Μη αλλεργική ρινίτιδα

mi allergiki rinitida therapeia
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Μη αλλεργική ρινίτιδα

Η ρινίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη αλλεργική πάθηση στην Ελλάδα και επηρεάζει πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Πολλές φορές συνυπάρχει με άλλες αλλεργικές παθήσεις, όπως το άσθμα. Η θεραπεία της ρινίτιδας επιβάλλεται καθώς μπορεί να αποτελέσει αιτία για άλλες παθήσεις όπως οι διαταραχές στη διάρκεια του ύπνου, η κόπωση και οι μαθησιακές δυσκολίες.

 

Υπάρχουν δυο τύποι ρινίτιδας:

  1. Αλλεργική ρινίτιδα
  2. Μη-αλλεργική ρινίτιδα

 

Μη-αλλεργική ρινίτιδα – Τύποι μη αλλεργικής ρινίτιδας

Η μη-αλλεργική ρινίτιδα, η οποία συμβαίνει σε ασθενείς στους οποίους δεν έχει διαπιστωθεί κάποια αλλεργική αιτιολογία , αλλά πυροδοτείται από μη αλλεργικούς παράγοντες όπως οι μεταβολές στη θερμοκρασίας, οι ρύποι, τον καπνό, , τα αρώματα, το stress, τα λευκαντικά και διάφορα άλλα ερεθιστικά. 

 

Αιτιολογία

Στη μη αλλεργική ρινίτιδα δεν υπάρχει επίσημος εχθρός, αλλά μία γενικότερη υπερευαισθησία του βλεννογόνου της μύτης, ο οποίος αντιδρά υπερβολικά σε διάφορα μη ειδικά ερεθίσματα, όπως είναι οι διαφορές θερμοκρασίας και υγρασίας. Η υπερβολική αυτή αντίδραση συχνά είναι εκδήλωση απορρύθμισης του αυτόνομου νευρικού συστήματος, που ελέγχει τη λειτουργία του βλεννογόνου.

 

Συμπτώματα

Η μη-αλλεργική ρινίτιδα συνήθως προσβάλλει ενήλικα άτομα και προκαλεί συμπτώματα σε όλη τη διάρκεια του έτους, ιδίως:

  • ρινική συμφόρηση ή «μπούκωμα» και
  • κεφαλαλγίες.

Αυτά τα είδη αντίδρασης διαφέρουν από την αλλεργική ρινίτιδα επειδή δεν προκαλούν αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου. Σε γενικές γραμμές, αυτό ονομάζεται ερεθιστική ρινίτιδα και προκαλείται από τις έντονες οσμές, τη μόλυνση, τα διάφορα αιωρούμενα σωματίδια, τον καπνό και διάφορα άλλα ερεθιστικά.

Συμπτώματα μη αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί επίσης να προκύψουν ως αποτέλεσμα:

  • της εγκυμοσύνης,
  • διαταραχών του θυρεοειδούς ή ως ανεπιθύμητη ενέργεια ορισμένων φαρμάκων.

 

Στην περίπτωση αυτή, η θεραπεία για τον θυρεοειδή ή η αποφυγή των υπεύθυνων φαρμάκων μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικά.

 

Η θεραπεία της μη αλλεργικής ρινίτιδας είναι παρόμοια με την θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας.

  • Ρινικά σπρέι στεροειδών και ρινικά αντιισταμινικά [Azelastine (Astelin)], είναι η κύρια θεραπεία για τη μη αλλεργική ρινίτιδα.
  • Η συνδυασμένη θεραπεία με χρήση στεροειδών (ρινικού σπρέι) και ρινικού αντιισταμινικού έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο επωφελής.
  • Άλλες θεραπείες, όπως (Atrovent) και αποσυμφορητικά, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς που συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα παρά την κατάλληλη θεραπεία με ρινικά στεροειδή και ρινικά αντιισταμινικά.

 

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, η σωματική άσκηση επίσης μπορεί να βοηθήσει.

Η λοιμώδης ρινίτιδα συνήθως προκαλείται από κάποιον ιό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καθαρές ρινικές εκκρίσεις, ενώ δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί χαμηλός πυρετός.

Ένας άλλος τύπος μη αλλεργικής ρινίτιδας αποκαλείται ηωσινοφιλική μη αλλεργική ρινίτιδα λόγω του κυττάρου – ηωσινόφιλου – το οποίο τη διακρίνει από τις άλλες μορφές μη αλλεργικής ρινίτιδας. Αυτό το είδος ρινίτιδας συμπεριφέρεται όπως η αλλεργική ρινίτιδα στο ότι προκαλεί συχνές, επαναλαμβανόμενες κρίσεις φτερνίσματος και ρινικής καταρροής. Η διαταραχή αυτή, η οποία φαίνεται να εμφανίζεται από το πουθενά, μπορεί να προκληθεί από αλλαγές στο περιβάλλον όπως οι μεταβολές στην ατμοσφαιρική πίεση ή στις καιρικές συνθήκες. Τα «αλλεργικά τεστ» είναι αρνητικά σε αυτόν τον τύπο ρινίτιδας, και μια συνήθης επιπλοκή είναι οι ρινικοί πολύποδες που αναπτύσσονται μέσα στη μύτη. Φάρμακα όπως τα αντισταμινικά και τα αποσυμφορητικά, καθώς και η τοπική χρωμολίνη, μπορεί να βοηθήσουν, αλλά η καλύτερη αντιμετώπιση για πολλούς ασθενείς είναι τα τοπικά ρινικά κορτικοστεροειδή.

Η φαρμακευτική ρινίτιδα προκύπτει σε περιπτώσεις κατάχρησης αποσυμφορητικών, τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο – όπως ορισμένα σπρέι για τη μύτη – για περισσότερο από τρεις διαδοχικές μέρες. Η συγκεκριμένη μορφή ρινίτιδας προκαλείται από σοβαρή ρινική υπεραιμία και ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπισή της είναι η διακοπή της χρήσης του σπρέι που την προκαλεί. Αυτό συχνά οφείλεται σε προσωρινή οξεία υπεραιμία, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπικά ή συστηματικά κορτικοστεροειδή.

Η παραρρινοκολπίτιδα συνήθως προκαλείται από λοίμωξη των παραρρινίων κόλπων ή από κάποιον σχετικό παράγοντα. Μπορεί επίσης να συνδέεται με ιογενείς λοιμώξεις όπως το κρύωμα ή η γρίπη. Η συγκεκριμένη μορφή ρινίτιδας προκαλεί συμπτώματα όπως η οπισθορινική καταρροή και ο πόνος στους παραρρινίους κόλπους, τα οποία μπορεί να αντιμετωπιστούν με αποσυμφορητικά και με ρινικό αλατούχο διάλυμα. Τα αντιβιοτικά χορηγούνται σε περιπτώσεις λοίμωξης των παραρρινίων κόλπων, αλλά όχι σε απλά κρυώματα.

Η δομική ρινίτιδα προκαλείται από κατασκευαστικές ανωμαλίες στο ρινικό διάφραγμα. Οι ανωμαλίες αυτές μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού, όπως το σπάσιμο της μύτης, ή κάτι που υπάρχει εκ γενετής, όπως μικροί ή παραμορφωμένοι ρινικοί πόροι. Η δομική ρινίτιδα μπορεί να προκαλέσει υπεραιμία σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, η οποία συνήθως προσβάλλει τη μια πλευρά της μύτης περισσότερο από την άλλη. Ένας τρόπος για τη διόρθωση αυτής της ανωμαλίας είναι η χειρουργική επέμβαση.

Τα συμπτώματα της ρινίτιδας μπορεί επίσης να προκληθούν από ρινικούς πολύποδες – εξογκώματα στο βλεννογόνο της μύτης που μπορεί να προκαλέσουν συμφορηση και απώλεια της όσφρησης. Τα συμπτώματα εμφανίζονται όλο το χρόνο και συνήθως ανάμεσα σε άτομα ηλικίας 20-40 χρονών. Οι ρινικοί πολύποδες μπορεί να συνδέονται με την ευαισθησία στην ασπιρίνη και με άσθμα και ενδέχεται να προκαλέσουν επαναλαμβανόμενη παραρρινοκολπίτιδα. Τα αποσυμφορητικά ή τα κορτικοστεροειδή σπρέι ή τα χάπια μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή ανακούφιση. Οι ρινικοί πολύποδες μπορούν να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση, αλλά έχουν την τάση να επανεμφανίζονται.

Μαθαίνοντας για τις διάφορες αιτίες και τα συμπτώματα των διαφόρων μορφών ρινίτιδας, θα είστε σε θέση να προσδιορίσετε πιο αποτελεσματικά τα συμπτώματα και τις αιτίες που τα προκαλούν. Ο αλλεργιολόγος σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει με την ακριβή διάγνωση και με την κατάστρωση ενός αποτελεσματικού σχεδίου για την περίπτωσή σας.