Ποια είναι τα οφέλη του μουρουνέλαιου;

mourounelaio
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

 Ποια είναι τα οφέλη του μουρουνέλαιου;

Το μουρουνέλαιο είναι ένα είδος λαδιού που εξάγεται από το συκώτι του ψαριού γάδος (στην οικογένεια του γάδου ανήκει και ο γνωστός και αγαπημένος μας μπακαλιάρος) του Ατλαντικού. Συνήθως λαμβάνεται ως συμπλήρωμα διατροφής και είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά.

Οφέλη του μουρουνέλαιου είναι μεταξύ άλλων η μεγάλη περιεκτικότητα του σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και οι υψηλές ποσότητες Βιταμινών A και D που περιέχει.

Η ακριβής περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών στο συκώτι του βακαλάου εξαρτάται από το είδος του ψαριού. Το συκώτι του γάδου χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ιατρική κατά το 1789 για να θεραπεύσει τους ρευματισμούς και λίγο αργότερα, το 1824 για να βελτιώσει τη ραχίτιδα στα παιδιά. Μέχρι τη δεκαετία του 1930 δόθηκε σε παιδιά για να προληφθεί η ραχίτιδα και άλλες παθήσεις που προκαλούνται από την έλλειψη βιταμίνης D.

Άλλα κοινά ιχθυέλαια εξάγονται από ιστούς ψαριών ψυχρών και βαθέων υδάτων όπως είναι η πέστροφα, το σκουμπρί, η ρέγγα, ο σολομός και ο μπακαλιάρος.

Το μουρουνέλαιο προέρχεται αποκλειστικά από το συκώτι του γάδου. Περιέχει μικρότερες ποσότητες Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων από τα άλλα ιχθυέλαια όμως οι ιδιότητες του μουρουνέλαιου είναι σαφώς καλύτερες αφού έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες Aκαι D.

Μουρουνέλαιο οφέλη

Το μουρουνέλαιο είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και μπορεί να έχει πολλές σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.

Εδώ και πολλά χρόνια το μουρουνέλαιο βοηθά στην ανακούφιση της δυσκαμψίας των αρθρώσεων λόγω της αρθρίτιδα, έχει πολύ θετικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς και βοηθά στην αποκατάσταση των βλαβών των νυχιών, των μαλλιών και του δέρματος.

 1. Το σωστό είδος λίπους

Κάθε κύτταρο του σώματος χρειάζεται λίπος. Τα λιπαρά οξέα όπως τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο μουρουνέλαιο, βοηθούν στην υγεία του δέρματος και αυξάνουν την απορροφητικότητα βιταμινών και ορυκτών ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το λίπος βοηθά στην αίσθηση κορεσμού. Όταν καταναλώνουμε λίπος ο εγκέφαλος λαμβάνει ένα σήμα και απενεργοποιεί την αίσθηση της όρεξης.

Η κατανάλωση υγιών λιπών σε κάθε γεύμα βοηθά στην επιβράδυνση της κατανομής των υδατανθράκων που βρίσκονται στη ζάχαρη. Αυτό βοηθά να διατηρηθούν τα σάκχαρα στο αίμα σε σταθερά επίπεδα. Ο εγκέφαλος χρειάζεται λίπος για να λειτουργήσει σωστά.

 1. Αρθρίτιδα

Το μουρουνέλαιο χρησιμοποιείτε ευρέως ως συμπλήρωμα διατροφής για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. Έχει βρεθεί ότι βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Τα ιχθυέλαια είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή ενώ παλιότερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το μουρουνέλαιο βοηθά στην μείωση του πόνου και την δυσκαμψία.

 1. Εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στο μουρουνέλαιο βοηθούν στην υγεία των ματιών και αποτρέπουν τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Η υψηλότερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών όπως το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA) οδηγούν σε μικρότερη εμφάνιση εκφύλισης της ωχρά κηλίδας ή μπορεί να εμφανιστεί αργότερα.

Άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ωχράς κηλίδας είναι τα καροτενοειδή. Τα μουρουνέλαιο έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή τα οποία χρειάζονται στην παραγωγή βιταμίνης Α.

 1. Ασθένειες στεφανιαίας αρτηρίας

Η καθημερινή πρόσληψη μουρουνέλαιου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη στεφανιαίας αρτηριοσκλήρυνσης. Στο μουρουνέλαιο υπάρχουν πολλά λιπαρά οξέα που δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Οι φλεγμονές συνήθως είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης λιπιδίων στο κυκλοφορικό σύστημα. Η καθημερινή λήψη μουρουνέλαιου βοηθά στην προστασία από την αρτηριοσκλήρωση ενώ παρέχει προστασία και από τη δημιουργία θρόμβων.

 1. Γρήγορη επούλωση τραυματισμών

Μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύτηκε το 2009 διαπίστωσε ότι η τοπική εφαρμογή μιας κρέμας με 25% περιεκτικότητα σε μουρουνέλαιο βοηθά στην γρήγορη επούλωση των τραυματισμών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η τοπική εφαρμογής της αλοιφής με το μουρουνέλαιο επιτάχυνε σημαντικά την επιθηλιακή αλλά και την αγγειακή επούλωση. Πιστεύετε ότι η βιταμίνη Α είναι το βασικό συστατικό που βοηθά σε αυτήν τη διαδικασία.

 1. Καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Το μουρουνέλαιο όπως έχουμε ήδη αναφέρει έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D. Είναι γνωστή η σύνδεση της πνευματικής διαύγειας με τη βιταμίνη D. Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη Dμπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους.

Το 2011 οι επιστήμονες έδωσαν μουρουνέλαιο σε αρουραίους με χρόνιο στρες. Έπειτα έγιναν δοκιμασίες στη λειτουργία της μνήμης, των κινητικών δεξιοτήτων και της συμπεριφοράς των αρουραίων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μουρουνέλαιο βοήθησε στην πρόληψη της γνωστικής εξασθένησης των αρουραίων.

 1. Φυματίωση

Το 2011 αναθεωρήθηκε μια μελέτη που είχε γίνει το 1848 και αποκάλυψε ότι το μουρουνέλαιο αποτελεί μια πολύ αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για την φυματίωση.

 1. Φλεγμονή

Το 2017 οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα ομάδα μορίων που έχουν αντιφλεγμονώδης ιδιότητες. Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτά τα μόρια μπορούν να εξαχθούν από τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς.

Τα αποτελέσματα εκτιμάται ότι θα είναι παρόμοια με αυτά που προκαλεί η φαρμακευτική μαριχουάνα χωρίς όμως να υπάρχουν ψυχολογικοί κίνδυνοι.

Μουρουνέλαιο και βιταμίνη D

Το μουρουνέλαιο είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Dπου έχουμε διαθέσιμη. Η έκθεση στον ήλιο είναι εξίσου σημαντική όμως επειδή ο οργανισμός δεν μπορεί να πάρει όλες τις απαιτήσεις του σε βιταμίνη Dαπό πηγές τροφίμων.

Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για τη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα, δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες για την διατήρηση της υγείας των οστών. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει σχετιστεί με οστεομαλακία και οστεοπόρωση. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες ασθένειες.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε τα επίπεδα της Βιταμίνης D στον οργανισμό μας ανεβασμένα.

Μουρουνέλαιο παχαίνει

Είναι δυνατόν να μας παχαίνει το μουρουνέλαιο;

Όχι το μουρουνέλαιο δεν μπορεί να μας παχύνει. Δείτε παρακάτω το διατροφικό προφίλ του μουρουνέλαιου. Ένα κουταλάκι του γλυκού μουρουνέλαιο ή μια κάψουλα μουρουνέλαιο περιέχει:

 • Ενέργεια: 41 θερμίδες
 • Βιταμίνη Α: 4.500 διεθνείς μονάδες (περίπου το 90% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης)
 • Βιταμίνη D: 450 διεθνείς μονάδες (πάνω από το 100% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης)
 • Κορεσμένα λιπαρά οξέα: 1,017 γραμμάρια
 • Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα: 2.102 γραμμάρια
 • Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: 1,014 γραμμάρια
 • Χοληστερόλη: 26 χιλιοστόγραμμα

Μουρουνέλαιο δοσολογία

Ένα κουταλάκι του γλυκού υγρό πόσιμο μουρουνέλαιο την ημέρα αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σας.

mourounelaioΜουρουνέλαιο κάψουλες

Το υγρό μουρουνέλαιο και το μουρουνέλαιο κάψουλες δεν έχουν απολύτως καμία διαφορά. Οι κάψουλες μουροενέλαιο προσφέρουν την ευκολία να τις έχετε μέσα στην τσάντα σας και να τις πάρετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας θέλετε.

Μουρουνέλαιο πριν ή μετά το φαγητό;

Δεν έχει απολύτως καμία σημασία το πότε θέλετε να πάρετε το μουρουνέλαιο. Το σημαντικό είναι το εντάξετε στην καθημερινή σας ρουτίνα και να μην ξεχνάτε να το πάρετε. Η απορροφητικότητα των θρεπτικών συστατικών δεν αλλάζει αν θα το πάρετε πριν ή μετά το φαγητό.

Μουρουνέλαιο για παιδιά

Είναι ασφαλές το μουρουνέλαιο για τα παιδιά;

Ναι το μουρουνέλαιο είναι απόλυτα ασφαλές και για τα παιδιά. Μια καλή λύση αν το παιδάκι σας δεν θέλει να παίρνει τις κάψουλες ή να πίνει το υγρό είναι τα ζελεδάκια από μουρουνέλαιο Mollers. Κανένα παιδάκι δεν μπορεί να αντισταθεί στη θέα ενός ζαχαρωτού ενώ με τα συγκεκριμένα το παιδί σας παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Μουρουνέλαιο παρενέργειες – μουρουνέλαιο αντενδείξεις

Η υψηλή κατανάλωση ψαριών μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες λόγω των περιβαλλοντικών τοξινών στα ψάρια όπως ο υδράργυρος.  Ωστόσο στα συμπληρώματα η επεξεργασία που γίνεται μειώνει αυτόν τον κίνδυνο.

Μουρουνέλαιο κίνδυνος

Ένας άλλος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι η υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης Dπου μπορεί να οδηγήσει σε ανορεξία, απώλεια βάρους και αρρυθμίες. Το ανεκτό ανώτατο όριο βιταμίνης D σε ενήλικες άνω των 19 ετών είναι 4000 διεθνείς μονάδες. Όπως είδαμε πιο πάνω ένα κουταλάκι του γλυκού ή μια κάψουλα μουρουνέλαιο Mollers περιέχει 400 διεθνείς μονάδες βιταμίνης D. Οπότε είναι λίγο δύσκολο να υπερβείτε τη συγκεκριμένη δοσολογία λόγω του μουρουνέλαιου.