Παρωτίτιδα ή Μαγουλάδες: Ποια είναι τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας;

παρωτίτιδα μαγουλάδες
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Παρωτίτιδα ή Μαγουλάδες: Ποια είναι τα συμπτώματα αυτής της μεταδοτικής ασθένειας, πόσο συχνή είναι η εμφάνιση της και πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε;

 

Η παρωτίτιδα είναι μια ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει κυρίως τους αδένες που παράγουν σάλιο και βρίσκονται κοντά στα αυτιά σας. Η παρωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει διόγκωση σε έναν ή και στους δύο αυτούς αδένες.

Η παρωτίτιδα ήταν αρκετά συνηθισμένη σαν παιδική ασθένεια μέχρι ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός για όλα τα παιδιά. Έκτοτε ο αριθμό των κρουσμάτων παρωτίτιδας έχει μειωθεί σημαντικά.

Παρ΄ όλα αυτά, τα πρόσφατα χρόνια εμφανίζονται σποραδικά κάποια επιδημικά κρούσματα παρωτίτιδας. Συνήθως επηρεάζονται άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί ή είναι μαθητές, φοιτητές ή εργαζόμενοι σε σχολεία και πανεπιστημιακές σχολές.

Οι επιπλοκές της παρωτίτιδας, όπως η απώλεια ακοής, είναι δυνητικά σοβαρές αλλά σπάνιες. Δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για παρωτίτιδα.

 

Συμπτώματα της παρωτίτιδας

Μερικοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό της παρωτίτιδας είναι πιθανό να μην εκδηλώσουν καθόλου συμπτώματα ή μπορεί να είναι πολύ ήπια. Τα συμπτώματα, εμφανίζονται συνήθως περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό.

Το πρωταρχικό σημάδι της παρωτίτιδας είναι οι διογκωμένοι σιελογόνιοι αδένες που προκαλούν την εμφάνιση των μαγουλάδων.

 

Άλλα συμπτώματα της παρωτίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πόνος στους πρησμένους σιελογόνους αδένες στη μία ή και στις δύο πλευρές του προσώπου
 • Πόνος κατά το μάσημα ή την κατάποση
 • Πυρετός
 • Πονοκέφαλος
 • Μυϊκοί πόνοι
 • Αδυναμία και κόπωση
 • Απώλεια όρεξης

 

Πότε να δείτε έναν γιατρό

Επισκεφθείτε το γιατρό σας αν έχετε εσείς ή το παιδί σας συμπτώματα παρωτίτιδας. Η παρωτίτιδα είναι εξαιρετικά μεταδοτική για περίπου εννέα ημέρες αφότου εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Λόγω της μεταδοτικότητας της παρωτίτιδας είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας ότι υποψιάζεστε αυτή την ασθένεια ούτως ώστε να μην έρθετε σε επαφή με άλλο κόσμο στην αίθουσα αναμονής.

Μέχρι να πραγματοποιηθεί το ραντεβού στο γιατρό σας:

 • Ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο
 • Προσπαθήστε να ανακουφίσετε τα συμπτώματα με κρύες κομπρέσες και φάρμακα για τον πυρετό και τον πόνο.

Η παρωτίτιδα πλέον είναι μια αρκετά ασυνήθιστη ασθένεια οπότε είναι πιθανό να δημιουργεί κάποια άλλη κατάσταση τα συμπτώματα σε εσάς ή το παιδί σας.

Οι διογκωμένοι σιελογόνοι αδένες και ο πυρετός θα μπορούσαν να υποδηλώνουν:

 • Έναν φραγμένο σιελογόνο αδένα
 • Μια διαφορετική ιογενή λοίμωξη

 

Αιτίες παρωτίτιδας

Η παρωτίτιδα προκαλείται από έναν ιό που εξαπλώνεται πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο μέσω του μολυσμένου σάλιου. Εάν δεν έχετε ανοσία λόγω εμβολιασμού, μπορείτε να κολλήσετε την παρωτίτιδα απλώς αναπνέοντας ενώ κάποιο μολυσμένο άτομο βήχει ή φταρνίζετε. Μπορεί επίσης να κολλήσετε μαγουλάδες αν μοιράζεστε σκεύη, ποτήρια και οτιδήποτε άλλο με άτομο που έχει μαγουλάδες.

 

Επιπλοκές παρωτίτιδας

Οι επιπλοκές της παρωτίτιδας είναι σπάνιες, αλλά μερικές είναι δυνητικά σοβαρές.

Οι περισσότερες περιπλοκές παρωτίτιδας περιλαμβάνουν φλεγμονή και οίδημα σε κάποιο μέρος του σώματος, όπως:

 

 • Όρχεις: Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως ορχίτιδα, προκαλεί τη διόγκωση ενός ή και των δύο όρχεων σε αγόρια που βρίσκονται ή έχουν περάσει στην εφηβεία. Η ορχίτιδα είναι οδυνηρή, αλλά σπάνια οδηγεί σε στειρότητα.
 • Εγκέφαλος: Οι ιογενείς λοιμώξεις όπως η παρωτίτιδα μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα). Η εγκεφαλίτιδα μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα και να γίνει απειλητική για τη ζωή.
 • Μηνιγγίτιδα: Αυτή η κατάσταση μπορεί να συμβεί εάν ο ιός της παρωτίτιδας εξαπλωθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και μολύνει το κεντρικό νευρικό σύστημα.
 • Πάγκρεας: Τα συμπτώματα της παγκρεατίτιδας, περιλαμβάνουν πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα, ναυτία και έμετο.

 

Άλλες επιπλοκές της παρωτίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Απώλεια ακοής: Η απώλεια ακοής μπορεί να συμβεί σε ένα ή και στα δύο αυτιά. Αν και σπάνια, η απώλεια ακοής είναι μερικές φορές μόνιμη.
 • Καρδιακά προβλήματα: Σπάνια, η παρωτίτιδα έχει συσχετιστεί με μη φυσιολογικό καρδιακό παλμό και ασθένειες του καρδιακού μυός.
 • Αποβολή: Αν κολλήσετε παρωτίτιδα ενώ είστε έγκυος, ειδικά νωρίς στην εγκυμοσύνη σας, μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή.

 

Πρόληψη κατά της παρωτίτιδας

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της παρωτίτιδας είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός κατά της νόσου. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανοσία στην παρωτίτιδα μόλις εμβολιαστούν πλήρως.

Το εμβόλιο κατά της παρωτίτιδας συνήθως χορηγείται ως συνδυασμός εμβολιασμού ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR), ο οποίος περιέχει την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη μορφή κάθε εμβολίου.

Δύο δόσεις του εμβολίου MMR συνιστώνται πριν το παιδί πάει στο σχολείο.

Αυτά τα εμβόλια πρέπει να δίνονται όταν το παιδί είναι:

 • Μεταξύ των ηλικιών 12 και 15 μηνών
 • Μεταξύ των ηλικιών 4 και 6 ετών

Οι φοιτητές, όσοι ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής πρέπει να βεβαιώνονται ότι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου MMR. Μια εφάπαξ δόση δεν είναι απολύτως αποτελεσματική στην πρόληψη της παρωτίτιδας.

Μια τρίτη δόση αυτού του εμβολίου δεν συνιστάται συστηματικά. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια τρίτη δόση, εάν βρίσκεστε σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει ένα επιδημικό ξέσπασμα παρωτίτιδας.

Μια μελέτη που έγινε και αφορούσε μια πρόσφατη επιδημία παρωτίτιδας σε μια πανεπιστημιούπολη, έδειξε ότι οι μαθητές που έλαβαν μια τρίτη δόση εμβολίου MMR είχαν πολύ μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο.