Συμπτώματα Κατάθλιψης

simptwmata katathlipsis
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Συμπτώματα Κατάθλιψης

Θα μπορούσε να είναι κατάθλιψη αυτό που νιώθετε;

Η δυστυχία δεν είναι ίδια με την κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι ένας όρος που χρησιμοποιούμε συχνά για να περιγράψουμε πως αισθανόμαστε μετά από μια κακή εβδομάδα στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή ή όταν νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε διάλυση.

Όμως, μια σημαντική καταθλιπτική διαταραχή είναι κάτι αρκετά πιο περίπλοκο. Υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που καθορίζουν αν αυτά που βιώνουμε είναι στην πραγματικότητα κατάθλιψη ή απλώς θλίψη που όλοι περνάμε κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Η διαπίστωση και η αναγνώριση των σκοτεινών συμπτωμάτων της κατάθλιψης μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Διαβάστε παρακάτω τα πάντα για την ήπια κατάθλιψη και ποια είναι τα συμπτώματα βαριάς κατάθλιψης.

 1. Αίσθημα απελπισίας

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που επηρεάζει αυτό που αισθανόμαστε για τη ζωή γενικά. Το να έχετε μια απελπιστική και ανήμπορη διάθεση για τη ζωή είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι να πιστεύετε ότι όλα είναι μάταια, να μισείτε τον εαυτό σας ή να έχετε ενοχές χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος.

Κοινές επαναλαμβανόμενες σκέψεις που μπορεί να περνάν από το μυαλό σας αν έχετε κατάθλιψη είναι:

«Εγώ φταίω για όλα», «Ποιο είναι το νόημα για το ένα ή για το άλλο;»

 1. Απώλεια ενδιαφέροντος

Η κατάθλιψη μπορεί να πάρει το ενδιαφέρον σας ακόμα και από πράγματα που σας άρεσαν και τα αγαπούσατε. Η απώλεια ενδιαφέροντος ή η απόσυρση από δραστηριότητες που κάνατε όπως ο αθλητισμός, ο χορός ή το να βγαίνετε με φίλους είναι ακόμα ένα σημάδι ότι μπορεί να περνάτε μια μορφή ήπιας κατάθλιψης.

Ένας άλλος τομέας που μπορεί να επηρεαστεί στη ζωή σας είναι ο σεξουαλικός. Τα συμπτώματα βαριάς κατάθλιψης περιλαμβάνουν τη μειωμένη σεξουαλική ορμή ή ακόμη και την ανικανότητα.

 1. Αυξημένη κόπωση και προβλήματα ύπνου

Ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να σταματήσετε να κάνετε δραστηριότητες που σας άρεσαν είναι επειδή αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι. Η κατάθλιψη έρχεται συχνά μαζί με σοβαρή έλλειψη ενέργειας και διάθεσης και μια ανεξήγητη κόπωση. Η κούρση είναι ένα από τα συμπτώματα της βαριάς κατάθλιψης που πραγματικά εξασθενούν τους ασθενείς. Όλο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει και σε πολλές ώρες ύπνου.

Η κατάθλιψη πολύ συχνά συνδέεται και με τα προβλήματα αυπνίας, τα μπορούν πολύ εύκολα να επιδεινωθούν. Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου που θα σας ξεκουράζει είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε άγχος.

 1. Άγχος

Δεν έχει αποδειχθεί αν η κατάθλιψη προκαλεί άγχος όμως πολύ συχνά οι δύο καταστάσεις εμφανίζονται μαζί. Τα συμπτώματα του άγχους μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Νευρικότητα, ανησυχία, αίσθημα αυξανόμενης έντασης
 • Συναισθήματα κινδύνου, πανικού και φόβου
 • Γρήγορο καρδιακό ρυθμό
 • Γρήγορη αναπνοή
 • Αυξημένη εφίδρωση
 • Τρόμο και μυϊκές συσπάσεις
 • Δυσκολία συγκέντρωσης και καθαρής σκέψης (το μόνο που μπορείτε να σκεφτείτε είναι αυτό που σας απασχολεί)
 1. Ευερεθιστότητα στους άνδρες

Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τα δύο φύλλα. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες με κατάθλιψη μπορεί να έχουν συμπτώματα όπως: ευερεθιστότητα, τάσης φυγής, επικίνδυνη συμπεριφορά, κατάχρηση ουσιών, οργή.

Οι άνδρες είναι επίσης λιγότερο πιθανό από τις γυναίκες να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης αλλά και να αναζητήσουν θεραπεία για την κατάθλιψη.

 1. Αλλαγές στη όρεξη και το σωματικό βάρος

Το βάρος και η όρεξη μπορεί να μεταβάλλονται συχνά στα άτομα με κατάθλιψη. Είναι μια κατάσταση που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μερικοί έχουν αυξημένη όρεξη και θα πάρουν βάρος ενώ άλλοι δεν θα τρώνε καθόλου και θα αδυνατίσουν.

Μια ακόμα ένδειξη για τον αν οι διαιτητικές αλλαγές σχετίζονται με την κατάθλιψη ή όχι είναι το αν γίνονται σκόπιμα και εν γνώση του ίδιου του ατόμου. Εάν δεν είναι, είναι πολύ πιθανό να είναι σύμπτωμα της κατάθλιψης.

 1. Μη ελεγχόμενα συναισθήματα

Τη μια στιγμή είστε γεμάτοι οργή και φωνάζετε, την αμέσως επόμενη ξεσπάτε σε κλάματα. Δεν υπάρχει κάποιος εξωτερικός παράγοντας που να προκάλεσε αυτά τα έντονα συναισθήματα. Όμως αυτά αυξάνονται και μειώνονται χωρίς προειδοποίηση και χωρίς να μπορείτε να τα ελέγξετε. Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στη διάθεσης σας.

 1. Σκέφτεστε το θάνατο

Η κατάθλιψη συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την αυτοκτονία. Κανένα άτομο δεν αυτοκτονά από τη μία μέρα στην άλλη. Πάντα θα εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης πολύ πιο πριν.

Συχνά οι άνθρωποι πρώτα θα μιλήσουν για αυτό ή θα αναζητήσουν πληροφορίες. Πολλές φορές μπορεί να κάνουν μια αποτυχημένη προσπάθεια πριν τερματίσουν τη ζωή τους.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιος κινδυνεύει άμεσα να αυτοτραυματιστεί ή να βλάψει κάποιο άλλο άτομο:

 • Καλέστε το 100 ή τον αριθμό 1018 «Γραμμή για την πρόληψη/παρέμβαση της αυτοκτονίας»
 • Μείνετε με το άτομο που χρειάζεται βοήθεια.
 • Αφαιρέστε ή απομακρύνετε αντικείμενα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια βλάβη όπως όπλα, μαχαίρια και φάρμακα.
 • Ακούστε χωρίς να κρίνετε, απειλείτε, φωνάζετε, υποστηρίζετε.
 • Αν νομίζετε ότι κάποιος σκέφτεται να αυτοκτονήσει αναζητήστε άμεσα βοήθεια.

Αναζητήστε βοήθεια

Εάν έχετε ή είχατε κάποια από αυτά τα συμπτώματα που αναφέραμε για διάστημα μεγαλύτερο από δύο εβδομάδες μπορεί να πάσχετε από την διαταραχή της κατάθλιψης.

Αν φτάσετε σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να αναζητήσετε βοήθεια. Μην προσπαθήστε να το ξεπεράσετε μόνοι σας. Η απαραίτητη ιατρική βοήθεια θα σας κάνει να νιώσετε γρήγορα καλά και να νιώσετε σιγουριά για τον εαυτό σας.

Η κατάθλιψη επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Ευτυχώς υπάρχουν διαθέσιμες ποικίλες θεραπείες, από την αλλαγή στον τρόπο ζωής σας έως και φαρμακευτικές θεραπείες.

Ανεξάρτητα από την πορεία της θεραπείας που επιλέξατε το να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι και το πρώτο βήμα για να νιώσετε και πάλι ο εαυτός σας!