Πως φεύγει ο κάλος από το πόδι

καλοι στα πόδια
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Πως φεύγει ο κάλος από το πόδι

Οι κάλοι προκαλούνται από την επαναλαμβανόμενη πίεση σε ένα σημείο του δέρματος. Επιπλέον στρώματα δέρματος αναπτύσσονται πάνω από την πληγείσα περιοχή μέχρι να εμφανιστεί ένα πιο σκληρό και ανυψωμένο κομμάτι δέρματος.

Το σώμα λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο για να προστατέψει το δέρμα από οτιδήποτε το ερεθίζει. Οι κάλοι συνήθως δεν πονούν και πιο συχνά θα τους βρείτε στα πόδια, τα δάχτυλα, τις παλάμες και τα γόνατα.

Το να φοράτε στενά παπούτσια, να περπατάτε ξυπόλητοι, να παίζετε μουσικά όργανα και να δουλεύετε με τα χέρια σας είναι οι πιο κοινές αιτίες δημιουργίας των κάλων.

Οι κάλοι δεν υποδηλώνουν κάποιο πρόβλημα υγείας και δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε κάποιο γιατρό. Εάν θέλετε να απαλλαγείτε από τους κάλους επειδή δεν σας αρέσει η εμφάνιση τους υπάρχουν μερικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι σας.

 

Θεραπείες για τους κάλους

 

Ζεστό νερό

Πριν να δοκιμάσετε οτιδήποτε άλλο δοκιμάστε να μουλιάσετε τα πόδια σας για 20 λεπτά σε ζεστό νερό. Αφού στεγνώσετε το δέρμα σας με μια πετσέτα προσπαθήστε να τρίψετε απαλά τον κάλο προσπαθώντας να απομακρύνετε τα στρώματα δέρματος που έχουν δημιουργήσει τον κάλο.

Εάν ακολουθήσετε αυτή τη διαδικασία πολλές φορές ίσως να μπορέσετε να απομακρύνετε εντελώς τον κάλο ένα ένα στρώμα κάθε φορά. Ποτέ μην κάνετε βιαστικές κινήσεις όταν θέλετε να απομακρύνετε έναν κάλο. Να έχετε υπομονή και να κάνετε απαλές κινήσεις.

 

Μη φαρμακευτικές κάλτσες για κάλους.

Τα επιθέματα για κάλους αποτελούνται συνήθως από σιλικόνη και τσόχα. Μπορούν να εφαρμοστούν στην πληγείσα περιοχή και να φορεθούν κάτω από τις κάλτσες. Τα επιθέματα κρατούν τον κάλο προστατευμένο για να μπορέσει να θεραπευτεί χωρίς άλλες ενοχλήσεις.

Πολλοί γιατροί συμβουλεύουν να μην χρησιμοποιείτε επιθέματα που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι εμποτισμένα με σαλικυλικό οξύ γιατί το οξύ μπορεί να σπάσει και να ερεθίσει το δέρμα σας.

 

Μηλόξυδο

Η περιεκτικότητα σε οξύ που έχει το μηλόξυδο μπορεί να καταφέρει να μαλακώσει το σκληρό δέρμα ενός τύλου ή ενός κάλου. Αναμείξτε 4 μέρη νερό με 1 μέρος μηλόξυδο και μουλιάστε τον κάλο σας για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Έπειτα προσπαθήστε αν αφαιρέσετε μια ή δύο στρώσεις του κάλου. Μην τραβάτε πολύ σκληρά και προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί. Αν σκιστεί το δέρμα γύρω ή πάνω από τον κάλο μπορεί να προκαλέσει μόλυνση.

 

Καστορέλαιο

Το καστορέλαιο έχει ιδιότητες που λειτουργούν σα φυσικό λιπαντικό για το δέρμα. Το καστορέλαιο θα σας χρησιμεύσει μετά από το ξύσιμο του κάλου για να επιδιορθώσει την σκασμένη και ταλαιπωρημένη επιδερμίδα σας.

Επίσης μπορείτε να μουλιάσετε το κάλο σας σε ένα διάλυμα με νερό και 5 κουταλιές της σούπας καστορέλαιο. Το διάλυμα πρέπει να είναι αρκετό ώστε να μπορείτε να μουλιάσετε εντελώς τον κάλο. Θα χρησιμεύσει για να λιπάνει το σκληρό δέρμα αλλά και για να καταπραΰνει την πληγείσα περιοχή.

 

Πέτρα από πυρόλιθο – Ελαφρόπετρα

Μια ελαφρόπετρα μπορεί να είναι ότι πιο βολικό όταν έχετε έναν κάλο στο πόδι ή τους αγκώνες όπου είναι δύσκολο να τους δείτε. Αφού στεγνώσετε καλά τον κάλο βάλτε λίγη δύναμη και με κυκλικές κινήσεις τρίψτε καλά τον κάλο. Μην προσπαθήστε να αφαιρέσετε αμέσως ολόκληρο τον κάλο. Κάντε όσο πιο συχνά μπορείτε όλη αυτή τη διαδικασία και μετά από αρκετές θα μπορέσετε να απομακρύνετε τον κάλο εντελώς.

 

Άλατα EPSOM

Τα άλατα Epsomθεωρούνται ένα από τα καλύτερα απολεπιστικά. Αυτή η θεραπεία δε θα σας βοηθήσει μόνο να απαλλαγείτε από τους κάλους αλλά και να χαλαρώσετε τα άκρα σας μετά από μια δύσκολη μέρα.

Οι λεπτοί κόκκοι των αλάτων Epsomδιαλύονται για να χαλαρώσουν τους μύες σας και να κατευνάσουν τη επιδερμίδα σας. Αναμίξτε 2 με 3 κουταλιές της σούπας σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και μουλιάστε τον κάλο για να διευκολύνετε την αποφλοίωση.

 

Γυαλόχαρτο

Χρησιμοποιήστε ένα λεπτό γυαλόχαρτο και ξύσετε πολύ ήπια, αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει πολύ για να απαλλαγείτε από τους κάλους.  Για καλύτερα αποτελέσματα συνδυάστε το γυαλόχαρτο με κάτι ακόμα από όσα βρίσκονται σε αυτή τη λίστα. Είναι καλύτερο πριν από τη χρήση του γυαλόχαρτου να μουλιάσετε τον κάλο για να έχει μαλακώσει λίγο.

Εφαρμόστε λίγη πίεση στον κάλο και τρίψτε τον, δείτε επίσης αν μπορείτε να απομακρύνεται μια στρώση σκασμένου δέρματος από τον κάλο σας ή να μπορείτε να τον αποκολλήσετε εντελώς από το δέρμα σας. Αν ο κάλος σας δεν αποδειχτεί ανθεκτικός επαναλάβετε κάποια άλλη στιγμή την ίδια διαδικασία. Να θυμάστε ποτέ να μην τρίβετε δυνατά το δέρμα σας με γυαλόχαρτο.

Teatreeoil

Το έλαιο τσαγιού είναι ένα αντιβακτηριακό, αντιμυκητιακό και φυσικό αντισηπτικό. Βάλτε μερικές σταγόνες από έλαιο τσαγιού σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και κάντε ένα χαλαρωτικό ποδόλουτρο μέχρι να αισθανθείτε ότι το δέρμα σας αρχίζει να μαλακώνει και τον κάλο να ανασηκώνεται. Μην αφήσετε το δέρμα σας μέσα στο έλαιο τσαγιού για διάστημα μεγαλύτερο από 15 λεπτά γιατί είναι πολύ ισχυρό το έλαιο και μπορεί να βλάψει την επιδερμίδα σας.

 

Σόδα και λεμόνι

Σε αυτή τη θεραπεία συνδυάζουμε ένα οξύ και ένα χημικό συστατικό για να προκαλέσει μια αντίδραση που θα κάνει πιο εύκολη την απομάκρυνση των κάλων. Θα χρειαστείτε ζεστό νερό, μια λεκάνη και 2 με 3 κουταλιές χυμό λεμονιού για να ξεκινήσετε.

Μετά από μερικά λεπτά που θα μουλιάσετε τον κάλο σε αυτό το διάλυμα προσθέστε τη σόδα (λευκή σε σκόνη). Οι λεπτοί κόκκοι της μαγειρικής σόδας και η αντίδραση που θα δημιουργηθεί σε συνδυασμό με το λεμόνι θα μπορέσουν να δώσουν μια ώθηση για να διαλυθεί ο κάλος σας.

 

Πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να απομακρύνει τους κάλους;

Οι κάλοι δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας προκαλέσει ανησυχία. Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ ξυράφι ή κάποιο κοφτερό σκεύος για να προσπαθήσετε να απομακρύνετε τον κάλο. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει κάποια αμυχή στην επιδερμίδα σας που θα οδηγήσει σε μόλυνση.

Αμέσως μόλις δημιουργηθεί ο κάλος σταματήστε να κάνετε αυτό που τον δημιούργησε είτε είναι να φοράτε στενά παπούτσια είτε να περπατάτε ξυπόλητοι.

Εάν ο κάλος αρχίζει να σας πονά, να αλλάζει χρώμα ή να αιμορραγεί μόνο τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας ή καλύτερα κάποιον ποδίατρο.

Αν έχετε κάποια ασθένεια που να προκαλεί κακή κυκλοφορία στα πόδια σας πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους κάλους.

Η εύρεση της αιτίας που τους δημιουργεί είναι σημαντική για να αποφύγετε άλλα προβλήματα στα πόδια που μερικές φορές προκαλούνται από ασθένειες όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.