Μεταβολικό σύνδρομο – Διάγνωση, αιτίες και πρόληψη

μεταβολικό σύνδρομο
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Μεταβολικό σύνδρομο – Διάγνωση, αιτίες και πρόληψη

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια συσσώρευση προβλημάτων που εμφανίζονται μαζί και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2. Οι άνθρωποι που θα διαγνωστούν με μεταβολικό σύνδρομο είναι κυρίως υπέρβαροι.

Αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν:

 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Αυξημένο σάκχαρο στο αίμα,
 • Περίσσεια σωματικού λίπους γύρω από τη μέση
 • Μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων

Η ύπαρξη μόνο μιας απ’ όλες αυτές τις καταστάσεις δεν σημαίνει ότι έχετε μεταβολικό σύνδρομο. Όμως σημαίνει ότι διατρέχετε μεγάλο κίνδυνο για άλλες σοβαρές ασθένειες. Εάν εμφανιστούν περισσότερες από μια από αυτές τις καταστάσεις αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος επιπλοκών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Το μεταβολικό σύνδρομο γίνεται ολοένα και συχνότερο, οι αριθμοί δείχνουν ότι το έχει ένας στους 4 ενήλικες. Εάν έχετε μεταβολικό σύνδρομο ή κάποιο από τα επί μέρους στοιχεία του, οι σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορεί να καθυστερήσουν ή ακόμα και να αποτρέψουν την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας.

 

Πως γίνεται η διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου;

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν δοθεί από τον Οργανισμό Υγείας της Αμερικής οποιαδήποτε από τα 3 ακόλουθα χαρακτηριστικά συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο, πληρούν τα κριτήρια για μεταβολικό σύνδρομο:

 • Παχυσαρκία στην κοιλιά: περιφέρεια μέσης άνω των 102 εκατοστών στους άνδρες και πάνω από 88 εκατοστά στις γυναίκες.
 • Τριγλυκερίδια: 150mg/dlή παραπάνω ή αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο των τριγλυκεριδίων.
 • Κακή χοληστερίνη: 40 mg/dlστους άνδρες και 50mg/dlστις γυναίκες.
 • Πίεση αίματος: 130/85 ή παραπάνω ή λήψη φαρμάκου για τον έλεγχο της πίεσης.
 • Γλυκόζη αίματος νηστείας: από 100 mg/dlή μεγαλύτερη.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ελαφρώς διαφορετικά κριτήρια για τον ορισμό του μεταβολικού συνδρόμου:

Υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, αυξημένη γλυκόζη αίματος νηστείας ή αυξημένη γλυκόζη μετά το γεύμα μόνο με δύο τουλάχιστον από τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Κοιλιακή παχυσαρκία όπως ορίζεται από την αναλογία της μέσης προς το ισχίο μεγαλύτερη από 0,9 ή μέτρηση μέσης πάνω από 95 εκατοστά.
 • Μέτρηση χοληστερόλης που εμφανίζει επίπεδο τριγλυκεριδίων τουλάχιστον 150 mg / dl ή HDL χοληστερίνη χαμηλότερο από 35 mg / dl.
 • Αρτηριακή πίεση 130/80 ή υψηλότερη (ή σε θεραπεία για υψηλή αρτηριακή πίεση)

 

Συμπτώματα μεταβολικού συνδρόμου

Οι περισσότερες από τις διαταραχές που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο δεν έχουν εμφανή συμπτώματα. Ένα κοινό σημάδι όμως είναι η μεγάλη περιφέρεια μέσης. Εάν έχετε αυξημένο σάκχαρο μπορεί να υπάρχουν και συμπτώματα διαβήτη όπως αυξημένη δίψα και κούραση, κόπωση και θολή όραση.

 

Πότε να δείτε έναν γιατρό για το μεταβολικό σύνδρομο;

Εάν γνωρίζετε ότι πάσχετε από τουλάχιστον ένα από τα συστατικά του μεταβολικού συνδρόμου τότε ρωτήστε το γιατρό σας αν είναι απαραίτητο να ελεγχθείτε και για τις υπόλοιπες ασθένειες.

 

Αιτίες μεταβολικού συνδρόμου

Το μεταβολικό σύνδρομο συνδέεται στενά με το υπερβολικό βάρος, την παχυσαρκία και τη γενικότερη αδράνεια.

Είναι επίσης συνδεδεμένο με μια κατάσταση που ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη. Κανονικά το πεπτικό σας σύστημα αποδομεί τα τρόφιμα που καταναλώνεται σε ζάχαρη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθά τη ζάχαρη να εισέλθει στα κύτταρα και να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο.

Στα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη, τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται όπως θα έπρεπε στην ινσουλίνη και η γλυκόζη δεν μπορεί να μπει στα κύτταρα τόσο εύκολα. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται ακόμα και όταν το σώμα σας παράγει όλο και περισσότερη ινσουλίνη για να προσπαθήσει να μειώσει το σάκχαρο του αίματος.

 

Παράγοντες κινδύνου

Οι ακόλουθοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες σας να έχετε μεταβολικό σύνδρομο:

 • Ηλικία: Ο κίνδυνος μεταβολικού συνδρόμου αυξάνεται με την ηλικία.
 • Εθνικότητα: Οι Ισπανόφωνοι φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου.
 • Παχυσαρκία: Το υπερβολικό βάρος ειδικά γύρω από την κοιλιά, αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.
 • Διαβήτης: Είναι πιο πιθανό να έχετε μεταβολικό σύνδρομο εάν είχατε διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2.
 • Άλλες ασθένειες: Ο κίνδυνος μεταβολικού συνδρόμου είναι υψηλότερος εάν είχατε ποτέ ηπατική νόσο, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή άπνοια ύπνου.

 

Επιπλοκές μεταβολικού συνδρόμου

Το να έχετε μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσετε:

Διαβήτη τύπου 2: Εάν δεν κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να ελέγξετε το βάρος σας, μπορεί να εμφανίσετε αντίσταση στην ινσουλίνη η οποία αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Τελικά η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.

Καρδιά και αιμοφόρα αγγεία: Η υψηλή χοληστερίνη και η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορούν να συμβάλουν στη συσσώρευση πλακών στις αρτηρίες σας. Αυτές οι πλάκες μπορεί να μικρύνουν και να σκληρύνουν τις αρτηρίες σας. Τελικά μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου

Μια δια βίου δέσμευση για έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να αποτρέψει τις καταστάσεις που προκαλούν το μεταβολικό σύνδρομο.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής περιλαμβάνει:

 • Τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής άσκησης τις περισσότερες ημέρες.
 • Κατανάλωση πολλών λαχανικών, φρούτων, άπαχων πρωτεϊνών και δημητριακών ολικής άλεσης.
 • Περιορισμός του κορεσμένου λίπους και του αλατιού από τη διατροφή σας.
 • Διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.
 • Διακοπή του καπνίσματος.