Μούδιασμα – αιτίες και συμπτώματα

Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Παράλυση των χεριών ή των ποδιών, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, ζαλάδα, διπλή όραση, δυσκολία στην άρθρωση, ή αδυναμία κυρίως στην μία πλευρά του προσώπου ή του σώματος

 

Το μούδιασμα είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα, που εμφανίζεται σε κάθε μέρος του σώματος (πρόσωπο, χέρια και πόδια, γεννητικά όργανα). Τα αίτια συνήθως είναι απλά και καθημερινά πχ η πίεση ενός νεύρου ή το άγχος. Πιο σπάνια το μούδιασμα οφείλεται σε βλάβη ενός νεύρου όπως στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και στο σακχαρώδη διαβήτη. Ακόμη πιο σπάνια, το αίτιο είναι στον εγκέφαλο (πολλαπλή σκλήρυνση, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κ.λπ.)  ή στη σπονδυλική στήλη ( αυχενική ή οσφθϊκή κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου).

Ένα μούδιασμα θεωρείται γενικά επικίνδυνο (και χρειάζεται άμεση ιατρική εξέταση) όταν ξεκινάει απότομα μετά από μια κάκωση στο κεφάλι ή την σπονδυλική στήλη,  όταν έχει κατανομή σε όλο το χέρι ή το πόδι (ή χέρι – πρόσωπο), όταν συνοδεύεται από πονοκέφαλο, παράλυση χεριού ή ποδιού, ζάλη ή εμετό.
Όλα τα παραπάνω είναι σημάδια εγκεφαλικού, δείχνουν ότι οι αρτηρίες που παρέχουν οξυγόνο στον εγκέφαλο έχουν μπλοκάρει ή κλείσει προκαλώντας τον θάνατο στους ιστούς του εγκεφάλου.

 

Τα συμπτώματα έχουν να κάνουν με την περιοχή του εγκεφάλου που έχει το πρόβλημα. Αν έχει κλείσει μία μεγάλη αρτηρία, μπορεί να επηρεάσει μεγάλο τμήμα του εγκεφάλου και έτσι το άτομο να έχει παράλυση σε μία πλευρά του σώματός του ή να χάσει κάποιες λειτουργίες του, όπως αυτή του λόγου, ενώ αν πρόκειται για μικρότερη επιφάνια η παράλυση μπορεί να περιοριστεί σε ένα χέρι ή ένα πόδι. Αν νιώσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα καλέστε άμεσα το 166 γιατί απαιτείται θεραπευτική αγωγή μέσα στις πρώτες τρεις ώρες.