Ψωρίαση: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

psoriasi
psoriasi
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Ψωρίαση: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί τη δημιουργία ψωριακών πλακών. Αυτές οι ψωριακές πλάκες χαρακτηρίζονται από έντονη φαγούρα, είναι επώδυνα και έχουν  παχύ, κόκκινο και ξηρό δέρμα.

Μπορεί να επηρεαστεί οποιοδήποτε μέρος του σώματος σας όμως οι ψωριακές πλάκες εμφανίζονται πιο συχνά στους αγκώνες, τα γόνατα, το κρανίο, την πλάτη, το πρόσωπο τις παλάμες και τα πόδια.

Όπως και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες η ψωρίαση είναι το αποτέλεσμα που δημιουργείται όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα -το οποίο φυσιολογικά επιτίθεται σε μολυσματικά μικρόβια-αρχίζει να προσβάλει τα υγιή κύτταρα.

Η νόσος εμφανίζεται εξίσου σε άντρες και γυναίκες. Η εμφάνιση της είναι περισσότερο συχνή στους ενήλικες και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να έχετε αν έχει και κάποιο άτομο στην οικογένεια σας.

Τα άτομα με ψωρίαση εμφανίζουν τα πρώτα τους συμπτώματα μεταξύ των 15 και 30 ετών αν και έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις που εκδηλώνουν την ασθένεια στα 50 ή τα 60 έτη.

Σας τηλεφωνούμε για να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση για την ψωρίαση!


Ποια είναι τα συμπτώματα και οι επιπλοκές της ψωρίασης;

Οι ψωριακές πλάκες μπορούν να κυμαίνονται από μερικές μικρές κηλίδες που μπορεί να μοιάζουν και με πιτυρίδα έως πλάκες που καλύπτουν μεγάλες περιοχές του σώματος σας.

Τα συμπτώματα της νόσου ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της ψωρίασης. Για μερικούς ανθρώπους μπορεί να υπάρξει ύφεση της ψωρίασης και να εξαφανιστεί για μήνες ή και χρόνια.

Κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν κυκλικά σημεία ψωρίασης ή φλεγμονής. Ενώ για άλλους η ασθένεια μπορεί να βελτιώνεται το καλοκαίρι και να χειροτερεύει το χειμώνα.

Η ψωρίαση συνδέεται με κάποια προβλήματα υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, ο διαβήτης και η κατάθλιψη.

Έχει διαπιστωθεί ότι περίπου το 30% των ανθρώπων που έχουν ψωρίαση θα έχουν επίσης και ψωριακή αρθρίτιδα – μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει τις αρθρώσεις των ανθρώπων.

Οι κίνδυνοι εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται με την ψωρίαση είναι μεγαλύτεροι αν ο ασθενής είναι σε μικρή ηλικία και αν είναι σοβαρή η ψωρίαση.

Όσοι πάσχουν από ψωρίαση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι διατρέχουν κίνδυνο για άλλες παθήσεις και οφείλουν να παρακολουθούν τη γενική κατάσταση της υγείας τους.

Τι προκαλεί την ψωρίαση και πως θεραπεύεται;

Η ψωρίαση γενικά είναι μια γενετική πάθηση κληρονομικής φύσεως. Είναι πιθανό ότι πρέπει να επηρεαστούν πολλά γονίδια για να επιτραπεί η εμφάνιση της ψωρίασης. Πολύ συχνά ενδέχεται να προκληθεί από κάποιο εξωτερικό συμβάν όπως μια λοίμωξη.

Σύμφωνα με έρευνες το 10%  των ανθρώπων που κληρονομούν τα γονίδια θα μπορούσαν να εμφανίσουν ψωρίαση όμως τελικά μόνο το 3% θα εκδηλώσει τη νόσο.  Γι’ αυτό πιστεύεται ότι η ασθένεια προκαλείται από ένα συνδυασμό γενετικής και εξωτερικών παραγόντων.

Ενώ η ψωρίαση δεν μπορεί να θεραπευτεί υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές επιλογές για την βελτίωση των συμπτωμάτων.

Η φαρμακευτική αγωγή κυμαίνεται από συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλοιφές για τη ψωρίαση έως και βιολογικές επιλογές που στοχεύουν στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μια ακόμα επιλογή είναι η φωτοθεραπεία η οποία χρησιμοποιεί υπεριώδεις ακτίνες φωτός.

Ο σωστός συνδυασμός για τη θεραπεία της ψωρίασης έχει σχέση με το τι προκάλεσε την ψωρίαση στον ασθενή.

Η ψωρίαση μπορεί να ενεργοποιηθεί από:

Στρες

Το στρες είναι μια πολύ σοβαρή αιτία που χειροτερεύει τα συμπτώματα της ψωρίασης σε πολλούς ανθρώπους. Μπορεί επίσης να είναι η αιτία που θα ενεργοποιήσει τη νόσο.

Η ψωρίαση είναι αλληλένδετη με το άγχος και το στρες. Χειροτερεύει όταν οι ασθενείς περνούν στρεσογόνες καταστάσεις και καλυτερεύει όταν χαλαρώνουν.

Η διαχείριση του άγχους με άσκηση, γιόγκα και διαλογισμό είναι τεχνικές που θα σας βοηθήσουν.

Κρύος καιρός

Αποφύγετε όσο περισσότερο μπορείτε τον κρύο καιρό. Το υπεριώδες φως του ήλιου έχει ευεργετικές ιδιότητες για την ψωριακή επιδερμίδα.

Συζητήστε με τον δερματολόγο σας και ποτέ μην εκτίθεστε άμεσα στον ήλιο για περισσότερα από 10 λεπτά.

Ξηρό δέρμα

Οτιδήποτε βλάπτει το δέρμα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή ψωρίασης, ακόμα και το ξηρό δέρμα.

Η λύση είναι να κρατήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο. Αν είστε αλλεργικοί στα αρώματα που έχουν οι ενυδατικές κρέμες χρησιμοποιήστε ένα προϊόν για ευαίσθητη επιδερμίδα.

Βήτα αναστολείς και λίθιο

Οι βήτα αναστολείς για τη θεραπεία της αρτηριακής πίεσης και το λίθιο που δίνετε για διανοητικές διαταραχές μπορεί να επιδεινώσουν την ψωρίαση σας.

Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ο γιατρός είναι πιθανόν να αλλάξει την αγωγή σας με κάποιο φάρμακο που δε θα επηρεάζει την ψωρίαση σας. Αν παίρνετε λίθιο ίσως να χρειαστείτε κάποια τοπική θεραπεία για την ψωρίαση.

Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος

Το κρύωμα και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα κάτι που σημαίνει πως θα παρατηρήσετε μια χειροτέρευση της ψωρίασης σας.

Αν έχετε ψωρίαση και έχετε πονόλαιμο κάντε εξετάσεις για να διαπιστώσετε αν έχετε στρεπτόκοκκο. Σε τέτοια περίπτωση είναι πιθανό να ακολουθήσετε μια μακροχρόνια αντιβιοτική θεραπεία.

Κάπνισμα

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα επιδεινώνει την ψωρίαση. Οι καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ψωρίαση σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Διατροφή

Δεν έχουν παρατηρηθεί θετικά αποτελέσματα από την λήψη συμπληρωμάτων διατροφής για την ψωρίαση. Όμως η αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων σίγουρα θα σας βοηθήσει.

Έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι με ψωρίαση μπορεί να έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Μια διατροφή χωρίς γλουτένη λοιπόν θα βοηθήσει πολύ στον έλεγχο της ψωρίασης σας. Γενικά αν διαπιστώσετε ότι κάποιο τρόφιμο χειροτερεύει την κατάσταση σας καλό είναι να το αποκλείσετε από τη διατροφή σας.

Αλκοόλ

Για πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από ψωρίαση έχει παρατηρηθεί ότι ένα ή δύο ποτά την ημέρα δημιουργούν ψωριακές φλεγμονές. Όμως αυτό δεν είναι απόλυτο.

Με πληροφορίες από Healthline.com & webmd.com