Σακχαρώδης διαβήτης – Συμπτώματα, αιτίες και αντιμετώπιση

διαβήτης
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Σακχαρώδης διαβήτης – Συμπτώματα, αιτίες και αντιμετώπιση

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης αναφέρεται σε μια ομάδα ασθενειών που επηρεάζουν τον τρόπο που το σώμα χρησιμοποιεί το σάκχαρο του αίματος. Η γλυκόζη είναι ζωτικής σημασίας για τη υγεία, επειδή είναι μια πολύ σημαντική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα που αποτελούν τους μύες και τους ιστούς. Είναι επίσης μια κύρια πηγή καυσίμου για τον εγκέφαλο σας.

Η υποκείμενη αιτία του διαβήτη ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του. Αλλά, ανεξάρτητα από το είδος του διαβήτη που έχετε, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ζάχαρη στο αίμα σας. Η υπερβολική ζάχαρη στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι χρόνιες παθήσεις σακχάρου περιλαμβάνουν τον διαβήτη τύπου 1 και τον διαβήτη τύπου 2. Οι αναστρέψιμες καταστάσεις διαβήτη αφορούν τον προδιαβήτη -όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να χαρακτηριστείτε ως διαβητικός. Ο διαβήτης κύησης είναι ακόμα μια αναστρέψιμη κατάσταση που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά θα υποχωρήσει μετά τη γέννα.

 

Διαβήτης συμπτώματα

Τα συμπτώματα του διαβήτη ποικίλουν ανάλογα με τη μέτρηση του σακχάρου σας. Μερικοί άνθρωποι, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μην εμφανίσουν αρχικά συμπτώματα.

Στον διαβήτη τύπου 1, τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται γρήγορα και να γίνονται πιο σοβαρά.

Μερικά από τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 και του διαβήτη τύπου 2 είναι:

 • Αυξημένη δίψα
 • Συχνοουρία
 • Ακραία πείνα
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Παρουσία κετόνων στα ούρα (οι κετόνες είναι ένα παραπροϊόν της καταστροφής των μυών και του λίπους που συμβαίνει όταν δεν υπάρχει αρκετή διαθέσιμη ινσουλίνη).
 • Κούραση
 • Ευερεθιστότητα
 • Θολή όραση
 • Αργή επούλωση πληγών
 • Συχνές λοιμώξεις, όπως στα ούλα ή στο δέρμα και κολπικές μολύνσεις.

Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία αν και συχνά εμφανίζεται κατά την παιδική ηλικία ή την εφηβεία. Ο διαβήτης τύπου 2, ο συνηθέστερος τύπος, μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία αν και είναι πιο συνηθισμένος σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών.

 

Πότε να επισκεφθείτε έναν γιατρό για να ελέγξει το διαβήτη;

 • Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή το παιδί σας έχετε διαβήτη: Εάν παρατηρήσετε πιθανά συμπτώματα σακχάρου επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Όσο πιο έγκαιρα γίνεται η διάγνωση της κατάστασης τόσο πιο γρήγορα μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία.
 • Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με διαβήτη: Αφού βγει η διάγνωση θα χρειαστεί στενή ιατρική παρακολούθηση μέχρι να σταθεροποιηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

 

Αιτίες διαβήτη

Για να κατανοήσετε το διαβήτη πρέπει αρχικά να καταλάβετε πως επεξεργάζεται η γλυκόζη στο σώμα.

Πως λειτουργεί η ινσουλίνη;

 1. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που προέρχεται από έναν αδένα που βρίσκεται πίσω και κάτω από το στομάχι, το πάγκρεας.
 2. Το πάγκρεας εκκρίνει την ινσουλίνη στην κυκλοφορία του αίματος.
 3. Η ινσουλίνη κυκλοφορεί επιτρέποντας τη ζάχαρη να εισέλθει στα κύτταρα σας.
 4. Η ινσουλίνη μειώνει την ποσότητα της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος σας.
 5. Καθώς μειώνεται το επίπεδο σακχάρου στο αίμα το ίδιο συμβαίνει και με την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας.

 

Ο ρόλος της γλυκόζης

 1. Η γλυκόζη – ένα σάκχαρο – είναι μια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα που δημιουργεί τους μύες και άλλους ιστούς.
 2. Η γλυκόζη προέρχεται από 2 κύριες πηγές: την τροφή και το συκώτι σας.
 3. Η ζάχαρη, απορροφάτε στην κυκλοφορία του αίματος, όπου μπαίνει στα κύτταρα με τη βοήθεια της ινσουλίνης .
 4. Το συκώτι σας την αποθηκεύει και δημιουργεί τη γλυκόζη.
 5. Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης σας είναι χαμηλά, όπως όταν δεν έχετε φάει για κάποιο χρονικό διάστημα, το συκώτι διασπά το αποθηκευμένο γλυκογόνο σε γλυκόζη για να διατηρήσετε τα επίπεδα της γλυκόζης σας σε φυσιολογικές τιμές.

 

Αιτίες διαβήτη τύπου 1

Η ακριβής αιτία του διαβήτη τύπου 1 είναι άγνωστη. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα – το οποίο φυσιολογικά καταπολεμά τα βλαβερά βακτήρια και τους ιούς – επιτίθεται και καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Αυτό  αφήνει το σώμα με λίγη ή και καθόλου ινσουλίνη. Έτσι αντί να μεταφέρετε στα κύτταρά, η ζάχαρη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματός.

Ο διαβήτης τύπου 1 πιστεύεται ότι προκαλείται από ένα συνδυασμό γενετικής ευαισθησίας και περιβαλλοντικών παραγόντων, όμως δεν είναι και απόλυτο. Το σωματικό βάρος δεν πιστεύεται ότι αποτελεί παράγοντα διαβήτη τύπου 1.

 

Αιτίες προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2

Στον προδιαβήτη – που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2 – και στον διαβήτη τύπου 2, τα κύτταρα είναι ανθεκτικά στη δράση της ινσουλίνης και το πάγκρεας δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να ξεπεράσει αυτή την αντίσταση. Αντί να μεταφέρετε στα κύτταρα όπου χρειάζεται για να παράγει ενέργεια, η ζάχαρη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματός.

Ο ακριβής λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστός, αν και πιστεύεται ότι οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2. Το υπερβολικό  βάρος συνδέεται στενά με την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2, αλλά δεν είναι όλοι οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου  2 υπέρβαροι.

 

Αιτίες του διαβήτη κύησης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο πλακούντας παράγει ορμόνες για να διατηρήσει την φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνη σας. Αυτές οι ορμόνες κάνουν τα κύτταρα πιο ανθεκτικά στην ινσουλίνη.

Σε φυσιολογικές περιπτώσεις, το πάγκρεας, ανταποκρίνεται παράγοντας επιπλέον ινσουλίνη για να ξεπεραστεί αυτή η αντίσταση. Αλλά, μερικές φορές δεν μπορεί να συμβαδίσει. Όταν συμβαίνει αυτό, μεγάλες ποσότητες γλυκόζης εισέρχονται στα κύτταρα και μεγάλα ποσοστά παραμένουν στο αίμα, με αποτέλεσμα τον διαβήτη κύησης.

 

Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης διαβήτη

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη εξαρτώνται από τον τύπο του διαβήτη.

 

Παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 1

Παρόλο που η ακριβής αιτία του διαβήτη τύπου 1 είναι άγνωστη, παράγοντες που μπορεί να υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο περιλαμβάνουν:

 

 • Οικογενειακό ιστορικό: Ο κίνδυνος σας αυξάνεται εάν κάποιος συγγενής σας πρώτου βαθμού έχει.
 • Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Περιπτώσεις όπως η έκθεση σε μια ιογενή νόσο πιθανόν να παίζουν κάποιο ρόλο στον διαβήτη τύπου 1.
 • Η παρουσία βλαβερών κυττάρων στο ανοσοποιητικό σύστημα: Τα μέλη των οικογενειών ατόμων που πάσχουν από διαβήτη Τύπου 1, συχνά εξετάζονται για την παρουσία αυτοαντισωμάτων διαβήτη. Εάν έχετε αυτά τα αυτοαντισώματα, έχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1. Δεν αναπτύσσουν όμως όλοι όσοι έχουν αυτά τα αντισώματα διαβήτη.
 • Γεωγραφία: Ορισμένες χώρες, όπως η Φινλανδία και η Σουηδία, έχουν υψηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 1.

 

Παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση προδιαβήτη και τον διαβήτη τύπου 2

Οι ερευνητές δεν έχουν αποσαφηνίσει πλήρως γιατί κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2 ενώ άλλοι όχι.

 

Ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη είναι:

 • Βάρος: Όσο περισσότερο λιπώδη ιστό έχετε, τόσο πιο ανθεκτικά  γίνονται τα κύτταρα σας στην ινσουλίνη.
 • Αδράνεια: Όσο λιγότερο ενεργή ζωή κάνετε, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχεται. Η σωματική δραστηριότητα σας βοηθά να ελέγχετε το βάρος σας, να καίτε γλυκόζη ως ενέργεια και κάνει τα κύτταρα σας πιο ευαίσθητα στην ινσουλίνη.
 • Οικογενειακό ιστορικό: Ο κίνδυνος αυξάνεται εάν ο γονέας ή ο αδελφός έχει διαβήτη τύπου 2.
 • Εθνικότητα: Αν και δεν είναι σαφές για ποιο λόγο, οι άνθρωποι ορισμένων φυλών – συμπεριλαμβανομένων αυτών Αφρικανικής, Ισπανικής, Ινδικής και Ασιατικής καταγωγής διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
 • Ηλικία: Ο κίνδυνος σας αυξάνεται καθώς γερνάτε. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τείνετε να ασκείστε λιγότερο, χάνετε μυϊκή μάζα και αυξάνετε το βάρος σας καθώς μεγαλώνετε. Ωστόσο, ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε παιδιά, έφηβους και νεαρούς ενήλικες.
 • Διαβήτης κύησης: Εάν αναπτύξατε διαβήτη κύησης όταν ήσασταν έγκυος, ο κίνδυνος εμφάνισης προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2 αργότερα αυξάνεται. Εάν γεννήσατε και το μωρό σας ζυγίζει περισσότερο από 4 κιλά, κινδυνεύετε επίσης από διαβήτη τύπου 2.
 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Οι γυναίκες, που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών – ένα πολύ συχνό πρόβλημα- διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
 • Υψηλή πίεση: Η πίεση που υπερβαίνει τα 140/90 συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
 • Μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων: Εάν έχετε χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερίνης, ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 είναι υψηλότερος. Τα τριγλυκερίδια είναι ένας άλλος τύπος λίπους που μεταφέρεται στο αίμα. Τα άτομα με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων έχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

 

Παράγοντες κινδύνου για διαβήτη κύησης

Κάθε έγκυος γυναίκα μπορεί να αναπτύξει διαβήτη κύησης, αλλά ορισμένες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι άλλοι.

 

Οι παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη κύησης περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία: Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 25 ετών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.
 • Οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό: Ο κίνδυνος σας αυξάνεται σημαντικά εάν έχετε προδιαβήτη ή εάν έχει  κάποιος συγγενής σας πρώτου βαθμού. Επίσης, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εάν είχατε διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια προηγούμενης εγκυμοσύνης ή εάν γεννήσατε ένα πολύ μεγάλο μωρό.
 • Βάρος: Αν ήσασταν υπέρβαρες πριν από την εγκυμοσύνη ο κίνδυνος να αναπτύξετε διαβήτη κύησης είναι αυξημένος.
 • Εθνικότητα: Για λόγους που δεν είναι σαφείς, οι γυναίκες που είναι Αφρικάνικης, Ισπανικής, Ινδικής και Ασιατικής καταγωγής έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη κύησης.

 

Επιπλοκές που μπορεί να δημιουργηθούν από την παρουσία του διαβήτη

Οι μακροχρόνιες επιπλοκές του διαβήτη αναπτύσσονται σταδιακά. Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχετε διαβήτη – και όσο λιγότερο ελέγχετε το σάκχαρό σας – τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος επιπλοκών.

Οι επιπλοκές του διαβήτη μπορεί να είναι πολύ σοβαρές ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή.

Πιθανές επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη είναι:

 • Καρδιαγγειακή νόσος: Ο διαβήτης αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καρδιαγγειακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου με πόνο στο στήθος (στηθάγχη), καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και στένωση αρτηριών (αθηροσκλήρωση). Εάν έχετε διαβήτη, είναι πιο πιθανό να πάθετε κάποια καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
 • Νευροπάθεια (νευροπάθεια): Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει τα τοιχώματα των μικρών αιμοφόρων αγγείων (τριχοειδή αγγεία) που τρέφουν τα νεύρα, κυρίως αυτά που βρίσκονται στα πόδια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τσούξιμο, μούδιασμα, κάψιμο ή πόνο που αρχίζει συνήθως από τις άκρες των δακτύλων των χεριών ή των ποδιών και σταδιακά επεκτείνεται προς τα πάνω. Αν αφήσετε τη νευροπάθεια χωρίς θεραπεία μπορεί να χάσετε την αίσθηση στα προσβεβλημένα άκρα. Η βλάβη στα νεύρα που σχετίζονται με την πέψη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με ναυτία, έμετο, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Για τους άνδρες, μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία.
 • Βλάβη των νεφρών (νεφροπάθεια): Τα νεφρά περιέχουν εκατομμύρια μικροσκοπικά συσσωματώματα αιμοφόρων αγγείων (σπειράματα) που φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα. Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει αυτό το λεπτό σύστημα φιλτραρίσματος. Σοβαρή βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια ή μη αναστρέψιμη νεφρική νόσο τελικού σταδίου, η οποία μπορεί να χρειαστεί αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού.
 • Βλάβη στα μάτια(αμφιβληστροειδοπάθεια): Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια) και ενδεχομένως να οδηγήσει σε τύφλωση. Ο διαβήτης αυξάνει επίσης τον κίνδυνο άλλων σοβαρών καταστάσεων όρασης, όπως ο καταρράκτης και το γλαύκωμα.
 • Βλάβη στα πόδια: Η βλάβη των νεύρων στα πόδια ή η κακή ροή του αίματος στα πόδια αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης περαιτέρω επιπλοκών. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρές λοιμώξεις, οι οποίες συχνά δεν μπορούν να επουλωθούν πλήρως. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί τελικά να απαιτήσουν μερικό ή ολικό ακρωτηριασμό των ποδιών.
 • Δερματικά προβλήματα: Ο διαβήτης μπορεί να κάνει την επιδερμίδα σας πιο ευαίσθητη και να αναπτύσσει συχνές βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις.
 • Πρόβλημα ακοής: Τα προβλήματα ακοής είναι πιο συχνά σε άτομα με διαβήτη.
 • Νόσος Αλτσχάϊμερ: Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας, όπως η νόσος του Alzheimer. Αν δεν διατηρείτε το σάκχαρο σας σε φυσιολογικά επίπεδα τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος που διατρέχεται.
 • Κατάθλιψη: Τα συμπτώματα κατάθλιψης είναι κοινά σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 καισακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

 

Επιπλοκές του διαβήτη κύησης

Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν διαβήτη κύησης γενούν υγιή μωρά. Ωστόσο, τα μη ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε εσάς και το μωρό σας.

 

Επιπλοκές που μπορούν να παρουσιαστούν ως αποτέλεσμα του διαβήτη κύησης στο έμβρυο  είναι:

 • Υπερβολική ανάπτυξη: Η επιπλέον γλυκόζη μπορεί να διασχίσει τον πλακούντα, κάτι που ενεργοποιεί το πάγκρεας του μωρού για να παράγει επιπλέον ινσουλίνη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την υπερβολική ανάπτυξη του μωρού. Τα πολύ μεγάλα μωρά είναι πιο πιθανό να γεννηθούν με καισαρική τομή από ότι με φυσιολογικό τοκετό.
 • Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα: Ένας φορές τα μωρά που γεννούν γυναίκες με διαβήτη κύησης αναπτύσσουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία) λίγο μετά τη γέννησή ένας, επειδή η δική ένας παραγωγή ινσουλίνης είναι υψηλή. Είναι απαραίτητο να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε τα επίπεδα σακχάρου στο έμβρυο να επιστρέψουν στο φυσιολογικό.
 • Εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή: Τα μωρά των μητέρων που είχαν διαβήτη κύησης έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή ένας.
 • Θάνατος: Ο διαβήτης κύησης που δεν παρακολουθείτε και δεν ελέγχεται μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο του μωρού είτε πριν είτε λίγο μετά τη γέννηση.

 

Επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν στη μητέρα λόγω του διαβήτη κύησης, είναι:

 • Προεκλαμψία: Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, υπερβολική πρωτεΐνη στα ούρα και πρήξιμο στα πόδια. Η προεκλαμψία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ή ακόμη και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.
 • Μεταγενέστερος διαβήτης κύησης: Εφόσον εμφανίσετε διαβήτη κύησης σε μια εγκυμοσύνη, είναι πιθανότερο να έχετε και σε οποιαδήποτε μελλοντική εγκυμοσύνη. Είναι ένας πιο πιθανό να αναπτύξετε διαβήτη – συνήθως διαβήτη τύπου 2 – αργότερα στη ζωή σας.

 

Επιπλοκές του προδιαβήτη

Ο προδιαβήτης μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2.

 

Πρόληψη ενάντια στον σακχαρώδη διαβήτη

Ο διαβήτης τύπου 1 δεν μπορεί να αποτραπεί. Ωστόσο ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία όλων των ειδών διαβήτη.

 

 Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το διαβήτη:

 • Τρώτε υγιεινά τρόφιμα: Επιλέξτε τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες και υψηλά σε φυτικές ίνες. Εστιάστε στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Προσπαθήστε να έχετε ποικιλία στη διατροφή σας για να μην βαριέστε και εγκαταλείψετε την προσπάθεια.
 • Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα: Βάλτε σαν στόχο 30 λεπτά μέτριας σωματικής άσκησης την ημέρα. Κάντε μια βόλτα με γρήγορο περπάτημα ή με το ποδήλατο σας. Το κολύμπι είναι ακόμα μια εξαιρετική μορφή άσκησης. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε μια ολοκληρωμένη προπόνηση τότε μπορείτε να την κόψετε σε μικρότερα κομμάτια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
 • Χάστε τα περιττά κιλά: Εάν είστε υπέρβαροι και χάσετε το 5% του σωματικού σας βάρους, μειώνετε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

 

Πότε μην προσπαθήσετε να χάσετε βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το πόσο βάρος είναι υγιές να πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Για να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα, επικεντρωθείτε σε μόνιμες αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες και βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητα σας. Κινηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε και πάντα να θυμάστε πόσα σημαντικά είναι τα οφέλη που κερδίζετε από αυτήν σας την προσπάθεια.

Μερικές φορές η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη για την διατήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικές τιμές. Τα φάρμακα για το διαβήτη που παίρνουμε από το στόμα, όπως η μετφορμίνη μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Όμως οι υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής σας εξακολουθούν να είναι απαραίτητες.

Ελέγξτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας τουλάχιστον μια φορά τον για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αναπτύξει διαβήτη τύπου 2.