Πως να αφαιρέσετε το κερί από το αυτί σας – τη λεγόμενη κυψελίδα-  στο σπίτι

apomakrinsi keriou apo to auti
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Πως να αφαιρέσετε το κερί από το αυτί σας – τη λεγόμενη κυψελίδα –  στο σπίτι

 

Αποφραγμένο κανάλι αυτιού

Το κερί του αυτιού, που ονομάζεται επίσης κηρήθρα, εξυπηρετεί μια βασική λειτουργία στο σώμα μας. Βοηθά να απομακρυνθούν από το κανάλι του αυτιού τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, οι βρομιές, οι τρίχες και άλλα στοιχεία που μπορεί να συσσωρευτούν μέσα στο αυτί.

Το κερί στα αυτιά μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης και εμποδίζει από το να νιώθετε δυσάρεστα το αυτί σας και να σας φαγουρίζει. Βοηθά επίσης να μειωθεί ο ερεθισμός που προκαλεί το νερό όταν μπαίνει στο κανάλι του αυτιού.

Όμως είναι πολύ πιθανό ο οργανισμός να κάνει υπερπαραγωγή κεριού του αυτιού κάτι που  προκαλεί τη συσσώρευση του και μετέπειτα μπλοκάρει το κανάλι του αυτιού.

Μπορεί επίσης να μπλοκάρετε το αυτί σας αν χρησιμοποιείτε συχνά μπατονέτες που τείνουν να σπρώχνουν το κερί μέσα στο κανάλι του αυτιού.

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε την απόφραξη του αυτιού στο σπίτι χρησιμοποιώντας απλά οικιακά προϊόντα.

 

Θεραπείες για την απόφραξη του αυτιού στο σπίτι

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καθαρίσετε τα αυτιά σας από το πολύ κερί, όπως:

 

Υπεροξείδιο του υδρογόνου

Μια κοινή μέθοδος για την αφαίρεση του κεριού από το αυτό είναι να προσθέσετε μερικές σταγόνες υπεροξειδίου του υδρογόνου σε ένα βαμβακάκι που έχετε σχηματίσει σε σφαίρα και να την βάλετε στο προσβεβλημένο αυτί. Μπορείτε επίσης να ενστάξετε με ένα σταγονόμετρο λίγες σταγόνες υπεροξείδιο του υδρογόνου μέσα στο αυτί σας.

Είναι σημαντικό να γείρετε το κεφάλι σας ώστε το προσβεβλημένο αυτί να είναι προς τα πάνω για αρκετά λεπτά. Αυτό θα επιτρέψει στο υγρό να στάξει κάτω στο κανάλι του αυτιού και να φτάσει μέχρι το σημείο που βρίσκεται συσσωρευμένη η κυψελίδα.

Μετά από λίγα λεπτά, γείρετε το κεφάλι προς την αντίθετη μεριά έτσι ώστε να βγει όλο το υγρό από το αυτί και να πέσει και το κερί.

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου θα μπορέσετε να το αγοράσετε από διαδικτυακά καταστήματα.

 

Σύριγγα με λαστιχένια μπάλα

Μια παρόμοια μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσετε μια σύριγγα με λαστιχένια μπάλα και ζεστό νερό. Πρέπει να έχετε και πάλι γερμένο το κεφάλι με το προσβεβλημένο αυτί προς τα επάνω, έπειτα με τη σύριγγα ρίξετε απαλά ζεστό νερό μέσα στο αυτί σας.

Είναι ζωτικής σημασίας να μην ρίξετε το νερό με δύναμη μέσα στο αυτί σας γιατί μπορεί να σας φέρει ζάλη. Το νερό δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο.

Μετά από λίγα λεπτά γέρνετε ξανά το κεφάλι σας προς την άλλη μεριά ώστε το υγρό και το κερί να στάξουν έξω από το αυτί.

Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία πολλές φορές. Αν έχετε κάποιον τραυματισμό στο αυτί όπως μια ρήξη στο τύμπανο δεν μπορείτε να εφαρμόσετε αυτή την τεχνική μόνοι σας.

 

Σταγόνες για τα αυτιά

Υπάρχουν διαθέσιμες σταγόνες για τα αυτιά οι οποίες βοηθούν για να τα καθαρίσετε από τη συσσωρευμένη κυψελίδα. Μπορείτε να τις βρείτε στο φαρμακείο ή διαδυκτιακά.

Συνήθως αυτές οι σταγόνες είναι διαλύματα με βάση το νερό ή το λάδι και στόχο έχουν να μαλακώσουν το κερί του αυτιού που έχει σκληρύνει. Συχνά περιέχουν υπεροξείδιο του καρβαμιδίου, το οποίο είναι παρόμοιο με το υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Για να χρησιμοποιήσετε τέτοιες σταγόνες είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε επακριβώς τις οδηγίες που βρίσκονται στη συσκευασία. Συνήθως, θα χρειαστεί να βάζετε τις σταγόνες δύο φορές την ημέρα για αρκετές ημέρες έως ότου η οσφυϊκή χώρα είναι καθαρή.

 

Άλλες τεχνικές που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι

Χρησιμοποιώντας ένα σταγονόμετρο, είναι επίσης δυνατή η εφαρμογή άλλων ουσιών, όπως:

 • Λάδι για μωρά – Babyoil
 • Ορυκτέλαιο
 • Γλυκερίνη

Και πάλι, θα πρέπει να εφαρμόσετε μία ή δύο σταγόνες με το προσβεβλημένο αυτί στραμμένο προς τα πάνω, να περιμένετε για λίγα λεπτά και στη συνέχεια να γυρίσετε το κεφάλι σας προς την άλλη μεριά ώστε το αυτί σας να μπορέσει να στραγγίσει από όλα περιττά υγρά.

 

Συμπτώματα της απόφραξης του αυτιού από κυψελίδα

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του μπλοκαρίσματος του αυτιού είναι το προσωρινό πρόβλημα ακοής ή η απώλεια ακοής. Αυτό μπορεί να είναι πολύ ανησυχητικό για μερικούς όμως η ακοή σας θα επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα εφόσον διορθωθεί το πρόβλημα.

 

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πόνος στο αυτί
 • Βουητό ή αίσθηση τσιμπήματος στο αυτί
 • Ζάλη
 • Αίσθημα πληρότητας στο αυτί

 

Πρόληψη

Το να βάζετε βαμβάκι, ωτοασπίδες ή άλλα αντικείμενα στο αυτί σας ως μια προσπάθεια να τα καθαρίστε μπορεί να προκαλέσει απόφραξη του αυτιού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα διάφορα αντικείμενα σπρώχνουν το κερί πιο κάτω από το κανάλι του αυτιού.

Για να αποφευχθεί η απόφραξη του αυτιού με κερί αποφύγετε να βάζετε οτιδήποτε μέσα του. Μπορεί η κυψελίδα του αυτιού να προκαλεί προβλήματα σε κάποιους ανθρώπους όμως είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία και την υγεία των αυτιών.

Εάν το σώμα παράγει υπερβολική ποσότητα κεριού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικές σταγόνες για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με ασφάλεια.

Μια άλλη μέθοδος για να αποφύγετε τη συσσώρευση κεριού στο αυτί σας είναι να βάζετε ένα ειδικό διάλυμα λίγες φορές το μήνα.  Επιλέξτε κάτι από όσα σας προτείναμε πιο πάνω.

Το τακτικό καθάρισμα του αυτιού μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.  Όμως είναι καλύτερο να μην το κάνετε συχνά. Ποτέ μην καθαρίζετε τα αυτιά μικρών παιδιών με τους τρόπους που αναφέραμε πιο πάνω χωρίς να μιλήσετε πρώτα με έναν γιατρό.

 

Πότε για να δείτε έναν γιατρό

Οι περισσότεροι μπορούν να αντιμετωπίσουν την απόφραξη του αυτιού στο σπίτι. Ωστόσο, το κανάλι του αυτιού και το τύμπανο είναι ευαίσθητα, οπότε μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθείτε έναν γιατρό αν δεν ξέρετε πως να κάνετε την διαδικασία.

Επίσης θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό εάν έχετε αιμορραγία ή ξηρότητα στο αυτί ή αν έχετε έντονο πόνο καθώς μπορεί να υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα στα αυτιά σας.

Αν ανησυχείτε σχετικά με τη δημιουργία κυψελίδας στα αυτάκια του παιδιού σας, ενημερώστε άμεσε το παιδίατρο σας.  Θα είναι σε θέση να ελέγξει τα αυτιά του παιδιού και να προτείνει θεραπευτικές επιλογές.

 

Ένας γιατρός μπορεί να αφαιρέσει το συσσωρευμένο κερί στο αυτί χρησιμοποιώντας:

 • Αναρρόφηση
 • Άρδευση
 • Σύριγγα με λαστιχένια μπάλα
 • Ένα μικρό χειρουργικό όργανο που ονομάζεται κιθάρα

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν η εμπλοκή εξακολουθεί να υπάρχει ή επιδεινώνεται μετά από λίγες ημέρες θεραπείας στο σπίτι.