Πόνος στο στήθος – Πόνος στο θώρακα (θωρακικός πόνος)

Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Τι προκαλεί τον πόνο στο στήθος μου;

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας όταν έχουμε έναν έντονο πόνο στο στήθος είναι η καρδιακή προσβολή. Σίγουρα ο θωρακικός πόνος δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοηθεί. Αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει πολλές πιθανές αιτίες.

Στην πραγματικότητα το ένα τέταρτο των ανθρώπων που έχουν θωρακικό πόνο δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα με την καρδιά τους. Ο θωρακικός πόνος μπορεί να προκληθεί από προβλήματα στους πνεύμονες, τον οισοφάγο, τους μύες, τα πλευρά ή ακόμα και τα νεύρα.

Κάποιες από αυτές τις καταστάσεις είναι πολύ σοβαρές ενώ άλλες όχι και τόσο. Αν αντιμετωπίζετε κάποιον ανεξήγητο πόνο στο στήθος πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να αξιολογήσει τα αιτία εμφάνισης του.

Μπορεί να αισθανθείτε πόνο από τον λαιμό έως και το άνω μέρος της κοιλιάς.

Ανάλογα με την αιτία που τον προκαλεί ο θωρακικός σας πόνος μπορεί να είναι:

 • Σαν κάψιμο
 • Σύντομος σαν σουβλιά
 • Επιθετικός
 • Συνεχής
 • Διακεκομμένος
 • Αμβλύς

Αιτίες του πόνου στο στήθος

Προβλήματα της καρδιάς

Τα πιο κοινά αίτια του πόνου στο στήθος που αφορούν την καρδιά είναι:

Στεφανιαία Νόσος

Η απόφραξη της στεφανιαίας αρτηρίας μειώνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου προς τον καρδιακό μυ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στηθάγχη. Ένα σύμπτωμα της καρδιακής νόσου που συνήθως όμως δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη στην καρδιά.

Παρ’ όλα αυτά μπορεί να αποτελεί ένα πρώιμο σημάδι ότι ίσως στο μέλλον πάθετε καρδιακή προσβολή. Ο πόνος στο στήθος είναι πιθανό να εξαπλωθεί στο χέρι, στον ώμο, στο σαγόνι και την πλάτη σας. Επίσης μπορεί να νιώθετε σαν κάτι να σας πιέζει στο στήθος.

Η στηθάγχη μπορεί να προκληθεί από την άσκηση, τον έντονο ενθουσιασμό και τη συναισθηματική δυσφορία και μπορεί να περάσει με ανάπαυση.

Έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή):

Η μείωση της ροής του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων προς την καρδιά προκαλεί στην ουσία των θάνατο των μυϊκών κυττάρων της καρδιάς. Αν και μοιάζει με την στηθάγχη, η καρδιακή προσβολή είναι πολύ πιο σοβαρή.

Ο πόνος είναι συντριπτικός και πολύ έντονος συνήθως στη μέση του στήθους αλλά και στην αριστερή πλευρά πάνω από την καρδιά και σίγουρα δεν θα ανακουφιστείτε αν αναπαυθείτε. Ο θωρακικός πόνος στην καρδιακή προσβολή συνήθως συνοδεύεται από εφίδρωση, ναυτία, δύσπνοια και σοβαρή αδυναμία.

Μυοκαρδίτιδα

Εκτός από τον πόνο στο στήθος άλλα συμπτώματα  της μυοκαρδίτιδας είναι ο πυρετός, η κόπωση, ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός και η δυσκολία στην αναπνοή. Τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας πολλές φορές συγχέονται και αυτά με την καρδιακή προσβολή.

Περικαρδίτιδα

Είναι μια φλεγμονή ή μόλυνση του σάκου που περιβάλει την καρδιά. Μπορεί να προκαλέσει πόνο παρόμοιο με την στηθάγχη. Ωστόσο, συνήθως προκαλεί οξύ και συνεχή πόνο κατά μήκος του λαιμού και των ώμων. Ο πόνος πιθανόν να γίνετε πιο έντονος όταν θέλετε να πάρετε βαθιά ανάσα, όταν καταπίνετε και όταν ξαπλώνετε ανάσκελα.

Υπερτροφική καρδιομυοπάθεια

Είναι μια γενετική ασθένεια που δεν επιτρέπει την φυσιολογική ανάπτυξη του μυ της καρδιάς. Μερικές φορές αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τη ροή του αίματος έξω από την καρδιά.

Συχνά μετά την άσκηση θα αισθάνεστε πόνος στο στήθος και θα έχετε δύσπνοια. Ίσως μελλοντικά να εμφανιστεί καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό κάνει τη καρδιά να δουλεύει περισσότερο και πιο έντονα για να μπορέσει να αντλήσει το αίμα. Μαζί με τον πόνο στο στήθος η υπερτροφική καρδιομυοπάθεια μπορεί να προκαλέσει ζάλη και λιποθυμία.

Πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας

Σε αυτή τη περίπτωση μια από τις βαλβίδες της καρδιάς δεν μπορεί να κλείσει σωστά. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι η ζάλη και ο έντονη αίσθηση του καρδιακού παλμού. Αν η πρόπτωση είναι ήπιας μορφής μπορεί να μην εμφανιστούν άλλα συμπτώματα.

Διατομή στεφανιαίας αρτηρίας

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αυτήν την πάρα πολλή σπάνια αλλά και θανατηφόρα κατάσταση. Προκύπτει από ένα σκίσιμο στην στεφανιαία αρτηρία. Μπορεί να προκαλέσει έντονο ξαφνικό πόνο που δεν πρέπει να παραβλέψετε.

Αιτίες του πόνου στο στήθος

Προβλήματα στον πνεύμονα

Οι κοινές αιτίες του θωρακικού πόνου που σχετίζονται με τους πνεύμονες μπορεί να είναι:

Πλευρίτιδα

Είναι μια φλεγμονή ή ερεθισμός του περιβλήματος  των πνευμόνων και του θώρακα. Πιθανότητα ο πόνος στο στήθος να εμφανίζεται όταν βήχετε, όταν αναπνέετε βαθιά και όταν φτερνίζεστε. Οι πιο κοινές αιτίες εμφάνισης της πλευρίτιδας είναι οι βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις, η πνευμονική εμβολή και ο πνευμοθώρακας. Πιο σπάνιες αιτίες μπορεί να είναι ο καρκίνος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και το αυτοάνοσο λύκος.

Πνευμονία ή πνευμονικό απόστημα

Οι πνευμονικές μολύνσεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο και στο στήθος αλλά και στα πλευρά. Η πνευμονία συνήθως έρχεται ξαφνικά και συνοδεύεται από πυρετό, ρίγη, βήχα και προβλήματα με την αναπνευστική οδό.

Πνευμονική εμβολή

Ένας θρόμβος αίματος μπορεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος να ταξιδέψει και να φτάσει ως τους πνεύμονες. Τα συμπτώματα που ακολουθούν είναι η οξεία πλευρίτιδα, δυσκολία στην αναπνοή και ταχυκαρδία. Επίσης μπορεί να έχετε και πυρετό.

Η πνευμονική εμβολή είναι πιο πιθανό να συμβεί μετά από θρόμβωση ή από ακινησία που συστήνεται μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση ή μπορεί να είναι κάποια επιπλοκή του καρκίνου.

Πνευμοθώρακας

Συχνά προκαλείται από τραυματισμό στο στήθος. Εμφανίζεται όταν ένα τμήμα του πνεύμονα καταρρέει απελευθερώνοντας αέρα στην πνευμονική κοιλότητα. Έπειτα θα έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση και πόνο κατά την αναπνοή.

Πνευμονική υπέρταση

Είναι η πολλή υψηλή πίεση στις αρτηρίες του πνεύμονα, κάτι που κάνει την δεξιά πλευρά της καρδιάς πολλή σκληρή. Αυτός ο πόνος στο στήθος μοιάζει πολύ με τη στηθάγχη.

Άσθμα

Προκαλεί δύσπνοια, βήχα και μερικές φορές και πόνο στο στήθος. Το άσθμα είναι μια φλεγμονή των αεραγωγών.

Αιτίες του πόνου στο στήθος

Προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα

Τα γαστρεντερικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος περιλαμβάνουν:

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Αυτό συμβαίνει όταν τα οξέα υγρά του στομάχου επανέρχονται προς τον λαιμό. Αυτό προκαλεί μια ξινή γεύση στο στόμα και καούρα. Παράγοντες που συμβάλουν στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η εγκυμοσύνη και η κατανάλωση πικάντικών ή λιπαρών τροφίμων.

Διαταραχές του οισοφάγου

Οι σπασμοί και η υψηλή πίεση στον οισοφάγο είναι προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος.

Ρήξη ή διάτρηση του οισοφάγου

Εμφανίζεται σαν έντονος θωρακικός πόνος μετά από εμετό ή οποιαδήποτε διαδικασία περιλαμβάνει τον οισοφάγο.

Έλκος

Είναι μια συνεχής δυσφορία που οφείλεται σε πληγές που βρίσκονται στην επένδυση του στομάχου. Εμφανίζονται συχνότερα στους ανθρώπους που καπνίζουν, πίνουν πολύ αλκοόλ ή παίρνουν αναλγητικά όπως η ασπιρίνη.

Διαφραγματοκήλη

Αυτό συμβαίνει όταν το πάνω μέρος του στομάχου πιέζει το στήθος μετά από το φαγητό. Συνηθώς προκαλεί συμπτώματα παλινδρόμησης συμπεριλαμβανόμενης της καούρας και του πόνου στο στήθος. Ο πόνος γίνετε πιο έντονος αν ξαπλώσετε.

Παγκρεατίτιδα

Ο έντονος πόνος στο κάτω μέρος του στήθους που γίνετε χειρότερος όταν ξαπλώνεται και ελαττώνεται αν σκύψετε λίγο προς τα μπροστά είναι σημάδια παγκρεατίτιδας.

Προβλήματα της χοληδόχου κύστης

Μετά από ένα πολύ λιπαρό γεύμα παρουσιάζεται πόνος δεξιά στον θώρακα και πάνω δεξιά στην κοιλιά σας. Τότε ο θωρακικός πόνος πιθανόν να οφείλεται σε πρόβλημα της χοληδόχου κύστης.

Αιτίες του πόνου στο στήθος

Προβλήματα στα οστά, στους μύες και τα νεύρα

Κάποιες φορές ο πόνος στο στήθος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό της περιοχής από ατύχημα ή πέσιμο. Μια ακόμη πιθανότητα είναι και κάποια ίωση. Άλλες αιτίες πόνου στο στήθος μπορεί να είναι:

Προβλήματα στα πλευρά

Ο πόνος από κάταγμα ή σπάσιμο των πλευρών μπορεί να γίνετε πιο έντονος όταν παίρνετε βαθιά ανάσα και όταν βήχετε.

Μυϊκή θλάση

Ο βήχας μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή ή να τραυματίσει τους τένοντες μεταξύ των νεύρων. Αυτό θα προκαλέσει πόνο στο στήθος που θα επιδεινώνεται όταν ασκείστε.

Έρπης

Ο έρπης ζωστήρ μπορεί να προκαλέσει οξύ και έντονο πόνο λίγο πριν κάνει την εμφάνιση του το εξάνθημα.

Άλλες πιθανές αιτίες του θωρακικού πόνου

Οι κρίσεις πανικού προκαλούν πόνο στο στήθος που ακολουθείτε από ζάλη, δύσπνοια, έντονη αίσθηση των παλμών, μυρμηγκιά και τρόμο.

Πότε να δείτε το γιατρό σας για τον πόνο στο στήθος

Καλέστε τον γιατρό σας για οποιοδήποτε πόνο στο στήθος παρουσιάσετε. Ιδιαίτερα μην αμελήσετε τον έντονο πόνο που έρχεται ξαφνικά και δεν ανακουφίζεται με αντιφλεγμονώδη.

Αν αισθανθείτε κάτι από τα κάτωθι μην χάνετε χρόνο και καλέστε το ΕΚΑΒ στο 166.

 • Ξαφνικό αίσθημα πίεσης και σφίξιμο στο στήθος.
 • Πόνο στο στήθος που εξαπλώνεται στο σαγόνι, το αριστερό χέρι και την πλάτη σας.
 • Ξαφνικό πόνο στο στήθος και δύσπνοια μετά από αδράνεια.
 • Ναυτία, ζάλη, ταχυκαρδία, σύγχυση, χλώμιασμα, υπερβολική εφίδρωση.
 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακός ρυθμός.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα:

 • Πυρετό, ρίγη, βήχα και παρουσία φλεμάτων.
 • Πρόβλημα στην κατάποση.
 • Έντονο πόνο στο στήθος που δεν φεύγει.