Μελάγχρωση δέρματος: αιτίες, συμπτώματα, τύποι και θεραπείες

μελάγχρωση
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Μελάγχρωση δέρματος: αιτίες, συμπτώματα, τύποι και θεραπείες

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν κάποιον αποχρωματισμό στην επιδερμίδα τους ειδικά σε ηλικίες κοντά στα 30 έτη. Αυτό συνήθως συμβαίνει λόγω της υπερβολικής παραγωγής μελαμίνης. Μερικές φορές όμως υπάρχει κάποια ανωμαλία στην διαδικασία παραγωγής μελαμίνης και έτσι το δέρμα καταλήγει με ανομοιόμορφα σκοτεινά μπαλώματα.

Η μελάγχρωση του δέρματος ή και υπερμελάγχρωση του δέρματος μπορεί να είναι μια πολύ επίμονη πάθηση. Παρ’ όλα αυτά μπορεί σίγουρα να αντιμετωπιστεί.

mulberry secret melagxrosi

Τι είναι η υπερμελάγχρωση και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Υπερμελάγχρωση είναι ο χρωματισμός του δέρματος (κηλίδες ή και πανάδες) με αποτέλεσμα την εμφάνιση σκουρόχρωμων μπαλωμάτων και κηλίδων. Η περιοχή που έχει πληγεί αποκτά πιο σκούρα απόχρωση από την υπόλοιπη επιδερμίδα σας. Η κηλίδα θα γίνετε όλο και πιο σκούρα αν εκτίθεστε στον ήλιο. 

Η υπερμελάγχρωση είναι ο γενικός όρος καθώς αποχρωματισμοί του δέρματος μπορούν να προκληθούν από ουλές ακμής ή φακίδες που έχουν μετατραπεί σε ηλιακές κηλίδες ή ακόμα και από παθήσεις όπως η ψωρίαση και το έκζεμα.

Όλες αυτές οι δερματικές παθήσεις ενισχύουν την παραγωγή μελανοκυττάρων (τα κύτταρα που σχηματίζουν την μελανίνη) και έτσι αυξάνεται και η παραγωγή μελανίνης στο δέρμα σας.

Η υπερβολική μελανίνη περνάει στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος και έτσι προκαλείται η υπερμελάγχρωση. Οι περιοχές που έχουν εμφανίσει τέτοια σημάδια όταν εκτεθούν στο ηλιακό φως μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή και να επιδεινωθεί το σημάδι.

Η μελάγχρωση του δέρματος μπορεί να αναπτυχθεί λόγω πολλών αιτιών και επίσης υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα.

 

Υπερμελάγχρωση: αιτίες, τύποι και σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε.

Η μελάγχρωση χωρίζεται σε 3 κύριους τύπους ανάλογα με τις αιτίες που την προκάλεσαν.

 1. Μέλασμα

Αυτός είναι ένας συνηθισμένος τύπος υπερμελάγχρωσης κυρίως στις γυναίκες και ειδικά σε εκείνες με πιο σκουρόχρωμες επιδερμίδες. Το μέλασμα συνήθως εμφανίζεται σε διάφορα μέρη του προσώπου όπως το μέτωπο, η μύτη, τα μάγουλα και πάνω από τα χείλη. Το μέλασμα είναι η πιο δύσκολη μορφή μελάγχρωσης για να θεραπευτεί.

Το σώμα μας βιώνει πολλές ορμονικές αλλαγές σε διάφορες περιόδους της ζωής όπως είναι η εγκυμοσύνη, οι ορμονικές θεραπείες αλλά και όταν παίρνουμε αντισυλληπτικά χάπια. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω όταν βγαίνετε στον ήλιο το μέλασμα επιδεινώνεται. Πολλές φορές όταν οι ορμόνες επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα τότε το μέλασμα εξαφανίζεται.

 

Συμπτώματα μέλασματος

 • Καφέ κηλίδες στην επιδερμίδα
 • Συνήθως εμφανίζονται στην περιοχή του προσώπου
 • Οι κηλίδες είναι συμμετρικές
 • Συνήθως οι πανάδες εμφανίζονται στο μέτωπο, το πηγούνι, τα μάγουλα και στη μύτη.
 • Πιο σπάνιο αλλά όχι απίθανο είναι να εμφανιστούν στους βραχίονες και το λαιμό.

 

Πως γίνεται η διάγνωση για το μέλασμα

Οπτική εξέταση: Ο γιατρός θα εξετάσει την επιδερμίδα σας με ένα ειδικό φως για να ελέγξει αν υπάρχει κάποια βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να καταλάβει σε πόσες στρώσεις δέρματος εκτείνεται το μέλασμα.

Μια βιοψία ίσως κριθεί απαραίτητη σε υποψία σοβαρού μελάσματος.

mulberry secret melagxrosi

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης μελάσματος;

Η ακριβής αιτία αυτής της πάθησης δεν είναι ακόμη γνωστή. Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να εμφανίσετε μέλασμα / πανάδες.

 

Αιτίες εμφάνισης μελάσματος

 • Τα γονίδια σας. Μια μελέτη έχει δείξει ότι τουλάχιστον το 40% των ασθενών είχαν έναν συγγενή που είχε μέλασμα.
 • Η υπερβολική έκθεση σε υπεριώδεις ακτινοβολίες μπορεί να προκαλέσει μέλασμα σε άτομα με πιο σκούρες επιδερμίδες.
 • Το άγχος και η χρήση αγχολυτικών φαρμάκων και αντικαταθλιπτικών αυξάνουν τον κίνδυνο.
 • Εκτός από τις έγκυες γυναίκες και εκείνες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά φάρμακα, οι γυναίκες που παίρνουν προγεστερόνη κατά τη διάρκεια κάποιας ορμονικής θεραπείας είναι επιρρεπής στην εμφάνιση μελάσματος στο πρόσωπο.

 

 1. Υπερμελάγχρωση μετά από φλεγμονή

Η μελάγχρωση μετά από φλεγμονή προκύπτει από καταστάσεις όπως το έκζεμα, η ψωρίαση και η ακμή. Αυτές οι παθήσεις της επιδερμίδας αυξάνουν την παραγωγή χρωστικών και έτσι προκαλούνται σκοτεινά κομμάτια. Η υπερμελάγχρωση μετά από φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους με διαφόρους τύπους δέρματος αν και συναντάται συχνότερα σε πιο σκούρους τόνους.

 

Συμπτώματα της υπερμελάγχρωσης μετά από φλεγμονή

 • Η υπερμελάγχρωση μετά από φλεγμονή συνήθως εμφανίζεται στην περιοχή που υπήρχε και η φλεγμονή.
 • Οι χρωστικές κάνουν την εμφάνιση τους όταν η φλεγμονή ή ο τραυματισμός θεραπευτούν.
 • Συνήθως οι κηλίδες έχουν μαύρο ή καφέ χρώμα.
 • Αν εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία γίνονται πιο σκούρα.

 

Διάγνωση της υπερμαλάγχρωσης από φλεγμονή

Ο δερματολόγος σας:

 • Θα ελέγξει προσεκτικά όλο το ιατρικό σας ιστορικό
 • Θα πραγματοποιηθούν διάφορες δερματολογικές εξετάσεις
 • Πιθανόν να γίνει βιοψία

mulberry secret melagxrosi

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για υπερμελάγχρωση μετά από φλεγμονή:

Ο κίνδυνος εμφάνισης υπερμελάγχρωσης μετά από φλεγμονή αυξάνεται αν:

 • Έχετε πιο σκούρο τόνο δέρματος
 • Υποφέρετε από οποιαδήποτε πάθηση του δέρματος όπως έκζεμα, ψωρίαση και ακμή.
 • Εκτίθεστε υπερβολικά στις ακτίνες UV.

 

 1. Ζημιά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι ο συνηθέστερος τρόπος από τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν υπερμελάγχρωση. Εάν εμφανίσατε υπερμελάγχρωση κοντά στην ηλικία των 30 ετών πρέπει να γνωρίζετε ότι η διαδικασία είχε ξεκινήσει από όταν εσείς ήσασταν ακόμα έφηβοι.

Οι ηλιακές κηλίδες / φακίδες εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος και τα χέρια τα οποία εκτίθενται στις υπεριώδεις ακτίνες περισσότερο από τα άλλα μέρη του σώματος. Οι άνθρωποι που έχουν φακίδες έως μεσαίων αποχρώσεων παρατηρούν ότι αυτές σκουραίνουν με την έκθεση στον ήλιο.

 

Διάγνωση των ηλιακών κηλίδων

Η οπτική εξέταση του δέρματος είναι αρκετή για να διαγνωστεί η υπερμελάγχρωση δέρματος από τος ηλιακές κηλίδες. Ωστόσο μερικές ηλιακές κηλίδες μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα).

Σε μια τέτοια περίπτωση ο γιατρός σας θα διεξάγει και άλλες διάφορες εξετάσεις.

Κατά κύριο λόγο ακολουθούν ως κατευθυντήρια τη γραμμή ABCDE:

 • Asymmetry– ανίχνευση συμμετρίας
 • Bor– αν έχει καθορισμένα περιθώρια
 • Colour– το χρώμα του
 • Diameter– η διάμετρος της κηλίδας
 • Evolve– αν εξελίσσεται

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

 • Υπερβολική έκθεση στον ήλιο
 • Μη χρήση αντιηλιακού
 • Ο τόνος της επιδερμίδας – οι φακίδες είναι πιο συχνές σε άτομα που έχουν ελαφρές ή μεσαίες αποχρώσεις δέρματος.

 

Οι περισσότερες περιπτώσεις υπερμελάγχρωσης ανταποκρίνονται πολύ καλά στη θεραπεία. Επειδή είναι μια από τις συνηθέστερες δερματικές παθήσεις στις γυναίκες γίνονται συνεχώς έρευνες και ανακαλύπτονται νέες μορφές θεραπείας για την εξάλειψη των σημαδιών.

 

Θεραπεία της υπερμελάγχρωσης

Η τρετινοΐνη είναι μια ουσία που έχει δείξει πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα για την θεραπεία της υπερμελάγχρωσης. Οι κρέμες με τρετινοΐνη απλώνονται στις κηλίδες και μειώνουν την απόχρωση τους. Στην ουσία δρουν σαν μια λευκαντική ουσία. Πολύ αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της υπερμελάγχρωσης είναι επίσης και τα χημικά peels.

Η καλύτερη κρέμα για την μελάγχρωση είναι η Mulberry’s Secret – μια φυτική φόρμουλα που καταπολεμά άμεσα την μελάγχρωση και επαναφέρει το χρώμα της επιδερμίδας.

[ Δείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Mulberry’s Secret – 50% έκπτωση για τους επισκέπτες μας! ]

Τρόποι πρόληψης από την υπερμελάγχρωση

 

Ποτέ μην ξεχνάτε το αντιηλιακό σας

Χρησιμοποιείτε πάντα ένα αντιηλιακό με πολύ υψηλή προστασία. Εφαρμόστε κάθε μέρα πριν βγείτε στον ήλιο σε όλα τα μέρη του σώματος που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία.

 

Προσπαθήστε να αποφύγετε τον ήλιο

Χρησιμοποιήστε καπέλα, ομπρέλες και γυαλιά ηλίου – τα φοράτε για να μην ακουμπάνε οι ηλιακές ακτίνες την γυμνή σας επιδερμίδα. Μείνετε στην σκιά όταν ο ήλιος καίει πολύ ιδιαίτερα κατά της μεσημεριανές ώρες.

 

Ακολουθήστε μια καλή ρουτίνα περιποίησης τους δέρματος σας

Έτσι θα βοηθηθεί η επιδερμίδα σας και να θεραπεύει την καθημερινή κακοποίηση από τη ρύπανση και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αν έχετε κάποια πάθηση όπως έκζεμα ή ακμή χρησιμοποιείτε συχνά αντιφλεγμονώδεις κρέμες για να περιποιείστε την επιδερμίδα σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές οι παθήσεις προκαλούν υπερμελάγχρωση που θα γίνετε ολοένα και χειρότερη αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

mulberry secret melagxrosi