Ποια είναι τα οφέλη του γαϊδουράγκαθου;

γαιδουραγκαθο
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Ποια είναι τα οφέλη του γαϊδουράγκαθου;

Το γαϊδουράγκαθο χρησιμοποιείτε ως φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία πολλών προβλημάτων υγείας.

Υπάρχουν όμως συγκεκριμένα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας το γαϊδουράγκαθο;

Το ενεργό συστατικό του γαϊδουράγκαθου ονομάζεται σιλυμαρίνη. Χρησιμοποιείτε κυρίως για η θεραπεία υπατικών προβλημάτων όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης αλλά και την διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

 

Τι είναι το γαϊδουράγκαθο;

Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα ανθοφόρο φυτό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με την μαργαρίτα. Αναπτύσσεται σε μεσογειακές χώρες και χρησιμοποιείτε ως επί το πλείστων για φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης διάφορων προβλημάτων υγείας.

Κάθε μέρος του φυτού χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαφορετικών καταστάσεων. Η πιο συνηθισμένη χρήση του είναι όπως είπαμε και πιο πάνω για την αποτοξίνωση του συκωτιού με γαϊδουράγκαθο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ιδιότητες του γαϊδουράγκαθου μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των:

 • Κίρρωση
 • Ίκτερος
 • Ηπατίτιδα
 • Διαταραχές της χοληδόχου κύστης

Άλλα πιθανά οφέλη του γαϊδουράγκαθου για την υγεία περιλαμβάνουν την προστασία της καρδιάς, τη μείωση της χοληστερόλης και τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Δείτε παρακάτω 8 οφέλη που προσφέρουν οι ιδιότητες του γαϊδουράγκαθου την υγεία μας.

 

 1. Βοηθά στην υγεία του ήπατος

Μια από τις πιο διαδεδομένες χρήσεις το γαϊδουράγκαθου και συγκεκριμένα το λάδι γαϊδουράγκαθο είναι για την αποτοξίνωση του ήπαρ.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2016  σε ποντίκια απέδειξε ότι το γαϊδουράγκαθο βοήθησε στην ηπατική βλάβη που είχε δημιουργηθεί από τη διατροφή των ποντικιών. Ακόμα όμως δεν έχει αποδειχτεί ότι το γαϊδουράγκαθο θα έχει εξίσου καλά αποτελέσματα και στις βλάβες του ανθρώπινου συκωτιού.

Οι ερευνητές ωστόσο θεωρούν ότι αυτό γίνετε. Η σιλυμαρίνη, το ενεργό συστατικό του γαϊδουράγκαθου δρα ως αντιοξειδωτικό μειώνοντας την παραγωγή ελεύθερων ριζών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό δημιουργεί ένα αποτοξινωτικό αποτέλεσμα που βοηθά στην αντιμετώπιση όλων των ηπατικών προβλημάτων.

Φυσικά δεν αρκεί μόνο η χρήση του γαϊδουράγκαθου ως βασική θεραπεία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γαϊδουράγκαθο λαδί που είναι και βιολογικής προελεύσεως ακόμα και σε καταστάσεις που δεν μπορείτε να ακολουθήσετε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Για παράδειγμα αν έχετε υψηλές τρανσαμινάσες και δεν μπορείτε να πάρετε φάρμακα.

 

 1. Προωθεί την υγεία του δέρματος

Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγείας του δέρματος. Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι το ρόφημα γαϊδουράγκαθο μπορεί να βελτιώσει τα φλεγμονώδη δερματικά προβλήματα.

Επίσης το γαϊδουράγκαθο έχει αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες όπως έχει παρατηρηθεί σε εργαστηριακές μελέτες πάνω στα ανθρώπινα δερματικά κύτταρα.

 

 1. Μειώνει την χοληστερίνη

Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα της υγείας της καρδιάς και να αυξήσει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μια παλαιότερη έρευνα έχει δείξει ότι τα γαϊδουράγκαθο παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο να κρατά τα επίπεδα της χοληστερίνης χαμηλά. Επίσης αποδείχτηκε ότι άτομα που χρησιμοποιούσαν γαϊδουράγκαθο για να μειώσουν το διαβήτη είχαν πολύ χαμηλότερη χοληστερίνη από τα άτομα που έπαιρναν κάποιο placebo.

 

 1. Μπορεί να βοηθήσει στη γήρανση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Το γαιδουράγκαθο χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως φάρμακο για νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος του Alzheimerκαι η νόσος του Parkinsonγια περισσότερο από 2000 χρόνια.

Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του γαϊδουράγκαθου βοηθούν στην πρόληψη της μείωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας καθώς μεγαλώνουμε.

Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η σιλυμαρίνη αποτρέπει την οξείδωση των εγκεφαλικών κυττάρων κάτι που βοηθά και στην ψυχική μας υγεία.

 

 1. Βοηθά στην προστασία των οστών

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από την προοδευτική απώλεια οστικής μάζας.

Αναπτύσσεται αργά με την πάροδο των ετών και προκαλεί αδύναμα και εύθραυστα κόκαλα που μπορεί να σπάσουν και μετά από μια μικρή πτώση. Το γαιδουράγκαθο είναι μια πολύ χρήσιμη θεραπεία για την πρόληψη και τη καθυστέρηση της οστικής απώλειας σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

 

 1. Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το γαϊδουράγκαθο μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες που προκαλούνται από τις θεραπείες του καρκίνου.

Επίσης μπορεί να κάνει τη χημειοθεραπεία πιο αποτελεσματική ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα.

Παρ’ όλα αυτά ακόμα δεν έχουν γίνει εκτεταμένες έρευνες στους ανθρώπους για να μπορούν να βγουν ακριβή συμπεράσματα.

 

 1. Μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή μητρικού γάλακτος

Μια ιδιότητα του γαϊδουράγκαθου είναι ότι μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή μητρικού γάλακτος σε μητέρες που θηλάζουν. Θεωρείται ότι βοηθά στην παραγωγή προλακτίνης – η ορμόνη παραγωγής γάλακτος.

Τα δεδομένα είναι περιορισμένα, όμως, μια μελέτη έχει δείξει ότι η μητέρες που λάμβαναν 420 mgσιλυμαρίνης για 60 ημέρες παρήγαγαν 64% περισσότερο γάλα από εκείνες που δεν έπαιρναν. 

 

 1. Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής

Η ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος. Αν και δεν είναι επικίνδυνη μπορεί να προκαλέσει ουλές στο πρόσωπο και να είναι επώδυνη. Επίσης δημιουργεί προβλήματα ανασφάλειας στους παθόντες.

Λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, το γαϊδουράγκαθο, είναι πολύ βοηθητικό αν χρησιμοποιηθεί με τη μορφή συμπληρώματος στα άτομα με ακμή. 

Έχει διαπιστωθεί ότι άτομα με ακμή που πήραν 210 γραμμάρια σιλυμαρίνης για 8 εβδομάδες είχαν κατά 55% βελτίωση στις εξάρσεις της ακμής.

Πως να χρησιμοποιήσετε το γαϊδουράγκαθο

Το γαϊδουράγκαθο θα το βρείτε στην αγορά ως επί το πλείστων σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Θα το βρείτε σε μορφή αποξεραμένου φυτού όπως και τα περισσότερα βότανα. Υπάρχει επίσης και λάδι γαϊδουράγκαθο, από αυτό πίνετε σύμφωνα με τις αναγραφόμενες οδηγίες, συνήθως μια κουταλιά της σούπας την ημέρα.

 

Πως πίνετε το γαϊδουράγκαθο;

Μπορείτε να φτιάξετε αφέψημα γαϊδουράγκαθο χρησιμοποιώντας ποσότητα ίση με δυο κουταλιές του γλυκού από τoβότανο για ένα φλυτζάνι ρόφημα γαϊδουράγκαθο. Βράστε νερό και τοποθετήστε στο μπρίκι τη δοσολογία γαϊδουράγκαθου.

Προτιμήστε το φυσικό βότανο και μην επιλέγετε χάπια ή κάψουλες γαϊδουράγκαθου εκτός κι αν σας είναι δύσκολο να το βρείτε σε φυσική μορφή.

 

Γαϊδουράγκαθο παρενέργειες

Το γαϊδουράγκαθο θεωρείται απόλυτα ασφαλές για από του στόματος χρήση. Συγκεκριμένα έχει αποδειχτεί ότι μόλις 1% των ανθρώπων που έπαιρναν μεγάλες δόσεις γαϊδουράγκαθο για μεγάλα χρονικά διαστήματα εμφάνισαν παρενέργειες. 

Όπως έχει παρατηρηθεί παρενέργειες της υπερβολικής κατανάλωσης γαϊδουράγκαθου είναι η διάρροια, η ναυτία και το φούσκωμα.

Συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων προτείνεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη χρήση γαϊδουράγκαθου όπως και όλων των βοτάνων.

 • Έγκυες: δεν υπάρχουν δεδομένα για την ασφάλεια της χρήσης γαϊδουράγκαθου στην εγκυμοσύνη. Ρωτήστε το γιατρό σας.
 • Όσοι είναι αλλεργικοί στο φυτό: το γαϊδουράγκαθο μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ σε άτομα που έχουν αλλεργία στο συγκεκριμένο τύπο φυτών.