Προβλήματα του θυρεοειδή αδένα

thireoeidis
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Προβλήματα του θυρεοειδή αδένα

Μέσω των ορμονών που παράγει ο θυρεοειδής επηρεάζει σχεδόν όλες τις μεταβολικές διεργασίες που γίνονται στο σώμα μας.

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να κυμαίνονται από έναν μεγεθυμένο αδένα που δεν χρειάζεται απολύτως καμία θεραπεία έως και καρκίνο που μπορεί να γίνει απειλητικός για τη ζωή του ατόμου.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα θυρεοειδούς περιλαμβάνουν τη μη φυσιολογική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Η αυξημένη παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης λέγεται υπερθυρεοειδισμός και η ανεπαρκής παραγωγή υποθυρεοειδισμός – η πιο συνήθης στη χώρα μας-.

Παρ’ όλα που τα αποτελέσματα μπορεί να είναι δυσάρεστα ή άβολα τα περισσότερα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορούν να αντιμετωπιστούν καλά αν γίνει μια σωστή διάγνωση και ξεκινήσει άμεσα η θεραπεία.

 

Τι προκαλεί τα προβλήματα θυρεοειδούς;

Όλοι οι τύποι υπερθυρεοειδισμού οφείλονατι σε υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Οι πιθανές παθήσεις λόγω υπερθυρεοειδισμού είναι:

Grave’sdisease: υπερπαραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης.

Τοξικά αδενώματα: θυροειδή όζοι αναπτύσσονται στο θυροειδή αδένα και αρχίζουν να εκκρίνουν θυρεοειδικές ορμόνες. Αυτή η διαδικασία αποσυντονίζει τη χημική ισορροπία του σώματος.

Υποξεία θυρεοειδίτιδα: μια φλεγμονή στο θυρεοειδή κάνει τον αδένα να διαρρεύσει την πληθώρα των ορμονών. Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουμε μια κατάσταση που ονομάζεται προσωρινός υπερθυρεοειδισμός ο οποίος συνήθως διαρκεί για λίγες εβδομάδες αλλά θα μπορούσε να παραμείνει και για μήνες.

Δυσλειτουργίες της υπόφυσης ή καρκινικές αναπτύξεις στον θυρεοειδή αδένα: αν και σπανίως ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκληθεί και από τέτοιου είδους αίτια.

 

Ο υποθυρεοειδισμός αντιθέτως οφείλεται σε ανεπάρκεια θυρεοειδικών ορμονών και άρα δυσλειτουργία του αδένα.

Δεδομένου ότι το σώμα μας απαιτεί ορισμένες ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών για να παράγει ενέργεια, η μείωση της ποσότητας αυτών των ορμονών οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας.

 

Αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε υποθυρεοειδισμό περιλαμβάνουν:

Θυροειδής χασιμότο: σε αυτή την αυτοάνοση διαταραχή το σώμα προσβάλλει τον ιστό του θυροειδούς αδένα. Ο ιστός τελικά παύει να λειτουργεί και δεν παράγει ορμόνες πλέον.

Αφαίρεση του θυροειδή αδένα: Ο θυροειδής μπορεί να έχει απομακρυνθεί χειρουργικά ή να έχει καταστραφεί χημικώς.

Έκθεση σε υπερβολικές ποσότητες ιωδίου: ορισμένα φάρμακα για το κρύωμα και την καρδιά και το σκιαστικό που χρησιμοποιείτε σε ορισμένες ακτινογραφίες μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες ιωδίου. Έχετε αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξετε υποθυρεοειδισμό αν είχατε προβλήματα με τον θυροειδή στο παρελθόν.

Αν δεν υποβληθείτε σε θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στον οργανισμό και την υγεία σας.

 

Ο υποθυρεοειδισμός αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τα νεογνά και τα βρέφη.

Η έλλειψη θυρεοειδικών ορμονών στο σύστημα σε νεαρή ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη κρετινισμού- ένα είδος διανοητικής καθυστέρησης- και νανισμού – προβλήματα στην ανάπτυξη-.

Στα περισσότερα βρέφη ελέγχονται τακτικά τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών μετά τη γέννηση τους. Εάν παρατηρηθούν ελλείψεις η θεραπεία αρχίζει άμεσα.

 

Στα βρέφη όπως και στους ενήλικες ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οφείλεται σε αυτά τα αίτια:

  • Μια διαταραχή της υπόφυσης
  • Ένας ελλαττωματικός θυροειδής
  • Έλλειψη του αδένα του θυροειδή εξ’ ολοκλήρου

Ένα βρέφος με υποθυρεοειδισμό μπορεί να είναι ασυνήθιστα ήσυχο και χωρίς ενέργεια, δεν θα έχει όρεξη και θα κοιμάται για πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους.

Ο καρκίνος του θυροειδή αδένα είναι αρκετά σπάνιος και εμφανίζεται περίπου στο 5% των όζων του θυροειδή. Μπορεί να έχετε έναν ή περισσότερους όζους στο θυροειδή για πολλά χρόνια πριν αυτοί αναπτυχθούν και γίνουν καρκινικοί.

Όσοι έχουν κάνει χημειοθεραπείες ή οποιουδήποτε είδους ακτινοβολίες στο πρόσωπο και τον λαιμό – όπως συνηθίζεται στις θεραπείες που γίνονται για την ακμή- τείνουν να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο θυροειδή.