Ομοιοπαθητική – Τι είναι και πως λειτουργεί

ομοιοπαθητικη
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Ομοιοπαθητική – Τι είναι και πως λειτουργεί

Τι είναι η ομοιοπαθητική;

Η ομοιοπαθητική είναι ένα μια ιατρική μέθοδος που βασίζεται στην πεποίθηση ότι το σώμα μπορεί να θεραπευτεί μόνο του. Οι γιατροί που εξασκούν την ομοιοπαθητική χρησιμοποιούν μικροσκοπικές ποσότητες φυσικών ουσιών όπως τα φυτά και διάφορα μέταλλα. Πιστεύουν ότι χρησιμοποιώντας αυτές τις ουσίες διεγείρουν τη διαδικασία της επούλωσης.

Η ομοιοπαθητική αναπτύχθηκε στα τέλη του 1700 στη Γερμανία. Είναι μια αρκετά συνηθισμένη μέθοδος που έχει πολλούς οπαδούς στην Ευρώπη ενώ στην Αμερική δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

 

Πως λειτουργεί η ομοιοπαθητική;

Μια βασική πεποίθηση πάνω στην οποία είναι βασισμένη η ομοιοπαθητική λέει «likecureslike». Με λίγα λόγια εννοεί πως κάτι που δημιουργεί κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα σε ένα υγιές άτομο -σε πολύ μικρή δόση- θα μπορεί να θεραπεύσει μια ασθένεια με παρόμοια συμπτώματα. Αυτό έχει ως στόχο να ενεργοποιήσει τη φυσική άνοια του σώματος.

Για παράδειγμα το κόκκινο κρεμμύδι μας κάνει να δακρύζουμε. Αυτός είναι ο λόγος που το κόκκινο κρεμμύδι χρησιμοποιείται από την ομοιοπαθητική σε φάρμακα που θεραπεύουν τις αλλεργίες.

Οι θεραπείες για άλλες παθήσεις και ασθένειες, τα φάρμακα δηλαδή που χρησιμοποιούνται, περιέχουν δηλητήριο από κισσό, λευκό αρσενικό, θρυμματισμένες μέλισσες (ολόκληρες) και το βότανο αρνίκα.

Οι ομοιοπαθητικοί γιατροί ή απλώς «Ομοιοπαθητικοί» αποδυναμώνουν αυτά τα συστατικά προσθέτοντας νερό ή αλκοόλ. Στη συνέχεια το δείγμα ανακινείται ως μέρος μιας διαδικασίας που ονομάζεται «δυναμική». Πιστεύουν ότι με αυτή τη διαδικασία της ανακίνησης μεταφέρουν την θεραπευτική ουσία.

Οι ομοιοπαθητικοί επίσης πιστεύουν ότι όσο μικρότερη είναι η δόση τόσο ισχυρότερο θα βγει το φάρμακο. Στην πραγματικότητα όμως πολλά από αυτά τα φάρμακα δεν περιέχουν πλέον μόρια της αρχικής «θεραπευτικής ουσίας». Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα βγαίνουν σε διάφορες μορφές όπως σκόνη, σταγόνες, κρέμες, τζελ και δισκία.

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας ένας ομοιοπαθητικός θα σας κάνει μιας σειρά από ερωτήσεις που θα αφορούν την πνευματική, συναισθηματική και σωματική σας υγεία. Έπειτα θα συνταγογραφήσει το φάρμακο που ταιριάζει καλύτερα σε όλα τα συμπτώματα σας. Στη συνέχεια θα προσαρμόσει μια ομοιοπαθητική θεραπεία ακριβώς στα μέτρα σας.

Μπορείτε να αγοράσετε τα ομοιοπαθητικά φάρμακα σε όλα τα συμβεβλημένα φαρμακεία που αναγράφουν ότι διαθέτουν και ομοιοπαθητικές θεραπείες. Η δοσολογία που θα χρειαστείτε και η ποιότητα αυτών των φαρμάκων εξαρτώνται απόλυτα από τον κατασκευαστή.

 

Ποιες παθήσεις μπορεί να αντιμετωπίσει η ομοιοπαθητική;

Η ομοιοπαθητική ισχυρίζεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μια ποικιλία προβλημάτων υγείας συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων χρόνιων ασθενειών όπως:

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για μικρά θέματα όπως μώλωπες, γρατσουνιές, πονόδοντο, πονοκεφάλους, ναυτία, βήχα και κρυολογήματα.

Μην χρησιμοποιείτε ομοιοπαθητικά φάρμακα για να θεραπεύσετε απειλητικές για τη ζωή ασθένειες όπως άσθμα, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις. Θα πρέπει επίσης να μην αντικαθιστάτε τα εμβόλια με ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Κυκλοφορούν στην αγορά ορισμένα ομοιοπαθητικά φάρμακα που ονομάζονται “nosodes’’ ως ενναλακτική λύση για τα εμβόλια όμως δεν έχει αποδειχθεί μέσω ερευνών πόσο αποτελεσματικά μπορούν να είναι.

Λειτουργεί η ομοιοπαθητική;

Ομοιοπαθητική απάτη

Οι έρευνες που έχουν γίνει πάνω στο θέμα είναι ανάμικτες. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα ομοιοπαθητικά χρήσιμα μπορούν να είναι χρήσιμα και αποτελεσματικά ενώ άλλες ότι δεν είναι. Πιστεύουν ότι λειτουργούν όπως ακριβώς και τα placebo– εικονικά φάρμακα.

Αυτό συμβαίνει όταν τα συμπτώματα βελτιώνονται επειδή οι ασθενείς πιστεύουν ότι η θεραπεία λειτουργεί – όχι επειδή πράγματι τα φάρμακα έχουν κάποια αποτελεσματικότητα. Αυτή η διαδικασία προκαλεί τον εγκέφαλο να ελευθερώσει χημικές ουσίες που ανακουφίζουν για λίγο τον πόνο και τα συμπτώματα.

Οι γιατροί είναι συνήθως δύσπιστοι όσον αφορά την ομοιοπαθητική επειδή οι αρχές της δεν συμβαδίζουν με τις βασικές αρχές της χημείας και της φυσικής. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένα φάρμακο χωρίς κάποια δραστική ουσία δεν έχει καμία επίδραση στο σώμα.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Ο FDAκαι οι λοιποί οργανισμοί φαρμάκων επιβλέπουν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα όμως δεν ελέγχουν αν είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Σε γενικές γραμμές τα περισσότερα είναι τόσο πολύ αραιωμένα με νερό ώστε να μην προκαλούν παρενέργειες. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις.

 Υπάρχουν ομοιοπαθητικά φάρμακα που μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες δραστικής ουσίας όπως τα βαριά μέταλλα που μπορούν να είναι πολύ επικίνδυνα.

Στο παρελθόν ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας είχε εκδώσει προειδοποιήσεις κατά κάποιον ομοιοπαθητικών φαρμάκων και τζελ για τα δόντια λόγω πιθανόν κινδύνων σε βρέφη και παιδιά.

Εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε αυτού του είδους τις εναλλακτικές θεραπείες μιλήστε πρωτίστως με το γιατρό σας. Βεβαιωθείτε ότι είναι απολύτως ασφαλές να χρησιμοποιήσετε τέτοιου είδους φάρμακα και ότι δεν θα αλληλοεπιδράσουν με άλλα φάρμακα που είδη παίρνετε.

 

Ομοιοπαθητική καφές

Ο καφές είναι ένα από τα προϊόντα των οποίων η χρήση και κατανάλωση απαγορεύεται όταν ακολουθείτε κάποια ομοιοπαθητική αγωγή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καφέ από ρεβύθι και άλλα όσπρια και καρπούς.