Πνευμονική εμβολή – Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

πνευμονική εμβολή
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Πνευμονική εμβολή

Η πνευμονική εμβολή είναι μια απόφραξη σε μία από τις αρτηρίες που βρίσκονται στους πνεύμονές σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πνευμονική εμβολή προκαλείται από θρόμβους αίματος που ταξιδεύουν προς τους πνεύμονες από τα πόδια κυρίως ή πιο σπάνια, από άλλα μέρη του σώματος.

Ένας θρόμβος αίματος (μικρά κομμάτια αίματος που έχει πήξει) μέσα στις αρτηρίες μπορεί να εμποδίσει τη ροή τους αίματος προς τους πνεύμονες, για αυτό και η πνευμονική εμβολή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή σας.

Η έγκαιρη θεραπεία παρ’ όλα αυτά μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι απαραίτητη η πρόληψη δημιουργίας θρόμβων αίματος στα πόδια σας, θα βοηθήσει να προστατευθείτε από την πνευμονική εμβολή.

 

Συμπτώματα πνευμονικής εμβολής

Τα συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής μπορεί να ποικίλουν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Παράγοντες που θα καθορίσουν τα συμπτώματα είναι: το μέγεθος των πνευμόνων, το μέγεθος του θρόμβου αίματος που έχει φτάσει μέχρι την αρτηρία και το αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας που να επηρεάζει τους πνεύμονες σας ή άλλα καρδιακά προβλήματα.

 

Τα πιο συνήθη συμπτώματα πνευμονικής εμβολής είναι:

 • Δυσκολία στην αναπνοή: Συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά και πάντα χειροτερεύει με την άσκηση.
 • Πόνος στο στήθος: Η αίσθηση είναι παρόμοια με αυτή της καρδιακής προσβολής. Ο πόνος στο στήθος μπορεί να χειροτερεύει αν πάρετε βαθιά ανάσα, βήχετε, τρώτε ή σκύβετε. Ο πόνος και πάλι επιδεινώνετε με την άσκηση και δεν θα υποχωρήσει ακόμα και με την ξεκούραση.
 • Έντονος βήχας: Ο βήχας μπορεί να δημιουργήσει μικροσταγωνίδια αίματος ή να φέρει αίμα στο σάλιο σας.

 

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν με την πνευμονική εμβολή περιλαμβάνουν:

 • Πόνος στα πόδια ή πρήξιμο, ή και τα δύο, συνήθως στις γάμπες σας
 • Αποχρωματισμό του δέρματος σας (κυάνωση)
 • Πυρετό
 • Υπερβολικό ιδρώτα
 • Γρήγορο ή ανώμαλο καρδιακό παλμό
 • Ζάλη

 

Πότε είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε το γιατρό σας:

Η πνευμονική εμβολή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή σας. Ζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα εάν παρουσιάσετε ανεξήγητη δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή βήχα με αίμα στο σάλιο σας.

 

Πνευμονική εμβολή αίτια

Η πνευμονική εμβολή εμφανίζεται όταν κάποιο υλικό, συνηθέστερα ένας θρόμβος αίματος, εισχωρήσει σε μια αρτηρία στους πνεύμονές σας.

Αυτοί οι θρόμβοι αίματος συνήθως προέρχονται συνήθως από τις βαθιές φλέβες που βρίσκονται στα πόδια σας (εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση) των ποδιών σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι πολλοί οι θρόμβοι αίματος που βρίσκονται στις αρτηρίες σας και θα προκαλέσουν την πνευμονική εμβολή. Όμως δεν δημιουργούν όλοι μαζί τα συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής.

Το τμήμα του πνεύμονα που εξυπηρετείτε από την αρτηρία που έχει μπλοκαριστεί λόγω του θρόμβου, παίρνει ολοένα και λιγότερο αίμα και μπορεί σταδιακά να εξασθενίσει.

Αυτό είναι γνωστό ως πνευμονικό έμφραγμα. Αυτή η διαδικασία δυσκολεύει την παροχή οξυγόνου από τους πνεύμονες προς το υπόλοιπο σώμα σας.

 

Περιστασιακά, η απόφραξη των αρτηριών ή των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να προκληθεί και από άλλες ουσίες και όχι μόνο από θρόμβους αίματος.

Τέτοια αντικείμενα μπορεί να είναι:

 • Λίπος από τον μυελό που έχει φτάσει στις αρτηρίες λόγω ενός σπασμένου οστού
 • Κολλαγόνο ή άλλος ιστός
 • Κομμάτι ενός μικρού όγκου
 • Φυσαλίδες αέρα

 

Παράγοντες κινδύνου που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες καρδιακής εμβολής

Παρόλο που θρόμβοι αίματος μπορεί να δημιουργηθούν σε οποιοδήποτε άνθρωπο και άρα μια πιθανή πνευμονική εμβολή ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο:

 

Ιατρικό ιστορικό

Βρίσκεστε σε υψηλότερο κίνδυνο εάν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας είχατε στο παρελθόν θρόμβους αίματος ή πνευμονική εμβολή.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικές διαταραχές που επηρεάζουν το αίμα, και το κάνουν περισσότερο επιρρεπές στη δημιουργία θρομβώσεων.

 

Ιατρικές παθήσεις ή θεραπείες που μπορεί να δημιουργήσουν επιπλέον κίνδυνο για τη δημιουργία θρομβώσεων.

 

Καρδιακές παθήσεις: Οι καρδιακές παθήσεις και ιδιαίτερα η καρδιακή ανεπάρκεια κάνει πιο εύκολο το σχηματισμό θρόμβων αίματος.

Καρκίνος: Ορισμένοι τύποι καρκίνου – όπως καρκίνος στο πάγκρεας, τις ωοθήκες, τους πνεύμονες αλλά και οι μεταστάσεις- μπορούν να αυξήσουν διάφορες ουσίες που βοηθούν στο σχηματισμό θρόμβων στο αίμα σας. Οι χημειοθεραπείες μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο. Οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού και κάνουν θεραπεία με ταμοξιφαίνη ή ραλοξιφαίνη διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική επέμβαση είναι μια από τις κύριες αιτίες που μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία θρόμβων αίματος. Αυτός είναι και ένας λόγος που οι γιατροί δίνουν φάρμακα για τη πρόληψη ενάντια των θρόμβων πριν και μετά από κάθε σημαντικό χειρουργείο.

Παρατεταμένη ακινησία: Θρόμβοι αίματος πολύ συχνά σχηματίζονται κατά τη διάρκεια περιόδων αδράνειας, όπως:

 

 • Ξεκούραση στο κρεβάτι: Το να παραμείνετε στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από μια χειρουργική επέμβαση, μια καρδιακή προσβολή, ένα κάταγμα στο πόδι, κάποιον τραυματισμό ή ακόμα και κάποια σοβαρή ασθένεια, θα σας κάνει περισσότερο ευάλωτους σε θρόμβους αίματος.
 • Όταν τα κάτω άκρα αναγκάζονται να είναι σε οριζόντια στάση για μεγάλες περιόδους, η ροή του αίματος στις φλέβες επιβραδύνεται, για αυτό και είστε περισσότερο επιρρεπής στη δημιουργία θρόμβων.
 • Μακρά ταξίδια: Το να είστε καθισμένοι σε μια περιορισμένη θέση κατά τη διάρκεια μακρινών ταξιδιών με οποιοδήποτε μέσο (αμάξι, τρένο, αεροπλάνο, πλοίο) επιβραδύνει τη ροή αίματος στα πόδια, γεγονός που συμβάλλει στο σχηματισμό θρόμβων.

 

Άλλοι παράγοντες κινδύνου που ενισχύουν τη δημιουργία θρόμβων αίματος

 • Κάπνισμα: Το κάπνισμα έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα σας, αν και οι λόγοι δεν είναι κατανοητοί από τους γιατρούς.
 • Αν είστε υπέρβαροι: Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος – ιδιαίτερα στις γυναίκες που καπνίζουν ή έχουν υψηλή πίεση.
 • Αντισυλληπτικά χάπια: Το οιστρογόνο στα αντισυλληπτικά χάπια και στις ορμονικές θεραπείες γονιμότητας μπορεί να αυξήσουν τους παράγοντες πήξης του αίματος σας.
 • Εγκυμοσύνη: Το βάρος του μωρού που πιέζει τις φλέβες στη λεκάνη σας μπορεί να επιβραδύνει την επιστροφή του αίματος από τα πόδια.

 

Επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν μετά από μια πνευμονική εμβολή

Η πνευμονική εμβολή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων που δεν έχουν διαγνωστεί έγκαιρα, δεν επιβιώνουν.

Όταν όμως η κατάσταση διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι πολύ ανεβασμένες.

Η πνευμονική εμβολή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πνευμονική υπέρταση, μια κατάσταση στην οποία η αρτηριακή πίεση στους πνεύμονες και στη δεξιά πλευρά της καρδιάς είναι πολύ υψηλή.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μικρές εμβολές εμφανίζονται συχνά και αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε χρόνια πνευμονική υπέρταση, επίσης γνωστή ως χρόνια θρομβοεμβολική πνευμονική υπέρταση.

 

Πρόληψη ενάντια στη δημιουργία θρόμβων αίματος

Η πρόληψη θρόμβων στις φλέβες που βρίσκονται βαθιά μέσα στα πόδια σας, θα βοηθήσει στην πρόληψη της πνευμονικής εμβολής.

Για το λόγο αυτό, τα περισσότερα νοσοκομεία χρησιμοποιούν πολύ επιθετικούς τρόπους για την πρόληψη θρόμβων αίματος, όπως:

 • Διαλυτικά αίματος (αντιπηκτικές ενέσεις): Αυτές οι ενέσεις χορηγούνται συχνά σε άτομα που κινδυνεύουν από θρομβώσεις όπως πριν και μετά από μια επέμβαση – αλλά και σε άτομα νοσηλεύονται με καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρκίνο.
 • Κάλτσες συμπίεσης: Οι κάλτσες συμπίεσης συμπιέζουν σταθερά τα πόδια σας, βοηθώντας τις φλέβες και τους μύες των ποδιών σας να μεταφέρουν το αίμα πιο αποτελεσματικά. Προσφέρουν έναν ασφαλή, απλό και φθηνό τρόπο για να κινείτε το αίμα στις φλέβες σας κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από μια γενική χειρουργική επέμβαση.
 • Ανύψωση ποδιών: Η ανύψωση των ποδιών σας όσο γίνετε περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας που συνήθως βρίσκεστε σε ακινησία, μπορεί να είναι πολλή αποτελεσματική τεχνική. Σηκώστε το κάτω μέρος του κρεβατιού σας τουλάχιστον 20 εκατοστά.
 • Σωματική δραστηριότητα: Το να σηκωθείτε όσο μπορείτε πιο γρήγορα μετά από μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πνευμονικής εμβολής και να επιταχύνει την ανάρρωση σας.

 

Πρόληψη κατά των θρομβώσεων ενώ ταξιδεύετε

Ο κίνδυνος να δημιουργηθούν θρόμβοι αίματος κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ανάπτυξης θρόμβων αίματος κατά τη διάρκεια ταξιδιού είναι χαμηλός, αλλά αυξάνεται καθώς αυξάνεται η διαδρομή. Αν έχετε παράγοντες κινδύνου για θρόμβους αίματος και ανησυχείτε για τα ταξίδια, μιλήστε με το γιατρό σας.

 

Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει τα ακόλουθα για να βοηθήσετε στην πρόληψη θρόμβων αίματος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού:

 

 • Πίνετε πολλά υγρά: Το νερό είναι το καλύτερο υγρό για την πρόληψη της αφυδάτωσης, που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη θρόμβων αίματος. Αποφύγετε το αλκοόλ, το οποίο συμβάλλει στην απώλεια υγρών.
 • Κάντε ένα διάλειμμα: Μετακινηθείτε γύρω από την καμπίνα του αεροπλάνου μία ώρα περίπου. Αν οδηγείτε, σταματήστε κάθε ώρα και περπατήστε γύρω από το αυτοκίνητο μερικές φορές. Κάνε μερικές βαθιές στροφές στο γόνατο.
 • Κουνήστε τα πόδια σας: Τυλίξτε τους αστραγάλους σας κάθε 15 με 30 λεπτά.
 • Φορέστε τις κάλτσες συμπίεσης: Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να σας βοηθήσει να προωθήσετε την κυκλοφορία και την κυκλοφορία υγρών στα πόδια σας. Οι κάλτσες συμπίεσης διατίθενται σε μια σειρά από κομψά χρώματα και υφές. Υπάρχουν ακόμη και συσκευές, που ονομάζονται μπάτσοι, για να σας βοηθήσουν να βάλετε τις κάλτσες.

 

Πηγές: https://www.webmd.com/lung/pulmonary-embolism-symptoms

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pulmonary-valve-stenosis/symptoms-causes/syc-20377034