Ποια τα οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση προϊόντων που περιέχουν κρέμα σαλιγκαριού.

κρεμα σαλιγκαριου
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Ποια τα οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση προϊόντων που περιέχουν κρέμα σαλιγκαριού.

 

Πιθανότατα δεν έχει τύχει ποτέ να περπατάτε στο δρόμο αφού έχει βρέξει, να συναντήσετε πολλά σαλιγκάρια και να σας έρθει η ιδέα να τα βάλετε στο πρόσωπο σας.

Και φυσικά δεν πρέπει να το κάνετε.

Η βλέννα που εκκρίνουν τα σαλιγκάρια έχει αποδειχτεί ότι προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα για την υγεία και την εμφάνιση της επιδερμίδας σας, όμως ποτέ μην δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα σαλιγκάρι που βρήκατε στο δρόμο.

Δεν μπορείτε να ξέρετε από που έχει περάσει και τη μικρόβια και βρωμιά μπορεί να κουβαλάει επάνω του.

Η κρέμα ή ο ορός σαλιγκαριού ή για πιο αληθή περιγραφή η βλέννα που εκκρίνουν τα σαλιγκάρια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα συστατικά σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί να ακούγεται κάπως αηδιαστικό σε πολλούς, αλλά κρατήστε αυτή τη σκέψη και έχετε ένα ανοιχτό μυαλό.

Σε όλο τον κόσμο, η έκκριση σαλιγκαριών έχει την φήμη -και τα αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν αυτή τη φήμη-  ως το ιερό δισκοπότηρο της αντιγήρανσης.

Βοηθά στα πάντα από το νεανικό, και σφριγηλό δέρμα που ταλαιπωρείτε από την ακμή, έως τις βαθιές ρυτίδες στα πρόσωπα ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Ένα σύντομο μάθημα ιστορίας για τα σαλιγκάρια

Αναφέρεται στη σχετική βιβλιογραφία ότι το σάλιο του σαλιγκαριού έχει χρησιμοποιηθεί στην Αρχαία Ελλάδα, τόσο για τις ασθένειες στο εσωτερικό του σώματος, όπως η δυσπεψία ή ο βήχας, όσο και για φλεγμονές του δέρματος.

Το περιοδικό New York Magazine αναφέρει ότι τα σαλιγκάρια αρχικά χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα ως τοπική θεραπεία για να μειώσουν τη φλεγμονή.

Στην πορεία βρέθηκε σε κρέμες και ελιξίρια στη Νότια Αμερική, όταν οι αγρότες που χειρίζονταν εκεί τα σαλιγκάρια καθ’ οδόν προς τη Γαλλία διαπίστωσαν ότι τα χέρια τους φαίνονταν νεότερα και πιο ομαλά.

Σήμερα, η Νότια Κορέα είναι αυτή που δείχνει το δρόμο για τα προϊόντα σαλιγκαριών, τα οποία πλέον μπορείτε να βρείτε και στην Αμερικάνικη και Ευρωπαϊκή αγορά.

Αυτά περιλαμβάνουν ορούς σαλιγκαριών, λοσιόν, κρέμες και πολλά άλλα. Κάποια μέρη στην Ταϊλάνδη, την Ασία και την Ευρώπη προσφέρουν ακόμη ζωντανά σαλιγκάρια τα οποία χρησιμοποιούνται σε high-endπεριποιήσεις προσώπου.

 

Ποια είναι η επιστήμη πίσω από τη κρέμα σαλιγκαριού;

Πως ακριβώς λειτουργεί η κρέμα του σαλιγκαριού;

Τεχνικά το σαλιγκάρι παράγει τη βλέννα, καθώς σέρνετε για να καλύψει το σώμα του και να αποτρέψει την αποξήρανση του ιστού του.

Η βλέννα του σαλιγκαριού είναι κολλώδης – για να τα βοηθήσει να προσκολληθούν στις επιφάνειες – αλλά και λιπαρή – για να βοηθήσει τα σαλιγκάρια να προστατευτούν από εκδορές, βακτήρια και άλλες λοιμώξεις καθώς περνούν από διαφόρων ειδών επιφάνειες.

Τα σαλιγκάρια συνήθως έχουν δύο κύριους τύπους βλέννας: ένα που καλύπτει την επιφάνεια που κινούνται κατά μήκος (αφήνοντας πίσω ένα γυαλιστερό μονοπάτι από ασημί βλέννα που μένει και φαίνεται στα πεζοδρόμια) και ένα τύπο βλέννας που καλύπτει το σώμα τους για προστασία.

Η γλοιώδης βλέννα που μοιάζει με τζελ είναι απίστευτα πολυλειτουργική. Βοηθά  το σαλιγκάρι να περάσει πάνω από τραχιές επιφάνειες χωρίς να πάθει κάτι, αποσπά την προσοχή των αρπακτικών και το βοηθά να αναγνωρίσει άλλα σαλιγκάρια ώστε να αναπαραχθεί αλλά και να μπορεί να βρει το δρόμο για να επιστρέψει στο σπίτι του.

 

Καλλυντικά οφέλη της κρέμας σαλιγκαριού

Τα οφέλη του εκχυλίσματος σαλιγκαριών περιλαμβάνουν την επούλωση των ηλιακών κηλίδων και την εξομάλυνση των ουλών και των ρυτίδων. Ακόμα και αυτές που έχουν δημιουργηθεί από ακμή.

Επίσης προάγει την παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου στο δέρμα όσων χρησιμοποιούν κρέμα σαλιγκαριού συστηματικά.

 

Το έκκριμα των σαλιγκαριών αποτελείται από διάφορα συστατικά, πολλά από τα οποία ενισχύουν την υγεία του δέρματος:

  • Πρωτεΐνες
  • Υαλουρονικό οξύ
  • Ελαστίνη
  • Αντιμικροβιακές ουσίες
  • Πεπτίδια
  • Γλυκολικό οξύ
  • Αντιοξειδωτικά

Η παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου έχει ως αποτέλεσμα να καταπολεμηθούν τα σημάδια γήρανσης και βλάβης από τον ήλιο.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ένα εργαστήριο δερματολογίας του Σαν Ντιέγκο έδειξε ότι η βλέννα των σαλιγκαριών κατάφερε να αντιμετωπίσει μικρές περιπτώσεις  ηλιακής βλάβης μετά από 12 εβδομάδες χρήσης.

Συγκεκριμένα μειώθηκαν οι λεπτές ρυτίδες που προκλήθηκαν από τις UVακτίνες. Όμως δεν έχει μελετηθεί ποιο από τα συγκεκριμένα συστατικά της κρέμας του σαλιγκαριού προκάλεσε αυτό το αποτέλεσμα.

Το έκκριμα του σαλιγκαριού περιέχει επίσης μια χημική ουσία που ονομάζεται αλλαντοΐνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διαδικασία επούλωσης των πληγών και τονώνει την κυτταρική ανάπτυξη.

Έτσι, αυτές οι πρωτεΐνες μπορεί να βελτιώσουν την ομαλότητα και την υγεία του δέρματος, αλλά είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι τα ενεργά συστατικά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την πηγή.

Τελικά, κανείς δεν ξέρει ποια από τα ενεργά συστατικά της βλέννας του σαλιγκαριού συμβάλλουν στην ευεργετική επίδραση του στο ανθρώπινο δέρμα.

 

Πώς γίνετε η συλλογή του εκκρίματος σαλιγκαριού;

Για εμπορική χρήση, το σάλιο από σαλιγκάρι λαμβάνεται συνήθως από το κοινό είδος σαλιγκαριού Helix aspersa.

Το μεγαλύτερο μέρος της βλέννας σαλιγκαριών προέρχεται από την Ιταλία, όπου οι αγρότες έχουν παρατηρήσει 400% αύξηση της ζήτησης τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Υπάρχουν περισσότεροι από 4.000 παραγωγοί στην Ιταλία, οι οποίοι έχουν σαν κύρια δραστηριότητα τους τα σαλιγκάρια και τη βλέννα τους.

Παραδοσιακά, τα σαλιγκάρια βυθίζονταν σε νερό με αλάτι ή ξύδι με σκοπό να εξάγουν τη πολύτιμη βλέννα.

Πλέον όμως οι παραγωγοί χρησιμοποιούν σήμερα τεχνικές “χωρίς σκληρότητα” για να προτρέψουν τα σαλιγκάρια να απελευθερώσουν την ουσία.

 

Συμπερασματικά είναι τα προϊόντα με βλέννα σαλιγκαριού όπως μάσκες, κρέμες, λοσιόν, οροί και σέρουμ καλά για την επιδερμίδα σας;

Όπως και με καθετί στον τομέα των καλλυντικών, δεν υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες που μπορούν να επισημάνουν ότι ένα προϊόν ή ένα συστατικό λειτουργεί με απόλυτη ακρίβεια.

Όσον αφορά το έκκριμα σαλιγκαριού, δεν υπάρχουν συμπερασματικές μελέτες που να δείχνουν θετικά αποτελέσματα, αν και οι μελέτες που αναφέρονται παραπάνω είναι πολλά υποσχόμενες.

 

Τι πρέπει να προσέχετε όσον αφορά τα προϊόντα με βλέννα σαλιγκαριού.

Οι δραστικές ενώσεις σε οποιαδήποτε βλέννα σαλιγκαριών μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τα σαλιγκάρια και τη βλέννα, επομένως δεν υπάρχει μεγάλη συνοχή.

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες επηρεάζουν την ποιότητα του σαλιγκαριού, όπως κάνει και η διατροφή τους αλλά και η μέθοδοι εξαγωγής που χρησιμοποιούνται. Έτσι η ισχύς της κάθε βλέννας μπορεί να είναι περισσότερο ενισχυμένη ή εντελώς αδύναμη.

Επιπλέον, πολλά προϊόντα διαφημίζονται σα να περιέχουν ορό σαλιγκαριού ενώ στην πραγματικότητα έχουν κάποιο υποκατάστατο. Βεβαιωθείτε ότι πάντα θα διαβάζετε τα συστατικά της κρέμας σαλιγκαριού πριν την αγοράσετε.

Στην ιδανική περίπτωση, η συσκευασία θα καθορίζει το ποσοστό βλέννας σαλιγκαριών που περιέχεται στο προϊόν.

Ένα ποσό 2.000 PPM είναι αρκετά καλό ενώ κάποια προϊόντα προσφέρουν μέχρι και 10.000 PPM.

Εάν το προϊόν δεν περιέχει PPM και εάν το διήθημα σαλιγκαριού δεν αναφέρεται ως ένα από τα πρώτα συστατικά, η συγκέντρωση της πραγματικής βλέννας πιθανότατα είναι αρκετά χαμηλή και μπορεί να μην δείτε κάποιο αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος που να προκύπτει από τη χρήση του ορού σαλιγκαριού.

Αυτό που πρέπει να προσέχετε είναι το ενδεχόμενο να έχετε κάποια αλλεργική αντίδραση στις ουσίες που περιέχονται ή να αντιδράσει συνδυαστικά με κάποιο άλλο προϊόν που χρησιμοποιείτε.

Ποτέ μην προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε κάποιον τρόπο “do-it-yourself” κρέμας με ορό σαλιγκαριού.

Χωρίς σωστό έλεγχο και τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, μπορεί να έχετε κάποια βακτηριακή λοίμωξη ή οτιδήποτε άλλο.

Επομένως, ποτέ μην προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε σαλιγκάρια που βρήκατε στο δρόμο ή τον κήπο σας. Επίσης ποτέ μην τοποθετήσετε ένα σαλιγκάρι απευθείας επάνω στο πρόσωπο σας.

Πριν από τη χρήση οποιουδήποτε νέου προϊόντος, δοκιμάστε πρώτα μια μικρή ποσότητα του για να δείτε πώς αντιδρά το δέρμα σας.

 

Συμπέρασμα: Αξίζουν τα προϊόντα με ορό σαλιγκαριού τη δημοφιλία που έχουν αποκτήσει; Είναι αρκετά αποτελεσματικά;

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα προϊόντα στα καλλυντικά, δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα κάθε ουσίας.

Ωστόσο, ο ορός σαλιγκαριού είναι μια ουσία που αξίζει να δοκιμάσετε περισσότερο από άλλες.

Βεβαιωθείτε απλώς ότι αγοράζετε ένα προϊόν υψηλής ποιότητας και όχι μια καλή διαφημιστική εκστρατεία.

 

Πηγή: http://www.sciencebeautygal.com/tips-and-explainers/the-benefits-and-risks-of-using-snail-slime-products-on-your-face-and-skin-a-conclusive-guide