Πόσο θα επιδεινωθούν οι αλλεργίες αυτή την άνοιξη;

allergies
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Πόσο θα επιδεινωθούν οι αλλεργίες αυτή την άνοιξη;

Η εποχή των αλλεργιών έχει φτάσει ακόμα κι αν δεν μπορούμε να δούμε την γύρη στον αέρα ή δεν αισθανόμαστε ότι ο καιρός είναι αρκετά ζεστός.

Σε περιοχές με έντονη βλάστηση και δέντρα η ποσότητα γύρης έχει φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

 

Τι είναι όμως αυτό που επηρεάζει την εποχή των αλλεργιών;

Εν μέρη οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τον χειμώνα που μόλις τελείωσε.

Ο καιρός καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μπορεί να επηρεάσει τη σοβαρότητα των αλλεργιογόνων που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα.

Οι ήπιοι χειμώνες συνεχίζουν να επηρεάζουν τις αλλεργίες κατά την άνοιξη. Τα δέντρα μπορούν να επικονιάσουν νωρίτερα και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, επεκτείνοντας την εποχή των αλλεργιών.

Οι θερμοκρασίες που ανεβαίνουν από τη μία μέρα στην άλλη σημαίνουν ότι τα φυτά μπορούν να αρχίσουν να ανθίζουν νωρίτερα και όλα ταυτόχρονα μετά από έναν σχετικά βαρύ χειμώνα.

Συνήθως το πρώτο αλλεργιογόνο την άνοιξη είναι η γύρη των δέντρων, ακολουθούμενη από τη γύρη του χόρτου στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, και στη συνέχεια από τη γύρη των  ζιζανίων το φθινόπωρο.

Η γύρη των δέντρων αρχίζει συνήθως στα τέλη του χειμώνα (τέλη Φεβρουαρίου / αρχές Μαρτίου) και μπορεί να διαρκέσει μέχρι αργά την άνοιξη (τέλος Ιουνίου). Ο μήνας Μάιος είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός για τους αλλεργικούς ανθρώπους καθώς η γύρη του χόρτου αρχίζει να πλανάτε στην ατμόσφαιρα  ενώ η γύρη των δέντρων είναι ακόμα πολύ υψηλή.

Τα επίπεδα γύρης δείχνουν να αυξάνονται συνεχώς σε ολόκληρο τον κόσμο και η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει τον καιρό όπως όλοι ξέρουμε. Όλα αυτά με τη σειρά τους επηρεάζουν την εποχή των αλλεργιών, τη διάρκεια της αλλά και πόσο έντονη θα είναι.

Ένας μακρύς χειμώνας μπορεί να σημαίνει ότι τα δέντρα θα αργήσουν να ανθήσουν όμως η έναρξη της άνοιξης σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ξαφνικά γύρη.

 

Πρόληψη των αλλεργιών

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε τι είμαστε αλλεργικοί ώστε να μπορούμε να μειώσουμε τα συμπτώματα. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό αλλεργιολόγο ή ωτορινολαρυγγολόγο για να εντοπίσετε ποια είναι τα αλλεργιογόνα που σας ενοχλούν. Έτσι θα μπορέσετε να είστε πάντα έτοιμοι και προετοιμασμένοι αλλά θα βρείτε και τρόπους να αντιμετωπίσετε την αλλεργία σας.

Μερικοί τρόποι για να αποφύγετε την έκθεση σας γύρη είναι να περιορίσετε τις εξόδους σας όταν οι μετρήσεις της γύρης είναι υψηλές.

Το καθάρισμα τους σπιτιού μαζί με το πλύσιμο των σεντονιών σας σε καυτό νερό και το στέγνωμα τους σε εσωτερικό χώρο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση της εξάπλωσης της γύρης στο σπίτι σας.

Όταν βγαίνετε εκτός σπιτιού και επιστρέψετε πάλι πίσω αλλάξετε άμεσα τα ρούχα που φορούσατε. Έτσι μειώνετε την πιθανότητα να μεταφερθεί η γύρη στο εσωτερικό του σπιτιού σας.

Μια καλή τακτική είναι να ξεκινήσετε τη θεραπεία για τις αλλεργίες μόλις μπει η άνοιξη – ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζετε συμπτώματα μέχρι στιγμής. Μπορεί να αποτρέψει το σώμα σας από την απελευθέρωση χημικών ουσιών συμπεριλαμβανομένων των ισταμινών που προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα.

 

Θεραπεία των αλλεργιών

Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί νέοι τρόποι για να απαλλαγούμε από τις αλλεργίες.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θεραπεία των αλλεργιών – όπως τα αντιισταμινικά, τα ρινικά σπρέι με στεροειδή και τα αντισταμινικά.

Ορισμένα είδη  γύρης μπορούν πολύ εύκολα να αντιμετωπιστούν με τις πιο πάνω επιλογές. Για τη γύρη των δέντρων θα χρειαστείτε κάποια από τους στόματος αγωγή που είναι πιο βαριά και θα δράσει σε μεγαλύτερο βαθμό.

Τα ρινικά στεροειδή, είναι για πολλούς το καλύτερο φάρμακο όταν χρησιμοποιούνται τακτικά σε εποχή με μεγάλη έξαρση της γύρης.

Για καλύτερα αποτελέσματα ξεκινήστε προληπτικά όσο νωρίτερα μπορείτε. Πολλοί άνθρωποι που εκδηλώνουν πολύ άσχημα αλλεργικά συμπτώματα ξεκινούν από τα μέση του Μάρτη μια συντηρητική φαρμακευτική αγωγή.

Τα ρινικά στεροειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα ή σε συνδυασμό με από του στόματος αντιισταμινικά.

Οι οφθαλμικές σταγόνες είναι επίσης πάρα πολύ χρήσιμες και θα κάνουν καλό στα στεγνά και ταλαιπωρημένα από τη γύρη μάτια σας.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι πρώτα να επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο και να αναφέρετε αναλυτικά όλα τα συμπτώματα σας. Αυτός θα σας καθοδηγήσει όσον αφορά ττην αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσετε.

Ποτέ μην παίρνετε φάρμακα για τις αλλεργίες αν δεν τα προτείνει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας. Μην ξεχνάτε ότι ορισμένες ομάδες ανθρώπων δεν μπορούν να πάρουν όλων των ειδών τα φάρμακα όπως οι εγκυμονούσες, τα παιδιά και οι άνθρωποι με εξασθενημένα ανοσοποιητικό σύστημα

Ένας άλλος τρόπος για τη θεραπεία των αλλεργιών χωρίς φάρμακα ή σε συνδυασμό με κάποια φαρμακευτική αγωγή είναι να ξεπλύνετε τις ρινικές διόδους με αλατούχο διάλυμα. Αυτό ξεπλένει άμεσα τη βλέννα και τα αλλεργιογόνα από τη μύτη και μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση. Στα φαρμακεία θα βρείτε πολλά σκευάσματα με θαλασσινό νερό που θα σας βοηθήσουν πολύ.