Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την υψηλή αρτηριακή πίεση

ipsili-artiriaki-piesi
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι επίσης γνωστή και σαν υπέρταση. Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη που ασκείτε στα τοιχώματα των αρτηριών καθώς το αίμα ρέει μέσα τους. Περίπου 1 στα 3 άτομα άνω των 20 ετών έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση είτε το γνωρίζουν είτε όχι. Ενώ στις ηλικίες άνω των 65 ετών 2 στα 3 άτομα έχουν υπέρταση.

Εάν η υψηλή αρτηριακή πίεση αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η καρδιακή ανεπάρκεια, η απώλεια όρασης, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η νεφρική νόσος.

 

Αιτίες ανάπτυξης της αρτηριακής σας πίεσης

Η καρδιά είναι ένας μυς που αντλεί αίμα γύρω από το σώμα.

Το αίμα που έχει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου πηγαίνει προς τους πνεύμονες, όπου αναπληρώνονται η παροχή οξυγόνου. Το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα ταξιδεύει από την καρδιά προς ολόκληρο το σώμα για να θρέψει τους μυς και κύτταρα μας. Η άντληση του αίματος προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις δημιουργεί πίεση.

Εάν ένα άτομο έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, αυτό σημαίνει ότι τα τοιχώματα των αρτηριών δέχονται υπερβολική πίεση σε σταθερή βάση.

 

Οι αιτίες της υψηλής αρτηριακής πίεσης χωρίζονται σε 2 κατηγορίες.

 • Ουσιώδεις αρτηριακή πίεση: δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία.
 • Δευτεροβάθμια αρτηριακή πίεση: υπάρχουν υποκειμενικές αιτίες.

Παρότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη και προσδιορίσιμη αιτία  για την αρτηριακή πίεση, υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που συνδέουν ορισμένους παράγοντες κινδύνου με την πιθανότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

 

Αρτηριακή πίεση παράγοντες κινδύνου

Ηλικία

Όσο μεγαλώνετε τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οικογενειακό ιστορικό

Εάν έχετε στενά μέλη της οικογένειας σας με υπέρταση οι πιθανότητες σας να εμφανίσετε κι εσείς στο μέλλον είναι σαφώς αυξημένες. Μια διεθνής επιστημονική μελέτη εντόπισε οκτώ κοινές γενετικές διαφορές που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Θερμοκρασία περιβάλλοντος

Μια μελέτη που παρακολούθησε 8801 συμμετέχοντες άνω των 65 ετών διαπίστωσε ότι οι τιμές συστολικής και διαστολικής πίεσης διέφεραν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε συνάρτηση με την εξωτερική θερμοκρασία. Η αρτηριακή πίεση ήταν χαμηλότερη όταν είχε ζέστη και πιο αυξημένη στον κρύο καιρό.

Εθνικό υπόβαθρο

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα με καταγωγή από την Αφρική και τη νότια Ασία έχουν αυξημένο κίνδυνο για υψηλή υπέρταση σε σύγκριση με άτομα που κατάγονται από Καυκάσιους και Αμερικάνους.

Παχυσαρκία

Τα παχύσαρκα άτομα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν υπέρταση από τα άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Φύλο

Σε γενικές γραμμές η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο συνήθης στους άντρες από ότι στις γυναίκες. Ωστόσο μετά την ηλικία των 60 τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είναι εξίσου ευαίσθητοι.

Αδράνεια

Η έλλειψη άσκησης και ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα προκαλεί την στένωση των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Επίσης, το κάπνισμα μειώνει την περιεκτικότητα του αίματος σε οξυγόνο έτσι η καρδία πρέπει να αντλήσει το αίμα γρηγορότερα και προκαλεί την αύξηση την αρτηριακής πίεσης.

Κατανάλωση αλκοόλ

Οι άνθρωποι που πίνουν συχνά τείνουν να έχουν υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση από όσους δεν πίνουν, σύμφωνα πάντα με έρευνες. Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα συστολικής πίεσης είναι αυξημένα κατά 7 μονάδες σε άτομα που πίνουν σε σύγκριση με τα άτομα που δεν πίνουν.

Υψηλή πρόσληψη αλατιού

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι άνθρωποι που δεν καταναλώνουν πολύ αλάτι έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από τα άτομα που καταναλώνουν φαγητά με μικρή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Πολλοί γιατροί λένε ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα έγκειται στο είδος των λιπών και όχι στην ποσότητα τους.

Τα λίπη που προέρχονται από φυτά όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο και τα Ω3 λιπαρά οξέα είναι καλά λίπη. Τα κορεσμένα λίπη τα οποία βρίσκονται σε τρόφιμα που προέρχονται από ζώα και τρανς λιπαρά είναι κακά για τον οργανισμό σας.

Άγχος

Διάφορες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το ψυχικό, χρόνιο στρες μπορεί να έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση.

Διαβήτης

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυξημένης πίεσης. Στα άτομα με διαβήτη τύπου 1 το υψηλό σάκχαρο στο αίμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση υπέρτασης. Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης ελέγχετε συχνά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 κινδυνεύουν από υπέρταση εξαιτίας του υψηλού σακχάρου στο αίμα καθώς και άλλων παραγόντων όπως η παχυσαρκία, ορισμένα φάρμακα και κάποιες καρδιαγγειακές ασθένειες.

Ψωρίαση

Μια μελέτη που ακολουθούσε 78.000 γυναίκες για 14 χρόνια έδειξε ότι η ψωρίαση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και διαβήτη. Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα με την εμφάνιση εξανθημάτων.

Εγκυμοσύνη

Οι έγκυες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση από ότι οι γυναίκες τις ίδιας ηλικίας που δεν είναι έγκυες. Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα της εγκυμοσύνης που εμφανίζονται σε περίπου 2-3% όλων των κυήσεων.

 

Συμπτώματα υπέρτασης

Τα περισσότερα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν θα έχουν καθόλου συμπτώματα. Μια πίεση στα 180/110 θεωρείται υπερτασική κρίση και χρήζει άμεσης ιατρικής παρακολούθησης.

 

Συμπτώματα της υπερτασικής κρίσης είναι:

 • Πονοκέφαλος
 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Ζάλη
 • Θολή ή διπλή όραση
 • Ρινορραγίες
 • Αίσθημα παλμών / ακανόνιστοι παλμοί
 • Δύσπνοια

Όποιος βιώνει τέτοια συμπτώματα πρέπει να δει το γιατρό του.

Τα παιδιά με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να έχουν:

 • Πονοκέφαλο
 • Κούραση
 • Θολή όραση
 • Ρινορραγίες
 • Παράλυση του Bellή αδυναμία ελέγχου των μυών στη μια πλευρά του προσώπου

Τα νεογνά και τα μωρά με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να παρουσιάσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Κρίση
 • Ευερεθιστότητα
 • Λήθαργος
 • Αναπνευστική δυσχέρεια

Τα άτομα που διαγνώσκονται με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να την ελέγχουν συχνά. Ακόμη κι αν έχετε φυσιολογική πίεση θα πρέπει να την ελέγχετε ετησίως και συχνότερα αν έχετε πιθανούς παράγοντες.

Επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν στα άτομα με υπέρταση

Εάν η υπέρταση δεν αντιμετωπιστεί ή δεν ελεγχθεί η υπερβολική πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των αιμοφόρων αγγείων καθώς και σε ζωτικά όργανα. Η έκταση της ζημιάς εξαρτάται από δύο παράγοντες. Τη σοβαρότητα της υπέρτασης και το πόσο καιρό έχει μείνει χωρίς θεραπεία.

Παρακάτω βρίσκεται μια λίστα από τις πιθανές επιπλοκές που θα παρουσιαστούν εξαιτίας της υψηλής αρτηριακής πίεσης:

 • Εγκεφαλικό
 • Καρδιακή προσβολή και καρδιακή ανεπάρκεια
 • Θρόμβοι αίματος
 • Ανεύρυσμα
 • Νεφρική νόσος
 • Σχισμένα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια
 • Μεταβολικό σύνδρομο
 • Προβλήματα εγκεφαλικής λειτουργίας και μνήμης

Φυσιολογική επίπεδα αρτηριακής πίεσης

Όποιος έχει πίεση αίματος 140/90 ή και περισσότερο για μια παρατεταμένη περίοδο, θεωρείτε ότι έχει υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η αρτηριακή πίεση χωρίζεται σε 5 κατηγορίες.  

 1. Υπόταση ή χαμηλή αρτηριακή πίεσησυστολική / μεγάλη πίεση 90 ή λιγότερο, διαστολική / μικρή πίεση 60 ή μικρότερη.
 2. Φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης:Συστολική / μεγάλη πίεση 90-119, διαστολική / μικρή πίεση 60-79.
 3. Προυπέρταση:συστολική / μεγάλη πίεση 120-139, διαστολική / μικρή πίεση 80-89.
 4. Υπέρταση- Στάδιο 1:συστολική / μεγάλη πίεση 140-159, διαστολική / μικρή πίεση 90-99.
 5. Υπέρταση – Στάδιο 2:συστολική / μεγάλη πίεση πάνω από 160, διαστολική / μικρή πίεση πάνω από 100.

Για να μάθουμε τη πίεση μας μετρούμε 2 τύπους:

 • Συστολική πίεση: αυτή είναι η αρτηριακή πίεση όταν η καρδιά συστέλλεται.
 • Διαστολική πίεση: αυτή είναι η αρτηριακή πίεση μεταξύ των παλμών.

Μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης δεν αρκεί για να διαγνωστεί η υπέρταση σε έναν ασθενή. Η πίεση μας ποικίλει κατά τη διάρκεια της ημέρας και φυσικά μια επίσκεψη στο γιατρό, αποφέρει άγχος που σίγουρα θα αυξήσει την πίεση σας.

Ο Ορισμός της υπέρτασης είναι «επανειλημμένα αυξημένη αρτηριακή πίεση»οπότε ο γιατρός θα πρέπει να έχει μετρήσεις για μια καθορισμένη περίοδο για να βγάλει μια διάγνωση.

Άλλες εξετάσεις που θα χρειαστεί να κάνετε για να διαγνωστεί η υπέρταση:

 • Γενική ούρων και ειδικές εξετάσεις αίματος
 • Τεστ κοπώσεως
 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
 • Παρακολούθηση Holter
 • Echocardiogram

Θεραπεία ψηλής αρτηριακής πίεσης

Η θεραπεία της υπέρτασης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το πόσο σοβαρή είναι, αν υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιαγγειακής νόσου κ.λ.π.

Ελαφρά αυξημένη αρτηριακή πίεση

Ο γιατρός θα προτείνει κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Μέτρια υψηλή αρτηριακή πίεση

Οι γιατροί πιστεύουν ότι σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιακής νόσου αυξάνεται κατά 20% για τα επόμενα 10 χρόνια. Πιθανόν ο γιατρός σας να συνταγογραφήσει φάρμακα για τον έλεγχο της πίεσης σας αλλά φυσικά θα σας προτείνει να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας.

Σοβαρή υπέρταση

Θα χρειαστείτε να απευθυνθείτε σε ειδικό υπερτασιολόγο.

 

Οι αλλαγές που θα χρειαστεί να κάνετε στη ζωή σας για να ελαττώσετε την αρτηριακή σας πίεση

Συχνή άσκηση

Προτείνετε να ασκείστε για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το είδος της άσκησης που θα πρέπει να κάνετε. Μέτριας έντασης αερόβια άσκηση είναι η συνιστώμενη.

Χάστε βάρος

Αν είστε υπέρβαροι είναι δέουσας σημασίας να χάσετε βάρος με υγιή τρόπο.

Τεχνικές χαλάρωσης

Για να ελαττώσετε την αρτηριακή σας πίεση είναι πολύ σημαντικό να μειώσετε το άγχος και το στρες. Δοκιμάστε τεχνικές όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός.

Ύπνος

Ο ύπνος για 8 ώρες την ημέρα είναι απαραίτητος.

Διατροφή για μείωση της υπέρτασης

Η διατροφή θα σας βοηθήσει να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, καλής ποιότητας υδατάνθρακες, φυτικά έλαια και Ωμέγα3 λιπαρά οξέα.