Θεραπεία για αιμορροΐδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

aimorroides kata tin diarkeia tis egkimosinis
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Θεραπεία για αιμορροΐδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

 

 Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Αιμορροΐδες είναι οι φλέβες μέσα ή γύρω από τον πρωκτό που πρήζονται και είναι φλεγμονώδεις. Δημιουργούν φαγούρα και μια άβολη αίσθηση και, δυστυχώς είναι πιο πιθανό να συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η πίεση που ασκείτε από το αναπτυσσόμενο μωρό στα έντερα σας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να εμφανιστούν αιμορροΐδες καθώς προχωράτε στην εγκυμοσύνη σας. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή είναι πιο πιθανό να έχετε δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που μπορεί να συμβάλει στην δημιουργία των αιμορροΐδων.

Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τη θεραπεία των αιμορροΐδων ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που πολλά φάρμακα απαγορεύονται.

 

Τι προκαλεί τις αιμορροΐδες;

Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες, σε μεγάλο βαθμό λόγω της μεγαλύτερης πιθανότητας δυσκοιλιότητας κατά τη διάρκεια της.

Η δυσκοιλιότητα είναι όταν έχετε δυσκολία να ενεργηθείτε ή δεν μπορείτε να ενεργηθείτε όσο συχνά μπορείτε φυσιολογικά.

 

Υπάρχουν μερικές πτυχές της εγκυμοσύνης που κάνουν τη δυσκοιλιότητα πιο πιθανή, όπως:

 • Υψηλότερα επίπεδα προγεστερόνης, γεγονός που κάνει τα κόπρανα να περνάνε με πιο αργό ρυθμό από τα έντερα
 • Χαμηλότερα επίπεδα μοτιλίνης, η οποία είναι μια ορμόνη που αυξάνει την εντερική κίνηση
 • Χαμηλή σωματική άσκηση ή ακινησία
 • Συμπληρώματα διατροφής όπως σιδήρου και ασβεστίου, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη δυσκοιλιότητα
 • Όσο η μήτρα μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί επίσης να επιβραδύνει την περιστροφή των κοπράνων.

Όταν είστε δυσκοίλιοι και τα κόπρανα είναι ξερά ή πιο σκληρά και δεν μπορούν εύκολα να περάσουν από τον πρωκτό μπορεί να «ζοριστείτε»  ενώ προσπαθείτε να κάνετε μια κίνηση του εντέρου. Αυτή η πίεση μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στις φλέβες και να οδηγήσει σε αιμορροΐδες.

Μπορείτε επίσης να κάθεστε στην τουαλέτα περισσότερο όσο προσπαθείτε να ενεργηθείτε, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα αιμορροΐδων.

Μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να συμβάλλει στις αιμορροΐδες, ιδιαίτερα αν έχετε ιστορικό χρόνιας δυσκοιλιότητας ή διάρροιας πριν από την εγκυμοσύνη.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε αν έχετε αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι συνήθως περισσότερο ερεθισμένες και ενοχλητικές μετά από μια κίνηση του εντέρου ή αν πάρετε μέρος σε έντονη δραστηριότητα.

 

Μερικά από τα συμπτώματα των αιμορροΐδων περιλαμβάνουν:

 • Κνησμός στον πρωκτό σας
 • Ένα μικρό και τρυφερό αγγείο που μπορείτε να αισθανθείτε στην άκρη του πρωκτού σας
 • Πόνος και δυσφορία, ειδικά αφού πάτε στο μπάνιο
 • Μικρή ποσότητα αίματος στο χαρτί τουαλέτας σας μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα

Δεν θα είστε πάντα σε θέση να αισθανθείτε μια αιμορροΐδα με ψηλάφηση με το δάχτυλο σας στην περιοχή. Μερικές φορές η αιμορροΐδα μπορεί να βρίσκετε μέσα στην περιοχή του ορθού σας.

 

Ποιες θεραπείες μπορεί να προτείνει ο γιατρός σας;

Η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων περιλαμβάνει ένα συνδυασμό μείωσης των συμπτωμάτων και την αποφυγή να επιστρέψουν.

Εάν οι αιμορροΐδες σας δεν ανταποκρίνονται καλά στις σπιτικές θεραπείες και η αιτία σχετίζεται με τη δυσκοιλιότητα, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει κάποιο ελαφρύ καθαρτικό ή μαλακτικό για τα κόπρανα σας ώστε να αποφύγετε τα σκληρά κόπρανα που επιδεινώνουν την κατάσταση.

Όταν είστε έγκυος, είναι πάντα καλύτερο να ρωτήσετε το γυναικολόγο ή τη μαία σας πριν  πάρετε ένα φάρμακο, ακόμα και αν δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή για να το πάρετε.

Δεν έχουν γίνει ακόμα πολλές μελέτες σχετικά με την ασφάλεια των καθαρτικών στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, λόγω του τρόπου με τον οποίο πολλές από τις θεραπείες λειτουργούν (δεν απορροφώνται συστηματικά), οι γιατροί συνήθως τις θεωρούν ασφαλείς.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • Πίτουρα και ψύλλιο που πιάνουν πολύ χώρο στο στομάχι και εξαναγκάζουν τις κινήσεις των εντέρων
 • Μαλακτικά σκευάσματα, όπως λαδάκια

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τις παρενέργειες των φαρμάκων που μπορεί να εμφανιστούν. Για παράδειγμα, μερικά από τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη απώλεια υγρών από τα κόπρανα σας.

Ως αποτέλεσμα, ίσως χρειαστεί να αυξήσετε την πρόσληψη νερού για να αποτρέψετε την αφυδάτωση και τις ανισορροπίες των ηλεκτρολυτών.

Ενώ υπάρχουν χειρουργικές θεραπείες για τις αιμορροΐδες, ο γιατρός σας δεν θα συστήσει συνήθως κάποιο είδος χειρουργικής προσέγγισης ενώ είστε έγκυος. Στην ιδανική περίπτωση, αφού γεννήσετε οι αιμορροΐδες θα υποχωρήσουν μαζί με τα ενοχλητικά συμπτώματα τους.

Ποιες θεραπείες μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι;

Για τις περισσότερες μέλλουσες μητέρες, μερικά βήματα στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των αιμορροΐδων και των συμπτωμάτων τους.

Μερικά παραδείγματα είναι:

 • Χρησιμοποιήστε μωρομάντηλα για να καθαρίσετε όλη τη περιοχή μετά από κάθε χρήση την τουαλέτας. Αποφύγετε το σκληρό χαρτί υγείας.
 • Χρησιμοποιείστε κομπρέσες πάγου τις οποίες θα καλύψετε με κάποιο ύφασμα και θα βάζετε απαλά στην περιοχή για διάστημα 10 λεπτών το πολύ. Οι κρύες κομπρέσες μειώνουν τη διόγκωση των αιμορροΐδων και ελαττώνουν τη φλεγμονή.
 • Χρησιμοποιείστε το μπάνιο αμέσως μόλις αισθανθείτε ότι πρέπει να πάτε.
 • Εφαρμόστε μια κρέμα που θα καταπολεμήσει τη φαγούρα όπως κρέμα υδροκορτιζόνης.
 • Χρησιμοποιείστε ειδικά μαξιλάρια αν πρέπει να είστε καθισμένες για πολλές ώρες και σηκωθείτε συχνά για να περπατήστε στο χώρο.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γυναίκες και Γέννηση εξέτασε την εφαρμογή μιας τοπικής κρέμας ή τα λουτρά ως θεραπεία για τις αιμορροΐδες σε 495 εγκυμονούσες γυναίκες.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα λουτρά είναι 100 τοις εκατό αποτελεσματικά στη θεραπεία των αιμορροΐδων. Αυτά τα λουτρά περιλαμβάνουν να κάθεστε σε ελαφρώς ζεστό νερό για 10 λεπτά, 3 φορές την ημέρα. Θα πρέπει στο λουτρό όλη η περιοχή του πρωκτού να είναι μέσα στο νερό.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα ρηχό λουτρό μπάνιου, που ταιριάζει πάνω από το κάθισμα της τουαλέτας σας για να δημιουργήσετε ένα λουτρό ακριβώς στα μέτρα σας χωρίς να χρειάζεται να γεμίσετε την μπανιέρα σας.

 

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε τις αιμορροΐδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σίγουρα δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να ελαττώσετε την αύξηση των ορμονών αλλά και της κοιλιάς σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η διατροφή σας και η καθημερινή άσκηση μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ στη θεραπεία των αιμορροΐδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Ορισμένα προληπτικά βήματα που μπορείτε να κάνετε περιλαμβάνουν:

 • Αυξήστε την ημερήσια πρόσληψη νερού για να κάνετε τα κόπρανα πιο μαλακά αλλά και λιγότερο επώδυνο για να περάσουν από τον πρωκτό.
 • Αυξήστε την ημερήσια πρόσληψη σε ίνες με την κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως (εκτός εάν ο γιατρός σας έχει δώσει οδηγίες για κάτι διαφορετικό).
 • Αυξήστε την καθημερινή σωματική δραστηριότητα σας, όπως το περπάτημα (δεν χρειάζεται να κάνετε άσκηση μεγάλης έντασης)
 • Αποφύγετε να κάθεστε στην τουαλέτα για πολλή ώρα αν δεν μπορείτε να ενεργηθείτε

Πάντα να επικοινωνείτε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα άσκησης για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να ασκηθείτε με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

 

Τι μπορεί να γίνει στην πορεία;

Εάν οι αιμορροΐδες σας ταλαιπωρούν πολύ και σας προκαλούν έντονο πόνο υπάρχουν θεραπείες που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Αν οι μέθοδοι στο σπίτι δεν λειτουργούν καλά, έχετε δυσκοιλιότητα και βλέπετε περισσότερο από μια κουκίδα αίματος στο χαρτί, μιλήστε με το γιατρό σας.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να απαιτούν πιο επιθετικές παρεμβάσεις για να αυξηθεί η κινητικότητα του εντέρου και να μειωθεί η δυσφορία που σας προκαλούν οι αιμορροΐδες.