Ωορρηξία: Πότε είμαι περισσότερο γόνιμη;

ωορρηξια
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Ωορρηξία: Πότε είμαι περισσότερο γόνιμη;

Πως θα υπολογίσω τις γόνιμες μέρες;

Εάν σχεδιάζετε να κάνετε ένα μωράκι η παρακολούθηση της ωορρηξίας είναι πολύ σημαντική για να τα καταφέρετε. Αυτό συμβαίνει επειδή είστε περισσότερο γόνιμη αυτή τη στιγμή του μήνα.

Εάν μπορείτε να προσδιορίσετε τις μέρες που είστε περισσότερο γόνιμη και να έχετε περισσότερη σεξουαλική δραστηριότητα, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες σύλληψης.

 

Γόνιμες ημέρες υπολογισμός

Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με την ωορρηξία και τις γόνιμες ημέρες ίσως να πιστεύετε ότι μπορείτε να μείνετε έγκυος οποιαδήποτε στιγμή του μήνα κι να έχετε σεξουαλική επαφή.

Αυτό φυσικά δεν ισχύει. Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να συλλάβουν μόνο σε διάστημα πέντε με έξι ημερών κάθε μήνα.

Πριν να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα μια εγκυμοσύνη θα πρέπει μια από τις ωοθήκες να απελευθερώσει ένα ώριμο ωάριο.

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ωορρηξία. Μόλις απελευθερωθεί το αυγό, ταξιδεύει στις σάλπιγγες. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του αυγού προς τις σάλπιγγες το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί από ένα αρσενικό σπέρμα.

Αν δεν υπάρχει αυγό στις σάλπιγγες κατά τη σεξουαλική επαφή τότε δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η γονιμοποίηση.

Η ωορρηξία είναι μια κατάσταση που διαρκεί μόλις μια ημέρα. Μόλις είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τα σημάδια της ωορρηξίας θα μπορείτε να προγραμματίσετε τις επαφές σας για να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Από τη στιγμή που θα απελευθερωθεί το ώριμο ωάριο, θα πεθάνει μετά από 12 έως 24 ώρες να δεν γονιμοποιηθεί από κάποιο σπέρμα. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχετε επαφή αμέσως πριν και μετά από την ωορρηξία.

Τα καλά νέα είναι ότι το σπέρμα μπορεί να ζήσει στο σώμα της γυναίκας έως και 5 ημέρες. Επομένως δε χρειάζεται να προγραμματίζετε αναγκαστικά τη συνουσία την ημέρα της ωορρηξίας για να μπορέσετε να συλλάβετε.

Υπάρχουν πιθανότητες να μείνετε έγκυος αν είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία ακόμα και λίγες ημέρες πριν την ωορρηξία.

Για να είναι περισσότερο κατανοητό ας δώσουμε ένα παράδειγμα:

Ας πούμε ότι έχετε ωορρηξία στις 15 του μήνα. Δεδομένου ότι το αυγό μπορεί να γονιμοποιηθεί τις επόμενες 12 με 24 ώρες, τότε έχετε μέχρι τις 16 του μηνός για να συλλάβετε.

Όμως στην πραγματικότητα οι γόνιμες ημέρες άρχισαν πέντε ημέρες νωρίτερα. Επειδή το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει στο σώμα τις γυναίκας για διάστημα 5 ημερών, υπάρχει η πιθανότητα να συλλάβατε από τις 10 ή 11 του μηνός.

 

Κύκλος ωορρηξίας

Έχετε στα υπόψιν σας ότι η ωορρηξία δεν συμβαίνει πάντα την ίδια μέρα κάθε έμμηνου κύκλου. Η πρώτη ημέρα της περιόδου είναι η πρώτη ημέρα του κύκλου, η δεύτερη μέρα της περιόδου είναι η δεύτερη ημέρα του κύκλου και ούτω καθεξής.

Οι γυναίκες που έχουν σαν μέσο όρο έναν κύκλο 28 ημερών, συνήθως έχουν ωορρηξία περίπου στην 14ηημέρα του κύκλου. Η αρίθμηση των ημερών του κύκλου ξεκινάει και πάλι από την αρχή αν η γυναίκα δεν μείνει έγκυος και έρθει φυσιολογικά η περίοδος της.

 

Συμπτώματα ωορρηξίας

Η ωορρηξία δεν συμβαίνει την ίδια ημέρα κάθε μήνα και για αυτό το λόγο ίσως η μέτρηση των ημερών να μην είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εντοπίσετε τις γόνιμες ημέρες σας. Αντί αυτού θα πρέπει να εξοικειωθείτε με το σώμα σας και να μάθετε να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα της ωορρηξίας. Συνήθως υπάρχουν κάποιες μικρές ενδείξεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε ότι ένα αυγό έχει απελευθερωθεί και είναι έτοιμο να γονιμοποιηθεί.

 

Γόνιμες μέρες συμπτώματα

  • Ήπιες κράμπες ή ελαφρός πόνος χαμηλά στην κοιλιά
  • Μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος
  • Αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις
  • Αυξημένη σεξουαλικότητα

Ακόμα ένα προειδοποιητικό σημάδι της ωορρηξίας είναι κάποια αλλαγή στην κολπική βλέννα σας. Μπορεί να παρατηρήσετε σημάδια στο εσώρουχο που μοιάζουν με το ασπράδι του αυγού. Επίσης θα υπάρξει μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος σας.

Η παρακολούθηση ορισμένων αλλαγών στο σώμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε πότε είστε περισσότερο γόνιμες. Όμως αν σας είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της ωορρηξίας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο τεστ ωορρηξίας.

Τα τεστ ωορρηξίας μετρούν τα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών στα ούρα σας και έτσι μπορούν να προσδιορίσουν τις πιο γόνιμες μέρες σε κάθε εμμηνορροϊκό σας κύκλο.

 

Ηλικία και ωορρηξία

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η ωορρηξία σας μπορεί να αλλάξει όσο μεγαλώνετε. Δεν είναι ασυνήθιστο για πολλές γυναίκες να έχουν προβλήματα γονιμότητας καθώς πλησιάζουν τα τέλη της δεκαετίας των 30. Αυτό συμβαίνει επειδή η ποιότητα των ωαρίων μειώνεται με την ηλικία και η ωορρηξία μπορεί να γίνει ακανόνιστη.

Η γονιμότητα συνήθως αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 35 ετών. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο σε μερικές γυναίκες να συλλάβουν. Διάφορες καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα μιας γυναίκας. Κάποιες από αυτές είναι η ενδομητρίωση, η παρουσία ινομυωμάτων στη μήτρα και η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου.

Αν και θα είναι δύσκολο από μια ηλικία και έπειτα να μείνετε έγκυος, σίγουρα δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο. Η λύση είναι να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία που βλάπτει τη γονιμότητα σας. Αν υποπτεύεστε ότι έχετε προβλήματα γονιμότητας συμβουλευτείτε το γιατρό σας.