Σπιτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της κολπίτιδας

σπιτικες θεραπειες για την κολπιτιδα
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Σπιτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της κολπίτιδας

 

Βακτηριακή κολπίτιδα

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από την υπερβολική ανάπτυξη βακτηρίων. Ο κόλπος έχει ένα φυσικό περιβάλλον με τόσο καλά όσο και κακά βακτήρια. Σε περιπτώσεις βακτηριακής κολπίτιδας υπάρχει μια περίσσεια κακών βακτηρίων. Αυτό ρίχνει το κολπικό περιβάλλον εκτός ισορροπίας.

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μια κατάσταση που πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν είτε είναι σεξουαλικά ενεργές είτε όχι. Οι σπιτικές θεραπείες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία και την πρόληψη της κολπίτιδας. Ορισμένες μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματικές από άλλες.

Πιθανόν όλες οι σπιτικές θεραπείες να μην είναι εξίσου αποτελεσματικές με τα φάρμακα που θα σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Όμως, οι σπιτικές θεραπείες για την κολπίτιδα δεν θα έχουν καμία ανεπιθύμητη ενεργεία, που συνήθως έχουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

 

Δείτε παρακάτω όλους τους τρόπους για τη φυσική αντιμετώπιση της κολπίτιδας

 

 1. Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα φυσικό προβιοτικό. Αυτό σημαίνει ότι περιέχονται πολλά υγιή βακτήρια σε αυτό. Η κατανάλωση φυσικού γιαουρτιού βοηθά στο να δημιουργηθούν υγιή βακτήρια και πάλι στο σώμα σας.

Αυτό βοηθά να αναπτυχθεί ένα ισορροπημένο κολπικό περιβάλλον που θα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των κακών βακτηριδίων. Για να έχετε όλα τα οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει το γιαούρτι, τρώτε μια μερίδα ημερησίως.

Μην ξεχνάτε να τρώτε γιαούρτι καθημερινά όποτε χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά για να μην δημιουργηθεί κολπίτιδα από αντιβίωση.

 

 1. Προβιοτικά

Το γιαούρτι περιέχει ορισμένα προβιοτικά. Όμως πολλά προβιοτικά συμπληρώματα είναι διαθέσιμα και στην αγορά. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 υπάρχουν ενδείξεις ότι λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και την πρόληψη κατά της βακτηριακή κολπίτιδας.

Εάν έχετε βακτηριακή κολπίτιδα καλό είναι να παίρνετε καθημερινά προβιοτικά για να βοηθήσετε στη θεραπεία και τη πρόληψη μελλοντικών περιπτώσεων βακτηριακής κολπίτιδας.

Τα προβιοτικά μπορούν να είναι σε υγρή μορφή ή σε χάπι. Αν ακολουθείτε θεραπεία με αντιβιοτικά να ξέρετε ότι μπορούν να σκοτώσουν και τα καλά και τα κακά βακτήρια. Έτσι πάρτε συμπληρώματα με προβιοτικά και καταναλώστε γιαούρτι για να βοηθήσετε στην ανάπτυξη των καλών βακτηρίων.

 

 1. Σκόρδο

Το σκόρδο έχει ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και χρησιμοποιείτε εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία της κολπίτιδας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένα συμπλήρωμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε σκόρδο θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή επιλογή για τη θεραπεία της κολπίτιδας.

 

 1. Υπεροξείδιο του υδρογόνου

Μια μελέτη του 2003 διαπίστωσε ότι αν κάνετε καθημερινές πλύσεις με υπεροξείδιο του υδρογόνου θα μπορέσετε να θεραπεύσετε τη βακτηριακή κολπίτιδα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Αυτή η θεραπεία έχει εξίσου καλά αποτελέσματα με τα παραδοσιακά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την κολπίτιδα. Φυσικά τα θετικά σε αυτή τη μορφή θεραπείας είναι το μικρό κόστος και οι λιγότερες παρενέργειες.

 

 1. Λάδι τεϊόδεντρου

Το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου έχει ισχυρές αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας. Μια μικρή μελέτη έδειξε ότι μπορεί να θεραπευτεί επιτυχώς η κολπίτιδα μόνο με τη χρήση αιθέριου έλαιού τεϊόδεντρου.

Το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου για να χρησιμοποιηθεί πρέπει να διαλυθεί με λάδι καρύδας, αμυγδάλου ή και ελαιόλαδου. Επιλέξτε ένα λάδι που ξέρετε ότι δεν είστε αλλεργικός και αναμίξτε 10 σταγόνες με 1 κουταλιά της σούπας έλαιο βάσης (λάδι καρύδας, αμυγδαλέλαιο ή οποιοδήποτε άλλο επιθυμείτε).

Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου. Πριν το χρησιμοποιήσετε, εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα στο χέρι σας από το μείγμα και αφήστε το για 24 έως 48 ώρες χωρίς να το ξεπλύνετε. Εάν δεν υπάρξει κάποια ενόχληση σε αυτό το χρονικό διάστημα τότε είναι ασφαλές για οποιαδήποτε χρήση.

Για να το χρησιμοποιήσετε μπορείτε να εμβαπτίσετε ένα ταμπόν στο μείγμα που δημιουργήσατε και να το φορέσετε για μια ώρα. Αν νιώσετε οποιαδήποτε ενόχληση αφαιρέστε το άμεσα. Ποτέ μην κοιμάστε με ταμπόν.

Τα αιθέρια έλαια δεν είναι φάρμακα και δεν παρακολουθούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για ασφάλεια, ποιότητα και καθαρότητα. Βεβαιωθείτε ότι το αγοράσατε από μια αξιόπιστη πηγή.

 

 1. Επιλέξτε βαμβακερά εσώρουχα

Ορισμένα είδη εσωρούχων δεν αφήνουν την περιοχή να αναπνέει όπως κάνουν τα βαμβακερά εσώρουχα. Αν φοράτε εσώρουχα από άλλα υλικά που παγιδεύουν την υγρασία δημιουργείτε τις ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθούν τα βακτήρια και να επιδεινωθεί η βακτηριακή λοίμωξη.

Για να βοηθήστε στη θεραπεία της κολπίτιδας και να αποφύγετε μελλοντικές μολύνσεις φορέστε βαμβακερά εσώρουχα και αποφύγετε τα στενά παντελόνια.

 

 1. Βορικό οξύ

Οι κάψουλες βορικού οξέος μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας. Μπορείτε να χρησιμοποιείται κάθε βράδυ για 2 εβδομάδες κολπικά υπόθετα βορικού οξέος για τη θεραπεία της κολπίτιδας.

Λέγετε ότι είναι ασφαλές για να χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό του κόλπου και είναι εξίσου αποτελεσματικό με άλλες θεραπείες. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι βορικό οξύ δεν είναι βρώσιμο και είναι τοξικό αν το καταναλώσετε. Θα πρέπει να φυλάσσετε μακριά από παιδιά και ζώα και απαγορεύεται να το χρησιμοποιείτε αν είστε έγκυος.

 

 1. Μην κάνετε κολπικές πλύσεις

Μερικές γυναίκες κάνουν κολπικές πλύσεις γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα είναι πιο καθαρές. Στην πραγματικότητα αυτή η τακτική διαταράσσει τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων στον κόλπο και αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης. Ο κόλπος είναι αυτοκαθαριζόμενος και οι πλύσεις δεν βοηθούν.

 

 1. Ασφαλές σεξ

Η χρήση προφυλακτικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας. Η ύπαρξη πολλών σεξουαλικών συντρόφων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κάποια μόλυνσης. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικά ιδιαίτερα με νέους σεξουαλικούς συντρόφους.

 

 1. Κάντε καλή υγιεινή της περιοχής

Η κολπική και η πρωκτική περιοχή βρίσκονται πολύ κοντά. Αν εφαρμόζετε καλή υγιεινή θα βοηθήσετε τόσο στη θεραπεία όσο και στη πρόληψη της βακτηριακής κολπίτιδας. Πάντα να σκουπίζεστε από μπροστά προς τα πίσω μετά τη χρήση του μπάνιου για να αποφύγετε οποιαδήποτε τυχόν μόλυνση από τα κόπρανα.

Αλλάζετε συχνά τη σερβιέτα ή το ταμπόν σας κατά τη διάρκεια της περιόδου. Πάντα καθαρίζετε τα ερωτικά βοηθήματα με σαπούνι και νερό.

 

Κίνδυνοι και επιπλοκές από την κολπίτιδα

Εάν οι σπιτικές θεραπείες δεν λειτουργήσουν η κολπίτιδα μπορεί να επιδεινωθεί. Αν έχετε κολπίτιδα αυξάνεται ο κίνδυνος να:

 • Κολλήσετε τον HIV αν εκτεθείτε στον ιό.
 • Γεννήσετε πρόωρα αν είστε έγκυος.
 • Εμφανίσετε άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
 • Αναπτυχθεί φλεγμονώδης νόσος της πυέλου.

 

Πότε πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας για τη θεραπεία της κολπίτιδας

Εάν τα συμπτώματα σας δεν έχουν εξαφανιστεί ή έστω μειωθεί μετά από μια εβδομάδα θεραπείας στο σπίτι, κλείστε ραντεβού με τον γυναικολόγο σας. Θα πρέπει επίσης να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας αν η κολπίτιδα εμφανίζεται συχνά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Κλείστε το ραντεβού με το γιατρό σας σε μια ημέρα που δεν θα έχετε την περίοδο σας. Έτσι ο γιατρό σας θα μπορέσει να πάρει δείγμα για να κάνετε καλλιέργεια. Πιθανόν αν σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά, ενδοκολπικές κρέμες ή κολπικά υπόθετα.