Πως λειτουργεί και πως πρέπει να χρησιμοποιείτε την τρετινοϊνη

tretinoini
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Πως να χρησιμοποιήσετε την τρετινοΐνη;

Η κρέμα τρετινοΐνη για το πρόσωπο χρησιμοποιείτε για τη θεραπεία της ακμής αλλά και για την αντιμετώπιση των ρυτίδων.

Η τρετινοΐνη είναι ένα παράγωγο της βιταμίνης Α που χρησιμοποιείτε για να θεραπεύσει τις βαριές περιπτώσεις ακμής με λευκά και μαύρα στίγματα. Η τρετινοΐνη κρέμα λειτουργεί αυξάνοντας τη διάρκεια του κυτταρικού κύκλου του δέρματος κάτι που διευκολύνει την απελευθέρωση του υλικού που έχει συσσωρευτεί μέσα στον θύλακα. Επίσης η τρετινοΐνη αποτρέπει τη δημιουργία νέων σπυριών. Η τρετινοΐνη έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει σημαντικά και την εμφάνιση των ρυτίδων.

Πως λειτουργεί η τρετινοΐνη;

Η επίδραση της αύξησης του κύκλου των κυττάρων του δέρματος λόγω της χρήσης της τρετινοΐνης κρέμας προσώπου μπορεί οδηγήσει σε ερεθισμό και απολέπιση του δέρματος. Για το λόγο αυτό πολλοί άνθρωποι σταματούν να χρησιμοποιούν την κρέμα τους μετά από μόλις ημέρες ή εβδομάδες πιστεύοντας ότι η κρέμα τρετινοΐνης δεν προσφέρει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα στην εμφάνιση της επιδερμίδας τους.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι για τα στίγματα και τα σπυράκια μπορεί να χρειαστούν από 6 έως 9 εβδομάδες για να δείτε κάποια διαφορά στην ακμή. Και θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 μήνες για να παρατηρήσετε κάποια αισθητή διαφορά στις ρυτίδες.

Στην πραγματικότητα τα καλύτερα αποτελέσματα και το μεγαλύτερο όφελος θα το παρατηρήσετε εάν χρησιμοποιήσετε κρέμα τρετινοΐνη για διάστημα τουλάχιστον ενός χρόνου.

Πως να χρησιμοποιήστε την κρέμα τρετινοΐνη;

Αν αναρωτιέστε πως να χρησιμοποιήσετε την κρέμα τρετινοΐνη ακολουθούν ορισμένες οδηγίες παρακάτω που θα εξασφαλίσουν ότι θα αποκομίσετε όλα τα οφέλη από την χρήση της κρέμας σας.

  • Εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα στην επιδερμίδα σας από την κρέμα κάθε βράδυ. Δε χρειάζεται μεγάλη ποσότητα, μια λεπτή στρώση είναι αρκετή για να κάνει ότι πρέπει.
  • Το πρωί πλύνετε την επιδερμίδα σας με ένα ήπιο καθαριστικό scrubπροσώπου ή με ένα πανάκι. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της απολέπισης.
  • Μετά το πλύσιμο απλώστε μια ενυδατική κρέμα με βάση το νερό. Οι συχνές επαλείψεις ενυδατικής κρέμας θα κάνουν τη ξηρή σας επιδερμίδα λίγο πιο ανεκτή.
  • Εάν εμφανίζεται απολέπιση κατά τη διάρκεια της ημέρας στο πρόσωπο σας χρησιμοποιήσετε ένα καθαρό μαντηλάκι για να πάρετε την απολέπιση και έπειτα εφαρμόστε ξανά ενυδατική κρέμα ή αν δεν μπορείτε να αφαιρέσετε την απολέπιση απλώς βάλτε την ενυδατική τοπικά.
  • Φροντίστε η ενυδατική κρέμα που χρησιμοποιείτε να περιέχει και αντιηλιακό. Αν δεν έχετε τέτοια ενυδατική κρέμα βάλτε αντιηλιακό κάθε φορά που θα βγείτε στον ήλιο ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα. Η τρετινοΐνη κάνει το δέρμα πολύ ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία.
  • Όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε την κρέμα τρετινοΐνη προσώπου εφαρμόστε κάθε δεύτερη ή κάθε τρίτη νύχτα. Τα ανεπιθύμητα συμπτώματα απολέπισης και ερεθισμού είναι χειρότερα τις δυο πρώτες εβδομάδες που χρησιμοποιείτε την κρέμα. Καθώς το δέρμα σας προσαρμόζεται στο φάρμακο θα γίνεται περισσότερο ανεκτικό και θα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε συχνότερα.
  • Αν παρατηρήσετε μεγάλη αύξηση της απολέπισης και του ερεθισμού καλό θα ήταν να κάνετε ένα μικρό διάλειμμά για μερικές ημέρες. Απλώς μην σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε εντελώς χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα οι ανεπιθύμητες ενέργειες της τρετινοΐνης περιλαμβάνουν:

  • Κόκκινο, πρησμένο, με φλεγμονή και απολέπιση δέρμα.
  • Ζάλη, φαγούρα, αίσθημά καύσου, ενόχληση όπου εφαρμόζετε την κρέμα.
  • Αλλαγές στην απόχρωση της επιδερμίδας -πιο ανοιχτή ή πιο σκούρα-.

Ενημερώστε το γιατρό σας αν εμφανίσετε κάποια από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τη κρέμα σας και να δοκιμάσετε κάποια ενναλακτική θεραπεία.

Κίνδυνοι από την χρήση της τρετινοΐνης

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η τρετινοΐνη κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητό στην ηλιακή ακτινοβολία και τα εγκαύματα. Εάν πάθετε κάποια ηλιακό έγκαυμα μην χρησιμοποιήσετε την κρέμα επάνω του μέχρι το δέρμα να αναρρώσει. Περιμένετε μέχρι το δέρμα σας να ανακάμψει πλήρως από το κάψιμο πριν να χρησιμοποιήσετε ξανά την κρέμα σας.

Επιπλέον η τρετινοΐνη μπορεί να αλληλοεπιδρά αρνητικά με άλλα φάρμακα που χρησιμοποιείτε τοπικά. Ειδικά αυτά που περιέχουν θείο και σαλικυλικό οξύ. Για να αποφύγετε επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις ενημερώστε το γιατρό σας σχετικά με όλα τα φάρμακα που παίρνετε -τοπικά αλλά και από το στόμα.

Υπάρχει και κάποιος κίνδυνος στη χρήση της τρετινοΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι πιθανό η χρήση της κρέμας με τρετινοΐνη να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο. Παρομοίως πρέπει να αποφεύγετε την χρήση της τρετινοΐνης κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Αν χρησιμοποιείτε κάποιο φάρμακο για την αντιμετώπιση της ακμής και σκέφτεστε να μείνετε έγκυος  μιλήστε με τον γιατρό σας. Πιθανόν θα πρέπει να σταματήστε τη χρήση της κρέμας και να μείνετε έγκυος μετά από διάστημα ενός μήνα.

Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε έγκυος σταματήστε άμεση τη χρήση της κρέμας με τρετινοΐνη.