Επίπεδα hCG: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ορμόνη της εγκυμοσύνης

β χοριακη ορμονη εγκυμοσυνης
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Επίπεδα hCG: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ορμόνη της εγκυμοσύνης

 

Τα επίπεδα της Β’ χοριακής γοναδοτροπίνης έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ιδιαίτερα κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

Η μέτρηση της Β χοριακής είναι αυτή που θα σας δείξει με τη μεγαλύτερη σιγουριά αν είστε έγκυος ή όχι.

Τα επίπεδα της Β χοριακής είναι αυτά που θα σας βοηθήσουν επίσης να κατανοήσετε τον τρόπο που εξελίσσετε η εγκυμοσύνη σας.

 

Τι είναι η χοριακή γοναδοτροπίνη;

Πώς αυξάνονται σε φυσιολογικούς ρυθμούς τα επίπεδα της  κανονικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τι σημαίνει αν τα επίπεδα της είναι πολύ χαμηλά ή υπερβολικά υψηλά ενώ η εγκυμοσύνη προχωρά;

 

Τι είναι η χοριακή γοναδοτροπίνη;.

Η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη, είναι μία από τις κύριες ορμόνες εγκυμοσύνης. Μόλις γίνει η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωραρίου, ο πλακούντας αρχίζει να παράγει και να εκκρίνει την ορμόνη.

Τα επίπεδα της αυξάνονται και στέλνουν σήμα στο σώμα να συνεχίσει την παραγωγή προγεστερόνης, η οποία με τη σειρά της ενδυναμώνει την επένδυση της μήτρας (αντί να την αποβάλει και να ξεκινήσει η έμμηνος ρύση σας) και υποστηρίζει το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Για το λόγο αυτό, το σήμα της χοριακής γοναδοτροπίνης ονομάζεται «διάσωση του ωχρού σωματίου».

 

Έχετε επίπεδα χοριακής γοναδοτροπίνης όταν δεν είστε έγκυος;

Ναι υπάρχουν κάποια επίπεδα χοριακής γοναδοτροπίνης σε γυναίκες που δεν εγκυμονούν, αλλά όχι σε σημαντικές ποσότητες.

Ενώ η χοριακή γοναδοτροπίνη θεωρείται συνήθως η ορμόνη εγκυμοσύνης, κάθε γυναίκα έχει φυσιολογικά πολύ χαμηλά επίπεδα (λιγότερο από 5 IU / mL).

Ωστόσο, τα επίπεδα της β χοριακής αποκτούν νόημα αμέσως μόλις ο πλακούντας αρχίσει να την εκκρίνει σε υψηλές ποσότητες.

Έτσι, αν δεν είστε έγκυος, η χοριακή στο αίμα σας δεν θα μπορεί καν να ανιχνευθεί λόγω του ότι κινείτε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

 

Από ποιο επίπεδο χοριακής γοναδοτροπίνης θεωρείστε έγκυος;

Όταν τα επίπεδα της β χοριακής ανέλθουν σε ποσότητα μεγαλύτερη από 25 IU / mL, τότε αυτό θεωρείται αρκετά υψηλότερο από την φυσιολογική τιμή μιας μη εγκυμονούσας γυναίκας.

Από τα 25 IU / mL β χοριακής είστε έγκυος.

 

Ποιο είναι το φυσιολογικό πρότυπο με το οποίο αυξάνεται η χοριακή γοναδοτροπίνη;

Μετά την εμφύτευση, τα επίπεδα της χοριακής θα διπλασιάζονται κάθε περίπου κάθε 48-72 ώρες.

Τα επίπεδα της ορμόνης κορυφώνονται μέσα στις πρώτες 8-11 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και στη συνέχεια αρχίζουν να πέφτουν για το υπόλοιπο της.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η τιμή της χοριακής σε μια και μοναδική μέτρηση δεν μπορεί να δείξει κάτι πέρα από το να επιβεβαιώσει μια εγκυμοσύνη.

Σημασία έχει τα επίπεδα της να διπλασιάζονται σε ένα πρότυπο κάθε 48-72 ώρες.

Εάν έχετε ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών ή έχετε μια εγκυμοσύνη υψηλού κίνδυνου πιθανόν ο γιατρός να σας ζητήσει επαναλαμβανόμενες μετρήσεις κατά την αρχή της εγκυμοσύνης ώστε να διαπιστώσει πόσο γρήγορα παράγεται αυτή η ορμόνη.

Ωστόσο, εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις πιθανών προβλημάτων, τα επίπεδα της χοριακής δεν υπάρχει λόγος να ελέγχονται αφού επιβεβαιώσετε ότι είστε έγκυος.

 

Με ποιον τρόπο ανιχνεύουν τα επίπεδα της χοριακής τα τεστ εγκυμοσύνης και καθορίζουν αν είστε έγκυος;

Τα τεστ εγκυμοσύνης έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν τις αλλαγές στα επίπεδα της χοριακής χρησιμοποιώντας μια επιστημονική τεχνική που ονομάζεται ανοσολογική δοκιμασία ενζύμου.

Η χοριακή είναι ένα μεγάλο μόριο που αποτελείται από δύο ξεχωριστά συστατικά: το μέρος άλφα και το τμήμα βήτα. Ένα τεστ εγκυμοσύνης περιέχει αντισώματα για την ανίχνευση του τμήματος άλφα και του τμήματος βήτα.

Έτσι, εάν κάνετε ένα τέστ εγκυμοσύνης και είστε έγκυος, η χοριακή γοναδοτροπίνη στα ούρα σας θα αντιδράσει με τα αντισώματα που βρίσκονται στη ράβδο και θα απελευθερωθεί μια χρωστική που θα δημιουργήσει τη γνωστή σε όλους ροζ γραμμούλα.

Η δεύτερη γραμμή είναι μια δοκιμή ελέγχου για να βεβαιωθείτε ότι τα αντισώματα που βρίσκονται στο τεστ λειτουργούν.

 

Μπορείτε να εκτιμήσετε τα επίπεδα της χοριακής με ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι;

Ενώ τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι ανιχνεύουν την χοριακή που βρίσκεται στα ούρα σας για να καθορίσουν αν είστε έγκυος, δεν μπορούν να σας πουν ποια είναι η πραγματική ποσότητα της ορμόνης που παράγεται μέσα σας.

Επειδή αυτά τα τεστ παρέχουν ένα ποιοτικό αποτέλεσμα (γνωστό και ως ναι ή όχι), πρέπει να προσέξετε να μην κάνετε τα τεστ πολύ συχνά.

Επομένως, αν κάνετε τεστ εγκυμοσύνης δύο συνεχόμενες ημέρες, ίσως δεν είναι αρκετός ο χρόνος για να συγκεντρωθεί αρκετή ποσότητα της ορμόνης στα ούρα σας για να δημιουργηθεί ένα θετικό αποτέλεσμα.

Σε γενικές γραμμές, με βάση τα τεστ εγκυμοσύνης που γίνονται στο σπίτι, η ροζ γραμμούλα στην αρχή θα είναι πολλή αχνή και στη συνέχεια θα σκουραίνει σταδιακά καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται και τα επίπεδα της β χοριακής αυξάνονται.

 

Τι σημαίνουν τα χαμηλά επίπεδα χοριακής;

Τα χαμηλά επίπεδα χοριακής μπορεί να είναι ενδείξεις για διάφορες συνθήκες. Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να ξέρετε με βεβαιότητα:

 

Δεν υπολογίστηκε σωστά η ηλικία της κύησης: Ίσως να είναι δύσκολο να υπολογίσετε πόσων εβδομάδων έγκυος είστε.

Η εγκυμοσύνη ξεκινά κατά τη στιγμή της εμφύτευσης, αλλά οι περισσότεροι γιατροί υπολογίζουν την εγκυμοσύνη ξεκινώντας από την τελευταία περίοδό σας (ναι ακριβώς, πριν καν να μείνετε έγκυος!)

Εάν δεν είστε σίγουροι πότε είχατε ωορρηξία, τότε η χρονολόγηση της εγκυμοσύνης και τα αναμενόμενα επίπεδα της β χοριακής μπορεί να μην είναι ακριβή.

Ένας πιο ακριβής τρόπος που χρησιμοποιείτε μέχρι σήμερα ώστε να υπολογιστεί η ηλικία της εγκυμοσύνης είναι μέσω υπερήχων.

 

Εσφαλμένο ωάριο: Είναι κι αυτός ένας τύπος αποβολής στον οποίο όμως το γονιμοποιημένο ωάριο δεν θα εξελιχθεί σε έμβρυο.

Έτσι, ενώ μπορεί να έχετε ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης, τα επίπεδα της χοριακής σας δεν θα αυξηθούν με φυσιολογικούς ρυθμούς και θα παραμείνουν χαμηλά.

Τις περισσότερες φορές, τα αίτια της αποβολής είναι χρωμοσωμικές ανωμαλίες που θεωρούνται γενετικά ένα απλό τυχαίο συμβάν.

Το να μπορέσετε να έχετε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη μετά από μια τέτοια αποβολή είναι σίγουρα εφικτό.

 

Έκτοπη κύηση: Εάν τα επίπεδα της χοριακής σας δεν αυξάνονται κανονικά ή αυξάνονται ραγδαία, τότε υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίζεται μια έκτοπη κύηση, δηλαδή το ωάριο να έχει εμφυτευθεί εκτός της μήτρας, συνηθέστερα στις σάλπιγγες.

Δυστυχώς, το έμβρυο σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να σωθεί και είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτείτε άμεσα το μαιευτήρα σας.

Μια έκτοπη κύηση μπορεί να αποδειχτεί πολύ επικίνδυνη καθώς μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.

 

Τι σημαίνουν τα υψηλά επίπεδα Β χοριακής γοναδοτροπίνης;

Τα υψηλά επίπεδα χοριακής μπορεί να έχουν πολλές εξηγήσεις:

 

Εσφαλμένος υπολογισμός της εγκυμοσύνης: Όπως και στην περίπτωση των χαμηλών επιπέδων της ορμόνης, ο εσφαλμένος υπολογισμός της ημερομηνίας σύλληψης μπορεί να οδηγήσει σε ανακριβείς προσδοκίες για την αύξηση της ορμόνης.

 

Μοριακή εγκυμοσύνη: Ενώ τεχνικά δεν θεωρείτε μια μορφή αποβολής, μια μοριακή εγκυμοσύνη συμβαίνει όταν το έμβρυο είναι μη βιώσιμο όμως τα κύτταρα του πλακούντα συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να εκκρίνουν τη χοριακή ορμόνη.

Εάν έχετε μια βαριά αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης και έχετε υψηλά επίπεδα β χοριακής γοναδοτροπίνης ή έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης σας, τότε είναι πιθανό να έχετε μια μοριακή εγκυμοσύνη.

Είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσετε άμεσα μια τέτοια κατάσταση.

Πολύδυμη κύηση: Αν τα επίπεδα της χοριακής σας είναι υψηλότερα από τα αναμενόμενα, είναι πιθανό να είσαστε έγκυος με πολλαπλά έμβρυα, που σημαίνει δίδυμα ή ακόμα και περισσότερα.

 

Πηγή: https://www.avawomen.com/avaworld/hcg-levels/