λοιμώδης μονοπυρήνωσης

Η μονοπυρήνωση εξαπλώνεται μέσω του σάλιου. Εάν είστε μολυσμένοι, μπορείτε να εμποδίσετε τη διάδοση του ιού σε άλλους ανθρώπους, μη φιλώντας τους και μη μοιράζοντας φαγητό, πιάτα, γυαλιά και σκεύη μέχρι και αρκετές ημέρες μετά την υποχώρηση του πυρετού σας – και ακόμη περισσότερο, αν είναι δυνατόν.

Ο ιός Epstein-Barr μπορεί να παραμείνει στο σάλιο σας για μήνες μετά τη μόλυνση. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της μονοπυρήνωσης.

 

Διάγνωση της λοιμώδης μονοπυρήνωσης

 

Φυσικές εξετάσεις

Ο γιατρός σας μπορεί να υποψιάζεται τη λοιμώδη μονοπυρήνωση μόνο από τα συμπτώματα που έχετε εκδηλώσει και μια φυσική εξέταση. Επίσης θα σας εξετάσει για να δει αν έχετε πρησμένους λεμφαδένες, αμυγδαλές, ήπαρ ή σπλήνα και αν σχετίζονται με τα υπόλοιπα συμπτώματα σας.

Εξετάσεις αίματος

Εάν υπάρχει περαιτέρω ανάγκη για να επιβεβαιωθεί ο ιός μπορείτε να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις για να ελεγχθεί να υπάρχουν αντισώματα του ιού Epstein-Barr.

 

Θεραπευτική αγωγή για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία διαθέσιμη για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση. Τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ενάντια σε ιογενείς λοιμώξεις όπως αυτή. Η θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως τη φροντίδα του εαυτού σας με ανάπαυση, κατανάλωση υγιεινών τροφίμων πολλών υγρών. Μπορείτε να παίρνετε αναλγητικά για την αντιμετώπιση του πυρετού και  του πονόλαιμου.

 

Σπιτικές θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής σας

Εκτός από την ανάπαυση μπορούν να σας βοηθήσουν και άλλες τεχνικές. Αυτές είναι:

 • Πίνετε άφθονό νερό και χυμούς φρούτων: Τα υγρά βοηθούν να διατηρήσετε ενυδατωμένο το σώμα σας και να ανακουφιστείτε από τον πονόλαιμο και τον πυρετό.
 • Πάρτε χάπια για την αντιμετώπιση του πόνου και του πυρετού: Χρησιμοποιήστε αναλγητικά για τον πόνο ανάλογα με τις ανάγκες σας.
 • Να είστε πάντα προσεκτικοί και να μην δίνετε ασπιρίνη στα παιδιά: Στα παιδιά δώστε μόνο παιδικά φάρμακα και καλύτερα να είναι σε μορφή σιροπιού.
 • Κάντε γαργάρες με αλατόνερο: Κάντε τις γαργάρες αρκετές φορές την ημέρα για να ανακουφιστείτε από τον πονόλαιμο. Αναμίξτε μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι με 200 mlνερό.
 • Περιμένετε και μην γυρίσετε άμεσα σε δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός: Τα περισσότερα συμπτώματα της μονοπυρήνωσης αποχωρούν μετά από λίγες εβδομάδες όμως μπορεί να χρειαστούν ως 2 με 3 μήνες για να θεραπευτείτε εντελώς. Όσο πιο πολύ αναπαύεστε τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσετε να επιστρέψετε στην καθημερινότητα σας. Αν βιαστείτε υπάρχει ενδεχόμενο να υποτροπιάσετε.

 

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Η μονοπυρήνωση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, κρατώντας σας στο σπίτι καθώς αναρρώνετε. Να είστε υπομονετικοί με το σώμα σας καθώς καταπολεμά τη λοίμωξη.

Για τους νέους, η μονοπυρήνωση θα σημαίνει μερικές χαμένες δραστηριότητες όπως το σχολείο, το φροντιστήριο και ο αθλητισμός.

Εάν έχετε μονοπυρήνωση, δεν χρειάζεται απαραίτητα να είστε σε καραντίνα. Πολλοί άνθρωποι είναι ήδη άνοσοι στον ιό Epstein-Barr εξαιτίας της έκθεσης του όταν ήταν παιδιά. Αλλά καλύτερο θα ήταν  να μείνετε σπίτι και να απουσιάζετε από το σχολείο και άλλες δραστηριότητες μέχρι να αισθανθείτε εντελώς καλά.