Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

reumatoeidis arthritida
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

 

Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που μπορεί να προκαλέσει βλάβες και πόνος στις αρθρώσεις σε ολόκληρο το σώμα σας. Η ζημιά που προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνήθως επηρεάζει και τις δύο πλευρές του σώματος σας. Έτσι αν μια άρθρωση επηρεαστεί σε ένα από τα χέρια ή τα πόδια σας ίσως να επηρεαστεί ή ίδια άρθρωση και στο άλλο χέρι ή πόδι σας. Αυτός είναι και ο τρόπος που οι γιατροί διαχωρίζουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα από άλλους τύπους όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα.

Οι θεραπείες λειτουργούν καλύτερα όταν η διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας γίνει σε αρχικό στάδιο γι’ αυτό είναι καλό να γνωρίζετε τα πρώτα συμπτώματα της.

Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την ρευματοειδή αρθρίτιδα, τους τύπους της ασθένειας, τα συμπτώματα που εμφανίζονται, θεραπείες που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι σας αλλά και την κατάλληλη διατροφή.

 

Ρευματοειδής αρθρίτιδα συμπτώματα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια μακροχρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα φλεγμονής και πόνο στις αρθρώσεις. Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα τις ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Συνήθως δεν υπάρχουν πάντα, αλλά συνήθως κάνουν την εμφάνιση τους και μετά εξαφανίζονται. Έπειτα ακολουθούν οι περίοδοι ύφεσης των συμπτωμάτων – δηλαδή εξαφανίζονται εντελώς.

 

Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας που μπορεί να εμφανιστούν σε ολόκληρο το σώμα είναι:

 • Πόνος στις αρθρώσεις
 • Οίδημα στις αρθρώσεις
 • Ακαμψία
 • Απώλεια της λειτουργίας των αρθρώσεων

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από ήπια έως πολύ σοβαρά. Είναι σημαντικό να μην αγνοήσετε τα πρώτα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ακόμα κι αν αυτά δεν είναι σταθερά και σας πιάνουν σποραδικά. Η γνώση των πρώτων συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας θα βοηθήσει εσάς και το γιατρό σας να την αντιμετωπίσετε καλύτερα.

 

Διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η ακριβής διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να πάρει πολύ χρόνο και να απαιτηθούν πολλές εργαστηριακές εξετάσεις που θα επιβεβαιώσουν τα ευρήματα των κλινικών εξετάσεων.

Ο γιατρός σας θα χρειαστεί ένα αναλυτικό ιστορικό των συμπτωμάτων σας για αρχή, ενώ, θα χρειαστεί και μια φυσική εξέταση των αρθρώσεων σας. Θα ψάξει για οίδημα και ερυθρότητα ενώ θα χρειαστεί να ελέγξει τα αντανακλαστικά σας και τη μυϊκή σας δύναμη.

Επίσης κρίνεται απαραίτητο να ψηλαφίσει τις παθούσες αρθρώσεις για να ελέγξει αν είναι ζεστές και μαλακές. Εάν ο γιατρός σας υποπτευθεί από τη αρχή αρθρίτιδα θα σας παραπέμψει σε έναν ειδικό ρευματολόγο.

Εφόσον δεν αρκεί μόνο μια εξέταση για να διαγνωστεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα ο γιατρός ή ο ρευματολόγος θα ζητήσει πολλούς διαφορετικούς τύπους εξετάσεων. Εξετάσεις αίματος για η ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι απαραίτητες για να ελέγξουν ουσίες όπως αντισώματα αλλά και το επίπεδο συγκεκριμένων ορμονών.

Ορισμένες δοκιμές απεικόνισης μπορεί να κριθούν απαραίτητες όπως είναι το υπερηχογράφημα, οι ακτινογραφίες και η μαγνητική. Έτσι θα διαπιστώσουν αν πράγματι έχετε αρθρίτιδα αλλά και πόσο σοβαρή είναι η βλάβη.

Μια πλήρης αξιολόγηση και παρακολούθηση όλων των συστημάτων και των οργάνων σας μπορεί να ζητηθεί σε ορισμένα άτομο με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

 

Αιματολογικές εξετάσεις για ρευματοειδή αρθρίτιδα

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εξετάσεων αίματος που θα βοηθήσουν το γιατρό σας να κάνει τη διάγνωση για ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν:

 

Ρευματοειδείς παράγοντες: αυτή η εξέταση ελέγχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ρευματοειδής παράγοντας. Τα υψηλά επίπεδα του σχετίζονται με αυτοάνοσες ασθένειες μεταξύ των οποίων είναι και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Anti-CCP: αυτή η εξέταση αναζητά ένα αντίσωμα που σχετίζεται με την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Οι άνθρωποι που έχουν αυτό το αντίσωμα συνήθως έχουν και την ασθένεια. Όμως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα θετικοί σε αυτό το αντίσωμα.

Αντιπυρηνικά αντισώματα: αυτή η εξέταση ελέγχει το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να διαπιστωθεί να παράγει αντισώματα. 

Καθίζηση ερυθρών κυττάρων: για να προσδιοριστεί αν υπάρχει φλεγμονή στο σώμα σας.

 

Ρευματοειδής αρθρίτιδα θεραπεία

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ρευματοειδή αρθρίτιδα, μόνο τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να τη διαχειριστείτε. Οι θεραπείες για την ρευματοειδή αρθρίτιδα βοηθούν στη διαχείριση του πόνου και τον έλεγχο της φλεγμονώδους αντίδρασης η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση των συμπτωμάτων. Η μείωση της φλεγμονής μπορεί επίσης να συμβάλει στην πρόληψη περαιτέρω βλάβης των οργάνων και των αρθρώσεων σας.

 

Η θεραπεία της αρθρίτιδας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Φάρμακα
 • Εναλλακτικές ή σπιτικές θεραπείες
 • Αλλαγές στη διατροφή σας
 • Συγκεκριμένοι τύποι ασκήσεων

Ο γιατρός σας θα προσπαθήσει να βρει τον καλύτερο τρόπο θεραπείας για εσάς. Για πολλούς ανθρώπους οι μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να τους βοηθήσουν και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων επιπλοκών.

 

Φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Υπάρχουν πολλοί τύποι φαρμάκων ενδεδειγμένοι για την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ορισμένα φάρμακα συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και περιορίζουν τη βλάβη που προκαλεί η αρθρίτιδα στις αρθρώσεις σας.

 

Τα ακόλουθα φάρμακα συμβάλλουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής όταν η ρευματοειδής αρθρίτιδα βρίσκεται σε έξαρση:

 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη
 • Κορτικοστεροειδή
 • Ακεταμινοφαίνη

 

Σπιτικές θεραπείες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Συγκεκριμένες σπιτικές θεραπείες αλλά και κάποιες μικρές αλλαγές στη καθημερινότητα σας θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας με ρευματοειδή αρθρίτιδα:

 

Άσκηση

Η ήπια άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε το εύρος της κίνησης των αρθρώσεων σας και να αυξήσετε την κινητικότητα σας. Η άσκηση επίσης θα ενδυναμώσει τους μυς σας, κάτι που θα ελαφρώσει την πίεση που ασκείτε στις αρθρώσεις σας. Μπορείτε επίσης να κάνετε κάποιες ελαφριές και απλές ασκήσεις γιόγκα που θα βοηθήσουν να αποκτήσετε δύναμη και ευελιξία.

 

Άφθονη ξεκούραση

Θα χρειάζεστε περισσότερο χρόνο αναπαύσεως όταν τα συμπτώματα βρίσκονται σε έξαρση και λιγότερο όταν είναι σε ύφεση. Ο καλός και ποιοτικός ύπνος θα βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.

 

Ζεστές και κρύες κομπρέσες

Οι παγωμένες κομπρέσες πάνω στις αρθρώσεις μπορεί να σας ανακουφίσουν από τη φλεγμονή και τον πόνο. Μπορεί να επίσης να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα και στη μείωση των μυϊκών σπασμών. Οι εναλλαγές κρύου και ζεστού ίσως να σας βοηθήσουν, ιδιαίτερα με τη μείωση της ακαμψίας στις αρθρώσεις σας. Μπορείτε να κάνετε ζεστά ντους και έπειτα να βάζετε παγωμένες κομπρέσες στις πονεμένες αρθρώσεις σας.

 

Χρησιμοποιήστε βοηθητικές συσκευές

Ορισμένες συσκευές όπως είναι οι νάρθηκες θα βοηθήσουν συγκρατώντας τις αρθρώσεις σε θέση ηρεμίας. Αυτό θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό στην μείωση της φλεγμονής. Τα καροτσάκια και οι πατερίτσες θα βοηθήσουν στη διατήρηση της κινητικότητας σας ακόμη και όταν η ρευματοειδής αρθρίτιδα βρίσκεται σε έξαρση.

Θα σας βοηθήσει πάρα πολύ αν τοποθετήσετε στην οικία και στο μπάνιο σας ράβδους στο ύψος των χεριών σας. Θα μπορείτε να αυτοεξυπηρετείστε και αυτό θα βοηθήσει πολύ και στην ψυχολογία σας.

 

Διατροφή για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Ο γιατρός ή ο διατροφολόγος σας θα σας συστήσει μια διατροφή με αντιφλεγμονώδη για να βοηθηθείτε με τα συμπτώματα. Αυτή η διατροφή περιλαμβάνει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

 

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε Ωμεγα-3 λιπαρά για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα:

 • Λιπαρά ψάρια όπως σολομός, τόνος, ρέγγα και σκουμπρί.
 • Σπόροι Chia
 • Καρύδια

 Τα αντιοξειδωτικά όπως είναι οι βιταμίνες A,C, E και το σελήνιο μπορούν επίσης να βοηθήσουν τη μείωση της φλεγμονής.

 

Τα τρόφιμα για ρευματοειδή αρθρίτιδα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά είναι:

 • Μούρα, βατόμουρα, βακκίνια, goji berries και φράουλες.
 • Μαύρη σοκολάτα
 • Σπανάκι
 • Κόκκινα φασόλια
 • Καρύδια πεκάν
 • Αγκινάρες

Η κατανάλωση πολλών ινών είναι επίσης πολλή σημαντική σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές. Οι ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Οι φράουλες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικές.

 

Τα τρόφιμα που περιέχουν φλαβονοειδή βοηθούν εξίσου στη μείωση της φλεγμονής. Τέτοια τρόφιμα είναι:

 • Προϊόντα σόγιας όπως tofu και miso
 • Μούρα
 • Πράσινο τσάι
 • Μπρόκολο
 • Σταφύλια

Είναι πολύ σημαντικά όμως και τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε. Αυτά περιλαμβάνουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες και κορεσμένα ή trans λιπαρά. Η αποφυγή τροφίμων που θα οδηγήσουν σε έξαρση των συμπτωμάτων είναι πολύ σημαντική.  Όπως είναι και η επιλογή αντιφλεγμονωδών τροφίμων που θα σας βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

 

Αιτίες ενεργοποιήσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η αιτία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας δεν είναι γνωστή. Ωστόσο ορισμένοι παράγοντες φαίνεται να έχουν κάποιο ρόλο στην αύξηση κινδύνου εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

 

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Το φύλλο, οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο
 • Έχετε οικογενειακό ιστορικό ρευματοειδούς αρθρίτιδας

 

Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την έξαρση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας:

 • Έκθεση σε ορισμένους τύπους βακτηρίων όπως αυτά που σχετίζονται με την περιοδοντική νόσο.
 • Έχετε ιστορικό λοιμώξεων.
 • Εάν έχετε τραυματιστεί στα οστά, έχετε πάθει κάταγμα ή εξάρθρωση.
 • Είστε καπνιστής.
 • Είστε παχύσαρκοι.