Τα 14 πιο κοινά σημάδια της δυσανεξίας στη γλουτένη

δυσανεξια στη γλουτενη
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Τα 14 πιο κοινά σημάδια της δυσανεξίας στη γλουτένη

Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι πολύ κοινό πρόβλημα στις μέρες μας. Χαρακτηρίζεται από ανεπιθύμητες αντιδράσεις στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Η κοιλιοκάκη είναι η πιο σοβαρή μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη. Είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού και μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες του πεπτικού συστήματος.

Ωστόσο, το 0,5-13% των ατόμων μπορεί να έχει μια ευαισθησία στη γλουτένη, μια ηπιότερη μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη που μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα.

Και οι δύο μορφές δυσανεξίας στη γλουτένη μπορεί να προκαλέσουν άσχημα συμπτώματα, εκ των οποίων τα περισσότερα δεν έχουν να κάνουν με την πέψη.

Δείτε παρακάτω τα 14 πιο σημαντικά συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη:

 1. Φούσκωμα

Το φούσκωμα είναι όταν νιώθετε την κοιλιά σας πρησμένη ή γεμάτη με αέρια μετά το γεύμα σας. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πολύ άσχημα.

Το φούσκωμα είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα και μπορεί να οφείλεται σε πολλά πράγματα όμως μπορεί επίσης να είναι και ένδειξη ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη. Όμως στη πραγματικότητα είναι και το πιο συχνό παράπονο των ανθρώπων με ευαισθησία στη γλουτένη.

Μια μελέτη έδειξε ότι το 87% των ανθρώπων που είχαν συχνά φουσκώματα είχαν πράγματι δυσανεξία στη γλουτένη.

 

 1. Διάρροια, δυσκοιλιότητα και δύσοσμα κόπρανα

Περιστασιακά η διάρροια ή δυσκοιλιότητα θεωρούνται φυσιολογικά όμως πρέπει να ανησυχήσετε αν είναι κάτι που συμβαίνει με μεγάλη συχνότητα.

Αυτά τα συμπτώματα είναι τα αμέσως συχνότερα μετά το φούσκωμα ενώ τις περισσότερες φορές συνυπάρχουν.

Τα άτομα με κοιλιοκάκη αναπτύσσουν φλεγμονή στο έντερο μετά την κατανάλωση της γλουτένης.

Αυτή η φλεγμονή καταστρέφει την επένδυση του εντέρου και οδηγεί σε ανεπαρκή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Αυτός είναι και ο λόγος που προκαλεί τα συμπτώματα της διάρροιας και της δυσκοιλιότητας.

Η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει άσχημα πεπτικά συμπτώματα και σε μερικούς ανθρώπους που δεν έχουν κοιλιοκάκη.

Περίπου το 50% των ανθρώπων που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη έχουν πολύ συχνά διάρροιες ενώ το 25% εμφανίζουν δυσκοιλιότητα.

Τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορεί να έχουν επίσης κόπρανα ανοιχτού χρώματος και με άσχημη μυρωδιά, κάτι που οφείλεται στη μη καλή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών των τροφίμων.

Οι συχνές διάρροιες είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχήσει και να αναζητήσετε την αιτία  του γιατί οδηγεί σε απώλεια ηλεκτρολυτών, αφυδάτωση και κόπωση.

 

 1. Κοιλιακός πόνος

Ο κοιλιακός πόνος είναι ένα επίσης πολύ συχνό σύμπτωμα που μπορεί να έχει πολλές εξηγήσεις. Τα δυσανεκτικά στη  γλουτένη άτομα έχουν πάντα κοιλιακό πόνο μετά από κάποιο γεύμα με γλουτένη.

Το 83% των ατόμων με δυσανεξία στη γλουτένη παρουσιάζουν κοιλιακό άλγος και δυσφορία μετά την κατανάλωση της.

 

 1. Πονοκέφαλοι

Πολλοί άνθρωποι παθαίνουν πονοκεφάλους ή ημικρανίες σε διάφορα χρονικά διαστήματα. Οι ημικρανίες είναι κάτι πολύ συχνό με το 12% των ανθρώπων να έχουν τακτικές.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη είναι περισσότερο επιρρεπή στις ημικρανίες από τα υπόλοιπα άτομα.

Εάν έχετε τακτικούς πονοκεφάλους ή ημικρανίες χωρίς κάποια προφανή αίτια μπορεί να είστε ευαίσθητοι στη γλουτένη.

 

 1. Αίσθημα κόπωσης

Το αίσθημα κόπωσης είναι πολύ συνηθισμένο στην καθημερινότητα των ανθρώπων και για αυτό συνήθως δεν συνδέεται με κάποια ασθένεια.

Όμως αν αισθάνεστε συχνά πολύ κουρασμένοι τότε θα πρέπει να διερευνήσετε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.

Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη είναι πολύ επιρρεπή στην κόπωση ειδικά μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το 60-82% των ατόμων με δυσανεξία στη γλουτένη εμφανίζουν πολύ συχνά κόπωση.

Επιπλέον η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη σιδήρου η οποία προκαλεί περισσότερη κόπωση και έλλειψη ενέργειας.

 

 1. Δερματικά προβλήματα

Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί επίσης να επηρεάσει και το δέρμα σας. Η εμφάνιση εξανθημάτων στο δέρμα σας που παρουσιάζεται σαν εκδήλωση της κοιλιοκάκης ονομάζεται ερπητοειδής δερματίτιδα.

Όλα τα άτομα που έχουν ερπητοειδή δερματίτιδα έχουν κάποια ευαισθησία στη γλουτένη αλλά λιγότερα από το 10% των ατόμων έχουν πεπτικά συμπτώματα που προμηνύουν κοιλιοκάκη.

Παρ’ όλα αυτά πολλές δερματικές παθήσεις έχουν δείξει αρκετή βελτίωση σε όσους ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη.

Τέτοιες παθήσεις είναι:

 • Ψωρίαση: Αυτοάνοσο νόσημα του δέρματος που χαρακτηρίζεται από την παρουσία λευκών – ασημί πλακών σε διάφορα σημεία του δέρματος.
 • Alopecia areata: Μια αυτοάνοση ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την απώλεια τριχών.
 • Χρόνια κνίδωση: Κατάσταση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζουσες, φαγούρα και ροζ ή κόκκινα τραύματα.

 

 1. Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 6% των ανθρώπων κάθε χρόνο. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι περιορισμένα και να περιλαμβάνουν συναισθήματα απελπισίας και θλίψης.

Τα άτομα με πεπτικά προβλήματα φαίνεται να είναι περισσότερο επιρρεπή στο άγχος και την κατάθλιψη σε σύγκριση με τα υπόλοιπα άτομα.

Η κατάθλιψη είναι πολύ συχνή στα άτομα που έχουν κοιλιοκάκη. Υπάρχουν κάποιες θεωρίες για το πως μπορεί η δυσανεξία στη γλουτένη να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Μη φυσιολογικά επίπεδα σεροτονίνης: τα μειωμένα επίπεδα της ορμόνης της ευτυχίας έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη.

 

 1. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Μια ξαφνική απώλεια βάρους είναι ένα σύμπτωμα για το οποίο θα πρέπει να ανησυχήσετε.  Αν και μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, η απότομη απώλεια βάρους είναι μια κοινή ανεπιθύμητη ενέργεια της κοιλιοκάκης.

Σε μια μελέτη που έχει γίνει σε ασθενής με κοιλιοκάκη τα 2/3 έχουν χάσει βάρος τους τελευταίους 6 μήνες.

Η απώλεια βάρους μπορεί να εξηγηθεί από πολλά πεπτικά προβλήματα σε συνδυασμό με την κακή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.

 

 1. Έλλειψη σιδήρου – Αναιμία

Η αναιμία από ανεπάρκεια σιδήρου είναι η συνηθέστερη ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών στον κόσμο και συναντάται στο 5% των γυναικών και 2% των ανδρών.

Η αναιμία προκαλεί συμπτώματα όπως κόπωση, κοφτή αναπνοή, ζάλη, πονοκεφάλους, χλωμό δέρμα και αδυναμία.

Στους ασθενείς με κοιλιοκάκη η απορρόφηση θρεπτικών ουσιών από το παχύ έντερο έχει εξασθενήσει με αποτέλεσμα να μην απορροφάτε όλη η ποσότητα σιδήρου που παίρνετε από τα τρόφιμα.

Η αναιμία μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της κοιλιοκάκης που θα παρατηρήσει ο γιατρός σας.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη σιδήρου μπορεί να είναι πολύ σοβαρή σε ενήλικες και παιδιά με κοιλιοκάκη.

 

 1. Άγχος

Το άγχος επηρεάζει το 3 με 30% των ανθρώπων παγκοσμίως. Περιλαμβάνει συναισθήματα ανησυχίας, νευρικότητας και διέγερσης. Επιπλέον το άγχος πολύ συχνά συνδέεται και με την κατάθλιψη.

Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη είναι περισσότερο επιρρεπή σε διαταραχές άγχους και πανικού από ότι τα υγιή άτομα.

Επιπλέον, μια έρευνα έδειξε ότι 40% των ατόμων με δυσανεξία στη γλουτένη υποφέρουν από τακτικό άγχος.

 

 1. Αυτοάνοσες διαταραχές

Η κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί το ανοσοποιητικό σας να επιτίθεται στο πεπτικό σύστημα μετά την κατανάλωση γλουτένης. Αν πάσχετε από κοιλιοκάκη είστε περισσότερο επιρρεπής σε άλλες αυτοάνοσες ασθένειες όπως του θυρεοειδούς.

Επίσης οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου συναισθηματικών και καταθλιπτικών διαταραχών.

Αυτό επίσης κάνει την κοιλιοκάκη πιο κοινή σε άτομα που έχουν άλλες αυτοάνοσες ασθένειες όπως διαβήτη τύπου 1, αυτοάνοσες ασθένειες του ήπατος και ασθένειες του εντέρου.

 

 1. Πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθάνεστε πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς. Υπάρχει μια θεωρία που υποστηρίζει ότι τα άτομα με κοιλιοκάκη έχουν γενετικά υπερευαίσθητο νευρικό σύστημα.

Επιπλέον η έκθεση σε γλουτένη προκαλεί φλεγμονή στα άτομα που είναι ευαίσθητα στην κατανάλωση της. Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένο πόνο, συμπεριλαμβανόμενου του πόνου στους μυς και τις αρθρώσεις.

 

 1. Μούδιασμα στα πόδια και τα χέρια

Ακόμα ένα περίεργο σύμπτωμα της δυσανεξίας στη γλουτένη είναι η νευροπάθεια η οποία εκδηλώνεται με μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια.

Αυτή η κατάσταση είναι πολύ συχνή και στα άτομα με διαβήτη και ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Μπορεί επίσης να προκληθεί και από τοξικότητα λόγο της κατανάλωσης αλκοόλ.

Τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια από ότι τα υγιή άτομα.

Ενώ η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή, ορισμένοι συνδέουν αυτό το σύμπτωμα με την παρουσία ορισμένων αντισωμάτων που σχετίζονται με τη δυσανεξία στη γλουτένη.

 

 1. Ομίχλη στον εγκέφαλο

Η ομίχλη στον εγκέφαλο περιγράφει την αίσθηση όταν ένα άτομο δεν μπορεί να σκεφτεί καθαρά. Οι άνθρωποι το περιγράφουν ως αφηρημάδα, δυσκολία στην σκέψη και ψυχική κούραση.

Η ομίχλη στον εγκέφαλο είναι ένα πολύ σύνηθες σύμπτωμα της δυσανεξίας στη γλουτένη επηρεάζοντας έως το 40% των περιπτώσεων.

Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να οφείλεται στην αντίδραση από συγκεκριμένα αντισώματα στη γλουτένη, όμως ο ακριβής λόγος δεν είναι γνωστός.

 

Συμπεράσματα για τη δυσανεξία στη γλουτένη

Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να έχει πολλά συμπτώματα. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι τα περισσότερα από τα συμπτώματα της παραπάνω λίστας μπορεί να έχουν και άλλες εξηγήσεις.

Παρόλα αυτά, αν αντιμετωπίζετε τακτικά κάποια από αυτά χωρίς προφανή αιτία, τότε μπορεί να έχετε κάποια ευαισθησία στη γλουτένη.

Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή να δοκιμάσετε προσωρινά την αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή σας για να δείτε εάν βοηθάει.